Konjunkturinstitutet (KI) sänker sin långsiktiga BNP-prognos och spår nu en lång lågkonjunktur med blodfattig BNP-tillväxt de tre åren 2018 – 2021. Eller som man rubriksätter det hela: Högkonjunkturen förstärks. Totalt finansierar skattebetalarna sju olika killgissningar av BNP.
![]() |
Någorlunda aktuella killgissningar. |
Revideringen av KI:s prognos är oförändrad för 2017 med en BNP-tillväxt om 2.5%. För nästa år gäller dock en höjning från 2.1% till 2.4%. Sedan gäller förändrat 1.7% år 2019, men 2020 sänks från 1.9% till 1.8% och 2021 sänks från 2.0% och gränsen för högkonjunktur till endast 1.7%.
Tydligen anser KI att rådande förhållanden i Sverige långsiktigt leder till en varaktig lågkonjunktur. Man rubriksätter detta som Högkonjunkturen förstärks.
Naturligtvis killgissar bara KI och har egentligen ingen som helst aning. Men man behöver ju producera sådana här killgissningar för att motivera att man ska få skattepengar. Regeringen gör sin egen killgissning, Ekonomistyrningsverket sin egen killgissning, Riksbanken sin egen killgissning, Riksgäldskontoret sin egen killgissning. Dessutom killgissar EU åt oss också. Totalt går svenska skattepengar till sju killgissningar av BNP framöver. Hur vet vi att de bara gissar? Kanske för att de ytterst sällan gissar samma. Vore detta en vetenskap skulle alla nå samma resultat.
Kort sagt finns det stora pengar att spara på att sparka massa nationalekonomer och bara låta staten finansiera en enda killgissning av BNP. Ska man ändå ha fel räcker det att ha fel en gång, ingen blir lyckligare för att staten har fel sju gånger.
76 kommentarer
Att BNP skulle vara så högt som man säger idag är ju rent hittepå. Man har lånat med fulla stall i både komunala bolag, stat och kommun för att finansiera tillfälliga boende, inhyrning av stafettsocionomer, "samordnare", socialsekreterare, väktartjänster, mm mm mm. För att inte tala om etableringsbidrag, etc etc etc för 200000 människor. När nu migrationen går ner ska notan betalas och riktig BNP visas upp…
BNP tar inte hänsyn till skuldsättning. Ju mer staten och hushållen lånar för konsumtion eller investeringar, desto mer växer BNP.
Ursäkta stavningen men segt internet och windows autocorrect ligger bakom.
Lars, var det inte precis det jag skrev? BNP är dopad av lån som inte syns.
Naturligtvis. Dock är det "verklig BNP". Det är bara det att den är uppblåst tillfälligt tack vare asylfesten och tillhörande skuldsättning. Vi kunde blåst upp den lika mycket genom att lånat till något som gett inkomster istället för utgifter.
Du har rätt förstås. Det nog mest definitionen av BNP som irriterar mig eftersom den används för att låtsas som att Sverige är i en underbar högkonjuktur.
Enligt vissa är asylfesten en jättebra investering. (på sikt)
Kul att du lärt dig ett nytt ord du verkar gilla! Kan du vara vanligt och definiera killgissning för obildade cis-män som mig, känner mig lite utelämnad. Fast det är väl mitt eget fel som inte läser nyspråksdelen i aftonbladet..
Tror killgissning innnebär att man upprepar något i absurdum (läs peak oil, bostadsbubbla, lågkonjunktur etc) och ständigt har fel. Sen när man väl får rätt efter 100 killgissningar som varit fel utnämner man sig själv till guru (läs ZeroHedge, Jordanfonden etc).
Killgissning är att ge bergfasta utsagor baserade på ingenting eller en magkänsla.
Ja det är naturligtvis ren och skär bullshit Saida-style.
Killgissning är nog att man är lika styv i korken som Stefan Östergren brukar vara.
