De flesta moderna kaminer påverkas inte av Boverkets nya förbud mot vedeldning. Några exempel, inklusive för de som inte bara hipstereldar utan faktiskt värmer en bostad följer nedan. Detta inlägg är inte reklam, och jag eller någon till mig närstående har inte fått någon som helst ersättning för detta. Endast inlägg med etiketten reklam är reklam, dvs att jag har fått ersättning i någon form, men jag skriver detta förtydligande när folk kan misstänka smygreklam.
Vermont Castings Intrepid II. Märkt med 0.09% CO-utsläpp och 74.80% verkningsgrad vid 4.9 kW nominell effekt. |
Boverkets krav för att runda förbudet mot nyinstallation av kaminer och vedspisar är 0.12% CO-utsläpp samt minst 65% verkningsgrad.
De flesta moderna kaminer klarar detta, inklusive hipsterprydnadskaminer i tunnplåt, sk designkaminer. Dessa är dock sällan lämpade att göra annat med än myselda. Ska man elda kontinuerligt för uppvärmning vill man ha gjutjärnsgods och inte snygg designplåt med fina ljusinsläpp.
Kungen bland de seriösa eldarna är amerikanska Vermont Castings, vars kaminer generellt har katalytisk sekundärförbränning av rökgaserna, som alltså antänds en gång till innan de lämnar kaminen. En svensk seriös tillverkare av gjutjärnskaminer är Josef Davidssons, som fortfarande tillverkar till utseendet klassiska köksspisar, men med mycket imponerande modern prestanda.
Nedan följer nominell effekt, CO-utsläpp och verkningsgrad enligt prestandadokumenten. Alla uppgifter från respektive tillverkares eller distributörs hemsida. Och pris i de fall det finns.
Vermont Castings (distributör och återförsäljare Camina – prisuppgifter saknas på samtliga då Camina ej svarat)
Vermont Castings kaminer är byggda för att vara primära värmekällor och kunna köras heltid år ut och år in. Detta förutsätter tillgång till reservdelar, och alla delar är utbytbara då riktig eldning framför allt inne i brandhärden med tiden kan slita på delarna. De har också termostat som gör att temperaturen kan regleras och Flexburn-modellerna kan i princip klara sig på en laddning i upp till ett dygn beroende på värmebehov. Via den sekundära katalysatorförbränningen är det inget problem att inte elda på max. Se tidigare inlägg om totalrenovering. Att äga en Vermont Castings är ungefär som att äga en iPhone eller en Mac – det är en religion.
Intrepid II 4.9 kW effekt 0.09% CO 74.80% verkningsgrad
Resolute Acclaim 10.7 kW effekt 0.07% CO 74.1% verkningsgrad
Encore Flexburn 8.0 kW effekt 0.09% CO 75.9% verkningsgrad
Defiant Flexburn 9.6 kW effekt 0.08% CO 77.5% verkningsgrad
Själv har jag en Intrepid II, med vilken jag värmer hela huset med sina 190 m2, inklusive “kyrktak” på övervåningen. Det har förvånansvärt nog även fungerat vid -30 grader ute. Dock är det elvärme i badrummen, vilket gör att ca 7 m2 ska dras bort från dessa 190 m2. En anledning till att det går att värma så mycket beror på att det finns övervåning och värme stiger uppåt, och kan sägas “värma två gånger” – först bottenvåningen och sedan övervåningen.. Det hade knappast fungerat om det var 190 m2 på ett plan.
Riktig vedeldning luktar inte och syns inte. Här eldas det för fullt i min Vermont Castings Intrepid II och det är helt osynligt, så när som på värmedallret som är svårt att fånga på bild. |
Vad gäller modernitet – USA har länge varit ledande vad gäller ren vedeldning (trots allt kan man bli stämd arschlet av sig annars). Vermont Castings nuvarande kamindesigner är om jag inte missminner mig från 80-talet eller tidigt 90-tal och har inte ändrat sig sedan dess, ändå klarar de kraven.
Josef Davidssons (hemsida)
Josef Davidssons klassiska vedspisar ser ut i princip som de alltid gjort, men är numera toppmoderna maskiner med imponerande prestandasiffror.
