Försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow har nu presenterat försvarsberedningens delbetänkande Motståndskraft. Svenskt totalförsvar ska återupptas och kommer kosta 4.2 miljarder kronor varje år framåt slutet av försvarsperioden 2021 – 2025. Bland annat ska hushållen få ett ansvar att klara sig utan stöd från det allmänna i en vecka (prepping), dvs 168 timmar och hela Sverige ska klara ett krigstillstånd och förhöjd beredskap i tre månader.
Högsta ledningsrummet i totalförsvarsanläggningen Hugin i Uppsala län. |
Von Sydow menar att det kan ta en vecka för svenska samhället att ställa om till höjd beredskap. Därefter ska Sverige klara tre månader av höjd beredskap (det formella namnet på Sverige på krigsfot) på egen hand, med begränsat utbyte med omvärlden, då det kommer ta tid att få stöd. Delar av dessa tre månader kan inbegripa krigshandlingar i och mot Sverige.
Hushållen ska klara 168 timmar, dvs en vecka, på egen hand utan statligt stöd, så att, precis som preppers alltid påpekat, att det allmänna kan koncentrera sitt stöd till de som inte kan klara sig själva (äldre, funktionsbegränsade, barn etc).
Försvarsberedningen kallar sina förslag för en samhällsreform.
Befolkningsskyddet ska ses över och skyddsrummen ska iordningsställas – idag används de till annat. Därtill ska utrymmning av särskilt utsatta områden planeras och förberedas.
Krigshandlingar mot Sverige kan enligt beredningen resultera i 10 000-tals döda. Svensk sjukvård ska genomföra planering och resursfördelning för att kunna hantera masskadeutfall på 10 000-tals personer, vilket man inte kan idag.
Beredskapspolis ska återinföras, men namnges inte som sådan utan en förstärkningsresurs för ordningsmakten. Resursen ska dock till skillnad mot tidigare beredskapspolis endast användas vid höjd beredskap.
Sveriges län ska delas in i civilområden om 3-6 län, under en civilbefälhavare, som ska planera och leda det civila totalförsvaret. Militärregionerna, som hanterar främst hemvärnet, ska utformas enligt samma gränser.
En ny myndighet ska få i uppdrag att utvärdera utvecklingen av totalförsvarsförmågan. En sorts totalförsvarsrevisormyndighet.
Beredningens förslag om totalförsvar kommer kosta uppskattat 4.2 GSEK om året mot slutet av 2025. Med tanke på den breda politiska enigheten så är det nu upp till riksdagen att sätta pengar bakom orden, så försvarsberedningen inte stoppar vid tomma ord.
Försvarsberedningen säger att “ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas”.
Jag har lyssnat på von Sydows dragning, men ännu inte läst rapporten, som finns att läsa här. Jag håller inte med om orden om att IT-sektorn inte klarar av störningar. I själva verket visar de 10 000-tals kontinuerliga attacker som sker mot våra IT-system varje månad att IT-sektorn faktiskt är rejält robust, och blir bättre och bättre. IT-sektorn “övar skarpt” hela tiden.
Diktaturen i Kremls representant på presskonferensen, Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve, säger att de inte anser att det finns något försämrat säkerhetsläge, trots Rysslands invasion av Ukraina och illegala annektering av Krim, och att det inte finns någon krigsrisk för Sverige. Vänsterpartiet anser inte heller att vi ska samarbeta med västerländska demokratier i försvarsfrågor inom vare sig EU eller Nato, men väl Norge och Finland.
75 kommentarer
Och den naturliga frågan, vilken annan statlig verksamhet skär man ner på för att finansiera denna lovvärda satsning?
Vadå skära ned?!? Det är ju bara att som brukligt höja skatteuttaget – "vi skall aldrig ställa grupper mot varandra" etc.
Magdalena tar ett stadigt tag om medelklassens gemensamma kulor och klämmer åt lite hårdare.
En borgerlig regering hittar nog någon socialförsäkring att ta av.
