Netflix har för 2017 en budget på 54 miljarder kronor (6 GUSD) för att producera egna serier för omedelbar global Internetdistribution. Den här modellen omfamnas av allt fler TV-kanaler med global Internetnärvaro, som HBO, eller för den delen rena Internet TV-kanaler likt Netflix kollega Amazon Prime. Då endast den amerikanska sportkanalnätverket ESPN har större budget för egen produktion kan man fråga sig om detta är slutet för traditionell TV? Hur ska man kunna konkurrera när man bara riktar sig mot ett land?
Netflix började som DVD-uthyrning över nätet, gick över till att vara en Internettjänst för film och även TV-serier på nätet, till att allt mer gå över till Internet-TV med exklusivt egenproducerat innehåll.
Efter de första trevande året med succéer som House of Cards eller Orange is the New Black, så har man dragit igång exponentiellt. För 2017 är budgeten för egenproducerade TV-serier otroliga 54 GSEK, eller 6 GUSD, vilket gör att endast sportkanalerna inom ESPN bedöms ha en större budget i hela världen för egenproduktion. Detta kan jämföras med SVT eller TV4 som vardera ligger med en programbudget på runt 5 GSEK, vilket inkluderar inköp av externa serier och diverse lågkvalitativt trams.
Flix är i stort sett borta. Netflix handlar idag om TV-serier.
Samtidigt kan Netflix omdelbart distribuera sina egna produktioner globalt. Jämför med t ex SVT som bara distribuerar till en av världens minsta språkgrupper, svenska. Om man nu inte lyckas få med sig några andra kanaler på samdistribution i andra länder
Netflix kan helt skippa det steget, då de kör sin egen globala distribution. På sin höjd behöver man texta sina serier för
Nu finns det fler som gör detta, t ex HBO eller Amazon Prime, men de är ingalunda så stora eller har en så global närvaro som Netflix. Nu kommer giganten inte stå utan konkurrens, men det blir inte från traditionella TV-kanaler som fjättrar sina händer efter nationsgränser.
Netflix har förstås även floppar och kommer i takt med att volymerna stiger också producera skit, men med tanke på budgeten man har i bagaget är detta inte lika sannolikt som för en TV-kanal i något lokalt land. Allt annat lika kan en TV-serie som Netflix vet kommer vara intressant i t ex hela Norden produceras med kanske 6x så stor budget som motsvarande för SVT, som bara kan finansiera för sändning i Sverige (övriga nordiska länders public service har rätt att gratis plocka in de andras TV-serier).
På sikt kan Netflix tränga ut möjligheten för traditionell TV att göra kvalitetsproduktioner. Det finns bara så många bra manusförfattare, regissörer och skådespelare. Med budgeten kan man sno dessa och kvar blir krafset.
På sikt har jag mycket svårt att se hur nationell TV i små länder och språkgrupper som Sverige och svenska kommer kunna överleva. Public service kommer behöva skattefinansieras istället för via tvångsavgifter kopplade till ett UHF/VHF-antennuttag och på sikt reduceras till nyheter, samhällsinformation och politisk propaganda i linje med sittande regerings politik.
Dagens unga växer upp med Netflix. Traditionell TV kommer dö sotdöden, och till slut bara ha gamla stofiler som tittare, om man inte lyckas producera serier med extremt hög kvalitet. Men varifrån ska pengarna komma?
Inifrån branschen har jag hört en del lustigheter kring Netflix. De kan komma och svepa upp en färdig TV-serie från en annan TV-kanal för global distribution med Netflix Original-stämpel på, men av hövlighet låta producerande kanal få sända serien i traditionell TV lokalt. Man har järnkoll på vad tittarna vill se och TV-producenterna anpassar sig nu efter Netflix, som helt ritar om kartan för hur TV-produceras. Och det på global skala, till skillnad mot t ex HBO som med egna kvalitetsserier ändå varit väldigt nationellt fokuserade på USA och tablåsänd TV.
