Forna tiders kopparburnatelefoni (POTS – plain old telephone system) var robust och byggd för krigets krav, rent av en del av svenskt totalförsvar där försvaret skulle koppla in sig. Idag har försvaret ett eget telenät och istället ansluter sig allt fler sina hem till fiber. Men kommer fibern, och med det nödtelefonin alls att fungera vid strömavbrott?
Hundratusentals lite äldre svenskar som gjorde värnplikten fram till slutet av 90-talet har tattat kabel i Telias eller tidigare Televerkets telenät. Sedan införde Försvarsmakten sitt eget telesystem i spåren av Telias privatisering och avregleringen av telemarknaden.
Det gamla kopparbaserade POTS-telenätet var en del av svenskt totalförsvar – inte bara för civilt försvarsbruk, utan även militärt bruk. Det var byggt för krigets krav och varenda telestation, med sina säregna utseenden som varje kabeltattare automatiskt känner igen, hade nödström i form av stora batteribanker av bly-syrabatterier, som antagligen krävde sitt regelbundna underhåll. Större telestationer inne i större tätorter hade antagligen dessutom egna fossildrivna generatorer. Samtidigt drog telestationernas gamla mekaniska AT-växlar (AT=avancerad teknik) mycket ström, någon som minskades kraftigt med införandet av initalt digitala AXE-växlar. Batteribankerna gav ännu mer driftstid vid strömavbrott med digitaliseringen, och idag killgissar jag att själva logiken i en telestation ryms i något som knappast är större än en dator – digitala växlar är trots allt datorer.
När strömmen går fortsätter POTS-telenätet att fungera, inklusive Internet över DSL. Det tar antagligen flera dagar innan batteribankerna kör slut och det finns gott om tid att installera generatorer. Har man en trådbaserad gammaldags telefon så har den ton och fungerar även vid strömavbrott – strömförsörjningen kommer via koppartråden och som alla gamla kabeltattare vet är det inga starka strömmar vi pratar om här – fälttelefonerna (fältapan) drevs med ett enkelt 1.5 V batteri, nog för flera kilometers trådbaserad kommunikation.
Fiber på gång. |
Fast idag rycker allt fler kopparsladden. Och installerar fiber. Som inte levereras via Telias avbrottsfria telestationer. Åtminstone om det inte är Telia bakom. Man flyttar eventuellt över sin sk fasta telefoni till fibern, vilket ofta är mycket prisvärt för abonnemanget, om man nu inte helt skrotar telefonin och nöjer sig med mobiltelefoni.
Men det finns inga garantier på att leverantören av fibertjänsten har avbrottsfri kraft. Särskilt inte för privatpersoner. I själva verket kommer både Internet och telefoni dö vid strömavbrott. Räkna inte med att nödtelefoni kommer fungera vid strömavbrott när man lagt telefonin på fiber.
Nu har åtminstone mobiltelefonmasterna några timmars batteribackup, men inte i närheten av vad Telias telestationer har.
För de flesta kvittar det kanske. De kommer ändå inte ha nödströmförsörjning för sin sida av fiberanslutningen, men de av oss som har det kommer inte få någon nytta av den. Vi kanske har ström, men fiberstationen i andra änden har det inte.
Detta gäller även många samhälleliga institutioner som idag kommunicerar via fiber och kan behövas vid krisledning eller krishantering. De kanske har egen nödström – men har fiberleverantören det?
Så vid krisen får vi förlita oss på mobila lösningar. Några timmar. Sedan blir det tyst.
Kontrollera gärna med din fibertjänsteleverantör om din fiberanslutning har avbrottsfri kraft och i så fall i hur många timmar. Du kan aldrig gissa vad som hände sen.
Jag ser ingen anledning till att lägga över den gamla koppartelefonen på fiber – den kommer ändå inte fungera vid strömavbrott. Med dagens fasta mobilabonnemang är det ändå gratis att ringa med mobiltelefoni och fast telefoni används allt mindre. Det enda kvarvarande motivet är att ha nödtelefoni vid strömavbrott och då ska det ligga på kopparnätet – ett kopparnät som dock Telia rycker bort på landsbygden.
61 kommentarer
Glöm inte UPS på hemmaroutern.