Smålandsspisen 28 3.5 kW effekt CO 0.11% 83% verkningsgrad pris från 16 450:-
Idun No1 4.5 kW effekt 0.09% CO 83% verkningsgrad pris från 17 450:-
Smålandsspisen 1896 6 kW effekt 0.09% CO 83% verkningsgrad pris från 24 450:-
Josef Davidssons 320 6 kW 0.11% CO 78% verknignsgrad pris från 19 900:-
Oden 6300 strålningskamin 6 kW effekt 0.065% CO 82% verkningsgrad pris från 15 900:-
Oden 6300 konvektionskamin 6 kW effekt 0.065% CO 82% verknings pris från 16 900:-
Royal Viking 6 kW effekt 0.077% CO 80% verkningsgrad pris från 36 950:-
Hipster- och designkaminexempel
Kaminer som är till för att vara inredningsdetaljer och ska se snygga ut klarar idag oftast kraven. Typexemplet på sådana här kaminer är Nibe Contura, men är knappast lämpliga för att elda kontinuerligt med utan är främst snygga möbler. Fungerar dock under några dagars strömavbrott, men tål knappast eldning 8 – 24 timmar 180 dagar om året.
Nibe Contura 610 Style 6 kW effekt 0.08% CO 86% verkningsgrad pris från 22 900:-
Det finns förstås andra kaminer också, men jag väljer de exempel jag känner till bäst.
64 kommentarer
Har själv en Wasaugn (1700kg) som klarar kraven, en riktig preppersugn. Den har en avsvalningstid på ca 1 dygn, konvektionsluckor upptill för snabb uppstart, ca 15 min till full effekt, vattenlunga med självcirkulation (2.5kw) kopplade till beredare och element. det går att steka och baka i innsatsen om man så vill. Stor kokplatta med hög effekt inne i ugnen som även funkar som "slow cooker" i ca 15 timmar" och sist men inte minst, teg element som producerar ca 100-150 w med en dc-dc omvandlare till blyakumulator. Ugnen tar bara upp en yta av 0.5 kvm
Wasaugnarna är fantastiskt fina. Dock inte riktigt något man installerar i efterhand, utan mer någon man installerar innan man bygger själva huset runt den…
Eller tänkte jag på de där fyratons finska täljstensugnarna nu?
Ja tror det! Det finurliga med wasaugnen är att du kan montera den både i lägenheter villor och stugor med en monteringstid på 2-dagar, dessutom tål den extrem hårdeldning och tar bara upp en yta av 90x50cm, har själv en i köket och vardagsrumeti mitt hus från 1800-talet, värmer både över och undervåning med dom, totalt uppvärmd yta 250kvm med taskig isolering.
Då ugnen är tillverkad av Olivinkross som pressas till block tåll den extrem eldning utan att ta stryk, när ugnen togs fram på Kth proveldades den med konvektionsluckorna öppna upptill, då levererar den 17 kw…och med stängda ca 4kw långsam värmeavgivning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Wasaugnen tycker jag liknar de brunkolskaminer ( 2 st. ) som fanns i den WG ( WohnGemeinschaft ) jag och 4 andra studenter bodde i i Berlin vintern 1993/1994
En WG är ungefär som ett kollektivboende där 4-5 personer delar en större – oftast gammal – lägenhet. Varsitt rum men gemensamt WC och kök
Med den syntolkningen rekomenderar jag dig att prata med en tysk optiker för omedelbar hjälp.
Host host harrkel harrkel…
Jag ggoglade upp "Wasaugen" och den liknade utseendemässigt just _den_ typ av brunkolskamin vi hade. Förutom färgen som var ngt brunmurrigt och inte vit.
Kaminen i vår WG var INTE av gjutjärnsmodell utan som en kvadratisk "kakelugn" men den gick inte upp helt till tak. Var byggd av glaserad sten och hade en öppning av gjutjärnsluckor till eldstaden där man lade in briketterna innan man stängde luckan… 🙂
Ingen fara Bengt, vi vet att du bor i en segregerad förort och tillhör den del av befolkningen som inte har rätt till glasögon.
Intressant med "fabriksmonterade" TEG element. Ska montera motsvarande "peltier" på min järnkamin. Hur kyls den kalla sidan på din Wasaugn?
