Ett par linjärekonomer (“forskare”) har kommit fram till att den 23:e mars år 2023 så upphör kontanthanteringen i Sverige. Då kommer den sista butiken sluta ta emot kontanter visar sig linjärextrapolering av påstådda kostnader för kontanthantering och rådande utveckling.
Computer Sweden uppmärksammar att två linjärekonomer kommit fram till när kontanthanteringen upphör i Sverige efter att den sista butiken slutar acceptera kontanter. Kontanter ska juridiskt finnas kvar, men kommer inte längre gå att använda till något.
“I sin kommande studie har forskarna räknat på vilken tidpunkt som trenden med minskad kontantanvändning och handelns ökade kostnader för kontanthantering kommer till den kritiska punkt då det helt enkelt inte lönar sig för handlarna att ta emot dem längre. Den tidpunkten inträffar den 24 mars 2023 konstaterar de.
– När på dagen är vi inte riktigt säkra på, säger Jonas Hedman.”
I själva verket är kontanthanteringen billigare än korthanteringen för butikerna, men det ska man antagligen inte låtsas om.
Sedan håller inte trender i sig för evigt. Låt oss t ex säga att vi i spåren av en kraschad bostadsbubbla med start 2018 två år senare får den förutsägbara finanskrisen (enligt Rogoff/Reinhardts Annorlunda nu tar det i snitt två år från bostadspriserna faller till man får en bank- och finanskris) år 2020. Den kanske innefattar uttagsbegränsningar och tider där bankerna har stängt sin service, även online. Det lär påverka svenskens syn på kortbetalningar och pengar på kontot.
Sedan finns det förstås andra faktorer som gör att utvecklingen inte nödvändigtvis går mot noll. Men det är inte lika uppseendeväckande.
Naturligtvis skulle aldrig bankerna förespråka en lösning som gör att bankerna tjänar mindre pengar – affärsutvecklingen handlar om att de ska tjäna mer pengar, dvs korthantering är förstås rent logiskt dyrare för kunden än kontanthantering.
62 kommentarer
På vilket sätt är kontanter bättre vid en finanskris ?
Det är ju just kontanter det är brist på.
De digitala skuldsedlarna du har, det som står som siffror på saldobeskedet kommer du fortfarande att kunna betala räkningar med, handla cafe latte för på fiket osv , ialla fall inom Sverige.
Det är bara att byta skuldsedlar med varandra.
Allt annat innebär ett totalt stopp för ekonomin om inga ekonomiska transaktioner via elektroniska tillgångar tillåts.
Tänk er själva att du inte ens kan betala räkningarna för ditt konto är låst.
Eller betala maten på ICA med kortet, alla har ju inte matkasse på e-faktura.
End of the world…
Kontanter är väl inte direkt bättre men vid orostider. Men om banken står på vippen till kk så vill många ha sina pengar i handen. Händer ofta vid ekonomisk turbulens "Grekland 2015".
Att sen staten kan konfiskera pengar som du har på kontot vid en kris är ju ytterligare en anledning
https://www.sydsvenskan.se/2015-06-27/langa-koer-vid-grekiska-bankomater
Jag är via mitt arbete god kontakt med Loomis som hanterar en stor del av kontanterna. De ser en ökning av kontanter, inte en minskning. De investerar dessutom i utökad kapacitet.
Du har fel. Kontanterna minskar och de minskar fortare och fortare. Loomis liksom Nokas ser en minskning i kontanthanteringen.
Roligt att du tog upp min länk från en annan tråd! 😀
Varför INTE kontanter ?
Det är ju närmast bara Sverige som är så EXTREMT i allting! Allt "nytt" tas emot med hull och hår, oreserverat, okrisitk och utan någon form av eftertanke!
Ute i Europa är det fortfarande kontanter och mynt som gäller.
Det finns en anledning till att banker och andra kreditinstitut ligger på och pressar på för at tfå människor att gå över till att bara betala amed kort!
* När mna har ett kort i plånboken så ser man inte lika tydligt om man har pengar kvar eller inte. Man köper och konsumerar helt enkelt mer!
* Dina köpvanor etc. kan sparas och loggas och din ekonomiska profil , vart du reser, med vad du reser mm lämnar tydliga spår.
