Medianlönen 2016 var 29 300:- SEK, upp 2.4% från 28 600:- SEK år 2015. Detta enligt SCB:s statistikdatabas. Gruppen med minst lönespridning var politiker, med en medianlön på 96 400:- SEK.
Urval löner 2016. Siffror och mörka staplar avser medianlön. Candlestick är 10-25-75-90:e percentilen. |
Medianlönerna, dvs den lön som 50% av befolkningen har lägre lön än och 50% har högre lön än, steg alltså 2.4% 2015 – 2016. Det innebar med en KPI-indexförändring om 1.0% 2015 – 2016 en reallöneökning på ca 1.4%.
Kvinnor har 92% av mäns medianlön. Detta tar inte hänsyn till antal år i yrket, utbildningsnivå eller justerar för att man har samma yrke, utan är en ren jämförelse av median. Den säger ingenting om att kvinnor är sämre betalda för samma antal år i yrket och samma utbildningsnivå inom samma yrke.
Ett klassiskt kvinnoyrke som grundutbildad sjuksköterska har en medianlön över medlet, med en median på 32 400:- SEK och en 90:e percentil på 40 900:- SEK, dvs 10% av de grundutbildade sjuksköterskorna har högre lön än 40 900:-. 10:e percentilen ligger på 27 600:- SEK, dvs 10% av sjuksköterskorna har lägre lön än detta.
Det mansdominerade polisyrket har ungefär samma löner, med en median på 32 100:- SEK och 90:e percentil på 40 100:- och 10:e percentil på 28 100:- SEK. Något mindre lönespridning, men också något lägre medianlön.
Sett till de olika sektorerna betalar det sig bättre att jobba inom statlig- eller landstingssektorn än inom privat sektor. Detta beror rimligtvis på att staten främst anställer högutbildade och att ett av Sveriges högst avlönade yrken, läkare, drar upp medlet för landstinget.
Annars betalar sig politiker i median bäst, med 96 400:- SEK i lön och extremt kompakt lönespridning. 10:e, 25:e och 75:e percentilen är samma som median, dvs 96 400:- SEK och 90:e percentilen 97 300:- SEK.
Störst lönespridning hittas inom yrket VD. 10:e percentilen ligger på 35 600:- SEK och 90:e percentilen hittas på 125 000:- SEK.
Dessvärre har SCB ändrat sin yrkeskategoriredovisning till den mer detaljerade SSYK2012 från förra året, och exakt samma uppdelning som tidigare blogginlägg för 2015 finns därför inte på de enskilda yrkena. Sveriges lägst betalda yrke, soldatyrket, saknar statistik för 2016.
31 kommentarer
Polis, sjuksköterska, lärare…alla har en medianlön över 30 000 kr/mån, men ändå så gnäller de över dåliga löner?
Jag tycker mest jag ser kritik mot arbetsförhållandena.
Korrekt min hustru är lärare och arbetsförhållanden är usla.
Polis, ssk och lärare vill inte ha medianlön antar jag.
Ibland tycker en del i såna här trådar att det låter som höga siffror, men tänk på att alla inte jobbar heltid, och att om man jämför med "individers _inkomster_" så är lönerna högre, eftersom det i inkomstbegreppet också ingår individer med tex a-kassa, sjukersättning och framför allt pension.
Man ska tänka på att chefer och "lifers" drar upp löneläget. För poliser på gatan är medianen garanterat lägre.
Känner en fackpamp inom lärarna och det är alltid tal om högre lön. Jag brukar kontra med att lönen är inte dålig utan arbetsförhållandena. Vilket denne också gnäller privat om, men facket tar inte upp och reder inte ut problemen. Inte heller tar facket upp att kommunerna slutit avtal om att inte ta lärare från varandra.
Haha, jag är alltså kommunanställd distriktssköterska i en kommun som betalar hyfsat bra, med tio års erfarenhet. Jag tjänar som de flesta av mina kollegor, men ser nu att jag ligger UNDER medianen för grundutbildade ssk (jag är alltså specialist). Sökte nyligen jobb i landstinget och blev erbjuden det men nobbade för att jag skulle få gå ner i lön. "Så mycket som du har i kommunen finns det ingen chans att du får".