Förhoppningsvis skär man ner på partibidragen, kulturbidragen och föreningsbidragen till Svenska Freds, Ibn Rushd, och andra samhällsfientliga företeelser.
Att ta hand om utgiftssidan innan man rockar loss med nya utgifter är en sund och hållbar strategi som jag tror att samhället skulle må bra av.
Lägga ner SIDA, kanske?
Man behöver inte skära ned eller höja skatter. Man kan istället låta bli att sänka skatten så finns det i framtiden möjlighet att satsa. Tänk på det i valet när blåbären hojtar om jättesupetdupermycket sänkt skatt för alla utan att det märks!
Ja psykvården verkar ju redan vara outsourcad till diverse kommentarsfält på internet, så där finns ju inte många kronor att spara 🙂
En kvalificerad gissning är att FM får ta det inom ramarna, det blir enklast så för politikerna…
En gissning är att SD och moderaterna vinner valet (”folk är inte lika dumma som man tror – de är dummare”) och sänker skatten med några hundra miljarder. Moderaterna ser försvaret som är ett särintresse och SD ser Ryssland mer som en moralisk kompass och inte som ett hot och båda enas om att lägga ner försvaret och sänka skatterna med minst det tredubbla av vad hela försvaret kostar. Att det blir budgetunderskott är inget de bryr sig om bara de får sänka skatterna och sälja ut folks gemensamma tillgångar till utlandet oavsett kostnad.
Sen ska man komma ihåg att 4 miljarder är som en spottloska i havet.
Boxningsstjärnan Floyd Mayweather tjänade över två och en halv miljard på en enda match.
Ja, 4 miljarder låter mycket, men är bara ungefär 0,4% av statsbudgeten.
Det finansiella sparandet i offentlig sektor ligger, som jämförelse, enligt prognos på ungefär följande nivåer:
2017: +42 miljarder kronor
2018: +27 miljarder kronor
2019: +24 miljarder kronor
… och en satsning på totalförsvaret ryms alltså ganska väl här.
Frihet, förresten: En skattesänkning som "demokratiska socialister" oftast inte vill prata om är skattereduktionen för den allmänna pensionsavgiften som sossarna införde. Den är större än "jobbskatteavdraget"… ändå är det alliansens skattesänkningar som ska kritiseras?
Visst – 4GSEK är ju "bara" 400:-/person om man slår ut det på hela befolkningen (varje invånare). Problemet är ju att vi har en massa andra "bara-miljarder" till polis, skola, försvar.
Det är ju lätt att "bara" höja trängselavgift, moms eller någon annan pålaga för att finansiera det hela.
Kanske är bäst att politikerna beslagtar alla pengar direkt och sedan delar ut det som eventuellt blir över när allt "bara" är betalt.
Joakim;
Har du några siffror från 2004-2016 också som vi kan analysera?
Jadå, enklast visualisering finns hos SCB.
Finansiellt sparande i offentlig sektor i relation till BNP
Den allra tydligaste faktorn här är konjunktur — jämför 1999-2003 och 2006-2010. Sen har vi då svingat upp ordentligt i finansiellt sparande under 2015-2017 (högkonjunktur som man nu gissar kommer fortsätta nåt år till).
Joakim;
Tack. Men det allra tydligast är ju att se hur borgerliga regeringar (77-81, 91-94 och 06-14) i samtliga fall har blivit en kalldusch för det offentliga sparandet. Då får man påminna sig om alla nedskärningar i välfärd och utförsäljningar av statliga tillgångar som sker med borgerliga regeringar. Sen är det tydligt vilka som alltid får städa upp i de offentliga finanserna efter att råttorna till sist tvingats bort från bordet.
Joakim;
Jag blir ärligt talat riktigt förfärad och nästan förbannad över statistiken du visar mig. Riktigt så illa trodde inte ens jag inte att borgarna kunde missköta folks pengar. Det är ju så övertydligt.
Fast den där korrelationen är, som du säkert vet, inte helt rättvisande.
"Alla" var 1990 överens om att vi var på väg in i en kris, till exempel. Och 2008/2009 gick hela världen in i en finanskristriggad lågkonjunktur, där Sverige klarade sig betydligt bättre än många andra länder.
