Dags att säga något positivt om regeringen. Från och med idag gäller en statlig Internetgaranti om en uppkoppling på minst 10 Mbit/s för alla hushåll. Exakt hur det kommer genomföras är inte klart, men upp till 400 000:- SEK i stöd kan bli aktuellt för de hushåll som idag inte har tillgång till hyfsat Internet idag.
Edgerouter X SRS. Arkivbild. |
Som tidigare omtalat har Internettillgång allt blivit en rättvise- och demokratifråga i takt med att myndigheter anpassar sin service och tjänster till att i första hand utföras på nätet. Det gamla löftet om Internettillgång till alla i samhället härrörde från siffror på 90-talet och hade väldigt lite med moderna behov att göra.
Regeringen har nu infört en statlig Internetgaranti om minst 10 Mbit/s, så att man kan få tillgång till hyfsat Internet i hela landet. Drabbade hushåll hittas över hela Sverige, på platser utan vare sig möjlighet till fast Internetanslutning eller 3G/4G-täckning.
Enligt sajten Statskoll säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (mp) följande:
“Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför. 10 Mbit/s är i dag tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype.”
Post- och telestyrelsen har getts i uppdrag att se över hur garantin ska genomföras. Stöd ska ges för kostnader mellan 5 000 kronor till 400 000 kronor. Eventuellt ska detta inte bara gälla hushåll, utan även företag.
Det är ett utmärkt initiativ att hela Sverige – även de som har otur geografiskt eller drabbats av Telias kabelklippande – ska ha tillgång till modern hastighet på bredbandstjänster. Alternativet är som om en del inte skulle ha utdelning av post eller anslutning till el- och vägnät.
Sedan duger inte 10 Mbit/s till de lyxigaste moderna tjänsterna som strömmande 4K-teve osv, men tillräckligt för de behov som behövs för att kunna delta i det moderna samhället. Drar man å andra sidan in fiber till dessa enskilda hushåll, så finns det inget tekniskt hinder för betydligt högre hastigheter i praktiken.
Ironiskt är att statligt ägda Telia på sitt håll klipper av folks bredband och DSL-förbindelser, och att staten i andra ändan får betala för att bygga upp något motsvarande igen. Blir säkert fina bonusar åt någon chef på Telia.
Statskoll drivs av en journalist från nedlagda Riksdag & Departement, och kan vara intressant att bevaka.
60 kommentarer
SVT Play är viktigt så att staten kan hjärntvätta hela folket med neomarxism. Alla ska med.
The foliehatt is strong in this one.
Just because you're paranoid doesn't mean they're not out to get you! 😉
Vissa program på SVT och UR Play är riktigt bra. Fast de är oftast producerade av exempelvis BBC, men med några guldkorn lokalproducerade. Men det är klart, att om man ser två dåliga program så gäller ju induktionsteoremet, att alla program därmed är dåliga.
Vissa människor letar aktivt efter det som är dåligt för att bekräfta sin uppfattning att allt är dåligt. Fast man mår mycket bättre om man alltid försöker se åtminstone en positiv sak i allt som händer. Det är faktiskt inte så svårt. Bara försök hitta guldkornet i vaskpannan. Det finns där, alltid.
Känns jättebra att jag skall *tvingas* betala internetanslutning för människor som *frivilligt* bosatt sig på platser utan anslutning.
Och dessutom betala för att man tagit med tillgång på internet i sin planering.
Frågan är varför cornu tycker det är positivt att de som planerar sitt liv väl skall betala den som inte behagar planera sina liv?
Jag tycker det är positivt att alla kan vara delaktiga i samhället.
Om du missat det så har Telia rivit DSL på allt fler platser – man flyttade in så fanns det fast bredband, sedan rev Telia detta. Det kan handla om tätortsnära villaförorter, t ex en del byar utanför Kungsbacka.
Dessa personer trodde de hade Internet, sedan blev de av med det. De planerade sina liv och drabbades sedan av godtycke.
Även företag och arbetsplatser har drabbats – ena dagen Internet, andra dagen rivet av Telia.
