“El till inköpspris.”
Då jag just nu tittar på att teckna nytt elavtal kan jag konstatera att det föreligger väldigt många konstigheter med elpriset för konsumenten. T ex finns det leverantörer som säger “el till inköpspris”, men i själva verket anger ett elpris som är det dubbla mot spotpriset på Nordpool. Och via teckningstjänster kan man få lägre pris – både elpris och fasta avgifter – än genom att teckna direkt mot leverantören. Och leverantörer kan ge olika priser i olika webläsare – gissningsvis utifrån besökshistorik eller hur länge man är på sajten.
Småskalig vattenkraft av den typ som EU ivrigt påhejad av Sveriges regering vill riva. |
Elpriset på Nordpool är just nu ca 26 EUR per MWh, dvs 27:37 öre per kWh. Åtminstone enligt Kontrollrummet.
Då är det ju fascinerande att läsa om “el till inköpspris” hos t ex Skellefteå Kraft, där man just nu erbjuder 45:57 öre per kWh i rörligt pris. Plus 6 öre ex moms i påslag. Mina känslor är då att jag känner att 45:57 öre inte riktigt speglar inköpspriset på 27:37 öre. Så tänker jag.
En annan leverantör Nordic Green, erbjuder ett intressant 5-årsavtal vilket gör att man kan låsa in priset över nedläggningen av två reaktorer på Ringhals, för 41:50 öre per kWh. Förlåt 43:90 öre per kWh var det visst när man kontrollerar igen. Men när man går med en annan webläsare erbjuds 41:50 öre per kWh. Olika priser i olika webläsare alltså.
Fast det är klart. Går man istället in på den samlande elavtalstjänsten Elskling, så kan man teckna avtal hos Nordic Green för 41 öre per kWh och dessutom sänka månadsavgiften till 25:- SEK istället för 39:- SEK. Hur det nu kan vara billigare via en tjänst, som rimligtvis tar provision från leverantören? Tre olika priser från samma leverantör alltså.
För min del innebär ett öres skillnad ex moms i elpris vid 11000 kWh förbrukning 687:50 SEK i utgifter på ett femårsavtal. Så frågan är när man ska vara nöjd. En sak är säker – jag har väldigt svårt för att teckna ett rörligt avtal med någon som likt Skellefteå Kraft säger el till inköpspris, men tar ut dubbla priset mot Nordpool. Känns ju som upplagd för att bli blåst.
Så tänker jag.
Fast angivet elpris är kanske från förra månaden eller något sådant. Oavsett är det fascinerande hur komplicerat det här med fortfarande ska vara 2018. Verkar som man försökt gemensamt införa någon form av jämförelsepris med elkostnad per månad utifrån elpris, fasta avgifter och moms, medan nätleverantören numera får hantera allt man inte kan påverka, dvs skatterna.
19 kommentarer
Är det inte så enkelt att det är energiskatt eller moms inräknat i priset på elleverantörernas sidor? därav skillnaden från spotpriset
Nä så enkelt var det nog inte…
Ny teori
Ett rörligt pris sätts utifrån snittet för hela månaden
Priset energibolagen anger för rörligt pris borde vara föregående månads pris, det är svårt för dom att ange denna månads pris eftersom dom inte vet utfallet i förväg
April var ovanligt dyr, över 40 öre/kWh
Att titta på dagens spotpris och försöka jämföra med bolagens rörliga månadspris blir därmed irrelevant
Om du går in på elpriskollen https://www.ei.se/sv/Elpriskollen och tittar på ett 5 årigt avtal med 11 000 kWh årlig förbrukning i Marks kommun så är det billigaste Karlshamn energi med 50,63 öre/kWh (el 40,9 öre, fast avgift 2 öre och moms 10,73 öe.
Är dina priser ovan utan moms?