Hela du är en enda stor killgissning.
Ett komplement till killgissningen är dövörat, som man slår till så fort nån påpekar att man inte har gissat rätt tidigare.
Tittar man på de siffror KI presenterar är det naturligtvis toksälj av svenska tillgångar som obligationer, aktier, fastigheter, konst etc.
Men de har ju gissat fel förut så detta känns mest som brus.
Cornu är smart, problemet är att han ser problemen på ett tidigt stadium alltså får han alltid fel om tidpunkten. Det är alltid svårt att säga när något ska hända eftersom det är psykologi.
"Naturligtvis"?
Förklara.
Vet ju inte vart Lars fâtt uttrycket ifrân men uttrycket används som slang för mäns ovana att utrycka gissningar som fakta. Gâr att vetenskapligt bevisa att manligt könshormon ökar hur snabbt en person väljer att chansa pâ en frâga. Teorin bygger pâ att testosteronet ökar känslan av att man har rätt och man lägger därför mindre tid pâ att reflektera och lämnar därmed i högre grad ett intiniutivt svar, man killgissar.
En reporänta på 1.75% samt KPI på 3.2% kommer innebära nedgång ganska brutala nedgångar.
Stefan: Varför det, igår hävdade du att det var gratis att låna pengar — med en negativ real reporänta (-1,5%) så bör ju med det resonemanget tillgångar fortsätta stiga i pris.
Cornu får fel som alla andra. Vi är bara babianer som försöker förutsäga det nästan oförutsägbara. Det finns alltid en massa faktorer man inte klarar av att ta med i beräkningarna. Även om man verkligen borde kunna förutse en del saker.
Det kommer att vara halv panik i Sverige om KPI visar sig vara 3.2%.
Kanske, eller så blir det som 2003 och en tillfälligt hög inflation som sedan sjönk kraftigt blev startskottet på en lång börsuppgång.
Det är nog ganska klart att allt som man gissar ang 2019 och framåt har väldigt hög osäkerhet i sig. Men nuläget och läget till och med nästa år tror jag inte är helt uppåt väggarna.
Just nu gör ju löneavtalen och konkurrensen inom handeln att det är svårt att se någon högre inflation i närtid — undantaget om kronan försvagas, men då kan man inte höja räntan för snabbt…
Killgissningar har förstås mycket att göra med att det ter sig omanligt att vara tvekande. I synnerhet inför brudar. Tänk på hur biopubliken garvade åt "Jag-vet-inte"-killen i "Fucking Åmål".
Joakim.
När obligationerna sjunker i värde (stigande reporänta från minus 0.5 till plus 1.75%) blir det otvetydigt problem pga obligationsstockens storlek.
Angående Fucking Åmål: Det var någon skribent på DN som meddelade att tyskarna asgarvade åt den osäkre killen, så det är möjligen något specifikt för tyskar…
Jag håller med Stefan, fast det påverkar ju mest på den korta sidan och de obligationerna hinner ju omsättas. Riktigt intressant blir det först om vi får rejäla uppgångar på den långa sidan.
Vi kommer per automatik få en rejäl uppgång på den långa sidan vid en reporäntehöjning på 2.25%-enheter.
Bara om den förväntade framtida tillväxten blir hög. Annars kommer yieldkurvan plattas ut…
Tror inte någon kommer att titta på framtida tillväxt utan det blir mer paniken som styr.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gillkissningar är väl ändå mer intressant än killgissningar?
Jag killgissar att det är en genuskorrekt svensk översättning av slanguttrycket "bro science".
Ben, hall dig till ämnet! Trump kan vi behandla I andra trådar.
Brukar inte alltid BNP prognoserna på 3-5 års sikt vara rätt så negativa, av samma skäl som SMHIs prognoser är det?
Vet man inte, gissar man negativt för att ställa ner folks förväntningar?
