Det känns som alltid som bäst när det mycket riktigt är som bäst. Konsensusprognoserna från de som gissar om konjunkturutvecklingen framöver är dock tydliga – Sveriges BNP-tillväxt är på väg ner. Diskussionen är bara hur mycket, samtidigt som många är förblindade av den överhettade ekonomin och som vanligt tror att detta är det nya normalläget.
BNP-tillväxt 1980 – 2016, prognoser 2017 – 2021 |
Prognoserna är ganska samstämmiga. Fallande BNP-tillväxt 2017 till åtminstone 2019. Enda undantaget är Danske Bank, som tror på lågkonjunktur och endast 1.8% BNP-tillväxt redan i år 2017, och “bättre” konjunktur 2018 med 1.9% i tillväxt.
Prognoserna för 2020 och 2021 är ingen konsensus utan där är det endast Konjunkturinstitutet som lagt så pass långa prognoser.
Detalj med de individuella prognoserna. Ingen vits att skriva ut vilken som är vilken, ni ser trenden. |
Mest negativa är Ekonomistyrningsverket som tror på 2.4% i tillväxt i år och sedan en rungande lågkonjunktur med 1.5% år 2018 och 1.4% år 2019. SKL är inte heller speciellt muntra och tror på 1.5% år 2019, men så är det också Sveriges kommuner och landsting som ska betala för festen, så det bör väl ses som en partsinlaga.
Som bekant är det alltid som ljusast innan det vänder. Det är själva definitionen av en vändning i ekonomin, och det känns alltid fantastiskt där uppe på toppen. Konjunkturinstitutet rapporterade idag om fortsatt överhettad svensk ekonomi, vilket just är den indikator som visar att det vänder ner “nu”. Överhettningen kan på sin höjd hålla på några månader till.
Den här gången går vi in i lågkonjunkturen med nollräntor. Dopningspreparaten är redan förbrukade. Nu får det bli tyngre grejer den här gången.
Sverige klarade både 2008 – 2009 och 2012 – 2013 ganska väl, eftersom svensk ekonomi sågs som en tillflykt för kapital. Återstår att se om den bilden förblir intakt när den svenska bostadsbubblan smäller och när 2015 års asylfest ska betalas framöver.
56 kommentarer
Är det verkligen möjligt att ha en dipp i investeringar och tillväxt utan att något hypoteksinstitut eller försäkringsbolag ramlar ihop sådär lite överraskande och skickar ut panikbeteende på marknaden. Ja, det borde inte vara omöjligt om de övervaknings och säkerhetsåtgärder som infördes efter 2008 verkligen fungerar. Men, är något för bra för att vara sant så….. Personligen är jag skeptisk. Det skall väl nästan vara svidande lågkonjunktur, minskade investeringar, dålig tillgång till krediter (bolån) var 8-10… år.
Blir man någonsin så finslipad att man kan sätta sin metaekonomiska lägesanalys?
Jag har väntat på krash i två år.
"Asylfest" är ett ord som tacksamt tages emot och placeras bredvid "godhetssignalkalas" i den verbala byrålådan, för framtida bruk.
Gissar att konjunkturen förblir god den närmaste tiden. Många företag har ordentliga orderstockar. Om inget plötsligt extra obehagligt händer utomlands så fortsätter högkonjunkturen över sommaren.
På sikt kommer, om inte annat innan, säkert en korrigering av fastighetspriser. Var med som ombud vid en försäljning i city kring 100.000/m2 i förra veckan. Rådde köparna att amortera.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Vänliga hälsningar
Jag har också en rejäl orderstock, men när jag frågade en kvinna på bussen om hon ville se den ringde hon polisen och allt möjligt.
Hon kanske trodde att du sade åderstock…
Ville honha registerutdrag?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Så det är alltså Ben som är orderstocken?
Hör av dig när den krymper så vi kan gå kort.
Enligt Bens mamma tar det ungefär 30 sekunder, så du kan lika gärna börja korta redan nu.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Men nog måste notarius publicus vara den instans man skall gå till för att fastställa orderstockens storlek, inte polisen?
Hört att det är Super-Mario Draghi som är ansvarig för Bens enorma orderstock.
Menar du att han blir starkare av svampar?
Eller så hörde damen fel när Ben ville diskutera bronsålderns jordbruk och missuppfattade ord som årderstock och att han ville plöja en fåra.