* Med plastpengar är dina pengar bara en siffra på ett elektroniskt konto. Med ett enkelt penndrag kan dina tillgångar göras värdelösa för dig – om du nu inte väljer att använda dem till PK produkter – och värdebeständiga kontanter bortanför myndigheternas kontroll i madrassen blir mindre lättillgängliga.
Stasi i DDR hade jublat över dessa möjligheter till att hålla kontroll över medborgarna !
Förresten..
Kan man fortfarande tanka med sedelautomat på macken i Sätila?
Det kunde man faktiskt göra på "Tapp" i SJövik/Östad till i Augusti/September i år men inte längre eftersom det inte länger tillverkas några reservdelar till automaterna…
Tappen i Sätila är stängd sedan en tid…
M.T
Stängd och stängd. Uppgrävd och sanerad.
Här kan man fortfarande tanka bensin – dock sedan September bara med kort – och handla. Kontanter, kort och krita emottages!
😉
http://foreningensjovik.se/foretag/hagstroms-lanthandel/
Bengt: du låter som en tvättäkta foliehatt nu.
1) att man handlar mer håller ju bara om det rör sig om kreditkort, annars är det ju sluthandlat när pengarna är slut. Sen är frågan hur stort intresse banken egentligen har av att du handlar mycket.
2) vad har de för intresse av att hålla koll på vad man handlar? Låter lite konspirationsteori över det hela…
3) vad är det för penstreck du syftar på? Att banken kan sätta sig själv i konkurs eller? Frågan är vad de har för intresse i det och varför det då skulle vara bra för dem att du betalar.med kort?
Undanbeder mig nedsättande "benömningar" tack!
1) När du handlar med "plast" så sker det inte något "fysiskt" i plånboken.. Du ser inte _fysiskt_ att pengarna är slut! Tänk som om du skulle dricka något ur en flaska och du inte kan se om innehållet tar slut…
Dessutom finns det ju ALLTID en extra kredit kopplad till plastkorten för att pengarna inte skall "ta slut". Hjärnan luras att köpa mer helt enkelt
2) Om någon VET någonting om dig så VET denne HUR denne skall kunna "ta makten2 över dig, dina styrkor men fr.f.a dina svagheter
3) Om dina tillgångar bara är elektroniska ettor och nollor hos en bank kan banekn eller staten med en pennstreck eller knapptryckning göra dessa tillgångar i princip värdelösa.
Om du istället har dina tillgångar i kontanter, helst i en annan mer stabil valuta, i madrassen så har inte banken eller staten denna möjlighet.
MvH
Men Bengt, menar du på allvar att du sitter med dollar och euro i madrassen, och sen växlar dessa till kronor när du ska handla mat?
Att "staten gör valutan värdelös" är ju en lika stor risk om man sitter med kontanter som om man har pengarna på konto. Ta Indiens indragning av 500- och 1000-rupiesedlarna som exempel!
Staten vill att vi konsumerar så att ekonomin och därmed skatteintäkterna, fr.f.a momsen är hög.
Handeln vill att vi konsumerar – helst skall vi byta kök och badrum vart 7:e år – för att öka omsättningen och vinsten.
Vissa politiska inriktningar vill att enskilda inte skall ha mer än 10:- i plånboken när månaden är slut eftersom dessa medborgare då är mer benägna at tvara fogliga och villiga att följa "husbondens röst".
Fria människor som inte konsumerar så mycket, som sparar i värdebeständiga tillgångar är mer självständiga och tänker mer. Byter inte kök och badrum vart 7:e år eller följer modet på H%M "slaviskt"…
Därmed "farligare" för de styrande och dålia för handeln
Bengt:
1) kör att ta liknelsen med flaskan. Om du har en flaska Gajol (70cl) eller en fläka absolut (70cl). Hur stor tycker du risken är att du dricker mer än 70cl Gajol i förhållande till absolut? Ledtråd Gajol kommer i ogenomskinlig flaska och absolut i genomskinlig. Ledtråd 2: när du druckit 70cl så kommer flaskan vara tom och det kommer inte mer sprit ur den hur mycket du än försöker. För att fortsätta liknelsen så är det oklart varför McD skulle ha för intresse i att folk väljer Gajol av den anledningen…
2) du fortsätter med dina ogrundade teorier…
3) nej banken kan inte det med mindre än att begära sig själv i KK. Vill du göra gällande att banken har intresse av det och de därför vill att du skall ha pengar på banken? Staten kan göra dem värdelösa genom lagstiftning ja, men erfarenheten har väl varit att staten varit mer benägna att med ett penstreck göra kontanterna värdelösa – hände ju ganska nyligen dessutom. Frågan är också där vad banken har för intresse i att det kan hända och varför det skulle vara intressant för dem att du har pengarna på kontot.