Global och omedelbar distribution är framtiden och en oerhörd konkurrensfördel. Nationell TV kommer ha mycket svårt att stå sig.
49 kommentarer
Varför skall du ha en statlig TV öht, när den inte sänder nöjesprogram längre och nyheter/samhällsdistribution kan ske via andra kanaler?
På vilket sätt är statlig kontroll en garant för objektivitet?
Vad är TV? Finns det fortfarande folk som stirrar stint in i en skärm och matas med information? Det är väl det mest häpnadsväckande. Sedan om det heter Netflix SVT, TV4 eller CNN är väl av extremt underordnad betydelse.
Hur läste du detta inlägg?
I pappersformat?
Jag tror att det mer handlar om att se det man vill när man vill det. Själv gillar jag att konsumera det jag gillar väldigt snabbt, typ tre fyra avsnitt per kväll. Att vänta en hel vecka på nästa avsnitt är helt avtändande och förstör hela konceptet. Ser nästan aldrig på sån TV längre. Och de som är så som jag vill se spelar jag in så att jag kan snabbspola över reklamen. Vi uppenbarligen inne i ett regimskifte.Nu är det underållning som gäller, även för så kallade nyheter. Nya tider nu.
Kan tilläggas att jag bara betalar när det finns något intressant. Således hoppar jag friskt mellan utbudet.
Personligen tycker jag det är "helt avtändande" att inte titta på film via en bra tv med en bra ljudanläggning.
Sen att vänta på ett avsnitt typ Better Call Saul som släpps veckovis p Netflix stör mig inte alls. Då finns det plats för reflektion mellan avsnitten istället för att knarka serien 24/7.
SVT har inte en chans annat än att fokusera på obskyra ytterligheter som barkrbrödsbakning och liknande spännande aktiviteter. Ytterlighets-TV.
Tyvärr tvingas jag till att bidra till barkbrödsbakningsprogrammet även om mitt intresse är noll av dylika tilltag.
Alltså, så negativ, du vet inte hur mycket arbetstillfällen som skapas genom barkbröd och andra helt meningslösa aktiviteter.
Kan man välja mellan att bli ljugen för kontra en högkvalitativ serie på Netflix/HBO så är inte valet svårt. Nyheter, om man nu vill kalla det så kan man konsumera från mer trovärdiga källor.
SVT och andra statliga inrättningar har sin egna död att skylla.
Du får helt enkelt lita på nätet, en suverän informationskälla för de som kan tolka tecken.
Jag önskar i all välmening att det borde inte vara så in i helv…. svårt för SVT att producera trovärdiga nyheter. Det är ju ändå deras jobb eller? Varför ska jag annars vara med och betala för deras uppehälle…
Alltså, SVT har en enda uppgift, och det är att övertyga pöbeln om regeringens uppgift. Hur svårt kan det vara att förstå?
Om man vill vara lite elak skulle man kunna säga att det hela är helt skrattretande, om det nu inte var så att skrattet fastnade i halsen.
Är det bara jag som retar mig på kvaliteten i översättningarna till undertexterna? Vissa saker är ju rent skrattretande dåligt. Exempel jag sett under dagen: "Deep fryer" översätts till "snabb-frysare" istället för det korrekta "fritös". Eller vad sägs om följande "Combine harvester" översätts till "kombi" istället för "skördetröska". För i helvete Netflix, om ni nu slänger ut Gigapengar på era produktioner så kan ni väl åtminstone hitta översättare som faktiskt kan engelska.
Håller helt med. Sitter nu och kollar star trek:TOS och stängde av undertexterna när jag såg översättningen engage till engagera…
Jag tror de håller på och adresserar problemet https://tests.hermes.nflx.io
Vem tusan kollar på tablå tv, gav jag själv upp för 15 år sedan. Sedan bästa som skulle kunna hända vore om SVT gick ordentligt dotdöd till mötes så alla jävla kulturmarxister där fick kicken och blev tvungna att ta riktiga jobb i verkligheten.
