Medan det är etablerat att priserna fallit i Stor-Stockholm kan det vara intressant att titta på hur det ser ut med Boolis data för lägenheter hos Husmasken i resten av landet.
Intressanta siffror i Linköping där priserna fallit 42% sedan i somras och 13% på ett år enligt Husmasken/Booli. |
Senaste siffrorna kring bostadsrätter i Stockholm är som följer, procentsatser avser ner sedan toppen respektive sedan ett år:
Stockholms innerstad 88 132:- SEK per m2 -10% / -3%
Stockholms kommun 70 125:- SEK per m2 -13% / -6%
Stor-Stockholm 57 978:- SEK per m2 -13% / -4%
Men hur ser det ut med bostadsrätterna i resten av landet? Här kan vi främst titta på större städer, då underlaget är för dåligt i mindre städer. Ett urval följer:
Göteborgs kommun 49 555:- SEK per m2 -16% / +7%
Malmö 23 956:- SEK per m2 -24% / +1%
Uppsala kommun 37 541:- SEK per m2 -29% / -6%
Linköping 27 812:- SEK per m2 -42% / -13%
Örebro kommun 20 926:- SEK per m2 -34% / -9%
Jönköpings kommun 30 393:- SEK per m2 -34% / +7%
Lund 33 489:- SEK per m2 -33% / +11%
Umeå 29 339:- SEK per m2 -22% / +19%
Luleå 24 364:- SEK per m2 -29% / +14%
Nedgången från toppen i somras är minst sagt skarp, men många större kommuner är fortfarande på plus på helåret. Dock långt ifrån alla, där Linköping, Örebro och Uppsala minst sagt ser dystra ut.
Ettårsjämförelsen är mest relevant, då den hanterar eventuella säsongseffekter.¨
Låt oss ny lyssna på bankerna dock – det finns inga tecken på en prisnedgång.
Tillägg: Norrköping på begäran 18 793:- SEK per m2 -38% / -20%
78 kommentarer
Ja, Y/Y är mest relevant. Särskilt i studentstäderna, där många smålägenheter säljs i juli/januari, vilka generellt har högre kvadratmeterpriser.
Ta en titt på Lund, där syns julieffekten oerhört tydligt.
Antalet studenter är väl lägre än vanlig gissar jag utan att kolla upp det. Dels är det högkonjunktur och dels är det få ungdomar i just den åldern nu.
Antal antagna ligger ganska konstant varje år (strax under 250 000 pers under höstterminen, samma siffra senaste fem åren), och LU brukar fylla sina platser. Men det sjunker kanske något kommande år.
Snabbcheck:
HT 2017 LU: 20 500 antagna.
HT 2016 LU: 21 000 antagna.
HT 2015 LU: 21 600 antagna.
Enligt pressen minskar man antalet nyantagna bland annat för att man lite märkligt haft fler studenter än man fått betalt för tidigare år…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Universitet och högskolor har alltid tagit in lite mer än de får betalt för av den enkla anledningen att studenter hoppar av.
900 personer mindre på två år men Lund är ju en kommun som växer trots det.
Förlåt, men 1100 menar du väl? Eller menar du avhopp?
Lund är faktiskt lite av ett undantag och analys där få göras med kända förutsättningar. Att priserna kommer gå ned i Lund, ja. Men jämförelsen mot andra städer haltar..
Gäller statistiken alla objekt eller bara bostadsrätter?
Bara bostadsrätter.
På sidan finns även data för villor. Booli har data för radhus, fritidshus m m också men jag har inte tagit med dem. Lägenheter och villor borde visa trenderna tillräckligt väl. Underlaget blir lätt för litet utanför Sthlm också.
Tack. Min teori är att villor överlag har ett lite mer robust värde, men det lär vi märka det närmaste året.
Villor har mer stabilt värde eftersom du inte köper en andel i föreningens lån utöver köpeskillingen (förutom fåtalet skuldfria föreningar). Värdet på borätten är vad du betalar plus din andel av lånet.
Jag lade till en graf igår över spread i form av säljpris/listpris -1. I t ex sthlms innerstad för bostadsrätt har den grovt sagt halverats till 8% sedan augusti.
Najs, tack.
Oj vad märkligt, var inne på bostadsmarknaden i Malmö på 00-talet, då var det helt andra priser, kändes som att priset ungefär dubblades säg 2002-2008, och nu har det grovt sett dubblats IGEN alltså? Fy fan vad dyrt, man kunde lätt köpa helt OK lgh för kanske 6-7000 kr/kvm i Malmö på den gamla goda tiden.
