Svensk ekonomi är kvar i överhettning enligt konjunkturbarometern. Även BNP tog ett skutt under fjärde kvartalet, även om 2015 fortfarande hade starkare kvartal. Det är alltså ännu inte för sent att göra sin konjunkturbaserade exit från börsen.
BNP kalenderkorrigerad, volymförändring motsvarande period föregående år, procent efter kvartal. Data: SCB |
ÖVerhettningen av svensk ekonomi kvarstår alltså med en konjukturbarometerindikator på 112.4. Hushållen och deras detaljhandel förbli sänkena. Samtidigt rapporterar även Konjunkturinstitutet att bristtalen är skyhöga, vilket är ett klassiskt tecken på att konjunkturen är på väg att toppa ur.
“Trots en rapporterat stark sysselsättningsutveckling bedöms bristen på personal vara mycket stor. Inte sedan 2007 har bristtalet varit högre och störst uppges bristen vara bland arkitekter och datakonsulter.”
Någon som minns vad som hände efter våren 2007?
BNP har dock återhämtat sig spektakulärt snabbt under kvartalet. Förändringen andra kvartalet var 4.0% jämfört med samma kvartal förra året, vilket är det starkaste K2 sedan återhämtningen 2010. Starkare kvartal har funnits 2015, men inte andra kvartalet, som då kom in på “endast” +3.4%.
Gissar att siffrorna för K2 2017 kommer revideras ner längre fram.
Det är alltså ännu inte för sent att sälja av (de svenska) börsinnehaven, även om börsen gått ner något på sistone. Alla tecken på överhettning finns kvar och det kommer vända nedåt framöver.
39 kommentarer
Det är USD som styr börserna för tillfället.
USD ner 1% mot SEK ger en börsnedgång i Sverige på 1% idag.
DJ däremot slog ATH igår på svag USD.
Ja, Stockholmsbörsen saknar egen kraft. Trots "glädjestatistiken". Säger en hel del om att värderingarna inte kan svara upp mot verkligheten.
För amerikanska investerare spelar det ingen roll i dagsläget.
Det de förlorar på OMX tar de igen på USD-försvagningen.
Dock håller jag med om att det helt saknas positiva triggers i dagsläget som svensk placerare i SEK och även på utländska marknader så länge USD-trenden är ner. För tillfället är vi rökta som svenska investerare.
Låter rimligt. Ljumma rapporter och starkare dollar -> var ska uppgången komma ifrån?
Sen kanske vi inte ska 25% ner, även om man alltid kan hoppas kunna köpa billigare.
… det skulle givetvis stå "svagare dollar" ovan för att undanröja missförstånd.
Vi får se om konjunkturmodellen håller denna gång.
Löfven har uttryckligen sagt "vi vill inte skapa kaos", nu är det upp till oss att fundera på vad för typ av kaos han syftar på.
Det som du skriver om här Lars, är troligtvis huvudanledningen till att vi har sådana ynkryggar till politiker. Ingen vill vara den som spräcker bubblan genom ett felsteg som orsakar politisk kaos (först och främst flykt av utländska investerare från statsobligationer och bostadsobligationer).
Precis som Stefan skriver ovan så styr USD (utländska investerare) börsen i Sverige.
Frågan är vad som driver vad. När börsen sjunker så kan man inte belåna lika mycket aktier, folk känner sig fattigare och trycket på börs VD;ar ökar att rationalisera verksamheten. Reala förändringar i ekonomi driver sen börsen ännu lägre.
Jag undrar om det inte är så att för varje datakonsult som får ett jobb så skapas ytterligare minst två jobb inom datakonsultbranschen. Lösningen på IT-krångel brukar lösas med ännu mera IT som i sin tur leder till ännu mer IT-krångel och därmed ännu fler datakonsulter.
Låter ungefär som hur lånen fungerar idag… Intressant!
Hur mycket är tillväxten om man räknar bnp per capita?
BNP är ungefär 4% högre Q2 2017 jämfört med Q2 2016.
Under den tiden blev vi ungefär 1,5% fler. Så tillväxten är god även räknat per capita.
http://www.di.se/nyheter/johanna-jeansson-smolk-i-riksbankens-inflationsbagare/
Ingen verkar försöka förstå vad som händer. Trycket på arkitekter beror på att vi bygger en väldig massa bostäder och annat åt en väldig massa människor som inte behövs i svensk ekonomi. Trycket på datakonsulter beror på att man i hela världen arbetar stenhårt med att ersätta människor med datorer och robotar. Det pekar entydigt mot en kollaps…
Nej, det gör det inte. Många viktiga yrken kommer inte att kunna ersättas med maskiner på mycket, mycket länge. Många tror till exempel att självkörande bilar snart är här och kan användas. Det kommer de inte att kunna.