Och ditt sista inlägg luktar ju halmgubbe över den, såvida du inte sitter med någon slags konspirationsteori förstås.
Att staten och handeln har intresse av att hålla uppe kommersen är INTE samma sak som att bankerna har intresse i det.
Allt beror på vad man väljer fokuserar på.
Bengt: Under de senaste femton åren har vi också:
* Avskaffat gåvoskatten
* Avskaffat arvsskatten
* Avskaffat förmögenhetsskatten
* Sänkt skatten på sparande (via investeringssparkonto), det har varit omkring 5% att jämföra med 30% som är den vanliga kapitalvinstskatten
* Höjt hushållens disponibla inkomster via jobbskatteavdrag mm
* Infört krav på kontantinsats vid bostadsköp
* Infört amorteringskrav (som förhoppningsvis snart skärps)
Dessa sex punkter _gynnar_ eller framtvingar sparande.
@Joakim:
Ja, som tur är har ju de "politiska inriktningar vill att enskilda inte skall ha mer än 10:- i plånboken när månaden är slut" inte fått något större gehör för sina krav.. 😉
Ja, men momsen har breddats och punktskatterna har höjts på de icke PK produkter som de styrande inte vill att människor skall konsumera
Jag tycker det faktiskt vägt över till spararnas fördel senaste åren, särskilt sen 2007. (Fast vi får viska när vi skriver detta, för vänsterpartiet längtar efter att klämma åt de som sparar pengar ännu mer…)
Hur som helst, den som inte vill konsumera har goda möjligheter att inte göra det i Sverige.
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sparpengar-beslagtas-for-att-radda-banker
Patrik: Fast i slutändan blev alla med mindre pengar på banken än insättningsgarantin (100 000€) skadelösa i den slutgiltiga dealen veckan efter din artikel.
Och då snackar vi om Cypern, med stora lån till Grekland. Trots detta drabbades ingen "småsparare" på banken!
Dessutom, i Cypern ligger andelen "dåliga lån" på groteska 44,8%. I Sverige är nivån 1,0%…
Finns knappt någon personal kvar som kan ge växel tillbaka, de flesta affärer har ju automatisk kontanthantering, så personalen behöver inte kunna räkna.
Ja, ett argument är ju i alla fall att det är billigare för handlarna. Från artikeln:
"– Vi har kommit fram till att handlarna i snitt lägger 113 minuter per dag på det, säger Niklas Arvidsson.
Det innebär en kostnad på 182 000 kronor per år för en kontantomsättning på 4,6 miljoner, det snitt som studiens 741 dagligvaruhandlare landar på. Det motsvarar 3,9 procent av varje köp. Men det är en kostnad som inte handlarna är medvetna om ännu.
– Där pekar de i stället på att bankkorten är dyra – men de kostar bara 0,4 procent av beloppet."
Sen kommer det givetvis att gå betala kontant på många ställen om sex år, forskarna skojar nog bara lite.
Lustigt, tycker det tar sån fruktansvärd tid även när folk betalar med kort.
0,4%? Kanske om vi pratar om Ica osv, hur är det med den lilla livsmedelsbutiken, pizzerian, frisören osv. Hur mycket får dom betala?
http://cornucopia.cornubot.se/2014/11/vad-tar-bankerna-for-kortavgifter-av.html
På många ställen (låt oss säga, typiska lunchrestauranger) drar man kortet och trycker "OK", och kontaktlösa kort finns också. Det går snabbare än att betala och växla pengar och du behöver ingen person som tar emot, räknar, växlar och fipplar med kassaapparaten.
0,4% känns lågt räknat dock, men att räkna och bokföra kassor är inte särskilt roligt eller meningslöst egentligen.