Vem vill anställa en kulturmarxist med SvT i CV:t till ett riktigt jobb?
Netflix och deras likar känner sina kunder väldigt väl. De vet exakt vem som ser på vad. Vad folk ej ser på etc. Allt då det skickas till användarnas konto. SVT och liknande vet i princip inget om vem som ser på vad. Jag har aldrig i hela mitt liv gett någon som helst info till SVT. Detta gör att SVT måste chansa på vad folk vill se medans Netflix vet exakt via big data. SVT har bara fokusgrupper, telefon intervjuer och andra trubbiga verktyg.
Har Netflix psykologer involverade i all produktion? Alltså på samma sätt som psykologer ingår i manusförfattarteamen på alla Pixar-filmer (eller för den delen hos Apple där de t.o.m deltar i designen av förpackningar för att t.o.m uppackandet av deras produkter skall ge maximal kundglädje).
Noam Chomsky:
"The smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum – even encourage the more critical and dissident views. That gives people the sense that there’s free thinking going on, while all the time the presuppositions of the system are being reinforced by the limits put on the range of the debate. "
Är inte det hela syftet med Cornus "inlägg"? Att få oss att diskutera trams!
Ett tips är barnprogrammen. Iaf i Norge så är public service oslagbara på området, med sin egen netflix-kopia för barn (NRK Super). Det produceras också som direktsänt såklart men det känns som att få ser på det.
NRK Super är så bra att det får mig som småbarnsförälder att vackla i motviljan mot tv-licens, det trodde jag inte var möjligt!
Slutet för traditionell TV? Vad menas med det?
Folk har blandat ihop statlig vs reklam med betalfinansierad vs reklamfinansierad. Netflix visar att det går att ha privata kanaler utan reklam. Ett steg i rätt riktning i min mening. Jag vill inte ha reklam och har inga problem med att betala men jag vill inte ha statlig propaganda.
Problemet med Netflix är att det är för billigt. De skulle behöva höja priset till 300:- per månad och också förbättra utbudet därefter.
Prisbilden för de stora i Sverige (Viaplay, Netflix) ligger på under hundralappen för film vilket alla anpassar sig till.
I sportvärlden ser det annorlunda ut med högre priser. Viaplay sport tar 399 kr/mån vilket anses prisvärt.
Det kanske inte är SVT som ryker först utan reklam-TV? Vem pallar idag att bli avbruten var tionde minut av helt hopplös skit?
Båda kan gärna få gå hädan…
Skulle vara spännande att se rubriksättning / ingress på denna bloggen om en rysk streamingplattform hotade att slå ut statliga informationskanaler i Sverige.
Ja ganska otroligt hur det ändrats 🙂
Vi tittar nästan bara på netflix, är det TV blir det mest nyheterna dagtid som står på i bakgrunden.
Framförallt, netflix har gjort det ENKELT att kunna titta på vad man vill, tidigare var det krångligt att ha allt på en hårddisk, hitta rätt film och spela den.
Nu är det riktigt tråkigt att behöva titta på vad tv behagar visa när man kan kolla på vad man vill på netflix.
Respekt till de bakom netflix, smarta
Krångligt? Om du sitter o klickar i Windows kan jag förstå det, men de flesta kör väl ändå någon mediacentermjukvara för nedladdat material.
Själv kör jag Kodi.
Eller varför inte old school USB-minne i tv-n.
Har svårt att se något krångligt med det.
Netflix är bra, men det finns fortfarande ingen bra tjänst som har ett någorlunda komplett utbud.
När jag tittar på Netflix-utbudet i Sverige, så hittar jag >2000 filmer och serier efter 1990, men bara 100 före… Som den stofil jag är vill jag fler fina 50- och 60-talsfilmer. Svenska Netflix har ynkliga 16 titlar mellan 1950 och 1970…
Netflix går bort från "flix" och bort från externa TV-serier, för att på sikt gå mot 100% eget innehåll.
Så det är inget överraskande.
Så är det, men jag vill gnälla lite ändå!