Uppenbart att förmedlarna (skellefteå kraft) tjänar en hacka som försäljare. Tvspelsbranchen och matbranchen lider av samma elände. De dubblar(minst) också priserna ut till slutkund. Lösningen blir att försöka ha en egen plattform (valve/steam), gå ihop med andra säljare, förhandla fram bättre avtal eller kränga varan själv.
Glöm heller inte förutom skatter och moms på toppen även elcertifikaten som bekostar utbyggnad av vind- coh solkraft.
Utan dessa certifikat torde det heller inte ha byggts så många vindsnurror…
Skellefteå kraft ägs av Skellefteå Kommun. Ett mycket stabilt (S)-fäste och Ske Kraft bidrager med många sköna miljoner till kommunkassan !
"Follow the money" som det så fint heter.
Det finns väl mig veterligen ingen affärsdrivande rörelse som ser till konsumentens bästa?
Det närmaste jag har sett är Amazon som faktiskt varnar dig om du försöker att köpa en bok eller pryl du redan har köpt från dem.
Intressant. Hade inte väntat mig det från Amazon, dvs ett jättebolag.
Om de inte säger något om var de köper… Tycker det förekommer i många sammanhang. Någon säljare som jag faktiskt pratade lite med ville sälja el till produktionskostnad eller liknande. Jag äger vindkraftsandelar och han hade svårt att förklara att deras hade högre produktions kostnad… Som många telefon försäljare slängde på luren när han insett att jag hade lite koll, han visste ju redan att jag ändå inte var intresserad…
Har haft ett år el till inköpspris hos Skekraft. Var nordpools timpris utan några som helst påslag. De hade en drive med NIBE, ingen månadsavgift och inte ett öre påslag. Så där är det nog bara priset på sidan som inte hänger med.
Erbjudandet verkar för övrigt finnas kvar, tror det är bland de bästa på marknaden.
Tibber är ett intressant val om man kan styra sin förbrukning till de billigaste timmarna på dygnet. Vad är det för deal ni rekommenderar om man vill ha fastpris? Har haft ett pris på 70 öre inklusive rubbet (skatt, moms etc). Med dagens priser hamnar man på över 100 öre 🙁
Tror du tänker fel. Klart de kan ge inlköpspris via förmedling och hoppas att kunderna skall stanna kvar efter avtalstid. Precis som alla tidningsprenumerationer, inget konstigt här.
Vad gäller olika priser i olika webbläsare. Testa att söka på linser, här får du 10 olika priser på samma lins hos samma företag beroende på vilken väg du tar in. Ingen nyhet med detta.
Det är rätt komplext med fastpriskontrakt, säkring av dessa finansielt ihop med variationen av priset på Nordpool. Intäkterna måste periodiseras korrekt så att de inte får kassaflödesproblematik. Sedan tar de risk vid marknasföring osv.
Otydliga avtal/priser indikerar en osund bransch.
Oavsett spotpris är totalkostnaden upp 20% för elanvändning i e.ons nät på två år.
För en förbrukare under 8000 kwh i e.ons nät är Överföringskostnaden 61,55 öre ,elskatt runt 42 öre, abonnemang och alla fasta kostnader utslaget på 6000 kwh/år gav 1,93 kronor / kwh. Spotpriset var 48 öre under perioden (april). Att leta lägsta pris känns meningslöst när lejondelen är skatter och avgifter.
Följ gärna upp med vad du väljer och hur du resonerat. Jag är storkonsument av el och betalar antagligen för mycket men precis som du konstaterat är det minst sagt rörigt.
Dessvärre har jag flera störande faktorer i mitt val – solkraftanläggningen, samt elbil. Det gör att mitt val kanske inte baseras på samma beslutsunderlag som ditt.
Misstänkte det men kanske kan du ändå skriva om hur man ska angripa problemet i ett mera generellt perspektiv?
Nordic Green, fd. Kraft & Kultur har en hel del oegentligheter i bagaget.
https://www.va.se/nyheter/2013/07/19/tva-forsvunna-miljarder/