Du tänker dig kanske att har man bosatt sig i ett torp i skogen miltals från civilisationen får man ta kostnaderna själv. De fallen finns men det finns annat som gör bilden mer komplicerad:
Det kanske fanns anslutning när de bosatte sig där eller också var frågan inte aktuell. Här i min kommunen kan ena kvarteret ha tre fibernät att välja på att ansluta sig till och kvarteret bredvid har inget. Det har slagit ganska slumpmässigt och till stor del utanför fastighetsägarnas kontroll.
Jag tycker det känns jättebra att jag ska tvingas betala för luftvärn för människor som frivilligt bosatt sig inom Iskanderporte.
@Cornucopia en bättre väg hade varit en möjlighet att utkräva skadestånd från det företag som berövat dig din mänskliga rättighet snarare än att ge sig på skattebetalarna.
@gbd löjlig jämförelse.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hela landet ska leva!
Bra ur beredskapssynpunkt
Cornu: du väljer en leverantör som inte lever upp till dina önskemål och menar att det är min uppgift att ersätta dig för bristerna? Tycker du att jag
…skall agera garant för övriga leverantörer som folk väljer? Det premierar ju bara att folk gör dåliga val av leverantör.
Själv tycker jag att leverantören skall stå för sina åtaganden själv…
Ett problem är ju att det inte finns några leverantörer att välja. Har Telia klippt kopparnätet och 4G-täckning saknas är det kört. Vad som återstår då är ju egendragen fiber.
Ska vi bygga ett samhälle som utgår ifrån att alla har uppkoppling för att kunna effektivisera samhällstjänster, måste ju alla också vara uppkopplade.
@SvenskFisk
Det är värre än så. Miljoner läggs på färjor för att knyta ihop fastlandet med ett hundratal öbor på flera ställen i landet. Miljarder läggs på vägar med nästan inga bilar alls. I själva verket är det så att endast ca 3 kommuner i Sverige går plus. Övriga behöver statsbidrag för att gå runt.
Nu är det ju inte så att detta är något nytt, så om du inte ställer upp på det sociala kontraktet bör du kanske överväga att emigrera till ett land där man inte bryr sig om pensionärer och andra som varit ryggraden i Sverige under lång tid. På deras axlar du står.
Problemet med de flesta uttalanden om andra är att de görs utifrån personens egen begränsade erfarenhet och verklighet. Och då kan man lätt tycka att en massa människor omedelbart borde flytta eller anpassa sig efter hur det är just nu för den tyckande och vad den tyckande tycker.
Men verkligheten är mer långsiktig än så.
ErikG: Ett problem är att kopparkabeln anses vara en del av telias nät. Jag tycker det rimliga är att den del av infrastrukturen som är dedikerad till en fastighet bör anses höra till fastigheten, antingen direkt eller i form av en rättighet. På liknande sätt anser jag att samfälligheter borde vara ett mer naturligt inslag för att driva infrastruktur som är dedikerad till en grupp av fastigheter.
Incognito Bengtsson: problemet med det sociala kontraktet är när det omfattar att folk i för stor utsträckning skall täcka upp för folks oansvariga beslut. Att bosätta sig på ett ställe har sina för- och nackdelar – att ha en ordning där folk förväntar sig att det allmänna skall täcka upp för alla nackdelar med ens val riskerar att göra att man gör egentligen suboptimala val.
Sen varför du drar in pensionärer i frågan förefaller märkligt. Jag tycker inte det är en speciellt bra jämförelse.
Gäller detta för alla "EU-turister" som annekterar annans mark också? Man undrar ju liksom vart dom drar gränsen.
Inte rasist men får allt att handla om folk från andra länder?
Kul att du smetar det ordet över mig.
Jag tycker också att det verkar som ett bra förslag för Sveriges medborgare. Jag undrar liksom bara vart dom drar gränsen? Om det inte är tydligt i text så vet man inte vad som händer i detta land.
Nu skrev jag "inte rasist". Hur någon öht kan tänka att detta skulle gälla för olaglig ockupation av annans mark övergår dessvärre mitt förstånd. Men jag är kanske inte lika förståndig som du.
Det är inget personligt, eFFeT, men jag är rätt redigt trött på att folk ska få allt att handla om "tiggare, migranter, invandrare, flyktingar" etc. Till och med när man skriver inlägg om elbilar kommer det offerkoftor och drar upp de ämnena.