Konjunkturen har mycket större betydelse för det kortsiktiga finansiella sparandet än vad färgen på den politiska ledningen har. 2015 steg det finansiella sparandet kraftigt (återigen, konjunkturbaserat) men på en alliansbudget administrerad av sossarna…
Äh, hoho, sån oerhört dålig bortförklaring. Nej, lilla du kom inte och snacka skit. Sverige klarade sig bättre (men det otroliga budgetunderskottet var ju klart onödigt gjort av borg-arna) 2008/2009 tack vare stabila statsfinanser (vi hade t.ex. en finansminister som blev statsminister 1996) sedan hösten 1994.
Joakim, du är ju nästan värre än självaste Trump.
Har du vaknat på fel sida idag? Du fortsätter fantisera att det är den politiska färgen som avgör (orsakar) förändringar i finansiellt sparande, jag hävdar att det på kort sikt främst är konjunkturen. Du håller inte med?
Samma sak gäller givetvis budgetunderskotten 2001-2002, det ser du väl?
Nej och ja. Jag fantiserar inte. Ja, den politiska färgen avgör. Sen kan en röd färg bli blå ibland också. Liberalismen smyger sig in överallt. Såhär är det:
Politiken påverkar konjunkturen som i sin tur påverkar förändringar i offentligt sparande. IT-bubblan späddes på av en socialdemokratisk regering under Persson som lurades in i tanken om ”den nya ekonomin” (DNE) där gamla ekonomiska regler inte gäller längre. Ett extremliberalt påhitt som under slutet av 90-talet fick ett stort gehör även i Sverige efter nån artikel i nån amerikansk tidning där man påstod att det gamla inte längre gäller (ett påstående man ofta använder i liberala kretsar för att skapa förändring/bubblor). Kapitalistanarkisten Milton Friedmans gäng är de skyldige bakom strömningarna bakom DNE om nån undrar. Och det började egentligen redan med nobelpriset på 70-talet.
2001- sprack IT-bubblan och det blev budgetunderskott, som sossarna ändå hanterade. På grund av liberala strömningar som tog fäste i dåvarande socialdemokraterna som spädde på it-bubblan genom… just det… SKATTEAVDRAG för att alla skulle köpa en jobbdator i slutet av 90-talet.
”Med bruttolöneavdrag menas att hyreskostnaden dras direkt från lönen, före skatt. Med en marginalskatt på 50 procent betalar man då bara hälften av hyreskostnaden.
Resten står stat och kommun för, i förlorade skatteintäkter.
– Vi räknar med att de minskade skatteintäkterna kommer att uppgå till runt 10 miljarder kronor under 1998 och 1999, säger David Larsson på IT-research.”
http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/9808/23/dator.html
En röd regering som för en blå politik kan också dra ner budgeten. Men när en blå regering för en ännu blåare politik blir det helt åt h-e. Sossarna lärde sig en viss läxa efter it-bubblan och särskilt efter finanskrisen 2008-09 och tilltron till liberalismen har fått sig en törn. Men statistiken visar liberalismens enorma brister. Gå inte på detta år efter år. Det får räcka nu med dumheter!
Eller nej, ska man hårddra det hela så började det egentligen med Pinochet i Chile och ”Chicago-boys”.
OK, underskotten i statlig sektor efter IT-kraschen var för att sossarna var borgerliga. Suveränt.
Men nu har de slutat vara det, eftersom vi har överskott? Maggan går inte i Kjell-Olof Feldts, Göran Perssons och Erik Åsbrinks fotspår tycker du?
2006 drog Reinfeldt in jobbdator-avdraget (skulle aldrig ha införts), eftersom det börjat missbrukas till att folk börjar skaffa sig platt-TV med avdragets hjälp. Nya marknader hägrar. Att folk somnar framför en TV, det vill ju inte Reinfeldt (om man läst hans bok ”det sovande folket”). IT-bubblan är bortglömd och nu börjar de istället blåsa upp bostadsbubblor, kreditbubblor och alla andra bubblor man kan tänka sig – utom att förbereda Sverige mot växande hot: Putin-bubblan och klimathotet. Man plundrar ladorna så gott det går och lämnar dom i stort sett nedbrunna år 2014.