När jag betalar i lunchrestaurangen går det minst dubbelt så fort som för min kortkrånglande arbetskamrat. Fram med en hundring och få en guldtia tillbaka. Jag hinner tom be om kvittot innan han har hunnit slå in koden. Ja de tar två kunder år gången och har två kortläsare och jag är aldrig tvåa. Det händer tom att jag får agera kompisbank när den riktiga skitbanken ej är kontaktbar
En fördel är att man kan ha terminaler utan personal. Då går det snabbt (ofta kan man slippa slå PIN också utan drar kortet, väljer mat på touchskärm, trycker OK).
Den dagen svenska kontanter försvinner kommer jag börja erbjuda betalning med euro på allt jag säljer. Och förmånlig växelkurs.
Den sedel med högst värde idag är den Schweiziska 1000 CHF-sedeln..
500 €-sedeln har man tyvärr bestultat att dra in även om de sedlar som finns i cirkulation ännu är giltiga.
Den andra serien av €-sedlar – "Europaserien" – kommer inte att innehålla någon 500-sedel.
Mot detta beslut var mig veterligen Tyskland, Finland och Estland bl.a För ett indragande var Spanien, italien och Frankrike.
https://www.ecb.europa.eu/press/pr/date/2016/html/pr160504.sv.html
Hälften av 500 €-sedlarna finns i Italien lustigt nog. Och ändå vill de ha bort den. Kanske tål att tänka lite på?
79% av alla betalningar i DE sker kontant !
När 500€ sedeln försvinner finns det inte länger någon motsvarighet till 1000 DM-sedeln
"..According to a recent Bundesbank study, 79% of payments in Germany are made in cash – compared with only 48% in Britain. Even among 14- to 24-year-olds, two-thirds say they prefer paying in cash to electronic means. In a YouGov survey, 72% of Germans said they considered it safer to pay in cash…"
https://www.theguardian.com/world/2016/feb/08/german-plan-prohibit-large-5000-cash-transactions-fierce-resistance
Bengt: det lär finnas enhelska 100milj-pund-sedlar, något mer värda än 1000CHF. Även 10000 USD lär finnas.
Sedlar på 1000 CHF lär nog användas vid bilköp etc.
Dina exempel med sedlar på astronomiska belopp som 100 miljoner £ har nog inte använts sedan de trycktes..
Inte hller 10 000 $ sedlarna lär användas i någon större omfattning..
1000 CHF-sedeln verkar inte ens vara topp tre, dock tvåa av de som fortfarande trycks https://nexchange.com/article/8387
Hmm, 4,6 MSEK är vad en liten klädaffär omsätter. Om de räknar pengar 113 minuter om dagen är de nog ett skyltfönster för annan verksamhet.
Men alla vet ju att kontanthanteringen är OTROLIGT dyr. I USA till exempel, där går halva BNP (det som blir kvar när försvaret och CIA fått sitt) till kontanthanteringen. Så jorå, studien stämmer och är snarare i underkant och absolut ingen partsinlaga.
Apropå USA har ju Schlaug äntligen tagit bladet från munnen idag och skrivit ut en del sanningar om landet ifråga. Mycket värre än Ryssland och ligger bakom all skit som hänt sedan 1917. Om man byter ut USA mot Förenta Staterna skulle artiklen kunna vara vilken som helst av de 5000 senaste alstren av Jan Myrdal, som nu ryktas vara nära posten som (mp):s nya generalsekreterare. Han har redan frågat om Beria är tillgänglig som åklagare och partiets renhållningsman.
Fast i många butiker så får personalen räkna pengar på obetald arbetstid. Endast om det drar över med 30 min så övergår det till övertid…
Före sjukvård, utbildning, polis, rättsväsende o.s.v. kommer kostnad för kontanthantering? Det tror jag inte på förrän siffror från trovärdiga källor länkas.
Om "pengar på banken" representerar ett löfte från banken att betala mynt och sedlar på begäran, men dessa mynt och sedlar är oanvändbara, vad är då pengar? När detta sker är vi alla bankernas slavar.
Jag hoppas verkligen att Riksbankens nya e-krona kommer snart, och att man då också tar bort insättargarantin så att man kan plocka ur sina pengar ur banksystemet med ett musklick, och sedan använda elektronisk monetär bas för alla sina betalningar.
Den meningslösa kampen att försöka lära svenskar om ekonomiska system. Befolkningen som (i snitt) inte fattar vad "fri marknad" betyder, som inte förstår vad "personlig integritet" är bra för och som inte alls begriper problemet med ett Visa-samhälle.