Det finns sajter där det är uppskattat, ägna er åt det där istället, och håll er till ämnet här.
Kram.
@Cornu
Tycker verkligen om din blogg och du skriver intressanta texter. Men du uppför dig verkligen dåligt i kommentarerna.
Och ja. Jag är kritisk till denna regering och ser gärna att man granska alla deras förslag, för vi färdas inte in rätt riktning nu. Många av dom nya förslagen har ju bara satt käppar i hjulen för rättssystemet. Ta tex. Hur man kan utnyttja rätten till grundskola för att slippa utvisning, om och om och om igen.
SD kommer heller inte få min röst om det är det du undrar. Verkar finnas nya bättre alternativ som kanske kan stå upp för egenföretagare och leda Sverige till att bli mer konkurrenskraftigt.
Men jag ber om ursäkt. Skulle inte dragit in dom i denna situation. Ville bara "testa" ytterligheterna. Något som man ofta gör för att se om ett påstående stämmer / förslag är bra.
Du behöver inte be om ursäkt, jag är inte kränkt på något vis. Men det uppskattas om man håller sig till ämnet.
Enligt uppgift kommer man att använda sig av särskilt instabila fotoner i optokablarna, vilket innebär att om den som sitter vid datorn är tillräckligt mörkhyad så kommer inte data att överföras i tillräcklig hastighet.
Så att de ska tvingas köpa Ben Dovers whitening cream (TM)?
Najs.. nu finns det ännu mer anledning för mig att se mig om efter en bit mark som jag kan bygga på men kanske inte behöver investera hälften av kapitalet i en uppkoppling.. =) NAJS! sen får vi se exakt hur reglerna kring detta "bidrag" kommer att se ut.
Det är ju inte känt hur detta ser ut, eller vad kraven är. Kan du t ex få >10 Mbit7s med extern 4G-riktantenn till 4G-router så kanske du ej är berättigad?
Man kan ju hoppas det, för >10Mbit/s är fullt möjligt med dagens LTE och kommer bli ännu enklare att uppnå med 5G, för en ganska stor del av befolkningen.
Delar av 5G är t ex lämpligt som ersättare till fast bredband.
Dock blir ju cellerna bara mindre och mindre. Man kan derivera från Shannon–Hartleys teorem och free space path loss ekvationerna att högre överföringshastighet kräver mer effekt och/eller kortare distans till masten. Och eftersom uteffekten på mobilen är reglerad så sätter det begränsningar. Man kan argumentera att brusnivåerna i förstärkarna kan gå ner lite i framtiden men det är en väldigt liten förbättring vi pratar om innan vi är på nivåer med termiskt brus.
Man kan iofs öka bandbredden på överföringskanalen. Men det är också reglerat.
Mmm, bland annat därför är man ju uppe och sniffar på band i 28GHz, 39GHz och 60GHz-regionerna för att hitta stora breda band att köra på. Men då snackar vi väldigt små celler och problem med LoS osv.
Massive MIMO/beamforming kommer göra saker och ting bättre också (även på vanlig LTE), och så får vi väl se om det frigörs lite utrymme i de låga banden för att få lite täckning. Det går nog att klämma fram ganska bra överföringskapacitet framöver (tänk även på trafikens "burstighet").
Egentligen mycket som går att göra redan på LTE dock.
@Joakim
Du verkar insatt i branschen. Är det regleringen eller tekniken som är den bromsande faktorn?
Tekniken är inte färdigutvecklad, man kan se vad branschjättarna rapporterade på MWC i Barcelona i veckan — det finns testnät/trials men inga kommersiella nät än.
2020 gissar jag det kanske finns 5G-telefoner. 2023 är det nog i kommersiell drift likt LTE idag.
Det finns många möjliga framtida deployments inom det man kallar "5G", som jag tror är alldeles utmärkta ersättare för bredband (>10Mbit/s) för >95% av befolkningen. Jag tycker redan idag att 4G fungerar bra som ersättare om t ex internetanslutningen hemma går ner.
Förmodligen blir det nåt i stil med nät på 700MHz-bandet för täckningen, kanske vanlig LTE, och sen 3,5Ghz och 28GHz för att boosta kapacitet och överföringshastighet. Du får bra signal/brusförhållande med hjälp av beamforming/massiv MIMO. Finns rätt mycket på nätet att läsa om detta om man är intresserad.