Tydligen en kombination av svampar och kreditstock som omvandlas till en "rejäl orderstock". Så håll koll på svamp- och kreditstocken för att utvärdera orderstockens långvarighet.
Så här?
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/bc/0c/b2/bc0cb2e36ab6cbe9bf556ee178fbf973.jpg
Ännu inga tecken på att orderstocken avtar i styrka.
https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/04/27/vansinnet-maste-fa-ett-slut.html
Hörde på nyheterna i förra veckan något om att kärnkraftsmyndigheten? någonting skulle börja investera sina fonderade pengar på börsen. " Nu när det är så säkert" som de uttalade sig. De var för dålig avkastning på kapitalet.
Sådana uttalanden av myndigheter/personer gör mig jätte rädd för börsen.
Kan "asylfesten" måhända fungera som ytterligare dopning på något sätt månntro? Typ genom just vidareskapandet av en ny underklass…..på något sätt känns Borgs ord igen där när diverse folk pratar om allt från "enkla jobb" till whatever. Märklig nog är det ytterst få som har några siffror, vilket ställer till det.
Själv tror jag inte det.
Måste ju vara skönt med lättillgänglig extra billig arbetskraft, högre priser på bostäder, för att inte tala om all konsumtion de kriminella ställer till med. Billigare droger och fler billigare prostituerade att tillgå. Blir liksom någon fördel för alla, eller åtminstone för tillräckligt många tydligen.
För de lever nog inte enbart för Godhet..
Haha, asylfesten kommer ju att betalas av asylanterna på sikt enligt regeringen. Tänker på hur bra det kommer och bli i Malmö, bättre o bättre dag för dag…
att befolkningen ökade med mer än en procent kan vi nog hantera.
Statens migrationsutgifter går ner medan kommunernas utgifter går upp — om vi antar att personerna är helt förvridet hjälplösa så blir det en ökning, men en hel del kommer att få jobb i sinom tid. Det är inte "asylkrisen" som kommer knäcka de offentliga finanserna.
Nej, istället kommer statsbidragen gå upp, och det kommer faktiskt att gå att finansiera via ökade statliga skatteintäkter framöver med tanke på ekonomins styrka. Sen kan man förstås önska att pengarna hade använts till annat än transfereringar, men…
Frågan är ju on migrationspolitiken gör landet Sverige mer eller mindre konkurrenskraftigt relativt omvärlden. Har svårt att se hur det ökar vår konkurrenskraft och ökar den inte så blir det dåligt. Att lägga på extra skatter eller ta på sig extra innefektivitet i samhället minskar konkurrenskraften och leder då oundvikligen till dålig utveckling då andra tar över.
Det stämmer, men tydligen går ekonomin (i högkonjunktur) ändå bra och framför allt går vi relativt sett bättre än många delar av omvärlden (jämför Finlands utveckling, till exempel). Det kan vara så att "invandrareffekten" är överdriven.
Även om ingen av flyktingarna skulle jobba en enda timme så ökar vår BNP på grund av dem. I den verkliga värld vi lever i har redan en del av de som kom i senaste vågen jobb och betalar skatt. Vår konkurrenskraft med andra länder har inte sjunkit. Men givetvis skulle BNP per person i år blivit lite lite högre utan de senaste flyktingarna. Effekten av de invandrare som kom på 50-talet finns fortfarande kvar som en högre BNP även per person.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Hanteringen av deen där enprocentiga befolkningsökningen är faktiskt ganska kostsam när man kollar budgetposterna för 2017:
Migration 32,6 miljarder kr, varav ersättningar och bostadskostnader 23,7 miljarder kr
Nyanlända invandrares etablering 32,2 miljarder kr
Över 50 miljarder kronor per år i utgifter som är direkt kopplade till migration och invandring! Sedan tillkommer kommunala utjämningsbetalningar till de kommuner som tagit emot fler invandrare än de kan hantera, kostnader för rättsväsende, arbetsmarknad, utbildning samt övrig hälsovård, sjukvård och social omsorg som de nyanlända tar i anspråk.
Det finns inget som talar för att asylfesten skulle vara ekonomiskt lönsam varken på kort sikt eller lång sikt.
När länder råkar illa ut blir det white flight och de som sedan blir över försöker fly eller flytta till länder som Sverige. I Sverige, i sin tur, flyttar framgångsrika i stor grad vidare. Dvs en svensk white flight till länder som tex USA och Canada.