Tulikivi?
http://www.tulikivi.com/se/produkter/TLU2490_91?Open&ta_pintaMateriaali=vuolukivi&ta_vari=vuolukivenH,tHarmaa,valkoinen
3510 kg!
Jag blir nyfiken på vattenmantlingen av Wasaugnen som du nämner. Detta har jag inte sett förut. Hur fick du vattenmantlingen installerad, och var det något kakelmakaren hade som standard tillbehör?
"Förbud"
Lovvärt att du klargör detta för din publik. Finns även fler aktörer som levererar miljövänliga spisar och du får gärna ta upp dessa om du nu ska framhäva några alls. Ta en titt på de prestanda som Wamslers W-serier levererar så är det i paritet med nämnda aktörers. http://www.hansforsman.se
Riktigt bra spisar, problemet med dom är att du inte har ngn akumulering och långsam avgivning av värmen vilket du vill åt om du ska kunna värma huset över hela dygnet .
Dessvärre kan jag knappast lägga tid på att gå igenom alla olika leverantörer, så jag går på de jag känner till bäst.
Vore det inte roligt att ha en vattenmantlad kammin? Om man har plats för en liten ackumulatortank? http://mygind.se/product.asp?product=2844
eller rökgasväxlare och tank om man har en dålig kammin..
Ha,ha, det här var ju riktigt festligt:
"De flesta moderna kaminer påverkas inte av Boverkets nya förbud mot vedeldning. Boverkets krav för att runda förbudet mot nyinstallation av kaminer och vedspisar är 0.12% CO-utsläpp samt minst 65% verkningsgrad."
Precis som att de flesta bilar inte påverkas av förbudet mot bilar och kan runda avgasreglerna genom att använda sig av katalysator.
Eller
Restaurangerna som rundar förbuden mot matservering genom att ha ett hygieniskt kök.
Eller
Cykelhandlarna som rundar förbudet mot cyklar genom att sätta bromsar på cyklarna.
Finns väl säkert bättre exempel på saker som är förbjudna med har rundats. Festligt var bara förnamnet.
Alla yrkeskriminella som rundar förbudet mot brott genom att inte begå dem.
T ex i morse rundade jag förbudet mot mord genom att INTE preja den f*ttjäveln i merca som bytte fil 3 gånger på lika många sekunder och öppna magen på honom med en slö isskrapa.
Ja det är förj-ligt att vi är så flata mot kriminella. Bara bura in dem! De går runt här och har sig och tror att de kan komma undan bara för att de inte begår några brott.
Eller det kanske ska vara så här: "Typiskt nollorna på Boverket, de lyckas inte ens förbjuda vedeldningen. Deras idiotika förbud är hur lätt som helst att lura, jäkla sopor!"
OT. Mycket bättre blogg nu. Sidan laddas ner på 1 sek (och detta på min gamla Dell-maskin).
Hur fungerar förbudet mot utomhusspisar? Hade planer på att mura upp en pizzaugn i trädgården i sommar, blir det förbjudet också eller är det motsvarande en grill?
Jag tror du kan runda förbudet, eftersom det gäller "rumsvärmare".
Trista är ju att om man har en gammal Husqvarna spis som man vill montera tillbaka i huset (kanske) så blir en otillåten. De borde verkligen ha olika regler beroende på landsbygd och stad kan man tycka. I tätorter (exempelvis Stockholm men även alla mindre) borde egentligen vedeldning vara nära nog förbjuden oavsett.
Har själv en Nibe Contura i vardagsrummet, som trots "hipsterprydnad som endast duger som inredningsmöbel" har värmt oss i många år med förtjänst nu. Eldar väl inte 24/7 precis, men kvällstid vid kallt väder och om vi är hemma. Anekdotisk bevisföring möjligtvis, men allt behöver inte vara svart eller vitt.
Har också en NIBE Contura som jag har värmt mina 170m² hela vintern med i flera år, så nog fungerar "hipsterprydnaden" mer än till att bara vara inredning
Kakelugn från 1909 och torr blandved ger inte mycket rökgaser, hur pass effektiv den är det vet jag inte, men tekniken är gammal och beprövad, fungerar bra.