Läser man vad de skriver tycker jag att en BNP tillväxt på ca 2% eller så sett över femårs medel inte är så illa, värre är att KPI-whatever sticker iväg lika mycket så vad är vad? Och så ligger löner mm stilla.
Allt går kräftgång i horisontalläge tills det inträffar något som får alla prognoser att gå åt h-e. Ex Asylfeste, Rysk intervention i Baltikum, First Contact, Nordkorea skjuter iväg en kärnvapenbärande missil mot USAs västkust 2020 osv.
Titta på statsskuld i förhållande till BNP.
Kommer stadigt att sjunka de kommande åren. Känns onekligen väldigt optimistiskt.
Sen finns det ju en hel del märkliga spådomar i texten från KI.
KPI spås vara 3.2% år 2020 samt reporäntan 1.75% 2021.
Bara hokus pokus.
Regeringens killgissning brukar väl vara mer positiv än övriga inför kommande val, dels för att ge en positiv bild och dels för att kunna bre på med en valårsbudget som innebär mer åt alla?
Det är ju verkligen helt omöjligt att greppa detta. Man är ju glad om man ens kan ställa en killgissning för det närmaste dygnet vad gäller världsekonomin och därmed Sverige.
Ja, hur i h-e kan stadsskulden sjunka? Det är tomt i ladorna, och skattehöjningarna som kommer är till för att hålla näsan över vattnet (även om det kommer bli em hel del kallsupar) och egentligen inte tillföra så mycket.
Med 2% tillväxt eller mindre är det inte BNP som sänker statsskulden.
Eller räknar KI med att 200 000 kommer repatrieras fortare än kvickt?
Varifrån kommer pengarna?
Är prognosen ens realistisk om Sverige går mot politiskt kaos framöver?
Vänta du bara tills AKB och Kristersson tar över rodret.
Då är det storsälj som gäller i Sverige.
"Högkonjunkturen förstärks" känns som en beställningsrubrik. Den har ju uppenbarligen inget med de angivna siffrorna att göra. Fake news.
Jag har svårt att förstå hur Sverige skall kunna gå bra framöver, med tilltagande svårigheter att skapa nyttigare jobb än islamistövervakningsjobb. Är Peter Wahlbeck GD på SCB? Om bara alla får låna så mycket de vill så är endast himmelen gränsen…
Konjunkturen ser onekligen stark ut och positiv BNP-tillväxt verkar pågå under en längre tid än tidigare.
Det där med prognoserna: Prognosgissningarna utvärderas i efterhand, och är nog bättre än de som presteras på denna blogg.
Du vet ju hur det är, finns bilhandlare överallt.
Telia var ett säkert kort. Ericssons hybris. Bredbands-Jesus skulle frälsa oss alla. Von Holsteins guru-status.
Visst finns bilhandlare och skojare, men det finns också folk med en betydligt nyktrare syn på världen, särskilt när tiderna inte är "hysteriska".
Tycker nog inte någon av de där herrarna var speciellt "nyktra".
Det håller jag med om, men de var inte ensamma i världen även om de tog mycket plats i medierna.
Du påstår att deras gissningar är bättre än bloggens, jag påstår att du baserar det på jantelags-bias. Vore påstående är ungefär lika väl underbyggda där, så du kan få börja med att förklara varför det finns någon som helst substans i de prognoser du hyllar.
Har du ett endaste kvantitativt nedslag?
För den som är intresserad av hur pricksäkra prognoserna är rekommenderas denna rapport.
Här ser man att till exempel tillväxten snarare underskattas än överskattas, medan det för KPI-inflation är tvärtom.
På bloggen görs (klokt nog) inte särskilt många exakta prognoser, så det går inte riktigt att jämföra, men det är en dragning åt den negativa sidan för det mesta vilket jag tycker är intressant att titta på. Ett typiskt citat: "Man bör dock vara mycket skeptisk till de relativt positiva prognoserna."