Nej, det är inte bra ur "konkurrensperspektiv". Men svensken måste få ur huvudet ur arslet och inse att Sverige inte är ett speciellt internationellt konkurrenskraftigt land att bo i. Med eller utan dem som flyr hit från sämre platser.
Är inte och har faktiskt aldrig varit, även om vi kanske haft några perioder som varit bättre än denna. Så det är kontexten. Tappar man den kontexten blir analysen helt skev.
Självklart kostar det nu för staten, landsting och kommuner. Men allt leder till ökad BNP och den som säljer eller hyr ut bostäder får en större inkomst vilket ger ökade skatteinkomster osv.
Nu minskar kostnaderna när allt fler får jobb och skatteintäkterna ökar.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec, är ökad BNP ett bra mått på landets ekonomiska välstånd? Eller är ökad BNP per capita kanske ett bättre mått?
https://www.google.se/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_pcap_cd&idim=country:SWE:NOR:USA&hl=sv&dl=sv
Jäpp Nigeria är ju rikt på BNP så det är säkert bra…. 😉
Ekonomiskt välstånd speglas dåligt av BNP. BNP visar "mätbar" ekonomisk aktivitet. Om jag gratis hjälper någon att lära sig fiska för husbehov stiger inte BNP. Tar jag betalt eller min elev säljer fisk stiger BNP. Ett land med gratis sjukvård och skola kan ha högre välstånd än ett land med högre BNP. Livslängd är ett annat mått.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Livslängd? Ja, där ligger Japan bra till trots närmast obefintlig BNP-tillväxt de senaste tjugo åren. Någon asylinvandring har de inte heller att tala om. I Europa ligger tydligen Schweiz högst vad gäller medellivslängd. Gratis sjukvård och skola har man i Kuba också, vet inte om det speglar deras ekonomiska välstånd så bra.
Men jag tror jag förstår vad du menar. Man får kolla på många faktorer och väga samman dem. Då ligger Sverige säkert bra till. Men asylfesten är faktiskt ett problem. Det är väldigt stora kostnader vårt land har dragit på sig. Och kostnaderna kommer inte att minska. Möjligen kan staten få bort de mest akuta kostnaderna från sin budget, genom att vältra över allt på kommunerna. Men för landet som helhet är det bäddat för stora problem.
Mätbar ekonomisk aktivitet låter som en bra grej. Jag tror jag håller mig till det.
Kuba har längre medellivslängd än USA men något kortare än Sverige. Jag har besökt USA och tror jag skulle trivas bättre att bo där än Kuba, som jag inte besökt. Fortsätter bo i Sverige.
Hur vet du att kostnaderna för de asylsökande inte kommer att minska för Sverige som helhet? Någon källa till det påståendet?
Mätning av BNP kommer med stor sannolikhet fortsätta. Men det är fortfarande ett primitivt mått på viss ekonomisk verksamhet och konstruerat för länge sedan. Byggs en bro kommer bygget in i BNP men kortare, snabbare transporter och resor blir inget BNP-värde.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det som är gött är ju att BNP/capita och andra välståndsparametrar brukar hänga ihop ganska bra. Jag vet att tex miljöpartister brukar ta fram uddafall som inte gynnar BNP, men de är inte representativa för den allmänna ekonomiska aktiviteten. Det går ändå att konstatera att Sverige är ett rikare land än Portugal, till exempel.
Regeringen försöker för övrigt föra in lite andra parametrar i vårpropositionen som kan vara värda att fundera på och som kanske passar genomsnittsläsaren på denna blogg bättre:
Ekonomiska
* BNP per capita
* Sysselsättningsgraden
* Arbetslöshet
* Hushållens skuldsättning
* Offentlig sektors konsoliderade bruttoskuld
Miljömässiga
* Luftkvalitet
* Vattenkvalitet
* Skyddad natur
* Kemikaliebelastning
* Utsläpp av växthusgaser
Sociala
* Låg disponibel inkomst
* Utbildningsnivå
* Mellanmänsklig tillit
* Självskattad allmän hälsa
* Nöjd med livet
Kan någon förklara hur gratis skola och sjukvård går till?
Magnus du märker ord. Har just deklarerat klart och det blev mycket papper denna gång. Gratis skola innebär att skolan betalas via skatten och det ser jag som bra även fast jag samtidigt nu grymtade här om hur mycket skatt det blev till staten på de Arcam som GE rövade från mitt pensionssparande. Nu har förlusterna från 2000 ätits upp med råge.