Det produceras massor med bra TV-serier nu i modern tid, men jag saknar ändå en del klassisk kvalitetsfilm. Synd att det inte verkar finnas någon bra online-tjänst som tillhandahåller detta. Exempel, alla filmer med tex mer än 10 000 röster på IMDb hade varit guld att kunna se på en sådan tjänst.
TPB har bra utbud!
Synd att det tar några minuter att ladda hem filmerna bara. Utbudet är dock ok. Slår Netflix/HBO med hästlängder.
Amazon Prime är ingen ren streamingtjänst.
Det finns fortfarande gott om hål att fylla för den aktör som känner sig hågad. Tittar man på Netflix, Viaplay eller HBO tycks man utgå ifrån att material äldre än 5-10 år är ointressant och även i det nyare utbudet är kvaliteten ojämn. Det är inte precis crème de la crème utan ganska mycket tomgångs-tv.
Slut med "vanlig TV" är det helt klart på sikt, men det är ju inget nytt och har inget ned Netflix att göra. De råkar bara vara det mest framgångsrika bolaget just nu.
Vi får hoppas Netflix-formatet slår Youtube-formatet vad gäller serier. Det finns ett gäng briljanta Youtubare, men vi börjar se vad som drar allra mest tittare – ren clickbait. Låtsas göra något coolt/överraskande i thumbnail så småbarnen klickar, gör en helt meningslös superbillig produktion, repetera dagligen.
Jag tror det nästan enbart har med teknikutveckling att göra. Det är relativt nyligen som tillräckligt många har fått tillräcklig bandbredd för att det ska bli möjligt med sådana tjänster i större skala.
Nuvarande aktörer och marknadsmodeller är självklart inte heller slutstationen. Just nu är det delvis tekniskt know-how när det gäller videoströmning som betyder något för att lyckas men med tiden kommer det att bli allmängods och då kommer allt handla om förhandlingsförmåga med rättighetsinnehavare. Båda sidor om det förhandlingsbordet har rimligtvis lärt sig av (ekonomiska) fiaskon som t.ex Spotify.
Men herregud när blev Spotify ett ekonomiskt fiasko?
Varenda start-up kostar pengar likt Tesla mfl.
Ska vi prata ekonomiska fiaskon tycker jag vi kan diskutera Telia, Eniro, Ericsson, GM mfl.
Du kan ju fråga upphovsmännen vad det tycker om den saken. Att Spotify med fagert snack kan lugga finansiärer på pengar har inte med affärsmodellens rimlighet eller orimlighet att göra.
Tala nu om för mig hur mycket Spotify sjunkit i värde.
Sen kan vi diskutera det "ekonomiska" fiaskot.
Jag ser fram emot den tiden där mer obskyra filmer också får utrymme på dessa stora streamingtjänster. Alltså inte lågkvalitativt med dålig produktion tex sharknado 3 utan filmer för mer nischad publik. Just onlinestreaming borde vara det bästa sättet att släppa dessa då man får exponering mot hela internet.
Jag tror t.ex. the walking dead aldrig hade nåt den storheten det har utan internet och streamingtjänster.
Vänta bara tills de börjar producera "nyheter" och konkurera med svt/sr/tv4. Det kan komma att bli dödsstöten för feminist- och vänstersverige.
"en av världens minsta språkgrupper, svenska"
"små länder och språkgrupper som Sverige och svenska"
Inte för att det är något argument i någondera riktningen, men det citerade kan diskuteras.
Sverige är enligt Wikipedia land nr 89 (av 253?) efter folkmängd.
Nr 57 efter yta.
Svenska språket hamnar bland världens 100 mesta talade språk av de kanske 8000 som finns.
Sen tittar du på hur många som talar de där 7900 språken, och hur många som talar de 99 övriga.
"Aha.."
Väntar fortfarande på Expanse säsong två.
Jasså, själv kollar jag alltid på det kvällen efter det har sänts i USA. Du får byta till bättre tjänst. ��