Sju myndigheter flyttas nu ut av regeringen och bort från Stockholm. Det är som tidigare angivet glädjande på många plan och rensar bort en massa gamla surdegar, som inte vill följa med. Skyttegravar rensas och myndigheterna förnyas med färskt blod, samtidigt som makten sprids ut i landet och man sparar pengar på både lokaler och löner.
Karlstad är en av städerna som får en myndighet flyttad till sig. |
Så sent som den 5:e augusti skrev jag om egenvärdet i att flytta myndigheter från Stockholm.
Löner sänks eftersom äldre småpåvar, som är hopplöst nedgrävda i sina skyttegravar, slutar, och ny, yngre och hungrigare personal kommer in. Myndigheterna förnyas, samtidigt som både löner och hyror går ner.
Därtill flyttas makt från Stockholm och ut i landet, vilket minskar Stockholmsperspektivet på allt.
Patrik Oksanen håller med på ledarplats hos Hela Hälsingland och önskar att även Sveriges Radio och SVT flyttar bort från Stockholm så vi slipper få lokala Stockholmsnyheter rapporterade som riksnyheter. Särskilt nu när vi ska tvingas betala för skiten via skatt istället för frivilligt via TV-avgift.
Typiskt exempel som Sverker Olofsson tagit upp är t ex det lokala trafikprojektet Slussen, som är totalt ointressant för resten av landet. En rondell är ingen riksangelägenhet.
Regeringen ska flytta ut fler myndigheter framöver, vilket är fortsatt positivt. Mest positivt vore förstås att lägga ner myndigheter istället, men utflytt är det näst bästa.
Endast ca 20% av svenskarna bor i Stor-Stockholm (= Stockholms län) och alltså borde endast ca 20% av myndigheterna, inklusive regeringskansliet och riksdagen, vara förlagda dit, för att undvika att skattepengar kanaliseras in till huvudstaden och dränerar resten av landet.
Sedan handlar inte myndighetsflyttar om att myndigheter ska flytta ut till en by på landet. Det finns universitetsstäder runt om hela landet, som borde kunna erbjuda attraktiva arbetsmarknader och tillgång till kompetens.
Regeringens löfte om fler myndighetsflyttar är välkommet efter alliansens Stockholmsfokusering och centralism.
Tänk så här – tänk om Polismyndigheten flyttade från Stockholm till Jönköping och allas favorit Peter Thorsell inte ville flytta med, utan sade upp sig. Applicera nu detta resonemang på andra myndigheters motsvarande småpåvar i sina skyttegravar, så förstår ni vitsen med att flytta myndigheter.
69 kommentarer
Flyget tackar och tar emot. Vem bryr sig om miljön!?
I det här tidevarvet torde man kunna lösa det mesta via internet.
Sen ska ju myndigheterna betjäna HELA Sverige både före och efter flytten, så vad är det som säger att de inte flög UT från Stockholm stup i kvarten på t ex SSM?
I så fall behöver man ju inte flytta ut myndigheten bara personalen, eller?
Ja, vad skulle bli kvar i Stockholm då menar du? En postlåda och en generaldirektör, eller?
Behövs ingen fysisk postlåda när man mejlar.
Generaldirektören kan väl sitta i Tjeckien när man gör allt över nätet. Billigare lokaler och luncher där kanske.
Ja, fast det är nog rimligt att de flesta svenska myndigheter förläggs inom Sveriges gränser, eller?
Lite internordiskt samarbete man kan tänka sig är att alla svensktalande i Finland betjänas från Stockholm och de finsktalande i Sverige betjänades från Helsingfors. Jag vet inte hur många klagomål jag läst och hört om den usla/obefintliga myndighetssvenskan i Finland (trots språkkrav och annat som existerar i Finland är det många tjänstemän som inte kan/vill tala svenska), och i Sverige är finska ett minoritetsspråk vilket givetvis ändå inte tas höjd för. En sådan lösning skulle kunna stärka banden mellan våra länder, lagstiftningen och rättstraditioner är p.g.a. arvet 1100-1809 redan ganska lika varandra och med dagens databaser och nätverk vore det inte vansinnigt mycket svårare att ta reda på vad som gäller juridisk i det landet man talar till.