… eller för den delen den massiva felbedömningen av kanadensiska olje-truster eller Bitcoin eller bostadsmarknaden… Fast det kanske man inte kan jämföra med tillväxt och inflationsgissningar.
Vet du varför jag inte ger några prognoser? Därför att personer som du drar upp något som är snart 10 år gammalt, som Kanadatrusterna, och tror att dessa därmed var en förlustaffär.
I din värld köper man tydligen något och sedan säljer man det aldrig.
Så bäst är att inte säga något, så slipper man få höra att det vid någon godtycklig framtida tidpunkt visade det sig vara olönsamt.
Bara en begåvningsutmanad sitter still i båten. Det har jag skrivit många gånger.
I själva verket var oljesektorn extremt lönsam 2000 – 2015-ish. Jag har också skrivit att i intervallet 2015-2020 ska Rogers råvarucykel vända, vilket visade sig stämma utmärkt. Men du väljer förstås vad du vill komma ihåg.
Absolut, och jag skriver detta för att provocera fram en diskussion.
Sällan hör man nämligen _förklaringar_ eller _uppföljningar_ på tidigare gissningar/prognoser/kalla-det-vad-du-vill. Det tycker jag själv vore intressant, tycker inte du det? Detta helt oavsett din givetvis fantastiska exittiming.
För övrigt har jag kvar kanadatruster (REIT:s). Hyfsat lönsamma, har gett 15-20% stabilt per år senaste fyra åren i kombination av utdelningar, kursstegringar och kronförsvagning. Vilka? Det tänker jag inte säga. För då får jag om 10 år höra hur dåligt dessa gått. Avser nämligen avyttra några av dem då det är dags.
Öht är det väldigt skumt att man vill berätta vad man gör för bra affärer. En bra affär ska man hålla käften och köpa mer istället.
Extra kul är det med de som skryter med hur mycket de tjänat på Bitcoin och smitit från skatten med. Rätt begåvningsutmanat att skryta med det, men de är iofs (oftast) anonyma, men inte alltid.
Anledningen för mitt intresse för kanadatrusterna (eller specifikt COS) var ju att dessa länge var "poster boys" under tiden då bloggen hade ett stort olje/råvarufokus, så pass att det länge var stadigt länkat som bloggens populäraste inlägg eller vad det var.
Bloggen, som givetvis är intressant (det är ju därför jag kommenterar), hade lyft ännu mer om man då och då backade ett par år och tittar på "hur gick det sen", och sedan kanske förfinade eller nyanserade tonen inom samma ämne.
Ingen är intresserad av nyanser. Gör man det så blir det bara "haha, du hade fel, du är så dum i huvudet". Hade det handlat om vuxna människor kunde man gjort det, men andelen vuxna är inte så stor.
Jo, kryptovaluteskattefuskarna (eller ja, den enskilde person vi båda tänker på) är lite roliga. Själv är jag för inkompetent att försöka pricka rätt kryptovaluta (nu är det väl Ethereum som gäller bland finkännarna).
Att diskutera investeringar i allmänhet är väl annars ett stående tema på denna blogg fortfarande. Climeon, Black Pearl?
Jag tycker det vore roligare med mer nyanser (som på tex bloggen Moneyness eller kanske Ekonomistas i sina bättre stunder) och mindre clickbait/alla-har-fel-inlägg. Man kan alltid drömma.
Sluta gnäll nu Joakim.
Du får ju fyra nyanser av brunt i diagrammet.
🙂 dagens bästa (tills Ben Dover får till en motherref)
Stefan: Jag får erkänna att det bruna faktiskt glädjer mig.
Whatever Gets You thru the Night.
Ehm, pratar ni om hasch nu? Det är väl i stort sett det enda bruna som sprider nån vidare glädje, åtminstone för de flesta.
De är väl såna där bombnazister från GBG.
Kul att du inte orkade dölja Bitcoin-ilskan. För att göra bearbetningen så snabb som möjligt: både deras kaxighet och din frustration beror på att de har egen kontroll över sin tillgång. Vilket inte gäller någon annan likvid tillgång.