Och ja, jag inser att jag låter som en gubbe som snackar om kolor för 10 öre och sånt.
Det stod rätt stilla 2007-2012, men sen smög det iväg upp igen för att bli tokigt 2015 och framåt. Rätt så hårt tryck nu igen, för oavsett vad gaphalsarna tror så är läget helt OK just nu i regionen.
Enskifteshagen, denna okända pärla. Nära till bästa snabbmatstället på Lönngatan (vad fan det nu hette) och allt (ALLT!) gick att köpa billigt på N Grängesbergsgatan. Det var tider det.
Det gick f ö ännu mer livat till i Enskifteshagen på den gamla goda tiden:
https://www.sydsvenskan.se/2004-05-01/tillstand-for-tillverkning-av-missiler-dras-tillbaka
Ja, det var mer spännande förr ibland.
Rekommenderar filmen Bra Ställen att hänga på, Bra Folk att känna i Malmö som en nostalgitripp/turistinformationsfilm. Perfekt bakfyllefilm.
Aaaaaaah, Henrik Möller. Ett geni. Missa inte att han spelar knarklangare i sketcherna på "La Vida Larsson"-plattan + hans podcast "udda ting".
Annars är "Nobellvägen" (ja, det stavades med två L) en rulle i samma klass.
Henrik Möller är utan tvekan Sveriges mest underskattade filmare. En fantastisk karaktär på alla sätt. Ja, Nobellvägen är mycket bra. Sedan får man inte missa hans tecknade alster heller…
Hur gammal är du egentligen Ben?
Själv pratar jag fortfarande om 5-öreskola.
Stofil
Slutade käka kola där i övergången till 10 öre.
Nån måtta på inflation får det ju ändå vara.
Det fanns ettöresgodisar när jag var liten …
Jag kommer ihåg krokodil tårarna för 5 kr st 😀
Jag tänker inte specificera mer än att jag är född på 70-talet.
Ärligt talat tror jag det var såna där tuggummin för 50 öre/st som var mest poppis på min tid. Jenka, osv.
På min tid kostade krokodiltårarna 10 öre styck. Jag vill minnas de fanns i färgerna röd, svart och gul-vit med olika smak förstås. På den tiden fanns inte självplock av godis, iallafall inte i staden jag växte upp i. Ja, Jenka och Shake det var tider det..
Tacka vet jag Roffe Ruffs krokodiltårar, de är de bästa och helt gratis.
https://www.youtube.com/watch?v=L43gPbRHzH8
Nu tycker jag du är lite väl patriarkal, det får väl vara varannan damernas:
https://www.youtube.com/watch?v=CA1QGLPHJFA
5 öre för krokodiltårarna menade jag 🙂
Mest intressant är Norrköping. Särskilt om man i Husmasken klickar på tidsperiod "all".
Måste vara något fel i Norrköpings data.
Att bara bli 6-a i Allsvenskan sätter sina spår.
Sen är det ju ganska dyrt med skottsäker väst.
Annat är det i Gävle, där är det bara upp upp upp som gäller.
Och i Bollnäs har det mer än dubblats. Happy times!
Vad är tokigt i Norrköping? Att lägenhetspriset störtdyker för november i månadsgrafen? Sannolikt delvis en effekt av fåtalet affärer (8 st just nu mot ca 50 st en vanlig månad. Avvakta mer statistik. Kollar man på veckografen är raset inte lika abrupt och man ser även hur mycket det kan svaja.
Hur blev siffran -13% i Linköping? Tittar man på kommun-datat har jag svårt att se en nedgång på årsbasis. Den kommer nog, men saknar kurvan som Stockholm visar upp.
Det beror på skillnaden mellan månadsvis respektive veckovis medelvärde. Kollar man en vecka tidigare (nu och ifjol) så blir det i princip precis tvärtom. Den senaste veckan i Linköping har varit relativt dålig. Förra veckan var relativt bra. Och tvärtom vid samma tid ifjol. Lite vanskligt att dra för stora växlar på enskilda datapunkter. Om man hade rullande medelvärden skulle sånt jämnas ut lite, men å andra sidan tappar man då detaljer som jag har valt att prioritera. Det är grafer för fullvuxna kan man säga 🙂
Vallastaden i Linköping. Det måste bero på nybyggda vallastaden, en hel stadsdel vägg i vägg med campus.
Nedgången är precis som väntat mer förutsägbar än vad uppgången varit.