Inte för att det har med myndighetsflytt i sig att göra, jag tänker mig här ett samarbete där båda språkgrupperna på ömse sidor Bottenhavet tillgodoses. Du ringer Skatteverket i Sverige för att reda ut ditt ärende i Finland och vice versa.
"En sådan lösning skulle kunna stärka banden mellan våra länder, lagstiftningen och rättstraditioner är p.g.a. arvet 1100-1809 redan ganska lika varandra och med dagens databaser och nätverk vore det inte vansinnigt mycket svårare att ta reda på vad som gäller juridisk i det landet man talar till. "
En sorts union, menar du? Hur stort är intresset för det I Finland
Känner inte till myndigheterna och deras placering i detalj men det blir säkert också möjlighet att införskaffa nya, adekvata lokaler med handikapptillgänglighet och ordentliga lunchrum och allt sånt där som inte brukar funka i gamla kåkar. Grattis alla (framtida) anställda som förhoppningsvis får bättre arbetslokaler. Och billigare luncher kanske.
Men polarforskningsinstitutet flyttas till Luleå från Stockholm, vad tänkte man egentligen?
Fullt naturligt, norrlänningar har nästan inga vänner medan södermalmshipsters har en hel massa polare man kan forska om.
Dessutom borde man starta några till konkurrensverk, det är ju sinnessjukt att den myndighet som ska främja konkurrens har monopol.
Hur skulle det vara att sluta att dra in på statliga verksamheter som bör finnas över hela landet exempelvis polis och rättsväsende. Om man slutar med detta ser jag inget behov att kompensera genom att riva upp fungerande verksamheter som finns i Stockholm.
Men hur blir det med kompetensen?
Exv. Borlänge kommun lär ha svårt att rekrytera några toppkrafter till sina statliga verk, TRV inte minst med tanke på den skolpolitik denna kommun för…
För VEM med minsta utbildning vill flytta till en kommun som anställer obehöriga lärare som inte ens kan svenska språket ?
Nej, då blir det en annan arbetsgivare i en annan kommun som inte ser skolan som ett "nödvändigt ont" som inte får kosta något !
Om det nu bara är skolpolitiken i Borlänge kommun som är problemet kan man väl i så fall rekommendera "toppkrafterna" att bo i Falun. Pendlingen lär ju vara en piss i Nilen jfrt med de flestas situation i Sthlm.
Precis. Titta på vissa av USA:s mest prestigefyllda institut som John Hopkins Hospital i Baltimore och University of Chicago. Båda ställena ligger mitt i sina städers värsta slumområden. Det är fortfarande inga problem att rekrytera folk dit.
Går inte att jämföra USA med Sverige !!
En kommun som idag INTE kan erbjuda sina medborgare en bra och fungerande skola kommer heller INTE att kunna rekrytera "toppkrafter" till vare sig sina egna eller statliga myndigheter och verksamheter!
För du tror väl ändå INTE att dina ovan nämnda institut låter sina toppkrafter gå i de kommunala skolorna i "slummen" ?
Nej, de pendlar in från mer välsituerade kommuner…
Du menar som att de kunde pendlat in från Falun till Borlänge, dvs exakt det jag sa?
Polisen behövs inte i Västerbotten. Den behövs i Rinkeby. (Det finns inget samband med invandring och integration). Folk i Västerbottens inland får klara sig med att en polisbil kan köra upp till dem från Umeå på bara 5 timmar (om de inte har något annat för sig). En tröst är då att Polarforskningsinstitutet med 3 anställda finns i Luleå.
Som vanligt kommer väl inte Norrlänningarna att bli nöjda. Vad kräver de egentligen?