(Något upprepande av 2000 tänker jag inte råka ut för igen.)
Vänliga hälsningar
Nanotec
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
psevenson
73 miljarder var MigV:s kostnader under 2016, enligt Affärsvärlden.
Arbetsförmedlingen (Integrationsverket) har en budget på ca 85 miljarder.
Kommande år kommer kostnaderna att förskjutas till kommunerna som kommer att kräva mer statsbidrag eftersom de tar 8-9 år enligt medianen innan 50% av de invandrade hittar sysselsättning. Självförsörjningsgraden är väl bara ca 25-30% efter samma tid.
Sedan tillkommer kostnader för sjukvård, polis, kriminalvård, skolor och kostnader för infrastruktur osv.
Så asylfesten kommer att bli dyr. Har vi otur sammanfaller kostnaderna med en djup lågkonjunktur och kreditbubblesmäll.
Nanotec, vad gäller de fortsatt höga migrationskostnaderna, så har Tino Sanadaji redovisat mycket av detta i sin bok Massutmaning. Även Johan Westerholm har skrivit en hel del i ämnet, exempelvis här:
https://ledarsidorna.se/2017/04/hur-paverkar-flyktinginvandringen-de-offentliga-finanserna/
Många har ju fått känslan att nu när regeringen har "skärpt" invandringspolitiken och infört gränskontroller så är krisen över och allt snart som vanligt. Men Sverige ligger alltså fortfarande skyhögt över alla andra EU-länder vad gäller beviljade asylansökningar i förhållande till folkmängd, och kommer så att förbli med den politik som regeringen och den borgerliga oppositionen säger sig vilja föra. Det kostar pengar att vara en human stormakt.
psevenson du skrev 16:43 "Och kostnaderna kommer inte att minska." Varför ska kostnaderna inte minska när alltfler får jobb eller själva startar företag eller de som inte beviljas asyl på något vis lämnar landet?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec, du kan läsa det som "Somebody…" skriver här ovanför om invandrares självförsörjningsgrad, samma som Tino Sanandaji och Johan Westerholm redogör för. Det spelar liksom ingen roll om alltfler får jobb, när vi fyller på med ännu fler som INTE jobbar. Du kan även kolla upp hur stor anhöriginvandring Migrationsverket prognosticerar de närmaste åren. Alla som har fått sin asylansökan godkänd har nämligen rätt att ta hit sina närmaste familjemedlemmar också, utan krav på egen försörjning. Det är svenska staten, eller rättare sagt kommunerna, som får betala…
Nu skall vi inte vara så deppiga Så länge farbror Putin i Kreml behöver pengar för att 1:e eldriftsingenjör Pavel Ivanowitch vid Transibiriska järnvägen 47:e eldriftsektion mellan Omsk och Novosibirsk skall kunna köpa ny beg tysk bil, hans Katerina ny Bosch Tvättmaskin, dottern Olga en ny iphone och sonen Sergej ny dator så att han hänger med i studierna vid polytekniska högskolan i Novosibirsk…
Så länge kommer oljan att vara billig!
"Överhettningen kan på sin höjd hålla på några månader till."
Varför det?
För så har det alltid varit. 3-7 månaders överhettning i konjunkturbarometern, sedan bär det nedåt.
Eller är det annorlunda nu? Har vi kanske en ny ekonomi?
Tja, det är alltid svårt att exakt pricka konjunkturtoppen. Det ser man på dina konjunktur-taggade inlägg, vi har redan passerat en "överhettad" period utan att det för den sakens skull bar nedåt…
2016-06-16: "Dags för lite fler indikatorer på att toppen i högkonjunkturen har passerat och att det nu är dags att se fram emot lågkonjunkturen."
2016-06-07: "Sent på bollen, men Konjunkturinstitutets (KI) konjunkturbarometer visar på att den svenska ekonomin fortsätter rätt ner mot lågkonjunkturen. "
2016-02-15: "I den senaste konjunkturbarometerindikatorn ("konjunkturbarometern") från Konjunkturinstituet ("KI") faller svensk ekonomi tillbaka från överhettningen. I stort sett alla sektorer föll även om detaljhandeln och mer oroande tillverkningsindustrin faller hårdast."