Joakim;
Att bli av med Milton Friedmans strömningar är lättare sagt än gjort. Det kommer att krävas en ekonomisk katastrof innan sista spiket i Friedmans ekonomiska kista spikats igen för gott.
Räkna med en global lågkonjunktur i många (kanske 20-30 år?) år framöver när det hela ekonomiska systemet kollapsat.
Mmm, jag har sett att du hänvisat till Friedman tidigare som någon sorts catch-all för allt som är dåligt sedan 70-talet, infört av både höger- och vänsterregeringar. Då är alla blåa och lurade med andra ord och "stagflation" är bara ett lustigt ord.
Vi får väl se när kollapsen kommer. Du ser alltså någon sorts slutgiltig kollaps a la 1929 framför dig? Tänker du på övervärderade tillgångar eller skuldbördor (eller både och)?
Det finns ingen annan som haft så stort inflytande på den moderna ekonomiska politiken (och miljön) efter 1980-talet. Man kanske tror att allt är bra idag om man bor i Sverige, har jobb och amorterar på lånen. Men världeb är idag en soptipp mot vad den kunde ha varit. Mänskligheten är på väg att utplåna sig själv.
Ja. Historien kommer att återupprepas, ingenting förändras utan kan bara förvärras. Man kan gå tillbaka längre än så. Men vi tar 1929. Utan finanskris 1929 hade Hitler inte kommit till makten. Stalin hade därmed inte haft möjlighet att ockupera Östeuropa och Japan hade aldrig attackerat USA. Mao hade aldrig tagit makten i Kina. Nordkorea hade troligtvis heller inte existerat. Månen kanske aldrig erövrats, kolet och oljan hade till stor del stannat i backen. Vi hade valt en annan väg. Världen hade sett väldigt annorlunda ut under 1900-talet. På gott och ont. Men det som hände hände för att det är dömt att hända och kommer att fortsätta hända tills vi utplånat vår civilisation. Om vi inte tar ett stort steg upp i vår mänskliga utveckling (eller låter en AI ta över, vilket kan betyda att AI utplånar oss i vilket fall för att den värderar andra varelser mer). Men historien lär oss att vi inget lär av historien.
Nu tror jag förstås att villkoren i Versaillesfreden och den tyska hyperinflationen var viktigare än kraschen på börsen 1929, men jag ser hur du tänker.
Det finns mycket som kunde inträffat om man tänker kontrafaktiskt, men just råvarorna hade nog förbrukats ändå — tänk bara på vad Sovjet lyckades producera under ren extensiv expansion oavsett vad som skedde i det krisande väst.
Sån tur ändå att de socialistiska experimenten under 1900-talet nästan helt har upphört, förutom den mänskliga misären i tex Nordkorea och Venezuela. Det gör att det finns lite hopp framöver.
Det var först efter börskraschen på Wall street som USA började kräva krigsskadeståndet från första världskriget av Tyskland, vilket gjorde att de drabbades hårdare än något annat europeiskt land av finanskrisen. Men vi kan dra det i evigheter.
Det hela skiter sig antagligen hur vi än gör, liberalismen gick för långt. Ska det gå utför väldigt snabbt så röstar man blått. Ska det gå utför lite långsammare röstar man rött. Fördelen med den långsammare utförsbacken är att det finns möjligheter även för vanligt folk att försöka anpassa sig.
Joakim;
Charles Darwins evolutionsteori handlar om att de bäst anpassade (till den miljö de lever i) individerna har störst chans till överlevnad. Det handlar inte om att vara starkast, snyggast, osv. Överlevnad handlar om förmågan att kunna anpassa sig till rådande miljö. Dinosaurierna var störst och starkast – de dog ut. Det handlar inte om att vara starkast. Klimatförändringarna hotat alla arter som inte hinner anpassa sig till en snabbare föränderlig värld.