När du insett att den här zombie-aktiga medborgarerörelsen är för kraftig för att ge vika en tum är du välkommen att köpa lite Bitcoin och smygstarta nästa fas tillsammans med oss andra som redan givit upp.
Om jag säger att bitcoin är en bubbla, vad säger du då?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om jag säger att det ligger en tusenlapp utanför din dörr, springer du och kollar? Förhoppningsvis är du källkritisk och inser att jag inte kan så mycket information om den saken.
Mycket intressantare fråga: vilken reaktion förväntade du dig?
Även relevant: har du ens koll på vad du själv menar med att Bitcoin är en bubbla? Du bör du kunna förklara det.
Vet inte om jag förväntade mig en reaktion, dock är jag nyfiken på argument till varför bitcoin inte skulle vara en bubbla
Argument för att bitcoin är en bubbla är att andra cryptovalutor finns, varför just bitcoin? Det finns över 1000 andra valutor, dock medger jag att jag inte är insatt i teknologin, men som med all teknologi brukar den kunna förbättras. T-Forden är inte kvar.
Ett annat är att det är precis som fiat, helt värdelöst och inget faktiskt värde.
Tror mer på Bitgold isf, Goldmoney Inc.
Vi kan säga såhär: som gissning (>50%) är jag rätt enig med cornucopia om att vi förmodligen har en bostadsbubbla. Det betyder inte att jag tror att boende är en bubbla.
Angående kryptomarknaden är du ju införstådd med att du inte är insatt, och därför antagligen införstådd med att jag inte kan göra dig insatt på några rader text. Men jag vill passa på att poängtera att Bitcoin i förhållande till vad du ser som konkurrenter till Bitcoin är oerhört långsamt, brutalt dyrt, energislukande och inte minst extremt otympligt som plattform.
Sen är visserligen såklart inte skillnaden lika stor som om man börjar dra in saker som är mer eller mindre oanvändbara i sammanhanget handel (guld), men vi pratar ändå markanta skillnader. Helt klart T-ford vs Ferrari.
Vad skulle vara fördelen med Bitcoin eller annan kryptovaluta? Det är ju i princip samma sak fast att mängden styrs på andra sätt. Stänger man av servrarna de är lagrade på så blir det tomt, precis som för vilken bank som helst. Att Kryptovaluta ges ut i en begränsad omfattning gör ju bara att det mer kan ses som en vara som tex guld än som en regelrätt valuta. En vara utsätts för marknadens påverkan och det säger sig självt att om vi har en begränsad mängd och många som vill ha så ökar värdet. Skall kryptovalutor verkligen kunna konkurrera med Bankvalutor så måste tillgången ökas markant och då kommer marknaden att förändras, om inte tillgången ökas så kommer något annat ta över till slut. Det är som sagt väldigt dyrt och energikrävande att hålla igång dessa.
Du tänker om man stänger ned hela internet, alltså…? Ja, då kan vi tänkas få problem med den här typen av system.
Antar att du skriver eller tänker fel när du hävdar att "tillgången" måste öka, det behöver den förstås inte. Vidare kommer antagligen inte Bitcoin som vi känner det någonsin användas för att driva någon större mängd av världens transaktioner; det är svårt att se den utvecklingen framför sig, det ligger liksom inte några sådana tankar på något seriöst ritbord ens. Det betyder däremot INTE att det inte är Bitcoin som transfereras, d.v.s. det betyder INTE nödvändigtvis att det inte är Bitcoin som blir global standard som värdebärare.
Däremot kan man utan problem spekulera i att Bitcoin i framtiden inte bidrar med mycket mer än extra friktion, och att marknaden således en dag väljer att skippa den där friktionen. Och det finns en massa andra anledningen att gissa att Bitcoin inte blir den där globala standarden. Men kruxet är att ni försöker analysera något ni inte är det minsta insatta i, så de analyser ni gör och de "problem" ni tycker er hitta blir helt irrelevanta.
Vad är det för skillnad mellan "Bit-Coinn" och "One-Coin"?
https://www.svd.se/56-000-svenskar-ombord-pa-doktor-rujas-pengatag
Nu vet jag inte om du skojar?
Onecoin är ett rent, klassiskt pyramidspel. Dvs det finns inte ens en produkt.
