Lite sent med ett första blogginlägg idag, men det beror på att jag börjat ta in offerter på en solcellsanläggning för huset och hade hembesök i samband med detta under förmiddagen. Ser ut att bli en anläggning på knappt 5 kW.
Inte min lada utan en annan “i byn”. Notera Nissan Leaf i bakgrunden. |
Efter många års ältande har jag nu tagit beslut och lagt budget för installation av en solcellsanläggning.
Då huset har en gavel ungefär mot söder (sydsydväst), blir det takmontage mot östsydöst, vilket något lägre produktion, men bättre produktion på morgonen och mer anpassad dito dagtid.
Samtidigt jobbar jag hemma, vilket gör att man lämpligen passar på att tvätta och liknande energislukande sysslor medan solen lyser. Annars är det lätt hänt att solcellsanläggningar producerar som mest el under den tiden på dygnet då ingen är hemma.
Nu på förmiddagen hade jag hembesök och det ser ut att bli en anläggning på ca 4.7 kW fördelat på 17 paneler. Taket mot öster störs av en takkupa, vilket minskar anläggningens möjliga storlek, som annars kunde varit kanske dubbelt så stor.
Årsproduktionen kommer motsvara mer än en framtida elbils förbrukning, som till helåret sett alltså kan anses köras på solenergi. Åtminstone kommer inte mitt ägande av en elbil att leda till ökad årsbelastning på svensk elproduktion.
36 kommentarer
Kanske en dum fråga men varför inte ett bra batteri samtidigt, eller blir det inte lönsamt då?
Elnätet är "batteri".
Vattenkraften i praktiken. Blir mer vatten kvar i reservoarerna för förbrukning när solen inte lyser.
Tror mera på vanliga solfångare! Detta mht kostnader för själva anläggningen i sig, teknik, installation och att intensiteten i solinstrålningen på våar breddgrader inte är speciellt hög. Verkningsgraden på vanliga solfångare – som värmer upp vatten man kan lagra i en ack-tank – är dessutom högre och man kan docka denna mot en ved-/pelletspanna. Beprövad teknik!
Dock, hade jag kunnat publicera en bild här hade jag visat en bild från Demmin mellan Greifswald – Berlin där en hel byggnad, sydfasad och tak – var täckta med just solpaneler.. 😉
+ 1 på det. Funkar klockrent.
Du är ganska ensam om att tro på solvärme, det installeras i princip inte längre. Solvärme kan inte konkurera med moderna värmepumpar.
En kombinerad sol och vedanläggning är lite intressant i ett rätt extremt prepper perspektiv då den är driftsäker och går att hålla igång vid en systemkolapps men inte annars.
Solvärme, dvs vanliga solfångare kräver inte mer el än för att driva cirkulationspumpen.
Värmepumpar kräver mer el …
Idag vill nasarna bra kränga solceller eftersom det finns statliga bidrag att casha in och att avansen är större.
Även om solvärmepaneler inte kräver el så måste investeringskostnaden betalas igen och det tar för lång tid. Om man jämför med en elpanna tar det ca 10-15år. Jämfört med en värmepump tredubblas tiden och blir fullständigt olönsammt. Du måste dessutom ha en annan värmekälla vintertid.
Jaha, en till som parasiterar på oss andra elkonsumenter.
För varje kW sol- och vindel som produceras måste lika stor mängd balanskraft finnas i reserv….
http://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/
Hört talas om svensk vattenkraft? För varje kWh sol- och vindel blir det mer vatten kvar i magasinen för att användas till vintern, vilket ger lägre elpriser när förbrukningen är som störst.
Ja oja ! 😉
Min far var med som nyexad och gjorde jordartsundersökningar inför höjningen av Suorva i slutet på 50-talet!
Men eftersom både sol och vind är mer volatil så måste vattenkraften byggas ut för att kunna balansera upp!
Den tyska vind och solkraften är exv. helt beroende av norsk vattenkraftsbaserad balanskraft. Mängden vatten man kan lagra i regeleringsmagasinen är dessutom styrd av lagar (vattendomar)
Som "lök på laxen" har dessutom nya miljökrav på gamla små vattenkraftverk gjort att många inte investerat utan hellre slagit igen.
Studera gärna kraftverken i Ålgårda resp. Bosgården (Storån) i din omedelbara närhet.. 😉
Tror snart hela Europa intecknat svensk och norsk vattenkraft som batteri.
Fraunhofer ISE, Photovoltaic Report, 2012-12-11
Några nya STORA vattenkraftverk kommer INTE att byggas mer i SE..