Något är det som inte stämmer här. Antingen tjänas det vansinnigt med pengar i storstäderna eller så är det fel på statistiken.
@Mr Perfect, majoriteten av av alla poliser i yttre tjänst (i den vanliga verksamheten) ligger mellan 25000 – 27500 kr per månad, och då har ändå majoriteten av dessa jobbat över 4 år. Denna lön gäller troligen över 4000 poliser.
Sen har du en mycket stor del som jobbar med mängdbrott som ligger på samma nivå. Medan deras civila kollegor får mellan 8000 – 10 000 kr mer i lön, när de gör exakt samma jobb som polisutredarna.
De som har högre lön än 28 000 kr per månad är antingen chefer, FU-ledare eller har en specialbefattning. De drar upp lönen väldigt mycket.
En gruppchef till poliser i yttre tjänst ligger på en lön mellan 32 – 38 000 kr. Det är ett mycket stort hopp i lön.
Alltså förstår du att det är stor skillnad på de olika gruppernas löner och då vill jag inte ens gå in på hur de civilas löner ser ut.
Sandow: Det här innehåller statistiken:
"Månadslönen avser anställningens sammanlagda grundlön plus rörliga lönetillägg samt förmåner. Övertidsersättning ingår inte. I de fall tjänstgöringsomfattningen
inte avser heltid räknas grundlönen och de rörliga lönetilläggen om till heltid. "
Så heltid inklusive OB med mera för sjuksköterskor.
Vårdförbundet säger för övrigt detta 2016:
"Det är månadslönen inklusive fasta tillägg som redovisas. Ob-tillägg och andra rörliga tillägg finns inte med. "
"Sjuksköterskor riket: 31 400 kronor
Medellönen är högst i Södermanlands läns landsting med 32 900 kronor i månaden. Stockholms läns landsting samt Landstinget Dalarna ligger strax efter med medellöner på 32 500 kronor respektive 32 300 kronor. "
Vårdförbundet har inte med rörliga lönetillägg, så siffrorna verkar ju rimliga och är väldigt nära SCBs.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Politiker ser man inte ofta gnälla på sina löner och arbetsförhållanden, där är det medborgare som gnäller. Stackarna, förmodligen är de en grupp med högst andel psykopatiska drag då de ofta snackar mycket, åstadkommer lite och skär störst bit ur tårtan.
Jag trodde inte att man hade "politiker" som yrkestitel, utan att det är ett förtroendeuppdrag som man har medan man är tjänstledig från sitt ordinarie jobb. Juholt var väl tex tjänstledig från sin tjänst som pressfotograf på någon lokaltidning i Småland i många år, men hade formellt tjänsten kvar när han slutade som politiker?
Dessutom känns det orimligt att alla politiker har nästan exakt samma lön, det lär ju ändå vara skillnad på kommunalrådet i Leksand och finansministern?
En hög lön för ett kommunalråd är i nivå med en riksdagsmans, omkring 60000 i månaden. Att "politiker" allmänt skulle tjäna 90000 i median är ett mycket besynnerligt uttalande som kräver en närmre förklaring.
Från 2016 men jag tvivlar på att lönerna gått upp 50% sen dess. Medianen hos kommunalråden i Sverige var 55000:- då.
https://www.sydsvenskan.se/2016-11-09/sa-mycket-tjanar-din-toppolitiker
Politiker verkar bara särredovisas inom statlig sektor.
Det handlar i så fall om riksdagsledamöterna och statsråden, typ. Inklusive förmåner kan det säkert stämma. Tänk bostadsförmån och traktamente, till exempel. Detta ingår i statistiken.
I det framtida mångkulturella IT- och ekologiska kretslopssamhället skall ALLA ha en lika (låg) lön !
😉
"..Störst lönespridning hittas inom yrket VD. 10:e percentilen ligger på 35 600:- SEK och 90:e percentilen hittas på 125 000:- SEK…"
vem som helst med en liten firma som "nasar" plastpåsar, krims-krams etc. på lokala marknader kan ju _kalla_ sig för VD.. 😉
Du måste åtminstone ha ett AB för att kunna vara VD, och de som äger sina företag lär inte ta ut över 38k upp till 48k/månad i lön beroende på utdelningens storlek. I princip alla med lön över 48k är anställda vd:ar, eller personer som gillar att betala onödigt mycket pengar i skatt och de är rätt lätträknade….