Här ser vi på y/y mellanstora städer utan större dragningskraft (Norrköping, Örebro) alt. städer med extremt högt byggande (Uppsala) ta mest stryk.
Bankerna börjar svettas
https://www.di.se/nyheter/banktopparna-varnar-skarp-inte-amorteringskravet/
Jag har svärfar som tecknat en nybyggd lgh i Majorna. Inflytt inom några månader tror jag. Han kan dra sig ur med 100tkr i straffavgift. Hur ska man motivera att det kanske är bäst att göra det? Är det bäst att dra sig ur?
Ja om lägenheten kostar typ 10 millar.
Låt han göra sitt eget val. Kanske är det bara en tillfällig nedgång. Även ifall jag tror Göteborg drabbas hårdast av våra tre största städer.
Jo det är ju hans val såklart. En ganska stor dyr lgh – närmare 6Mkr. Vad tror ni om att fråga efter en rabatt om en halv miljon? Om man menar allvar med att dra sig ur för 100tkr kanske det är en framkomlig väg i detta läge? Syns ju inte i statistiken eller vilket gynnar byggherren.
Rabatt på 8.3% tror jag är för mycket, prova med 5% om han är i valet och kvalet och lägg fram det på ett snyggt sätt.
Sen att förlora 100 tusen på satsade 6 miljoner är en lindrig smäll på 1.67% och definitivt ett alternativ om han köpt grisen i säcken eller bara känner att marknaden är på väg ner i området.
Nytecknad lgh innebär att priset sattes för några år sedan. Det kan fortfarande vara 5-10% under dagens nivåer. Dock är det varning på nybyggt – hur mkt lån/kvm har föreningen?
1M/100kvm ifall det är lägenheter runt Majstången, inget anmärkningsvärt alltså. Insats i snitt 53K/kvm är väl att se som billigt, Stefan?
Lite tips kan du nog ge din svärfar, dock skulle jag inte gå på för hårt. För då kan det ju lätt bli dålig stämning ifall ev nedgång kommer av sig.
Billigt? 53 tusen?
Finns absolut inget som är "billigt" i det.
Stefan: Jag håller med. Dock får man väl hoppas köparna tycker det är prisvärt.
Köparna tycker uppenbarligen det.
Den stora frågan är hur bankerna agerar framöver vilket är en stor joker i sammanhanget.
Stefan: Uppenbarligen ja, annars är det väl den där pistolen banken håller emot tinningen igen 😉 Alternativt ens partner som tycker just att det är prisvärt.
Ja bankerna är nog inte bara en joker, utan de kommer styva upp ramarna, det gjorde de sist vid förra nedgången. Vi med två barn blev prövade på 8% ränta samt amortering med 1M på banken, boendes i HR, nästan lösgodispengar idag (3.5M eller 2.5M lån). Precis vi fixade lånelöfte, eller som man också kan se det, vi lånade maximalt. Nu har löneutvecklingen varit gynnsam och belåningsgraden sjunkit markant ner mot 50% så idag skulle vi nog kunna köpa ett hus för 6-7M. Inte aktuellt med dessa priser dock..
Samtidigt i Östergötland
Småhuspriserna fortsätter upp
Vem bryr sig om lantisar?
Alla vet ju vilka som är smartast så allt fokus på våra genier.
Vad är smarthet?
Cornu du kan inte ta statistik från oss i landsorten per vecka baserat på två affärer i Norrköping och 5 i Linköping
Tar man Linköping per månad med 14 affärer får man i stället att priset gått upp nästan 28% på ett år. I Linköping är små lägenheter mycket dyrare per m2 och som på alla andra ställen är en relativt nybyggd central lägenhet mycket dyrare per m2 än en äldre lägenhet i sämre förort.
Varför är det så dyrt i Linköping?
Vad är det som lockar? Köpelaget i SAAB arena?
Studenter och spekulation. I Linköping kan bostäder bara gå upp, det är en strålande investering att köpa in sig i pyramidspelet, osv. Det var det redan när jag studerade där, och det är iaf 5-6 år sedan.
Kan vara intressant också att Linköping skiter i Stockholm. Det var lite frustrerande att en sådan liten pluttifnutt-by som Linköping inte hade något drivande komplex som fick upp energin lite, jag trodde jag skulle utveckla alzheimer av tristess under ex. shoppingrundorna.
Men jag tror helt klart det kan göra att de har sin lilla lokala marknad och knappt märker vad som händer i Stockholm just nu.