OM vi inte slaktar nationalälvarna, dvs Vindelälven, Pite Älv, Kalix Älv och Torne Älv !
problemet är bara att ingen behöver sol och vind el på sommaren.
vattenkraft utnyttjas aldrig sommartid normalt sett så ifall man ökar mängden el på sommaren så finns det ingen som använder överskottet.
Det innebär att priset på el på sommaren kommer att bli extremt lågt eller till och med negativt
http://www.independent.co.uk/environment/renewable-energy-germany-negative-prices-electricity-wind-solar-a7024716.html
Visst om du bygger fler dammar som man pumpar upp vatten till på sommaren så kan du utnyttja överskottet (stora energi förluster ) eller på annat sätt kan lagra energin vilket medför högre kostnader.
i varma länder med mycket sol som använder sin mesta el för kyla borde sol el fungera bra men i Sverige betyder det bara att andra som inte har sol celler eller vindkraftverk får betala för de som sätter upp solceller eller köper in sig i vindkraftverk.
Visst i framtiden kanske väldigt billiga batterier kan förändra situationen men för näsrvarande så fungerar det inget vidare.
Du får gärna bevisa att om en stor mängd solceller och vindkraft installeras medför det att vattenmagasinen inte används utan det kommer finnas mer vatten till vintern
Enklaste och billigaste sättet att "spara" vind- och solel från sommaren till vintern vore väl att att genom elektrolys av vanligt vatten producera vätgas av den…
Finns ju ett stort gigantiskt projekt om att bygga solceller i Sahara och där producera vätgas..
Lite trist bara att dessa länder är politiskt instabila…
http://www.desertec.org/
Inte säkert att vattnet sparas i magasinen. Är det lönsamt produceras i stället elen och exporteras. Sverige exporterar enligt svk.se 10-22 TWh per år. El är ju sedan länge en längre tid en vara som handlas på börsen (Nord Pol), så vinstintresse ligger alltid med i beräkningen om och när elen skall produceras och säljas. Länderna runt östersjön och UK handlar med el där.
Stefan: Det stämmer ju inte att vattenkraft inte nyttjas sommartid. För fakta se här: https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-kraftlage-sverige-veckorapport.pdf?v=tcgOvGmj35jnYhebfG9mEbepXkc
På sommaren är det framförallt kärnkraften och kraftvärmen som inte nyttjas till fullo. Hittar du på eller gissar du bara?
Jag är själv ganska tveksam till solpaneler och elbilar med litiumjonbatterier ur miljösynpunkt om man ser till hela tillverkningskedjan av både den hårdvara och energi som behövs.
Det skulle vara intressant att se “Cornus” analys av detta då analyserna brukar vara balanserade och genomtänkta, samtidigt som du är väldigt positiv till tekniken.
Själv tycker jag att man minst bör titta på framställningen av ingående material, återvinningsmöjligheter, transport/transmissionsförluster (källa till “point of use”) samt marginaleffekten på konsumtion från elnätet (inte elmix utan vilken typ av kraft som står för de kWh man förbrukar mindre eller extra).
Ah, du menar den undersökningen som gjorde en livscykelanalys från gruva till skrot av en elbil, men bara tittade på utsläppen av CO2 från bränsle i fallet fossilbil och skippade fossilbilens livscykel. Ja, den är ju seriös. Inte.
Solceller är en ganska resurskrävande energiproduktion, men har ett positivt EROEI, enbart räknat till garantitidens 20-25 år. Men till skillnad mot vindkraftverk kan solceller ge el längre än så. Dessutom så återvinns både solceller såväl som litium i litiumbatterier, vilket förbättrar en korrekt livscykelanalys avsevärt.
Tanken med min kommentar var inte att göra ett påhopp utan en uppriktig önskan att se din analys.
Att vi har olika grundinställning gör det mer intressant att se vad du kommer fram till och hur du argumenterar.
Jag är medveten om att att livscykelanalysen du nämner ovan inte är seriös, lika lite som övriga partsinlagor brukar vara. Många elbilsvurmare brukar ju säga saker som att elbilar har noll utsläpp mm.
Enligt artiklar i bl.a. Ny Teknik så återvinns tyvärr inte litium i batterier: https://www.nyteknik.se/energi/litiumet-i-batterierna-gar-forlorat-6823360#conversion-122831618
Trevligt att se en ny installation av solceller. Utgår från att vi får rapporter om anläggningens byggnation. Sådan här lokal produktion minskar också förlusterna i lokalnätet eftersom el som inte förbrukas på plats kommer grannar till del.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Blir det mono eller poly?
