Dagens Nyheter avslöjar att socialdemokraterna pressade på för att Transportstyrelsens outsourcing skulle genomföras enligt plan. Outsourcingen av skyddsklassad information skedde alltså fullt medvetet påhejat av den socialistiska regeringen.
Rosenbad pressade på. |
Den socialdemokratiska regeringen pressade alltså på om att outsourcingen skulle genomföras. Sparkade generaldriektören för Transportstyrelsen fick instruktioner från sparkade statssekreteraren Erik Bromander (#skyllpåbromander är hashtaggen som ska användas – för Miljöpartiet är det haschtaggar istället). DN skriver:
“På mötet ska Erik Bromander ha framfört att det är ”nödvändigt” att “projekten fullföljs enligt plan”, det vill säga outsourcingen av it-driften. Det framgår av Maria Ågrens egna anteckningar som har skickats in till Statens ansvarsnämnd.
Vid upprepade tillfällen under 2015 ska både politiska och opolitiska tjänstemän vid Regeringskansliet ha pressat Transportstyrelsen att genomföra outsourcingen utan förseningar.”
Regeringen var alltså fullt medveten om outsourcningen och ville genomföra den. Viktigt att tänka på när socialisterna nu försöker få det till att man är emot outsourcning.
Den sparkade generaldirektören Ågren utreds nu för att sparkas även från Elefantkyrkogårdens fulla lön utan arbetsuppgifter, och eventuella lojaliteter mot sosseriet är därmed borta. Nu handlar det bara om att kunna sitta kvar och lyfta full lön så allt läggs på bordet även om det pekar ut sosseriet.
30 kommentarer
"Ty jag är sanningen och ljuset" Stefan Löfven augusti 2017…
Naturligtvis, det var ju precis det jag skrev här när affären rullades upp, varför skulle en helt grön GD ta dessa beslut om det inte var någon som pressade på uppifrån? Ibland, nä rätt ofta, förvånas jag över hur korkade folk är!
Nu var väl inte GD grön direkt, och kanske var det därför som hon förankrade varje steg på dep. Man får väl hoppas att inte hotet om avkapning tom från elefantkyrkogården var/är ett försök att skrämma till tystnad, och nu är det ju redan för sent att hota om vad det månne vara.
Hon var ju relativt grön som GD på Transportstyrelsen, väl?
Oavsett det så kommer ínte (S) ut som riktigt skinande ur detta. Det verkar vara ett antal personer som antingen inte förstått eller struntat I det högre upp. Om man kan se något positivt ur detta är väl att det öppnat ögonen på folk att outsourcing inte enbart är positivt.
Hade sossarna vunnit valen 1991, 2006 och 2010 hade detta aldrig hänt. Då hade tågen kommit i tid, posten levererats, värnplikten aldrig avskaffats, ungdomarna fått bra betyg, hyrorna gått att betala, bönderna hade varit många fler och gamlingarna fått sin medicin. Och landsbygden hade haft fiber sedan länge. Bland annat.
Men tacka sossarna för att vi lever i en demokrati och har möjlighet att ställa till det för oss själva. Eget ansvar kallas det.
Kan vi inte kalla det regimen istället? det låter häftigare och avspeglar bättre packet som säger sig representera folket.
”Packet” avspeglas allra bäst i dina kommentarer.
https://www.youtube.com/watch?v=gXxn526HI_k
Jaha. Nu är Reinfeldts outsourcing-strategi från 2011 för bl.a. transportstyrelsen plötsligt socialdemokraternas fel. Det går sannerligen att beskylla socialdemokraterna för allt.
Se tillbaka på ert eget individuella ansvar i valen 2006 och 2010 istället.
Hur kan följande stycke på något sätt beskyllas alliansen?
"Vid upprepade tillfällen under 2015 ska både politiska och opolitiska tjänstemän vid Regeringskansliet ha pressat Transportstyrelsen att genomföra outsourcingen utan förseningar"
Hade (s) verkligen velat annorlunda i frågan så hade man givetvis agerat.
”I februari 2014 [under allians-regeringen] lades Transportstyrelsens it-drift ut på entreprenad. Då var Stefan Widlert generaldirektör för myndigheten, och det var under hans ledning avtalet med IBM förhandlades fram. När Maria Ågren kom in som ny GD 2015 hade hon valet att fortsätta arbeta med det avtal och den entreprenör som fanns, eller att stänga ned myndighetens verksamhet.”
http://aktuelltfokus.se/sa-baddade-regeringen-reinfeldt-for-it-skandalen/
Transportstyrelsen valda att säga upp it-avtalet med trafikverket i februari 2014, under ledning av Stefan Widlert (och under alliansregeringen).
Precis,uppenbarligen hade man inget problem från (s) med att fortsätta.
Joakim Persson;
Det kan ju bli rätt så allvarliga problem när it-verksamheten på transportstyrelsen upphör att existera. Det gamla avtalet var ju redan uppsagt och ett nytt avtal hade redan förhandlats fram när regeringen tillträdde och utsåg en ny GD.
Javisst, men ändå verkar man pressat på att göra färdig jobbet.
Då är det svårt att samtidigt hävda att man är "mot outsourcing", som jag får intrycket av att regeringen ville spela på. Det är väl det hyckleriet som man kan ifrågasätta.
Jag har själv jobbat en hel del i frågan och det är svårt att säga att oursourcing är entydigt bra eller dåligt.