Naturligtvis har man UPS på hemmaroutern. Min router plus en av wifibaserna och lite annat kan köra i två timmar vid strömavbrott, tillräcklig tid för att jag ska kunna hämta växelriktare och en av de stora batterierna på laddning och koppla UPS:en till. Beräknar att varje sådant batteri orkar hålla min sida av Internet igång i upp till en vecka. Sedan har man generator ovanpå det. Men normalt kräver inte strömavbrott någon åtgärd för min del. Fast jag kör fortfarande DSL, fibern kommer senare i höst.
Bor man i ett flerbostadshus så hjälper det nog inte så mycket, då man sannolikt inte har batteribackup på nätverksutrustningen i fastigheten. I så fall får man nog räkna med att skaffa ett WWAN modem som ens egen router kan koppla över till vid bortfall av den primära fiberanslutningen.
En vanlig hemmarouter drar inte särskilt mycket ström, så med en vanlig billig UPS får man nog många timmars drifttid.
Vill man förlänga driftstiden på sin mobil kan man sätta en större powerbank på underhållsladdning och låta den vara där.
Ett stort problem för prepping i allmänhet är att det inte direkt kryllar av 12v-generatorer på marknaden som kan ladda upp en batteribank snabbt. Vanliga elverk är ineffektiva på detta.
Själv skulle jag nog åka in till jobbet där allt ni pratar om fungerar utmärkt vid strömavbrott 😉
Får vi riktiga problem, så hjälper det nog föga ifall ni har ett dieselaggregat eller inte..
I USA, i alla fall i områden som ofta drabbas av naturkatastrofer, är ISPs tvungna att erbjuda konsumenterna fibermodem som också har batteribackup på X antal timmar (tror 24h på största modellen) så att IP-telefoni kan fungera även vid strömavbrott.
För även om närmsta "telestation" har batteribackup så behöver ju även utrustnigen i ditt hem också gå på batteri vid strömavbrott, till skillnad från analog telefoni.
Har ingen aning om motsvaranade utrustning finns i Sverige.
Som jag skriver i inlägget: "de av oss som har det kommer inte få någon nytta av den. Vi kanske har ström, men fiberstationen i andra änden har det inte."
Riktiga preppers kör väl IPoAC (RFC 1149)? Så nog har man internetanslutningen sökas:)
Kopparnätet är ju dock i princip bara koppar den sista biten ut till dig.
Så när det skiter sig så kanske du har ton men du kommer inte kunna ringa någonstans
Du kan alltid ringa t ex 112 även om du kanske inte kan ringa din moster i Ystad för att prata om sorkarna i gräsmattan.
Stämmer inte. Precis som Johan säger så är det oftast bara sista biten från stationen till ditt hus som det är koppar. I stationen sitter det konverterare från koppar till fiber, som skickar datan vidare ut på stamnätet (fiber).
Så länge det inte finns strömförsörjning i båda ändar går det ej fram data.
Lite OT men Telia har höjt fakturaavgiften från 29 till 49 kr,drabbar iofs nästan bara äldre.
Telia lever till viss del i monopoltänket ännu.
Det är bara pappersfakturor som har en avgift. Och tillhör man någon av de extremt få människor som inte har en dator eller mobiltelefon att sköta betalningarna elektroniskt på så sparar man så pass mycket pengar på att inte ha internet- eller mobilabonnemang att man borde ha råd att betala några kronor mer per pappersfaktura.
Handlar om höjningen,och mycket riktigt är det nästan uteslutande äldre som drabbas.
Men du tycker att höjningen är juste?
Vad skall du ha datorn på när bomberna detonerar? Elektronisk utrustning klarar sig bäst avslagen.
Fiber leder inte EMP som gamla tiders POTS eller strömmen in, som iofs kanske tål en och annan blixt som slår ner och därmed lite EMP.
För att göra en lång historia kort – vi måste arbeta för att telemasterna och fiberlänkstationerna får bättre batteribackup. Mycket bättre. Lämpligen en riskanalys och rekommendation från MSB.
"..T som i Tvetaberg!!.." 😉
Finns inte den gamla militära "cykelgeneratorn" kvar ?