En människa med stora skulder har inte särskilt stora möjligheter att hinna anpassa sig till en snabbt föränderlig ekonomisk verklighet. Det är en människa som kommer att gå under och tvingas till rent slaveri åt andra.
Joakim;
Nä nä nä, skriv inget än. Sitt nu tyst och låt det du nyss fått veta sakta få sjunka in. Genomgå en reningsprocess innan du skriver nåt mer:
Andas med hela kroppen ända ner i tårna. Samla ihop de liberala tankarna från skallen och ner i magen. Bygg upp en bubbla av dem inombords… så där ja. Nu låter du den monetära bubblan få smyga ut bakvägen innan den ställer till med besvär för ditt välbefinnande.
Historia är intressant, särskilt de olika socialisternas blodiga historia och vandalisering av människor och miljö. Som du säger så kan vi älta nazisters och kommunisters väg till makten och förtryck av sin befolkning, och orsaken till densamma, i evigheter.
Det känns väl ändå ganska bra att den perioden är mestadels förbi, undantaget det svenska kommunistiska partiets favoritländer, Venezuela och Nordkorea. Förr eller senare kanske även de ändrar sig, efter den oundvikliga kollapsen i dessa länder.
Det finns ingen mening att deppa och sura. Ta nu och ge oss ett leende innan den där trettioåriga depressionen kommer och kastar oss alla in i ett renande stålbad. Den som är klok, redig, skuldfri och förberedd klarar ju sig ändå, inte sant?
Joakim;
Nja, så enkelt är det inte som du försöker få det till: ”Det är en människa som kommer att gå under och tvingas till rent slaveri åt andra.” Och jag kan tillägga att det blir en människa som kommer att ställa till med problem för oss alla, även om vi inte skuldsatt oss till max. I demokratier röstar de oftast med sitt pekfinger.
Risken finns.
Då är det ändå lite tur, kan man tycka, att man försöker tygla skuldökningen något i vårt land så att vi slipper få det som Grekland. Tyvärr är detta inte bara ett privat problem, utan även t ex pensionssystem behöver byggas så att de inte lovar för mycket.
Det hänger även på hur vi röstar och inte enbart på tur som du verkar tro. Så det är fortfarande lite kvar av var och ens egna ansvar. Försök inte smita ifrån detta.
Det finns mycket att göra, men man kan sammanfatta det med att de behöver minska klyftorna (t.ex. skära ner i bidragen åt de rika), ta tag i problemet med överkonsumtionen/skuldträsket, minska vår miljöpåverkan och ta och stänga ner de företag (särskilt inom skolvärlden) som bara är till besvär för folk och därmed höja konkurrensen för dem som sköter sig. Och se till att ungarna slipper utsättas för onödig press och stress åtminstone i skolan så de slipper bränna ut sig innan 20 år. Det går att få barn och ungdomar att utvecklas och vilja lära sig saker genom att ge dem vad de verkligen vill ha – tid med dem. Men som sagt det finns mycket att göra.
Folk behöver inte spara till några jättepensioner om de tar sig ur skuldträsket, inte blir sjukskrivna i ung ålder, har trygga anställningar och lär sig att hantera pengar redan i skolan.
Nu skrev jag ju … "även tex pensionssystem behöver byggas så att de inte lovar för mycket". Där får man då rösta så man håller vänsterpartiet och sverigedemokraterna borta, eftersom de vill lova bort andras pengar istället för att kompromissa, Grekland-style.
Mycket finns att göra, men att lära sig hantera pengar och att hitta rätt balans i livet ("undvika utbrändhet") är det viktigaste.
Ja, extrema ytterlighetspartier som vänsterpartiet, moderaterna, krisdemokraterna och sverigedemokraterna bör man (om man är vid sina sinnens fulla bruk) givetvis rösta bort från maktens korridorer. Att ha en balans både i politiken och i ekonomin som i livet i övrigt. Bra! Då är vi överrens!
Idag har SvD en intressant artikel om hur man skall kunna klara sig själv (minst en vecka) utan samhällets "stöd"..