Varför inte köpa in några begagnade men genomgångna och uppfräschade "Huyeys" som flygande polisstationer och -bilar i glesbygdslänen. Dessutom skulle dessa helikoptrar även fungera som enklare flygambulanser!
https://www.youtube.com/watch?v=zunO6iUVUT0
Västerbottens län har i dagsläget ungefär 2,7% av Sveriges befolkning. Det är fortfarande en långt bit kvar till (noterade) bottenrekordet från 1718 då endast 0,75% av svenskarna bodde där:
http://www.tacitus.nu/historisk-atlas/befolkning/lan2.htm
Ur ett sådant perspektiv är det mest "synd" om alla län söder om Sundsvall minus storstadslänen (och Halland-Uppsala vars arbetsmarknader i princip hör dit)
Iofs så ligger ju Luleå I Norrbotten. Dessutom, det har väl varit ett allmänt missnöje I landet med Stockholmscentrering. Sen så är det väl svårt att saga vad norrland I allmänhet vill, Kustlandet går ju faktiskt OK, det är inlandet som har problem.
Även NY State Police flyger Hueys…
https://www.youtube.com/watch?v=Fk-2joS5Yv0
Bengt, det finns redan flygambulanser I Norrland.
Skulle behövas fler och i kombination med polis, brandkår och andra myndigheter.
3 av 8 ambulanshelikoptrar är lokaliserade I Norrland, med den fjärde I Karlstad, det ger ganska rimlig täckning.Ambulanshkp är inte problemet.Det andra ja, (kanske inte brandkår dock, den är ju ofta lokalt organiserad fortfarande), men då måste dessa myndigheter vara lokalt/regionalt organiserade.
Fackordförandes reaktion var ju given…
"Det ger inte fler jobb"… som om fler statliga jobb skulle vara önskvärt…
När Boverket (eller dess föregångare) flyttades till Karlskrona var det visst 2% av de anställda som följde med. Och det var INTE de drivande och mest kvalificerade….
Och? Man har kunnat rekrytera 98% nytt blod.
Eller undvika att som grundposition att myndigheterna ska vara I Stockholm
Om effektiviteten ökade i och med nytt blod så skulle mindre än 98% nyrekrytering behöva göras, färre skulle behöva anställas.
Men Bengt, det var väl samtidigt som man dessutom slog ihop Bostadsstyrelsen och Planverket? Helt ärligt skulle ju inte precis alla varit kvar ändå, förmodligen.
Ha ha. De 98 % mest kompetenta på en myndighet säger upp sig och ingen märker någon skillnad. Säger väl något om hur nödvändiga de flesta av våra myndigheter är.
Flytta på bara. Reflekterade över hur lite beroende och kontakt den svenska västkusten egentligen har med det rikssvenska (Stocholmscentrerade) förehavandena.
Det är klart att det kan bli en svacka i en transfer från Stockholm till annan ort under en period, men över tid är det ett mycket sunt beslut.
Det som räknas är inte Stockholms behovssituation, förtäckt i att diskutera kompetensförluster. Det som räknas är att de övriga 80% har ett sammanhang med Sverige.
Precis som många andra regioner i Sverige så får Stockholm försöka satsa hårdare på kommersiella/industriella möjligheter. I den mån verklig kommersiellt efterfrågad kompetens frigörs i Stockholm så kommer ju detta att fångas upp av den privata sektorn och Stockholm går stärkt ur detta i att ha transformerat statliga jobb till privata komptensförstärkningar.
Sjöfartsverket till Goteborg?
Sjöfartsverket slogs väl ihop med vägverket och luftfarten?
Men innan dess låg den iaf i Norrköping, tror den delen av transportmyndigheten fortfarande ligger där.
Näe, de verkar ha klarat sig (även om en del uppgifter fördes over). Men jag hade fel om lokalisering, de finns I Norrköping, skämskeps på.
TRV är gamla Banverket och Vägverket.
"Luftis" och Sjöfart är kvar som enskilda myndigheter…
Havs- och Vattenmyndigheten – f.d Fiskeriverket – torde vara den enda större statliga myndighet som finns i Göteborg…
Samt sist men inte minst!! "..Nationella sekretariatet för genusforskning.."
Något som jag trodde var fast cementerat till Södertörn…
Färre än i Sundsvall enligt GP:s artikel från 2010
http://www.gp.se/nyheter/ekonomi/i-huvudstaden-bor-myndigheterna-1.1052906
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nämen, har ni inte sett vad Göteborg fick sig tilldelat? Myndigheten för KULTURANALYS! Man tror inte det är sant… (14 pers – finns det kompetens i rikets andra stad?)