Problemet med en antik kakelugn är att den bara klarar av ca 1.5kw, om du eldar den hårdare så kommer den att gå isär i fogarna och med detta bli otät.
Annars så har dom antika ugnarna riktigt bra värden vad gäller utsläpp.
Sedan måste man också ta i beaktande av varifrån själva förbränningsluften kommer. Om den kommer "inifrån" bostaden innebär det ju att man "eldar upp" redan uppvärmd luft medan om man för själva förbränningen tar in extern luft utifån så slipper man elda för kråkorna på samma sätt.
Riktigt "coola" hipsters har ju naturligtvis en AGA-spis… 😉
Om man tycker dessa är "lite dyra" så finns ju finska "Tulikivi" som marknadsför sig som "Husets kommandobrygga". Nej, jag är inte sponsrad av detta fabrikat men en bekant är helt lyrisk över sin hemma.. 😉
Sedan en högst specifik fråga till bloggaren. Har du verkligen 190 kvm med höjd +210 cm? Ur taxeringssynpunkt räknas golvyta med en takhöjd under 210 cm som biyta och inte som boyta.. Huset ser ut att vara ett 1,5 plans ..
Den sista stycket kanske kan besvaras med det urgöteborska "skit i det du så lever du längre"?
Ja du "sättpotäta".. 😉
Har man arbetat på Skatteverket blir man påverkad på flera sätt…
😉
Skatteverket!?
Vilken roll kan de i sina febrigaste Advildrömmar kunnat ha hallucinerat fram, som skulle eventuellt, kanske, om alla andra sa nej, kunna passa dig?
Det där är en missconception.
Att elda 5kW förbrukar ca 25 m3/h i luftflöde. Kaminerna, spisar mm är byggda så att inte draget blir enormt mycket högre än så. Inte 200 m3/h ialla fall.
Det lilla flödet är väl behövligt för att ventilera bostaden. Har man kraftig mekanisk ventilation vet dock alla att det kan ge intressanta rökeffekter, ex om du har en kraftig frånluftsfläkt o försöker starta en kamin 🙂
Mao kan vara ett problem, behöver inte vara ddt att ta luften från bostadsarean.
Med hus från 1800-talet så är kaminen en väsentlig del av husets ventilation vintertid.
Sedan är det så att förvärmd luft sparar energi i kaminen och ger renare förbränning – ofta är kaminer konstuerade just så att de förvärmer luften innan den kommer in i härden – även de som har uteluftsintag. Jag är högst tveksam till att det blir speciellt stora förluster av energi pga luftbehovet.
Nej, jag känner mig säker på att förlusterna är klart försumbara med en ny kamin.
Min Contura i "stan" genererar inte alls mycket drag.
Sedan har jag kört en hel del med både en åttio och en nittiotalskasetter, utöver vedspis.
Faktum är att min Contura inte genererar mina personligt önskvärda barndomsminnen…kallt drag efter golv och inslag av braslukt.
What KingEdward säger. Golvytan är golvytan, taxering är något annat.
Du har möjligtvis inte trollat oss Lars? Först ett polariserande inlägg på förmiddagen och sedan ett jämförande mrn lite tråkigare?
Påstår du att jag trollar. Nu blir jag #kränkt. Jag som alltid fjäskar för mina läsare, t ex om bitcoin och sånt.
Bloggaren trollade sina läsare, du kan inte tro vad de gjorde då
Legio äro de Jehovas Vittnen som med teknikens hjälp svävat över staden efter att ha knackat på mitt i Dansbandskampen.
Som tur är omfattas inte heminstallerade kremeringsugnar av förslaget.
Men verkningsgraden, tja, jag tycker det har varit rätt så effektivt jag.
Har annars en begagnad pjäs från Topf&Söhne nerplockad i garaget som du kan få köpa billigt.
Vad har denna använts till tidigare och var…?
😜
Äh, H. Kori GmbH är mycket bättre.
Vi hade en Vermont Castings i förra huset och var mycket nöjda med den. Men vi är ännu mer nöjda med den kamininsats från Keddy som sitter i den gamla öppna spisen i vårt nuvarande hus, eftersom murstocken är ett utmärkt värmelager. Vi är även utmärkt nöjda med vår Contura som står i köket, eftersom en konvektionskamin får upp värmen i rummet på 10 minuter, och den går utmärkt att strypa hårt och ändå ha rena rökgaser. Just nu är jag i färd med att mura upp en tredje kamin som står i tillbyggnaden. En 1,5-tons täljstenskamin från NunnaUuni, de lär ha de renaste rökgaserna på marknaden.