Som allt annat så beror det på tanken och syftet bakom varför det ska outsourcas. En moderat som säger att han vill outsourca för att spara pengar åt skattebetalare betyder istället att han har en bekant som vill tjäna pengar på skattebetalares bekostnad.
Man får läsa vad som står mellan raderna.
Frågan om vissa partier är för eller emot outsourcing är väl lite mer komplicerad än att de rödgröna är mot och alliansen för.
Det har funnits mer motstånd mot de till vänster då de tjänster som outsourcats ofta har varit sådana där vänsterväljare jobbar typ städ, medans alliansen kanske varit mer positiv till detta då man kunnat minska och öka organisationers storlek, utan alltför mycket bråk från facket, men även där finns det väl de som inset att även om man vinner flexibilitet och pengar så förlorar man I kontroll.
Frågan är om man oftast inte även förlorar även i flexibilitet och pengar. Outsourcing behöver inte vara fel. Men det är inte alltid rätt heller. Man får se till helheten och förstå vad och varför det måste outsourcas. Kostnader är dessutom inte alltid i pengar. Det som kan kosta oss allra mest är kostnaden i minskad demokrati och ökad osäkerhet.
Högern talar alltid högt om att individen ska ta ett eget ansvar för sina problem och brister. Men de skyller samtidigt alltid sina egna problem och brister på någon annan.
Med högern menar du Socialdemokraterna i detta sammanhang? De har ju frånträtt socialistinternationalen för att de inte delar dess grundvärderingar, arrangerar militaristiska storövningar och stödjer storkapitalet när man drog tillbaka företagsbeskattningsteform. Håller helt med dig om att S alltid skyller ifrån sig.
Nu fabulerar du väl lite väl fritt va?
Sossarna lämnar enligt egen uppgift socialistinternationalen för att organisationen, enligt dem är omodern och att ANDRA medlemmar inte lever upp till kraven. T ex har det ju varit frågan om inte vissa partier skulle uteslutas, vilket inte skett, osv. Då bildade man ju "Progressive Alliance" istället inom vilket SAP avser att verka i framtiden kan man förmoda, eftersom de numera är medlemmar där istället.
"ANDRA medlemmar inte lever upp till kraven. T ex har det ju varit frågan om inte vissa partier skulle uteslutas, vilket inte skett, osv." = Det har släppts in visa partier som inte är socialdemokratiska utan snarare kommunistiska?
Nej, men t ex turkiska CHP som inte har med Erdogan att göra men som inte anses tillräckligt demokratiska pga sin nationalism. T ex stödjer de den där turkiska lagparagrafen om att man inte får förolämpa "turkiskheten" som används för att tysta regimkritiker.
Även Rättvisa Ryssland, ett av Putins stödpartier, är medlemmar tror jag.
Det finns säkert fler exempel. Man kanske helt enkelt inte vill bli sedd i det sällskapet, om man säger så.
Aha, hade de släppt in såna partier förstår jag att man ser sig om efter andra klubbar.
@Ben Dover – hade ju hoppats att ironin syntes i mitt svar till Frihet. Du är ju rätt haj på det området.
Jag har en del att lära. 😉
Den här affären blir bara konstigare och konstigare med tiden. Vad sjutton ÄR det som hänt egentligen?
Hmm… 800 mille i den största outsourcingaffären Sverige gjort. Kan det vara IBM som gjort en massa fula saker i smyg? Mutat? Politiska påtryckningar från USA?
Avtalet med IBM förhandlades fram under alliansregeringen. Så fråga inte någon sosse om det.
Fråga istället Fredrik Reinfeldt. I januari 2014 tillträdde en ny vd, Johan Rittner, på IBM (som gick till IBM från Atea efter moderaternas valframgång 2006). Johan är en av ledamöterna i moderatnästet Svenskt näringsliv.
Avtalet med vägverket sades upp i februari 2014 och föhandlades som sagt sedan fram med IBM.
Annons från IBM Business Connect i oktober 2015:
”Fredrik Reinfeldt förnyade Moderaterna och kommer bland annat att tala om hur vi [IBM] påverkas av förändringar.”
http://www.cristie.se/wp-content/uploads/2015/05/IBM_Main_Edm_SE_IT_FINAL_URL_F.pdf
”Fredrik Reinfeldt talade senare om hur vi påverkas av förändringar och hur vi kan anpassa och förnya oss. Han pratade också om vilken typ av ledarskap och vilka erfarenheter som är viktiga för att kunna hantera ständig förändring.”
Källa: it-kanalen
Här har ni ett videoklipp med Fredrik Reinfeldt på IBM. Valförloraren pratar om politiskt ledarskap. Det är bara det att detta sker efter att han förlorat sitt politiska ledarskap. Vem vill lyssna? Jo, inga mindre än IBM. De hade ju fortfarande mycket stora summor att tjäna på den forna statsministern.
https://m.youtube.com/watch?v=KdZsHbgg-7Y
Avtalet realiserades under socialdemokratisk ledning. En regering planerar harakiri, nästkommande utför harakiri med kraft.
Det finns ingenting som förmildrar regeringens eller sosseriets härdsmälta på området. Att det finns mängder med inkompetens i kombination med arrogans på fler håll än inom socialdemokratin ger inget som helst frikort för regeringen som höll i yxan i denna sorgliga historia.