Angående att smita från skatten ska man komma ihåg att det är en bisarr tillämpning som endast finns för att vi ligger något efter i utvecklingen. Det följer alltså att reglerna förstås är nationella, vilket är minst sagt intressant för en tillgång som inte bara är global – den definierar inte ens begreppet "nation".
Alltså: det handlar inte om att följa lagen eller inte. _Inom_ lagens ramar avgör var och en om man har lust att vid växlingar vinstbeskatta till Sverige heller ej. Goda socialdemokrater gör förstås det (eller?).
Nej, man väljer inte vad som ska beskattas. Bor du i Sverige och säljer något med en vinst, ska du betala 30% i reavinstskatt. Gör du inte det är du en kriminell skattefuskare.
För övrigt, Linus Jönsson, så är det inte så begåvat att skriva som du gör. Det bästa du borde göra är att förklara att kryptovalutor är ren skit och att du aldrig skulle röra vid dem med tång.
Ja, men då kan de flytta ifrån Sverige ett tag. Om någon har skrytit om crypto-vinster för dig (får ta ditt ord för det) så handlar det om miljoner. Vill de icke-beskatta i ett annat land är det alltså bara att flytta på sig ett tag. Begrepp som skatteflykt funkar liksom inte för en likvid enhet som inte definierar nation. (Vinstbeskattning funkar inte heller, men det har inte Sverige riktigt listat ut ännu).
För övrigt: Nej. Anledningen att jag varit insatt i detta i flera år och hypat exakt två tillgångar (av tusentals möjliga) är att jag har kunskap drivet av intresse (därav bara brytt mig om saker som faktiskt tar oss vidare, dvs har fundamenta). Detta är kul för mig och det är kul för mänskligheten. Att skriva att krypto är skit får de obildade eller egoistiska ensamvargarna göra.
Fast vi har redan överproducerat dussinekonomer till och med i dagens arbete-för-att-skapa-arbete-klimat, varav många hamnar i arbeten där de inte lär sig mycket produktivt i näringslivet heller.
Ganska många områden skulle få problem om vi fick bort alla tjänster som inte är produktiva, men just våra kvalificerade ekonomer skulle få bråka om en oerhört liten kaka.
Massarbetslöshet (alternativt en ny enorm låg arbetarklass, om politiken anpassas). Jag vet inte, antagligen ska man vara försiktig med vad man önskar när det gäller snabba förändringar.
Och om man tar hänsyn till befolkningsökning samt inflation och räknar fram real BNP per capita så ser det väldigt svart ut framöver.
Ju fler vi har som gissar ju större är sannolikheten att någon får rätt!
Poppar popcorn och beskådar det neokeynesianska spektaklet.
Det luktar inte lågkonjunktur på långa vägar. Folk köper 2 rummare för 4-5 miljoner i Göteborg. Alla verkar ha minst 1 jobb. Det köps bilar, kläder, resor och resturanger och barer höjer priserna varje år. Enormt tryck. Det är roligt att det går bra lokalt åtminstone. 🙂
citerar Anders Lugn f.d. FN-soldat i Libanon :
Han kunde hitta sex förhållanden som skapade förutsättningar för den libanesiska undergången (ur AB 2008):
"
1. Svaga gemensamma nationella värderingar.
2. Svag nationell krigsmakt.
3. Svag nationell polismakt.
4. Extremt god tillgång till vapen.
5. Stor tillgång till droger – alkohol till kristna, hasch till muslimer.
6. Känsla av vanmakt i befolkningen: ”det är ingen idé att kämpa för ett bättre liv… fogdarna tar ändå det jag skrapar ihop”."
Skulle kunna tänka mig att lägga till ytterligare en förutsättning:
lågkonjunktur och sen går Sverige samma väg som Libanon!
Är det du Egor?