Just nu är trycket hårt inom till exempel vården och i byggindustrin. Att maskiner skulle hjälpa till där mer än idag på kort sikt är utopiskt tänkt.
Joakim när menar du att vi har självkörande fordon här som kan användas?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag har ingen aning.
Linus skrev ett bra inlägg tidigare om att det är för tidigt att spekulera. Självkörande bilar är väldigt "överhypat" nu, det blir helt säkert bra så småningom men det kommer dröja många år innan jag kan beställa en "självkörande bil" för en taxitransport en utekväll i tex Malmö.
Du ägnar dig åt önsketänkande, förefaller det mig. Trycket inom vården och polisen mm beror på att vi inte längre har råd att driva runt samhället. Ungefär som "Skatt är stöld" säger här ovan. Alla tvingas till allt hårdare rationalisering. Det är den enda framtidbranschen. Ett litet tag till.
Joakim när och i vilken tråd skrev Linus?
Nivå 5 i Malmö tar förmodligen många år för persontransport. Fast mest för att Malmö knappast är bland de första städerna och det tar tid att bygga kapacitet. Min gissning nu är 2027 för Malmö men några år tidigare i Stockholm och Göteborg samt 2021 på de tidigaste platserna i världen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec: Nånstans idag, minns ej exakt.
2027 är en rätt bra gissning men kanske ändå optimistiskt. Det finns de som tror att det händer redan 2022 i Malmö (jag har ett utestående vad om detta), det visar lite hur stor framtidstro det finns.
Kuckeliku: Talet om samhällets sammanbrott är överdrivet, på samma sätt som att talet om vårdens sammanbrott varje sommar också är en del av mediernas historier när det inte finns något bättre att skriva om. Den offentliga sektorn är tung eftersom vi envisas med omfördelning. Titta själv på vad statens budget används till.
Vi drar in på saker som man inte får dra in på om man vill ha ett välfungerande samhälle. Vi borde expandera kraftigt inom vården och polisen mm men det finns inte pengar till det. Istället försöker man rationalisera.
Hela ekonomin utom byggekonomin handlar om att rationalisera bort människor. Förutom byggindustrin som bygger på ett vettlöst intecknande av framtiden.
Vi är helt enkelt på väg ner i pytten. Ingen vettig människa vill investera, eftersom befolkningen är på väg att berövas all sin köpkraft. Helikopterpengar duger inte som lösning, eftersom de definitionsmässigt utgör extraordinära lösningar som inte ger företag och kapitalister något hopp om stabila inkomster. Endast medborgarlön ger företagen rimligt säkra inkomster. Företagen och kapitalisterna behöver således medborgarlön minst lika mycket som medborgarna gör!
Nej, släpp fixeringen kring medborgarlön. Kom annars gärna med ett färdigräknat förslag om hur det ska införas, och lycka till med att övertyga de som idag är sjuka, arbetslösa och pensionerade att de ska sänka sina ersättningar med 30-60% eller så.
Du har en skev världsbild, det investeras ju för fullt i de flesta ländernas ekonomi.
Joakim jag hittade Linus tankar i en sträng från igår om Tesla och förmodar att det var att han menade att ny teknologi i Kalifornien kommer hit 5 år senare. Han har fel historiskt vad jag ser.
När det gällt Tesla har det väl inte dröjt så många år? Och när det gäller datorer eller program – knappast 5 år efter.
När det gäller autonoma fordon är det inte bara Kalifornien som har utveckling av dem. Närmast geografiskt är Sverige och sedan Tyskland samt Estland.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det jag gissar själv är att politik och säkerhet kommer att fördröja införandet en hel del. Med det sagt känner jag mig trygg i mitt vad att man inte i Malmö kan beställa autonomtaxi sommaren 2022. Om det sedan blir verklighet 2027 eller 2032 har jag ingen aning om.
Byggföretagen är förstås villiga att investera så länge de hittar en massa idioter som inte förmår se "the writings on the wall", alternativt människor som korkat (?) tror att feta medborgarlöner snart kommer införas. Byggföretagen behöver ju inte ligga ute med pengar särskilt länge och tar därför begränsade risker.
Betänk dock att Buffett nyligen angav svårigheter att hitta företag värda att investera i. Det är därför vi har nollräntor och minusräntor. För att tvinga folk och företag att investera trots att framtidsutsikterna ser högst dystra ut! Men företagen delar ofta ut sina vinster som utdelning, eftersom de inte heller hittar rimliga investeringar.
Vi har inträdit i en ekonomi där nästan ingen investerar frivilligt i något annat än rationalisering. Utom idioterna och de som försöker rädda världen.