2016-01-19: "Sedan decembers konjunkturbarometerindikator från Konjunkturinstitutet är nu Sveriges ekonomi överhettad. Det börjar därmed blir dags att gå ur börsen, om man inte redan gjort det."
2015-10-27: "Senaste konjunkturbarometern pekar allt mer på att svensk ekonomi är på väg mot överhettning. Nästan hela näringslivet är nu överhettat, med tillverkningsindustri, bygg och anläggning respektive detaljhandeln som ledande. Bara själva hushållen har en negativ syn på ekonomin just nu."
Det kan väl inte vara så att du har en negativ bias?
Men visst, det kanske är taskigt att följa upp gamla gissningar.
Det vi kanske kan se är att ingen vet riktigt om konjunkturen kan fortsätta vara stark. Vi kan ju ha en "90-talssituation" också där vi bara dippar ner mot 1% och sedan återhämtar oss. Nu är resursutnyttjandet ganska högt (färre inrikes födda arbetslösa än före finanskrisen, till exempel!) så något större utrymme att "ta igen" finns inte. Arbetskraftsbrist överallt.
Vi får fortsätta gissa, alltid intressant.
Jag har grubblat mycket över detta senaste tiden med. Det enda jag kommit fram till är att jag inget förstår av ekonomi. Fundamenta i all ära men med nollränte politik och extremt pengaskapande verkar saker sättas ut spel/dra ut på tiden.
Men har det inte alltid varit så?
Jag njuter iaf av högkonjukturen 🙂 alla är glada och middagarna blir trevliga.
Också väntat flera år på bostadskrash och annat. En vis, erfaren man läste jag sa att: "jag har förlorat mer pengar på att vänta på kriser än tvärtom". Vad man vet är att….
På nyheterna ikväll framgick det att bostadsrättsföreningar måste redovisa skuld per m2 i varje förening. Sedan någon vecka tillbaka så kräver vissa banker att en gäldenär ska klara 20k SEK i räntor varje månad. Om inte repet stramats åt så vet jag inte vad man ska kalla det. Sverige är i förberedelsefasen inför en lågkonjunktur med höga räntor. Att samtidigt säga att vi står inför en högkonjunktur är som att hoppa fallskärm utan fallskärm. Gissar på att alla värdeinstitut vill krama det sista ut småspararna med ett rejält medialt beställningsjobb innan stålbadet kommer.
Det där ska väl tidigast införas 2019? Så festen kan pågå lite till.
Vad vi vet är att Lars haft fel ang bostadsbubblan i ca 8-9 år nu, trots att han i perioder varit stensäker på en sättning.
Många som blivit blåsta på pengar p g a den här bloggen…
Jag tycker det är en stor skillnad jämfört med 1991 och 2007.
Vi har inte alls samma höga utlåning och lösa kreditvillkor som 1991, till exempel. Krediterna _har_ börjat stramas åt för hushållen (förutom själva räntenivån), och ändå fortsätter ekonomin att vara stark. Så krisen kommer nog från något annat, idag okänt håll…
Tilldelades en anekdot i veckan.
Nu är det slut på att låna pengar till ROT.
Vilken bank det gäller låter jag vara osagt.
Vad gäller den omtalade högkonjunkturen tror jag vi måste in i den rejält för att sedan dippa.
Händer inte det utan allt bara rullar på så kommer det att rulla på år efter år efter år. Allt dirigerat av våra politiker och centralbankschefer. Så lustigt nog kan det bli den kommande högkonjunkturen som gör att vi går in i en lågkonjunktur.
Alla nöjda och glada?!
Och nej det finns ingen överhettning i näringslivet, så någon klassisk högkonjunktur har vi inte varit i ännu. Q1-rapporterna talar dock för att vi kan vara på väg nu, främst inom exportsektorn.
Eller så kommer vi aldrig mer se någon klassisk högkonjunktur och allt fortsätter vara mellanmjölk, vilket innebär att vi även slipper kraftiga dippar.
Stefan jag gör en lite obetydlig blick framåt där jag ser en rejäl högkonjunktur.
En gigantisk investering kommer när de helt självstyrande fordonen börjar produceras i volym. Fast volymen är förmodligen några år in på 20-talet Bör ge en kraftig ekonomisk stimulans, men sedan sjunker snabbt behovet av förare, bensin och diesel allt snabbare med följdeffekter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nanotec
Yeah why not.
Jag börjar lyssna allt mer på Stefan Östergren. Han verkar vara en vis man, men lite jobbig.