Maxeffekt för telefonerna blir nog likt idag, men det är inte så relevant förutom om man har otur och ligger i cellgränsen. Visst, upplänken från din användarenhet är viktig även för att maximera nedlänken (måste ha bra feedbackloop för att säkra nedlänken), men ofta krävs inte särskilt hög upplänkseffekt för att basstationen ska höra dig — det gäller ju särskilt högbandsceller nära din enhet.
Sämsta fallet är det man t ex har idag om man bor i glesbygd eller på ställe med riktigt dålig radiotäckning. Då märker man tydligt att telefonen drar mer ström och får risigare överföringshastighet, kanske går över till en WCDMA eller GSM-cell om LTE är risigt placerad.
Det kan bli bättre om man kör på låga band (700MHz som sagt kandidat).
Och vad är pingen när man spelar Quake då?
Tack! 🙂 Låter rimligt.
5G siktar teoretiskt på <1ms, men då får man nog ligga rätt optimalt till och det finns lite ifs & buts. Men 10-20ms är möjligt för dagens LTE.
Det är enorm skillnad mellan mobiltelefonigenerationerna vad gäller latency. 2G/GPRS kanske 250-300ms, klassisk R99 WCDMA kanske 100ms, HSDPA och HSPA+ under 100ms ner mot 50ms, LTE 20ms, 5G 1ms…
Definitivt bättre än satellit, då har man väl kring 600ms.
Elektrosmogen ökar exponentiellt…
Har man dålig 4G-täckning lär man få ännu sämre 5G. 5G kommer ha kortare räckvidd och bor man så att man idag har flera km till närmaste 4G-bas så lär det knappast sättas upp en 5G närmare. 5G kommer säkert bli jättefint i tätbebyggda områden, men de har sällan problem med bredband idag (om de inte ligger på landet och Telia plockar bort kablarna).
Lars: Det beror helt på vad man menar med 5G.
Många tror att det är som du säger bara "small cells", de ovan nämnda mmWave (28/39GHz)-banden med väldigt bred bandbredd, som kommer användas inom 5G. Men inget hindrar att man kör på lägre frekvenser också, som 700MHz som nämnts. Det kommer bli en väldig blandning på olika ställen i världen, så man kan inte kategoriskt säga att "5G kommer ha kortare räckvidd". 5G är mer än bara mmWave.
Det är dock helt upp till operatörerna hur mycket de vill investera i dessa olika kombinationer av band och tekniker.
Det du också får fundera på Lars är vad som sker när just beamforming blir en del av 4G/5G-systemen. Tänk dig en riktantenn, fast att basstationen kan ändra sin antennlob dynamiskt för att peka på de användare som efterfrågar data.
Detta kommer öka signalkvaliteten betydligt och möjliggöra mycket bättre täckning (= mindre interferens), och det ska bli intressant att se vad det innebär för områden som idag har dålig täckning. Idag smetas som bekant användardata ut väldigt brett (över ett mycket stort geografiskt område), och (extremt förenklat och inte riktigt sant, men…) användardata för användare B kommer delvis se ut som brus för användare A, och då upplever användare A "dålig täckning".
Jo, men hur kommer MIMO (eller vad det nu heter) egentligen fungera när ma n har hundratals, kanske tusentals klienter på en bas? Att det fungerar på tio meter med modern wifi är liksom inte samma sak.
MIMO är en annan sak och handlar om att du med hjälp av flera mottagar- och sändarantenner på telefon och basstation kan sända mer data (på olika "spatiella lager"). Finns också fall där man sänder samma data på olika antenner för att utnyttja rumsdiversitet (s k "Rx diversity"), vilket leder till bättre täckning.
Algoritmerna bakom hur man schemalägger olika användare är ganska fiffigt utformade. Vi kan börja med att konstatera att dagens nät faktiskt i genomsnitt är väldigt lågt lastade. Du kan trycka ut väldigt mycket data på kort tid, och eftersom trafiken hos många användare (faktiskt oavsett websurfning eller strömma film) handlar om att under kort tid ladda ner en stor munsbit data, som du sedan konsumerar under en lite längre tid (tänk en tidningsartikel eller tio sekunder Youtube), så finns det möjlighet att serva väldigt många användare innan kapaciteten går i taket.
