Bopristjänsten Husmasken har nu ett antal nya funktioner. Bland annat kan man filtrera på storlek på objekten eller få en graf med löpande 12-månaders förändring. Det visar sig att upprekylen för lägenheter i Stockholm bara gäller små lägenheter under 50 m2 och har antagligen mycket med terminsstart för studier att göra. Större lägenheter faller alltjämt i pris.
Årlig prisförändring enligt Husmasken/Booli för lägenheter i Stockholm 100 – 500 m2 i storlek. Priserna har nu gått ner 16% på ett år, baserat på 33 affärer innevarande månaden. Källa: Husmasken |
Det går nu alltså att använda tjänsten Husmasken, som hämtar sina boprisdata från Booli, till att filtrera på storlek på objekten och även visualisera tolvmånaders förändring.
I själva verket är upprekylen det pratas om främst för lägenheter mindre än 50 m2. Dessa är högt efterfrågade av välbesuttna föräldrar som vill köpa en bostad åt sin telning som ska börja studera så här runt terminsstart.
I Stockholms kommun har lägenheter i olika storleksklasser gått som följer senaste tolv månaderna:
1 – 50 m2: -11% 80 969:- SEK per m2 (322 affärer)
51 – 99 m2: -7% 59 756:- SEK per m2 (178 affärer)
100 – 500 m2: -16% 63 467:- SEK per m2 (33 affärer innevarande månad)
Av dessa tre intervall är det bara 1 – 50 m2 som stiger i pris under januari.
Husmasken erbjuder nu också priser för olika delområden av Stockholm innanför tullarna, men som vanligt är förstås resultaten mer osäkra ju snävare urval man gör. Likväl kan det vara en mycket bra grund för värdering av en lägenhet.
T ex går en lägenhet på 70 – 80 m2 på Södermalm just nu på 73 501:- SEK per m2 och har fallit 15% på ett år, eller hela kontantinsatsen vid maximal belåning, vilket låser in den nyinflyttade fullbelånade södermalmaren i lägenheten, om man inte har handpenning för 15% på en annan lägenhet.
Det är fortfarande ca 5.5 MSEK för en lägenhet på 75 m2. Detta före de skärpta amorteringskraven införts, som regeringen menar kan sänka priserna ytterligare upp till 7%.
Min vanliga rekommendation tål att upprepas. För tillfälliga lösningar ska man inte köpa en lägenhet. Då ska man hyra, om det så är i andra hand. Ett köp ska man kunna bo kvar i över 10 år, för att kunna övervintra krascher i bostadspriserna.
14 kommentarer
Vafan säger du. Köp alltid lgh! Allt skall bara upp upp och UPP! Man får ju betalt för att bo! Det är ju för fasiken bostadsbrist! Det flyttar ju in så himla många människor i stockholm! Bara det är ljuuust å fräääscht så blire deg! alla floskler sagda?
Det bekräftas även om man kollar på Penates. Även om kvadratmeterpriserna (samlat) just nu rekylerar uppåt, så pekar nu kurvan över totalpris samtidigt brant nedåt. Medianen på totalpriset har i januari hittills fallit från 4,4 Mkr till 3,8 Mkr.
Detta tyder ju på att man nu verkar köpa ytmässigt betydligt mindre objekt, för att kunna betala ett lägre totalpris (även om det blir lite mer per m2).
http://www.penates.se/stockholm-innanfor-tullarna/
Jag vet, vad sägs om att nån som byggt tjänsten (eller någon som regelbundet och okritiskt hänvisar till den som facit) tar å prickar försäljningarna enligt hemnet mot försäljningarna enligt booli.se och husmasken.
Om du misstror källan är det väl i första hand du som ska visa att den visar felaktiga siffror? Eller är du så curlad att du förväntar dig att ändra ska göra allting åt dig?
Tack
Gunanr, Husmask är givetvis inget facit. Alla felkällor i Boolis data slår igenom på Husmask. Boolis data bygger vad jag vet på automatiserad insamling vilket alltid medför vissa problem. Att manuellt kurera tiotusentals affärer vore såklart omöjligt. Min ständiga brasklapp är: Husmask är statistik för källkritiska vuxna. Undrar man hur datan är beräknad (en sund fråga) får man gärna fråga. Och jag vill försöka undvika alltför avancerade analyser pga att de snart blir spekulativa.
Vill bara passa på att ge "Henry" (mannen bakom husmask) en eloge för ett riktigt intressant och faktiskt användbart verktyg. Gratis är det också än så länge.
Enligt Boolis användarvillkor måste tjänster som utnyttjar api:et vara gratis. Jag gör det av rent hobbyintresse. Kul om det kommer andra till glädje.
Hur registreras en lgh som inte får ngt bud och som sedan dras tillbaka från försäljning?
Jag vet inte tyvärr.
Ja husmask och penates är väldigt bra komplement till övrig rapportering
Det stämmer att det med nuvarande kompetensnivå och beteende från bankerna är dumt att köpa med hög belåningsnivå om man inte vill/kan behålla lägenheten upp emot 10 år.
Det hade dock inte behövt vara så om banken skaffar sig kompetens att avgöra om ett prisfall på ett objekt beror på det allmänna prisläget eller om det beror på det enskilda objektets kvalité.
Om man kan konstatera att det har att göra med en sättning i bostadsmarknaden skulle banken under förutsättning att köparen åter köper ett objekt som påverkas av samma mekanism och därmed får det "billigt", kunna tillåta ytterligare belåning för att täcka förlusten samt det nya köpet, och invänta prisuppgång. Detta förutsätter förstås att räntorna betalas under hela perioden.
Detta agerande är i nuläget kompetensmässigt svårt för banken, och tufft för låntagaren med tanke på räntorna, på grund av att det blir ett blancolån. En mellanvariant skulle behöva införas med lägre ränteläge motiverad av att objektet köpts med förmodad rabatt.
Största bakomliggande problemet är att bankerna fäster för stor vikt vid köpeskillingen när de värderar ett objekt. Värderingen kan lika lätt bli för hög, som för låg med denna otillräckliga metod.
För de som är intresserade av mina tankar om bankernas agerande har jag skrivit ihop en liten text här: Värdera mera
Bort med kravet på 15% kontantinsats?