"..Försvarsberedningens nya direktiv säger att människor ska klara sig upp till en vecka på egen hand.."
https://www.svd.se/klarar-du-72-timmar-utan-samhallets-stod#sida-4
Ja, nu kan du lägga lite saker till inköpslistan nästa gång du är i Ullared.
Exakt!
Ge-Kås i Ullared är en "guldgruva" för dem som är intresserade av vattendunkar, sågar, verktyg och annat som behövs till förrådet. Pulversoppor, konserver, T-sprit på 5-liters dunk, fotogen, gasolkök mm
🙂
Och så kan du slinka in på Hasses Sega Gubbar på bussresan hem?
Akta dig för att prata med chauffören bara.
Han är chauffören
Idag har jag faktiskt köpt en vev-radio på eBay från det stora landet borta i öster!
Tyvärr har jag inte kunnat hitta denna mycket nödvändiga "pryl" på firma Ge-Kås i Ullared.
Och ja, jag _har_haft_ D-behörighet ("busskort") men har det inte längre…
Här!
En annan utensil som säkert är "bra att ha"!
https://www.ebay.com/itm/Potassium-Iodide-KI-2-Pak-nuclear-emergency-radiation-survival-30ct-x-2/322247480075?_trkparms=aid%3D333008%26algo%3DRIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20140109102600%26meid%3De9b07dcf13bd4fe3862d4b340f66c5ef%26pid%3D100041%26rk%3D7%26rkt%3D23%26mehot%3Dpp%26sd%3D302480115564&_trksid=p5713.c100041.m2061
Den skiten går väl att köpa på valfritt apotek.
I krig behövs främst ett förråd av cigg (även om du själv inte röker), sprit, choklad, nötter, ärtor, kaffe, jaktkniv, jaktvapen, ammunition, kortspel, såg, snöre, ett fungerande fordon, 60 L bensin, motorolja, god facklitteratur, varma kläder, en solcellsladdare (om man vill lyxa till det på helgerna), uthållighet, självdisciplin och sist men största av allt – ett vedförråd. Resten går nog att ordna.
Hellre en full s.k "farmartank" med DIESEL än lite "fjuttiga" 60l bensin!
I övrigt håller jag fullständigt med!
Kul att läsa de avvikande uppfattningarna.
SD känner sig tvungna att dra in NATO och Libyen, fast nämner också konstigt nog att avsaknaden av marktrupp i Libyen bidragit till den dåliga situationen i Mali, trots att de andetaget innan kritiserar att mandatet i Libyen överskreds.
Vänsterpartistens kritik verkar mest skjuta in sig på semantik om att ett angrepp mot Sverige skulle ingå i en större konflikt. Framstår i övrigt som lite förvirrad när hon drar in Libyen, Israel och Saudiarabien. Och kör sen de grönrödas gamla svada om förebyggande och fredsarbete, typ "har man brandvarnare behöver man ju inte ha en brandsläckare hemma".
Frågan är ju egentligen vad FARAO sverige har att göra i dessa länder långt borta… ?
Leka "goda" snälla "dagisfröknar" och utbilda i "genuspedagogik"?
Vet du inte det så är du antingen för dum eller för lat för att ta reda på det.
Klart att man kan diskutera vad man har där att göra,men tyvärrså är det ju så I konflikter att om man inte gör något så kan det också orsaka en massa skada när konflikten får växa av sig självt. Om vi tar exemplet Libyen, så om Frankrike inte dragit in vast I det hade antagligen samma tomtar som nu tjatar om imperialism sagt "Tita på Libyien Väst lät Khaddaffi slakta sin egen befolkning för att de villkunna köpa olja"
Ja och man behöver heller inte vara totalt svartvit. Det vill säga att man antingen är för eller emot intervention. Vissa interventioner kan vara berättigade, andra inte.
Det går även, säger vissa, att ha en civiliserad diskussion utan att kalla andra för dumma och lata.
Ehhh…
Kan inte han Berlusconi & Co ta och åka ner och "rensa upp" lite i Abessinien, Tripolitanien och Cyrenaika.. ?