Personligen åsikt? Den som köpt Onecoin behöver en personlig assistent. Jag överdriver inte. De kommer ge bort sina pengar till någon annan annars, om det nu är en nigeriansk prins eller en "doktor ruja".
56000 svenskar… Som vanligt ligger Sverige i "framkant" vad gäller ekonomi.
Japp!
I Sverige tar vi ju okritiskt naivt och oreserverat emot allt som serveras oss bara det har taggen "modernt"..!
😉
Kommer bli betydligt enklare för polisen att hantera en del brott om kontanterna avskaffas. Tänk knarklangare eller thaibordellägare som tar swish…
Byteshandel. Andra saker kommer ersätta kontanter.
Förslagsvis ädelmetaller eller andra ospårbara värdefulla objekt.
Och visst kan du köpa och betala massage med swish. Troligen kan du köpa upprepade massagebesök tom utan att någon reagerar.
Tvärtom skulle det innebära en tryggare arbetssituation för de som arbetar inom den sektorn.
Det kommer alltid att gå att spåra torsken om hen gör något och de prostituerade hanterar inga kontanter vilket minskar risken för rån och våld mot dessa. Förvisso innebär spårningen också att det inte går att dölja besöken om man har gemensam ekonomi eller ökar risken för utpressning?
Det där är önskedrömmar. Ljusskygg kontantintensiv verksamhet kommer först övergå till andra valutor där sedlarna finns kvar. Exempelvis usd eller euro. Sedan till någon lämplig digital valuta där insyn och spårbarhet avsiktligt försvårats.
@Richard Olin:
Korrekt! Byteshandel!
Vi behöver inte gå många år tillbaka i tiden eller flyga lika mycket söderut som Sverige är långt.
Byteshandel övergick man till i "Jugoslavien" i Oktober 1993 – 24/1 1994 när hyperinflationen gjorde pengarna totalt värdelösa på två veckor…
Man övergick till byteshandel där människor fick ut sin lön i just de varor man tillverkade…
https://en.wikipedia.org/wiki/Hyperinflation#Yugoslavia
Cornu, lite OT: Jag hörde på ekonomiekot att lantbrukarnas lönsamhet ökat. Märker du av det, eller tjänar du mer på ordbruket?
Skojar du? Tror du jag är bonde? Nej, det jag drar in på jordbruket är väl kanske en procent?
Nja, kanske inte med dina nuvarande försäljningssfirror, men tänkte om kanske kanske sett någon skillnad ändå?
en fördel med att kontanterna försvinner är att vi inte behöver förbjuda tiggeri
självsanerande s.a.s.
Bättre du sätter ditt hopp till bostads- och börskraschen. Inte ovanligt att folk handlar i affären (med kort) och skänker något att äta.
Har inte använt kontanter på flera år i Sverige. Till och med i mindre utvecklade länder som Italien och Danmark klarar man sig utmärkt helt utan kontanter.
Vad gäller tiggeri så har jag aldrig ens övervägt att ge några pengar, för det känns inte bra i magen att bidraga till att permanenta ett avskyvärt tillstånd.
Fler och fler butiker/marknadsknallar/whatever slutar upp med kontanter som betalningssätt.
Fler och fler butiker/marknadsknallar/whatever börjar med kortbetalning/swisch som betalningssätt.
Kontanter kanske är billigt men kräver lite arbete (räkna kassan, fixa växel osv) – denna tid minskar inte så mycket även om omsättningen i kontanter gör det. Till slut kommer tiden det tar att ha kontanter som betalningsmöjlighet för enskilda butiker vara så stor jämfört med omsättningen så ingen butik kommer tycka det är värt det.
Jag håller också med om att det är vi konsumenter som är drivande. Vi betalar helst med kort.
Hur många gånger har man fått vända i en affär (och kanske komma tillbaka efter att ha besökt en bankomat) när de inte erbjuder kortbetalning? Det har hänt mig ganska ofta.
Hur många gånger har man fått vända i en affär för att de bara erbjuder kortbetalning och man har bara kontanter med sig? Senaste 15 åren har det aldrig hänt mig.
Med tanke på att ilskan inte direkt lyser i ditt inlägg gissar jag att du är en av alla dem som inte förstår problemet. Hur ska man nå ut till era hjärnor?
Maktens krafter har varit otroligt effektiva på att dölja hur pengar skapas, det visar verkligen kommentarerna här.