Gris till RA200 ja.
http://gronradio.sm7dlf.se/ra200.htm
Detta inlägg kom som på beställning. I min bostadsrättsförening har vi sedan några år IP-telefoni över fiber. Men istället för att ha en dosa i varje lägenhet går telefonsladden ner till källaren som förr och in i en central IP-omvandlare där istället. Där finns även avbrottsfri kraft. Dessa förmånliga omständigheter var en stor anledning till att vi accepterade att gå över till IP-telefoni.
Förra veckan damp det ner en lapp som förkunnade att internetleverantören ämnar skrota detta system och ge alla var sin "mediabox" istället. Samtidigt höjs hastigheten från 100/100 till 1000/1000 samt minimiavgiften från 99 till 139. Är man inte tillräckligt tekniskt bemedlad för att installera mediaboxen själv kan man få hjälp med det mot en avgift på 400.
Detta kallas för uppgradering. Jag kallar det för en blåsning. Visserligen snorbilligt gigabit-Internet som säkert är en dröm för flera, men som enskild användare går det inte att utnyttja mer än 100Mbit ändå, så det blir en onödig extrakostnad för de allra flesta. Och avbrottsfri kraft är ovärderligt i ett nödläge. Att lägga det på varje enskild lägenhetsinnehavare i ett centraliserat boende är fullkomligt efterblivet.
Jag är asförbannad över detta men ser chanserna att opponera som små. Förändringarna träder i kraft nästa vecka. Styrelsen består av ett gäng sömniga typer och leds av gynnare med välsmort munläder som drivit igenom att de ska kunna anställa sig själva som konsulter och ge fritt arvode. Detta redovisas naturligtvis inte. Hantlangaren av dem är en oresonlig typ och en riktig psykopat som ser mig som fiende och dessutom numera bor granne med mig. Riktigt härligt.
Som av en händelse har jag i skrivandets stund fått problem med Internetanslutningen, som annars är nära ofelbart. Hata slumpen, ja.
Jag hoppas MSB tar tag i detta och ålägger krav på reservkraft för fiberleverantörer. De har ju börjat inspektera skyddsrum igen.
Kul att vi bor grannar!
Jag kände på mig att du höll på med att skriva nån negativ skit om mig så jag koncentrerade mig på din router, tänkte hårt på att den nog inte skulle klara allt det den höll på med. Men sen ringde din fru på dörren och jag kom av mig eftersom hon var naken under badrocken, hypnos fungerar utmärkt i vissa fall.
Klart att man som enskild användare kan utnyttja mer än 100Mbit. Om du anar hur mycket tid jag spenderar på att vänta då vi snålade lite och bara valde 100Mbit..
Om det går att utnyttja mer än par Gbit håller jag som mer tveksamt vid normal användning.
@Kalle7: Sen kom din mamma och sa åt dig att idka älskog är verboten hemma.
@camgb: Hur lyckas du med det? Jag menar som enskild person. Enda gången jag maxar anslutningen är när jag laddar ner spel från Steam. Torrenter når i regel bara upp till hälften även om det är en som många delar. Så visst, gör jag bägge samtidigt så blir det en begränsning, men det händer bara någon gång om året.
Är man flera i hushållet blir det ju en annan femma förstås, men min huvudpoäng är att det finns i stort sett ingen enskild applikation där hastigheten/bandbredden är begränsande. Även om man multitaskar är det svårt att bli begränsad.
Det är väl många som säger upp det vanliga numret Koppar/IP-telefoni och använder bara mobilen. Ser i mitt jobb där telefon är vanligt att nästan aldrig längre riktnummerabonnemang.
https://www.hemhyra.se/tips-rad/skippa-fast-telefon-tjana-tusenlappar/
Precis, det finns ingen anledning att ha fast telefoni om man har mobil och internet där man kan köra skype, viber, etc.
Jag har koppartråd-telefoni, mobil och dator. Jag bor på en ö nära Stockholm med långa strömavbrott efter vinterstormar, förut upp till 3 dagar långa. Internet slutar funka efter ca 2 timmar. Hur ringer man 112, om man inte har koppartråd-ansluten telefoni och allt annat ligger nere? Jag har en hyresgäst, som behöver akut ambulans-transport till intensiven då och då, när han får sin nästa stroke och då är det bråttom. Röksignaler eller morse-signaler? Bli radio-amatör? Vägarna är ofta inte ens framkomligt med bil när snökanonen har blåst hit över Östersjön eller träd har blåst ner över vägarna. Förslag?