Det innebär att du redan idag kanske servar 8 användare i en viss TTI (millisekund), för att i nästa millisekund ge data till 4 andra användare, och så hoppar du fram och tillbaka på detta sättet tills alla användare är "nöjda" (dvs att det inte finns så mycket gammal data i bufferten — återigen extremt förenklat).
I framtida system behöver du inte stråla ut den här datan till alla användare (där varje användare vet hur schemat ser ut och vilka paket just den användaren ska kratta ihop), utan med lite tricks (analog eller digital beamforming) kan du se till att användare A får sina datapaket skickade till sig med högre styrka (tänk dig att du fokuserar ljus från en glödlampa med en lins, till exempel) — och denna effekt gör då att upplevd täckning är bättre än annars, eftersom denne användare dels får starkare radiosignaler för sina egna paket och dels slipper störningar från radiosignaler som egentligen addresserar andra användares data.
Det handlar om ett system som är väldigt skilt från WLAN. En WLAN-basstation har inte samma täckning bland annat för att maxuteffekten från en WLAN-bas ligger på max 100 mW per antenn, medan man i 3G eller 4G-nät ofta kör med något i stil med 20, 40 eller 80 W per antenn, vilket ger en ganska mycket större täckning (plus att antenner i mobila system är placerade på ställen där täckningen är mycket bättre än läget är för din WLAN-basstation).
5G är riktat mot IoT (Internet of Things). Det är tveksamt om det i första hand kommer att påverka mobiltelefoni. Snarare handlar det om att koppla upp alla möjliga prylar som kanske inte behöver en massa bandbredd. Tänk att alla gatlampor rapporterar när det behöver bytas och liknande. Visst, självkörande bussar och bilar kanske behöver bra ping, men de är i minoritet av IoT. När väl 5G är ett etablerat faktum kommer nya användningsområden att ta fart. Nu läggs grunden för nästa högkonjunktur.
Vad som alt som oftast glöms bort är asymmetrin i många uppkopplingar. Ner 10Mbit…up 0.5Mbit..
Så vi har energiuppgörelsen och internetgarantin. Det är två objektivt sett bra saker från nuvarande regim. Tack S, V, MP för det.
På landet har man en fiberförening, kostnaden för grävning och fiberblåsning betalas delvis genom bidrag men den enskilde för stå för den största kostnaden själv samt utföra en del arbete gratis.
Precis så är det. Men vissa inne i kommentatorsfältet tycks avundsamt tro att staten kommer att skänka bort fiberinstallation till de som "inte planerat sitt liv"
Kostar ca 24000 att få in fibern i vår fiberförening.
Mest korkade jag varit med om. Hur skall detta lösas i ett glesbefolkat land som Sverige.
Jo vi ger 400000 till ett privat företag som efter två år lägger ner skiten pga olönsamhet 🙂
Men vi som jobbar i branshen gnuggar händerna när sådana här skattepengar kastas på oss 😉
DDR sverige
Luktar planekonomi och fortsatt plundring av alla goda gåvors givare – den svenska skattebetalaren.
Net1 som ju är arvtagare till gamla 450-nätet och är statens mobila stomnät, säger ju sig kunna leverera bredbandsinternet till de flesta och visar en täckningskarta som bara lämnar typ kalfjället utan täckning, låt gå med kanske en riktad lite större antenn på sina håll.
Är det ett gångbart alternativ eller?
Politiker lovar och har en vision, departement gör något annat som passar regelverket och statliga bolag kör sitt eget race beroende på vem som är chef för tillfället. En regionchef gör nästan vad han vill för det tar 2-3 år innan det han gör får konsekvens och då har han bytt jobb.
Men varför pratar man hela tiden bara om bandbredd??? Redan idag har alla svenska hushåll möjlighet att koppla upp sig via satellit, vilket ger en bra bit över 10 Mb/s. Det blir dock så hög latency så man omöjligt kan använda det till saker som spel eller direktsamtal. Men om målet är 10 Mb/s så är vi redan där. Grattis.
Det var ju snällt, men meningslöst då jag sitter med en gigabit-lina från Ownit numera.