Med studenter och spekulation menas alltså att föräldrar köper lägenheter till sina barn. Inte för att barnet frågar, utan för att den smarta föräldrarna ser en chans att göra ett klipp ledans barnet studerar. Gäller bara att vinna budracet mot alla andra smarta medelåldersgubbar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag har också svårt att förstå varför Linköping skulle vara så dyrt. Förstår inte vad som lockar till slätten. Minnet kan förstås vara dimmigt, efter en kväll på Herrgården för länge sen..
Lade till en rad ovanför medelprisgrafen med förändring det senaste året samt sedan max för det senaste halvåret (inträffade oftast i slutet av juli). Notera att vecko- och månadsdata kan skilja sig.
Uppsala, Lund,Linköping och kanske en del andra kommuner som har mycket studenter har en rejäl topp 31/7 varje år då det säljs mycket små lägenheter med högt m2 pris. Därför ser det felaktigt ut som en kraftig nedgång efter 31/7. Om du inte redan nu tar totala köpeskillingen och delar med totala antalet m2 så ger det aningen mindre missvisande siffror. (för att få det ännu bättre får man t.e.x. göra en ny linje där man korrigerar för olika månaders avvikelse över året, men det känns som överkurs)
Inga modifieringar görs i dagsläget. Kvm-pris beräknas per affär. Ska fundera på ditt förslag. Kompensation för säsongseffekter är dock överkurs ja, eller snarare så ser jag inget fel i att säsongseffekten syns. Vill ligga nära rådata.
Som jag skrivit här innan så hemlighåller mäklarna här i Gbg såväl budgivningar och slutpris sedan ett par månader tillbaka vad gäller villor. Detta gör att priserna inte syns på booli eller husmask. Vi får vara så goda att invänta Valueguard och SCB:s siffror. Valueguard kommer nu på onsdag 14/11.
Booli tar priser på hus från lagfarter http://support.booli.se/om-slutpriser-pa-booli/varfor-finns-det-ibland-dubbla-slutpriser
Dvs, kan finnas viss eftersläpning men uppgifterna är kompletta och riktiga.
Huspriserna släpar därmed efter lägenhetspriserna hos Booli med 2-6 månader. Så nedgången i villapriser syns inte hos Booli förrän senare.
Booli tar även slutpris på hus från sista bud från öppna budgivningar, precis som det står i länken. I höst har det inte visats många budgivningar, utan objekten står med "ingen visning planerad" ett bra tag sedan "borttagen från Hemnet". Kollar man då på mäklarsidan ser man ofta "såld" utan pris angivet. Någon gång redovisas ett pris, då under utgångspris. Detta borde medföra att antalet slutpriser som rapporteras till booli är betydligt färre på sista tiden. Mäklarkåren köper sig ju bara några veckor tills Valueguard och senare SCB/lantmäteriet inkommer med uppgifter, så lite märkligt är det att de alls försöker mörka. Kanske hoppas de att det blåser över snart.
GBG står nästan alltid som segrare 🙂
I alla fall så länge stora exportindustrier finns där. Det är de och de andra exportindustrierna som drar runt resten av det tärande Sverige.
Tänk vad bra vi hade haft det om vi (de äldre generationerna) inte börjat godhetsknarka utan skött oss/sig, som de ännu äldre generatorerna gjorde.
Det är dags att börja tala om tärande och närande igen och samhällskontrakt.
Känns inte som något jätteras precis.
Ekonomin går som tåget också.
Det här blir en mindre dip.
Antalet løgenheter till salu ökar riktigt mycket nu. På Hemnet är Malmö uppe i 770. Det var drygt 300 på botten. Visserligen var normalen länge mellan 1 000 och 1 500, så än ska man väl inte skjuta björnen som hoppar över bäcken. Men med den här ökningstakten så kommer vi vara tillbaka över 1 000 inom några månader.
Tyvärr har ju Hemnet valt att dölja statistiken från oss vanliga dödliga (ett tecken i tiden?). "Journalister och publicister" kan maila dem och få tillgång. Kanske något för Cornucopia? Kunde ju bli ett intressant inlägg och se hur mycket utbudet i storstäderna ökat på sistone och hur det ser ut i förhållande till historiken…
https://press.hemnet.se/
Om man i Husmask trycker på al1, så får man fram en tydligare bild på trenden. För Uppsala är det volatilt från 2014, men för Stockholm ser det lugnare ut, men trenden ser ut att vara densamma, eller? (ursäkta att man är sent in i debatten)