Hej
En riktig preppar gör sig oberoende av allt sånt krimskrams!
Just denna fråga ställde jag till vår ISP som jag varit kontakt med för ett av våra kontor för att vi vill säkra upp vår kommunikation vid strömavbrott.
Svaret jag fick var att får hela fastigheten ett strömavbrott så stängs ISPns utrustning ner i fastigheten där all kommunikation kommer in till byggnaden (alltså ingen UPS) och alla företag som har kontor kommer tappa kommunikation på sina fibrer länkar även fast de har UPS i sina serverrum.
Denna fråga till våran ISP ställde jag iom att vi skulle skaffa UPS till vår kom utrustning på ett kontor som är lite av knytpunkt för flera kontor.
Detta gäller alltså dyra företagslänkar med ganska snäva SLAer och inte billiga privat länkar som kan vara nere lång tid utan ekonomiska konsekvenser för ISPn.
Ok,fungerar det inte att ringa får man väl meddela sig med den gamla hederliga snigelposten,fältpost om man råkas vara i det militäras tjänst.
Posten kan man alltid lita på, behövs bara paper penna och Post nord och budskapet är ( kanske) framme efter 24 timmar trots strömavbrott.
Faktiskt inte. Sorteringsterminalerna är automatiserade och går på ström, så det blir ingen post sorterad om det är strömavbrott på terminalorterna.
… och tågens postkupeer (pkp) med manuell postsortering slutade rulla i mitten på 90-talet…
Det rullar visserligen posttåg idag men de innehåller för det mesta bara färdigsorterad B-post…
Ppå lördagar så delas det enda posttåget från Sthlm i Alvesta och en del rullar vidare mot Malmö medan den andra halvan tar vägen över Borås mot Göteborg…
Fältposten avvecklades 2008.
Fast att återuppta manuell postsortering och återinföra viss brevbäring känns ju inte lika ogjörbart att återuppta som att anlägga milsvismed ny kopparkabel och annan föråldrad utrustning.
Sen kan man ju tycka att det känns orimligt länge att meddela sig via brev när man står där tex med avskuren pulsåder. Att få vänta ett par dar i akuta situationer kan vara lätt frustrerande.
Det finns fortfarande möjlighet till manuell postsortering, det användes delvis åtminstone för 7 år sedan vid framför allt jul då extrapersonal rekryterades.
Det blir till att återgå till brevduvor igen då, såvida inte även dessa är elektrifierade numer. Hedenhös.
Några billiga Baofeng programmerade mot en lokal repeater med batteri och generatorbackup så har radioamatörerna hyfsat koll på lokala läget.
Fiber är jättekul för vardagliga ting men är det första som försvinner. Ingen idé att ödsla tid och resurser på att hålla din ända igång när resten av Sverige inte gör det.
Baofeng,inte många som fattar vad,men det är dessa som blir drabbade mest vid en "händelse".
Dyster läsning, men en ögonöppnare för mig iaf. Bara att inse att i ett krisläge, oavsett vilket, där strömmen gått gör oss helt befriade från all kommunikation som är längre än vad rösten bär, inom loppet av några timmar. Man undrar ju lite lätt om inte många internetknarkare kommer att få rejäl panik, eller är det kanske så illa idag att vi allesammans drabbas av total kortslutning…
Går strömmen kan man lika gärna gå och lägga sej.
Jobbade en gång i tiden på Ericssons kraftförsörjningsenhet(Ericsson Components) i Kungens Kurva. Sedan länge avvecklat inklusive fabriken i Söderhamn där likriktarna byggdes. Telefonin gick alltså på likström, 48 volt för fast telefoni, 24 volt för mobiltelefoni, om jag minns rätt. Likström för att enkelt kunna använda batterier som var big business. Tror det var c:a 8 timmars batteribackup på en RSS(remote subscriber switch), som oftast var sista länk ut till abonnent, d.v.s. kopppar. Kunde nog vara längre back-up i mer tätbefolkade områden. Riktigt stora stationer hade fasta dieselgeneratorer, och kunde gå i princip hur länge som helst, bara det fanns bränsle. Mobiltelefonin hade i allmänhet kortare backup-tid, kanske hälften mot fast.