I Danmark håller man sedan regeringsskiftet 2015 på att flytta ut 4000 statliga arbetsplatser från Köpenhamn ut i provinsen:
https://www.dr.dk/nyheder/penge/grafik-se-hvilke-styrelser-der-flytter-hvorhen
Nu ska det sägas att till skillnad från Sverige har man aldrig tidigare flyttat ut så värst många jobb i Danmark tidigare. För danska förhållanden är det således nytt. Men det kan kanske ha gett den svenska regeringen en knuff i att dra igång ett liknande projekt.
Sen kompenserar detta besked inte helt tidigare indragna statliga jobb. Fram till 1990 hade varje småstad en egen tingsrätt, skatteverk, fögderi osv. och i många fall även regementen. De jobben har sedan dess i princip centraliserats till residensstäderna i länen (minus försvaret då som är ett kapitel för sig som vi vet).
Med den här utflyttningen kan man konstatera att bortsett från Katrineholm (som ligger inom pendlingsavstånd med tåg från Stockholm så jag tror inte det blir någon större inflyttning dit) hamnar alla jobb nu i städer som redan hade ganska gott om statliga jobb innan, vilket är vad residensstäder har. Inte mig emot att man flyttar myndigheten för Kulturanalys etc. men det blir lite märkligt att tro att det ska "liva upp en bygd på dekis" (sen ser jag att det i sig inte är dumt med ett större arbetsmarknadsutbud heller, min poäng är att om man nu menade allvar med att skapa nya arbetsmarknader borde förlagt ungdomsmyndigheten till Ljungby och inte Växjö som redan har skatteverk, tingsrätt osv som försvunnit från Ljungby de senaste 20 åren)
Som nyss anställd på berörda myndigheter och med påskrivet köpekontrakt på bostad för flera miljoner i Stockholm bara dagar innan detta beskedet anser jag att regeringen borde gå och dränka sig i lämplig vattenmassa.
Äh, gaska upp dig!
Du har fått in foten i myndighetssverige, kan inte vara svårt att hitta ett nytt myndighetsjobb… migrationsverket ligger i Solna, bara ett stenkast bort.
Tänk då på alla boende runt om på landsbygden som fått samma besked pga något beslut som tas i Stockholm.
Du sitter i Stockholm – hetaste jobbmarknaden i Sverige där arbetsgivarna skriker efter folk.
Du borde inte ha några problem att hitta ett nytt arbete.
Det handlar inte bara om en enskild tjänsteman på myndigheten som flyttar… Det handlar även om partner som vill ha ett motsvarande arbete kompetens- och karriärmässigt på den nya orten. Det handlar även om barn som man inte vill rycka upp ifrån invanda skolmiljöer. Det handlar om att man kanske heller inte vill sälja radhuset, betala ohemult med reavinstskatt för att flytta in i en "normaltrea i allmän(o)nyttan" i ett område med "stora utmaningar"…
http://www.di.se/nyheter/myndigheter-flyttas-fran-stockholm/
Vad du får för bostaden i sthlm köper 3-4 stycken motsvarande i obygden… 🙂
Jo, reavinstskatt! 😉
Det går bara att bo på en (1) fastighet och säg att du säljer trean i innerstaden eller närförorten..
Och för att slippa reavinsten så MÅSTE ersättningsbostaden kosta lika mycket i paritet som den du säljer (eller mer)
Det går INTE att köpa flera olika nya fastigheter och på så sätt undkomma reavinsten…
Jo,men du har ju fortfarande ett boende och pengar I handen. Ett vardagsrum I Stockholm är ju inte 3-4ggr batter bara för att det har 3-4ggr kvmpriset.
Varenda krona du behöver betala i reavinstskatt betyder ju 7-8 kronor vinst i plånboken bara för att du har bott.
Det är också helt frivilligt om man vill betala reavinstskatt – sälj bostaden för vad du köpte den för + eventuella avdrag du kan göra. Problemet löst.
Enda gången det kan bli problem är om du hela tiden maximerat bolånet när värdet går upp och använt pengarna till lyxkonsumtion du inte haft råd med.