Ser snygga ut! 🙂
Om man tänker sig en sådan i en lite fulare brunbeigegul färg av glaserat tegel och med en lite mindre eldstadslucka utan glas så är man rätt nära de brunkolskaminer vi hade i WG:n @Realist och "sättpotäta"!
Läser (Euractiv)att den gröna förnyelsebara vedeldningen ( biomassa ) kostar 40 000 förtida dödsfall/år inom EU, vilket inte Cornu håller med om .
Det bör jämföras med kärnkraftens normala noll döda/år i världen .
Eldar skälv i Rollsen Intrepid II.
Har en keddy spiskasset i fritidshuset, det är bra skit. Hållbart. Men det finns väldigt snygga spiskassetter med insynsglas, dock oftast 100% dyrare än keddys och med kanske 5-10% mindre verkningsgrad.
Skulle kunna tänka mig en jotul 620 om jag bodde i villa med öppen spis.
Kul med kamin snack.
Installerade 1982 en Vermont Castings Resolute. Har vid några tillfälle bytt packningen till toppluckan. I övrigt har den klarat kontinuerlig vintereldning 1982-2018, 36år utan service eller reservdelsbehov.
Med bra ved och rätt vedladdning klarar den >12 timmar mellan vedpåfyllningar.
Vill minnas att den 1982 kostade 6000kr färdigprutat, vilken god investering.
Tips Biltema säljer numera kamintätningslist i olika dimensioner till fördelaktig pris.
Det blir alltså svårt att ha vedspis i framtiden då, vad tycker MSB om det?
Sen undrar jag hur det är med öppen spis och kolgrill har boverket andra utsläppsregler där?
Nej det blir inte svårt om du inte vill installera en usel kamin. Har du kolgrill inomhus eller? Annars tror jag boverket skiter i det ett stort stycke.
Boverket verkar inte ha några invändningar mot en murad öppen eldstad?
Sen trodde jag de var bekymrade för utsläppen men det verkar inte stämma det heller, därav frågan om kolgrillning.
Jag antar de bara vill jäklas.
Murad öppen eldstad är undantaget från reglerna eftersom det är väldigt svårt att mäta en sådan. Jag tror att kolgrillning använder en avsevärd mindre mängd bränsle än vedeldningen. Dessutom tror jag inte boverket har så mkt att göra med vad du gör i din trädgård. Om du vill installera en kolgrill inomhus kan det nog bli lite problem dock.
Varför är det olämpligt att elda dagligen i en Nibe Contura?
Jag har gjort det dagligen i 8 år (vintertid) och inte behövt byta några delar eller byta katalysator eller något och sotaren trodde inte jag eldade så mycket för det var ju så rent och fint.
Samma här… Jag skulle gissa på klen jargong.
Idag har jag tre olika eldningslösningar. Conturan är perfekt, med undantag för uteblivet brasluktsmys. Typ för bra, men det löses genom att öppna luckan lite hastigt.
Kan vara så att de fantastiska glasluckorna väcker avund. Eldar man rätt blir glaset knappt brunt och man kan vinterkvälls-brastrålningssola framför. Hur mysigt som helst.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Conturor är riktigt bra och håller bra kvalitet, har nog aldrig träffat någon missnöjd kund med contura.
(Jag har jobbat som sotare)
Jag har även sett de som det har eldats bra mycket mer än vad de är byggda för. Även dessa har jag inte sett några fel på.
Lättsotade är de också tillskillnad mot Vermont Castings som var hemska att plocka isär.
Annars håller jag nog tulikivi högst
Inte överaskande att Vermonten är bökig. Amerikansk design brukar vara det, endast överträffad av fransk när det gäller praktisk användning.
Nu har jag sett allt… skrotningspremie…
https://www.boverket.se/globalassets/publikationer/dokument/2017/regelefterlevnad-vid-byte-av-fastbransleanordningar.pdf#page97