Det är bland annat därför jag har batteridriven kortvågsradio också. Och två blyackar som nödkraft.
Ett av Telias argument för att skaffa fiber är att de inte kan serva kopparledningarna och dess växlar längre . Reservdelarna lär ta slut om ett par år. Tar man inte deras erbjudande om öppen fiber, så får man en 3/4G box att ansluta sin telefon/ modem till.
Radioamatörer med egen el blir viktiga vid längre avbrott. Men jag gissar att de minskar i antal. Borde subventioneras som del i totalförsvaret.
Vänliga hälsningar
Nanotec
För att inte tala om vårdkasar och semoforer. 🙂
@gbd_crvx: Och det ska såklart vara rörbestyckat för bättre EMP-tålighet…
@Nanotec: Förr var det nog så att de räknades som en resurs. Det har gjorts försök av entusiaster på senare år men det krävs att radioamatörerna inordnar sig i en kommunikationsorganisation med viss uthållighet och då de är en ganska spretig flock har det inte lyckats.
Det räcker dessutom inte med fungerande kraft, radio och personal. Det måste finnas trafik att utväxla också. Så där behövs en infrastruktur. Amerikanerna har mer rutin på det. Till exempel under orkansäsongen http://www.arrl.org/hurricane-maria-2017
FRO har några organiserade grupper, ibland med stöd av kommun, län eller kraftbolag (?) för insats. Men de är mer undantag än regel.
Eller djungeltrumman
Prologen i Höstsol är en kuslig förutsägelse. Nazistdemonstration med sammandrabbningar i närtid , AB kör artikelserie http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/v0bxV/har-ar-nazisterna-som-vapentranats-av-svenska-forsvaret
Och lyckas med att få det att låta som om FM handplockat nazisterna för vapenträning. Media när den är som sämst.
De flesta bygger efter Robust Fiber. Med rekommendationen UPS.
I vårt stadsnät har vi 8h UPS på alla noder och även i källare på flerbostadshus.
https://www.pts.se/upload/Remisser/2016/Robust-fiberanlaggning/robust-fiberanl-anv-bil-site_nod-v0_9.pdf
Vi påtalar även problematiken mot kopparen på alla byamöten och rekommenderar att folk införskaffar en UPS ifall, mot förmodan, mobilnät och fibernät ligger nere samtidigt.
Men det är sant att samhället blir otroligt känsligt mot attacker av denna sort
Rent beredskapsmässigt känns det som om det skulle behövas ett redundant kopparnät för försvarets behov vid ett "skymningsläge"…
Nähä!!!
DSL-nätet fungerar ej som gamla vanliga telenätet. Bara sista biten…Fram till dit det trunkas ut till vederbörandes egna kopparparter.
I min kommun är det stadsnätet som äger transmissionen…
Därmed är DSL transmissionslöst utan fungerande kraftnät.
Förövrigt kräver DSL-modemen "extern" kraft.
Jag planerar att köpa ett fossilbränsledrivet elverk. Bor i en medelstor villa och har UPS för nätverk och server. Även några extra blyackumulatorer för några extra timmar. Har någon förslag på fabrikat och typ?
Varför inte köpa sig ett eget litet kraftverk ?
😉
https://www.hemnet.se/bostad/ovrigt-alingsas-vargarda-kommun-melltorp-kraftverket-11000955
Honda,om du klarar dig på ett par kW.
Honda EU20i är juste,men dyrt såklart,jmf mot Kinaverk.
@Bengt; Tack för tipset. Åker dit i helgen. Men jag hade nog tänkt mig nåt modernare, tex. ett kärnkraftverk.
@PJ; Bra tips, hittade en leverantör med kanonpris på Prisjakt. Råkar vara utanför Kungsbacka, dvs min ordinarie leverantör.
JULA brukar kränga billiga elverk… "Made in PRC"
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Överlag borde internet ge bättre redundans än gamla POTS. Internet är ju byggt för att kunna routa trafik även om flera noder eller länkar slås ut. Det gäller bara att se till att man har reservkraft, och där handlar det egentligen bara om hur mycket beredskapen får kosta.
Jo men då är det fiffiga att redundansen går i samma kabeldike.