😉
Där nere har svenskar intet att göra! Stor skinnad från exv. Bosnien!
Men vad insatsen hade för syfte, alltså "vad vi gör där" går ju utmärkt att googla fram. Fixar man inte det så är man ju verkligen dum eller lat, förutsatt att man inte bara frågar för frågandets egen skull vilket ter sig smått mentalsjukt.
Vilken tur att dom precis flaggat in lite tankbåtar till svensk flagg så att det finns en viss förmåga att transportera drivmedel till Sverige.
Frågan är lite vad de menar med "på egen hand". Menar de helt 100% utan att någon infrastruktur fungerar eller menar de utan att gå till närmaste affär och köpa mat?
Fungerar inte el och vattenförsörjning så är det på en helt annan nivå än något annat.
Att tro att alla i lägenhet ska spara vatten för en vecka (och rotera det när det blir dåligt osv) det är orimligt. Man har helt enkelt inte lagringsutrymme för det.
Att folk ska kunna äta vita bönor i en vecka, visst enkelt och billigt.
Så som sagt, vad menas med "utan samhällets stöd".
Man är bra trångbodd om man inte får plats med en veckas förbrukning av dricksvatten i lägenheten…
Ett alternativ är ju att ha koll på några åretruntöppna vattenkällor i närheten, åar, ankdammar mm. och se till att ha grejor för tillräcklig vattenrening hemma.
Ja, dricksvatten får ju plats i skafferiet, och är man känd för att vara en riktigt törstig person får man väl ha några extra dunkar i källarförrådet.
Det är inget svårt att bunkra upp en veckas mat och vatten, och många ligger säkert rätt så nära det redan idag om man inventerar det som finns hemma. Man ska se till att kunna klara av att laga mat utan tillgång till el, bara.
En veckas mat bär många redan med sig i form av bukfett 🙂
Det innebär att du under en vecka ska kunna se till att du har mat, vatten, värme och skydd. Har du inte plats för det bor du troligtvis i en skokartong.
Bra att folk fått upp ögonen för det här men dett borde redan ha gjorts efter tsunamikatastrofen 2004 då det var uppenbart vilken ovilja det fans att se att saker och ting kan gå katastrofalt fel.
Ja, ytterligare en ny myndighet! Precis vad vi behöver, vi har ju alldeles för få som det är 🙂
I övrigt en nödvändig utveckling med att få viktiga samhällsfunktioner att fungera trots avsiktliga eller oavsiktliga störningar.
Måste ju vara en uppgift som man kan lägga över på MSB istället för att skapar ytterligare en myndighet.
Årets julklapp 2019, MSBs (eller försvarsmaktens då?) vattenreningsfilter + skyddsmask?
Pris för hela familjen 299 kr??
Årets julklapp 2020: Rysk-Svenskt lexikon och en inramad tavla på Putin. Pris: 1200 rubel
Skulle vara intressant att reda ut vad den förväntade växelkursen på en SEK skulle vara i ett scenario där Ryssland "befriar" valda delar av landet.
Ukrainas valuta verkar inte klarat sig vidare bra efter att ryssen började bråka: http://www.xe.com/sv/currencycharts/?from=EUR&to=UAH&view=10Y
Man kanske skall se till att växla till sig ordentligt med USD och Rubel så man kan muta sig ut ur ett inringat Stockholm när så behövs.
månsken;
Det går nog också bra med ett rejält spritförråd.
För oss som redan är "slängda" i kyrilliska ?
(och mest störs av att ett normalt tangentbord inte har någon enkel "knapp" för att kunna ställa om.. )
Jaha, ja. Det var alltså en mindre god idé att slå sönder, skänka bort eller sälja till utländska surplusfirmor för några spänn?
De svenska skattebetalarna fick ju inte ens köpa grejorna de redan betalat, den gången..
Jag har köpt ett sugrör med filter som klarar 1000 liter smutsigt sjövatten.
Svaret hamnade längre ner
anders;
Tänker du sitta och sörpla i dig halva sjön?