Kolla om du kan få en inverter som kan köra Island mode. Gärna med möjlighet till batteri. Det skulle jag göra annorlunda om jag beställde idag.
Så kan du fortsätta pumpa upp vatten och skriva böcker när elen är borta.
Hade varit intressant att se kalkylen på investeringen inkl bidrag samt hur snabbt investeringen förväntas betala av sig?
Ja visst hade det. En kalkyl är snabbt gjord tex här: :;
http://nejdetkanviinte.se/solforlustkalkylatorn/
Förstår inte påståendet att vattenkraft inte används på sommaren. Utgår från att tex SkellefteåKraft som i stort sett bara har vattenkraft även säljer elström till sina kunder på sommaren. Tror inte Skellefteå Kraft är så intresserad av att stänga ner eltillförseln till kunderna på sommaren. Blir dåligt med intäkter då. Troligtvis får solproducenterna sälja sin överskottsel på spotmarknaden till ett löjligt lågt pris under sommaren.
Fast skellefteåkraft kan ju köpa den billiga solelen på spotmarknaden och sälja den till sina kunder och spara på vattenkraften. Det är typ det som är tanken med systemet. Problemet uppstår om dammarna är fulla och det inte går att spara mera. Det regnar ju som bekant som mest på sommaren också.
Dammarna är sällan fyllda utom när vårfloden kommer. Vid vårflod släpps ibland vatten förbi för att det inte finns nog med turbiner. Sveriges användning av el blir allt mer lika mellan sommar och vinter. Fast visst skiljer sig effektbehovet och minst el används på nätterna. Med stor sannolikhet går det att få köpa billigare el på natten för elbilsägare.
Mycket utjämning sker via export till grannländer och en något mindre import. Vår nettoexport skulle räcka till alla bilar om de vore eldrivna.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Du har inte funderat på att sätta solpanelerna på ett markstativ istället? Du har väl en hel del mark och tänker att då kanske du kan ha en lite större anläggning bättre placerad?
Absolut. Vi tittade på det, men pga markarbeten på lämplig plats blev det dyrare än husmontage. Min skrala budget räcker ändå inte till mer än denna storleken (4.7 kW), men markmontage kan bli aktuellt för en stor anläggning om jag blir rik någon gång, men då är den i gårdsverksamheten och inte för privat bruk.
Jag förstår. Ditt tak är ju inte i en allt för dålig riktning så det kommer troligen att fungera bra. Funderar själv på en anläggning på mark eftersom jag har dåliga takförutsättningar.
Viktigt i sammanhanget är att kunna skilja på energibalans, effektbalans och frekvenshållning.
Med elenergibalans menas skillnaden mellan årlig producerad el och årlig förbrukning. En negativ energibalans innebär att Sverige måste importera el från utlandet medan en positiv innebär ett netto-överskott som kan exporteras.
Effektbalans betyder att produktionen hela tiden måste kunna matcha elförbrukningen. Även den timme under vintern när förbrukningen är som högst. För säkra detta finns den fossil-drivna sk effektreserven med enda syfte att bara stå stand-by och producera om det behövs.
Frekvenshållning syftar till att fel i nätet måste kunna isoleras och inte propagera till en systemkollaps. Möjligheterna till detta avgörs av roterande massan hos producerande kraftslag. Vattenkraft och kärnkraft har hög, sol- och vindkraft låg. Ny finsk kärnkraft är vad som möjliggör avveckling av svensk dito i detta avseende.
http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/250313/250313.pdf
http://www.svk.se/siteassets/om-oss/rapporter/20130429-perspektivplan2025.pdf
Hej Lars
Har själv efter en hel del funderingar och efter 10 års erfarenheter från min "Datscha" som enbart har solpanelar som energiförsörjning satsad på en 5,4 kW solcellsanläggning (SO till SW) på taket.
Inga problem vid montage eller att få igång den!
Förbrukning om året i det lilla huset ligger på ca 10.000 kW/året.(luftvärmepump, solfångare på 3 m2, då och då en brasa).
Redan efter lite mera än fyra månader (med början av mitten av juni) så har jag täckt 25% av den årliga förbrukningen. Räknar med att det täcker ca 50 %, antagligen blir det lite mera.
Avkastningen ca fem/sex % årligen, m.a.o. bättre än ha pengarna på banken.
Inga rörliga delar, inga bekymmer hitintills!
Jag säger bara: kör!