Det här måste ju vara dagens sämsta argument. Du menar alltså att du skulle behöva byta ner dig maximalt i boende när du flyttar från Stockholm till en mindre ort för att du behöver betala 22 % skatt på VINSTEN?
Nu bor jag inte i "Stolleholm"… 😉
Ja, när man även tar hänsyn till partners jobbmöjligheter, skolor för barn etc. samt sist men inte vinst. REAVINSTEN !!
VEM vill betala en massa extra skatt när man redan tycker att man betalar nog med skatt och när man sedan ser till VAD och till VEM skatten används till..
Bostadsmarknaden i Stockholm har stagnerat enl dagens G-P. Kanske inte blir någon reavinst…
Egentligen är väl behovet av att flytta ut journalisterna från Stockholm i allmänhet och södermalm i synnerhet långt större…
Skulle man inte kunna utlokalisera kungahuset? T.ex. kronprinsessan är ju hertiginna av Västergötland skulleju kunna flyttas till Goteborg, och ha lokalkontor I Östergötland och skåne så at barnen vänjer sig vid sina framtida förläningar.
Det viktiga nu är inte att flytta myndigheter utan att lägga ner dem. Resurserna behövs i essentiella verksamheter såsom polisen. Lägg t.ex. ner Arbetsförmedlingen och spara 80 miljarder som kan fördelas på rättsväsende, försvar och utbildning. Sen finns det hundratals småmyndigheter som skulle saknas av ingen.
Lycka till. Någon intresserad kan kolla hur väl Boberket fungerar idag och vilka "spjutspetsar" man har attraherat.
Vem bryr sig om Boverket före flytt eller efter flytt? Om det nu fanns spjutspetsar i verksamheten när den låg i Stockholm och dessa spjutspetsar nu fasats in i andra verksamheter kanske till och med konkurrensutsatta i Stockholmsregionen så är väl det toppen? Konkurrensutsatta verksamheter i Stockholmsregionen är väl i minoritet jämfört med anslagsberoende verksamheter?
Undrar om man skulle märka om dessa 7 myndigheter slutade existera?
Vi har 448 fler statliga myndigheter att ta av. Knappt någon vet vad de är till för.
Stäng ned myndigheter – flytta dem inte!
Vad får du siffran 448 från? Enligt myndighetsregistret.scb.se har vi 335 myndigheter.
En möjlig problematik med utlokalisering till mindre orter är att verksamheten i sig blir en helig ko. Ibland är det bra att lägga ner/effektivisera, på en mindre ort kan det då bli ett väldigt ståhej om att inte lägga ner.
Sedan tror jag man ska satsa på automatisering så att huvuddelen hanteras via självbetjäning och låta outliers hanteras av handläggare.
Syftet med myndigheter är ju inte att vara en arbetsmarknadsåtgärd, sådant bör skötas på annat sätt.
Fast vissa "högskolor" är ju närmast att just betrakta som "arbetsmarknadspolitiska åtgärder.."
Södertörn…. 😉
Ja, och vissa utbildningar resulterar ju inte ens i det, utan trattar ur sig en massa arbetsodugligt folk som måste sitta som nämndemän och sånt skit för att få tiden att gå.
Själv tänkte jag på alla dessa genusvetare som efter "examen" ju måste ha "pysselsättning" och vips…. Så stiftas det lagar som gör att alla företag och verksamheter måste genuscertifieras och dokumentera ett genusperspektiv. En guldgruva för just nyexade genuskonsulter… 😉
Ja, Du Bengt, har Du varit med om något så j-a korkat? Genusvetenskap! Hur gjorde vi innan denna fantastiska utbildningsgrenen fanns?
För min del tycker jag att det är fel att flytta Myndigheten för kulturanalys till Göteborg.
Rätt åtgärd hade istället varit att avveckla denna myndighet.
Flytt från Stockholm bra. Nedlagd meningslös myndighet bättre. Dygnet-runt närvarande polis i samtliga kommuner bäst.
Men allvarligt talat…
Myndigheten för kulturanalys
12 personer som "har regeringens uppdrag att utvärdera, analysera och redovisa effekter av förslag och genomförda åtgärder inom kulturområdet."
14 MSEK…
Som man föreslog att lägga ner 2015. Det flyttar man till Göteborg.