Försöken i stor skala med obemannade bilar, hur stor vet vi inte, har ju rullat några år redan. Otroligt nog ska tilläggas, nästan obegripligt att stater, kommuner, biltillverkare och försäkringsbolag har kommit överens om att tillåta obemannade bilar att cirkulera.
Känns väl som om tekniken närmar sig mogetstadium, och sedan borde det vara möjligt att kör igång lite varstans, eller? Kan inte se att det ska dröja 10 år för en storstad( nåja) som Malmö.
Kuckeliku, Buffet menar enbart att aktier är högt värderade. Det betyder inte att framtidsutsikerna är dåliga.
Joakim säkerhet är fundamentalt och inga nivå 5 släpps ut förrän man är säker på färre olyckor än med dagens trafikanter. Min uppfattning är att en förbättrad säkerhet nås redan tidigare och detta påskyndar utvecklingen genom billigare försäkringar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Aktier borde vara högt värderade för att framtidsutsikterna ser strålande ut, men då är det väl bara att satsa sina pengar! Varför tveka?
Det är nog snarare nollräntorna tillsammans med inflationen som tvingar folk att köpa aktier. Plus pensionsstiftelser vars regler tvingar dem att ha mycket av pengarna i aktier.
Det är obligationer som är högt värderade som i sin tur spiller över på aktiemarknaden.
Snacket om en övervärderad börs blir ju lite löjligt om man tittar på hur obligationsmarknaden ser ut. Där har vi roten.
Om obligationer värderas högt så beror det rimligen på att aktier inte lockar enormt mycket. Det är väl ingen som tvingar folk att köpa obligationer så att de sedan blir så dyra att folk tvingas köpa aktier istället? Logiken i en sådan argumentering förefaller brista.
Apropå basinkomst så kan ni gärna titta på Syres medborgarlönsförslag nyligen enligt vilka alla får 13.000 skattefria kronor. Orealistiskt? Ange i så fall var beräkningarna spricker.
https://tidningensyre.se/2017/nummer-177-178/sla-ihop-och-rensa-skatte-och-trygghetssystemen/
Som ett alternativ har man Christian Engströms måttligare 8333 kr/månad:
https://tidningensyre.se/2016/nummer-65/sa-kan-vi-infora-basinkomst/
Kuckeliku
Obligationer värderas extremt högt och ses som noll risk typ. I vissa fall är till och med räntan negativ.
Så återigen detta spiller till viss del över på aktiemarknaden och fastighetsmarknaden.
Obligationer är roten till detta fenomen.
Christian Engströms idéer har jag gått igenom tidigare.
Vi kan väl ta "Tidningen Syre"s idéer. För det första: En "bankskatt" på 100 miljarder om året "via RIX-systemet" kommer givetvis att belasta konsumenterna i slutändan. Enhetlig moms, dvs gör maten dyrare. Ta bort halva försvaret — ingen kommentar. Andra höjda punktskatter kommer givetvis också att slå igenom på prisnivåerna, som kommer att stiga generellt.
Plus att alla som är till exempel 64 år kommer att få lägre pension än de räknat med — och hur hade du tänkt betala ut pensionerna till de som är 65+ under "övergångsperioden"?
Bra där. Det finns inga gratisluncher som kan finansiera medborgarlönen, de flesta av förslagen som låtsas att de både höjer bidragen och sänker skatterna går inte ihop. Pengarna dras in på annat håll, i det här fallet genom dyrare varor och tjänster generellt.
Ja, obligationerna är ett potentiellt massivt problem. Det _borde_ vara där nästa megakris börjar. Delvis är det ju så att staterna budar upp priset på obligationerna (dvs trycker ner räntan) samtidigt som försäkringsbolagen _måste_ köpa obligationer för fullt. Fan vet hur detta ska sluta.
Obligationer är källan till de flesta finansiella kriser vi haft, speciellt de på senare tiden. 2008 års kris var ju ett obligations-haveri av extrem omfattning.
Frågan är vad man ska investera i, och vad man riskerar att gå miste om ifall man bestämmer sig för 100% guld eller liknande.
Tror jag kommer fortsätta med både aktier och ädelmetaller, men skita i obligationer, fastigheter och liknande.
Guld var ju mycket bra under 1970-talet, men en usel "investering" under 80- och 90-talen, för att sen vara en helt hygglig investering under 00-talet.
Tog en liten titt på räntan på långa statsobligationer vs direktavkastningen på stockholmsbörsen och hur den sett ut sedan 1874. Det ser intressant ut, det har aldrig varit så här stor skillnad mellan räntan och direktavkastningen.
10-årig statsobligation och aktiers direktavkastning i Sverige, 1874-2016