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Genomsnittlig skattesats i Riket skulle detta sålunda ge 22.100 i disponibel inkomst. Sålunda gränsen för s.k. fattigpensionär 13.460 disponibelt.
En av de hetaste valfrågorna?
Hur många räknas som politiker? De 349 i knapptryckarkompanierna, eller även de tusentals landstings-politiker som nästan inget vet namnet på eller vad de gör förutom att ta resurser från sjukvården.
Det verkar faktiskt bara vara riksdagsledamöterna och ministrarna, när jag slår lite i SCBs statistikdatabas. Skåda:
1111 Politiker
Statlig förvaltning 371
Statliga affärsverk 0
Primärkommunal förvaltning 5
Landsting 0
Övriga offentliga institutioner 0
Aktiebolag ej offentligt ägda 5
Övriga företag, ej offentligt ägda 0
Statligt ägda företag och organisationer 1
Kommunalt ägda företag och organisationer 2
Övriga organisationer 7
Uppgift saknas 0
… så nästan bara riksdagsledamöter och ministrar. Medianlönen för "Politiker" blir därför medianlön + traktamente + bostadsförmån + (diverse annat skröfs) för en riksdagsledamot.
Detta stämmer också mycket, mycket bra med Lars inlägg:
"Annars betalar sig politiker i median bäst, med 96 400:- SEK i lön och extremt kompakt lönespridning. 10:e, 25:e och 75:e percentilen är samma som median, dvs 96 400:- SEK och 90:e percentilen 97 300:- SEK."
10:e, 25:e, median och 75:e i den här gruppen är riksdagsledamöter, och 90:e är stadsråd eller nån ovanligt högavlönad riksdagsledamot.
Är ni säkra på att siffrorna SCB analyserar är korrekta?
SCB skickar ut ett formulär man skall fylla i, man är tvungen att svara då det är SCB men det finns inga som helst krav på att man skall svara rätt. Då det här är trams som tar tid och som man inte får ett öre betalt för så fyller man i lite påhittade uppgifter och skriver lite roliga yrkeskategorier och löner på de anställda. De enda som lägger tid på fjanterier som inte ger pengar är folk med bokstavsdiagnoser och sådana som redan försörjs av skattepengar!
Varför skulle de inte vara det? Se ovan ang sjuksköterskor, det ser ut att vara nära nog jämfört med fackets egen statistik. Samma sak gäller tex civilingenjörer.
De stora företagen och tex kommunerna fyller nog in rätt uppgifter.
Varför tror du att man måste svara för att det är SCB som frågar? Det är fritt fram att ignorera dem med.
Dessa formulär skickas till arbetsgivare inte till arbetstagare generellt sett. Varför HR-avdelningar skulle sitta och hitta på siffror övergår mitt förstånd. Så vitt jag förstår är det inte frivilligt för företag att svara utan det är krav med hot om vite om man inte svarar. Vill minnas att jag sett sådana brev på några av mina arbetsplatser när man fått täcka upp i postrummet.
@D.L. : Du har rätt, jag kopplade det till privatpersoner.
Verkar vara den här lagen som reglerar det: http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/lag-200199-om-den-officiella-statistiken_sfs-2001-99
I korthet:
7 § Följande är skyldiga att till de statistikansvariga myndigheterna lämna uppgifter för den officiella statistiken och uppgifter för framställning av europeisk statistik som en myndighet enligt en EU-förordning ska ge in till Europeiska kommissionen:
1. näringsidkare,
2. ägare till en fastighet där någon annan driver jordbruk, skogsbruk, eller trädgårdsodling eller håller djur,
3. stiftelser och ideella föreningar, samt
4. kommuner, landsting och kommunalförbund.
Är siffrorna motsvarande 100%? (Heltid?).
Är timanställning inkluderad? Är arbetslösa och de med exempelvis sjukersättning från Fsk inkluderade?
1. Ja.
2. Ja (upprä´knat till 100%).
3. Nej.