Gabriel Ehrling på DT har tittat en del på Googles förmodade datacenter i Avesta och konstaterar att de “300 jobben” nog är fria fantasier. Facebooks datacenter i Luleå ger 60 jobb och Avestacentret ska vara tre gånger så stort, så vi pratar snarare om högst 180 jobb.
“Till media har S lämnat uppgiften om svindlande 300 nya jobb. Detta trots att vanliga serverhallar kräver få manuella insatser (Facebooks i Luleå hade inte mer än 60 anställda när den öppnade).”
“Serverhallen i Luleå servar 800 miljoner Facebook-användare. Den är stor som 17 hockeyarenor (utbyggnad pågår) och förbrukar lika mycket ström som Västerås (staten har nu kapat skatten för dessa företag med 97 procent till ett halvt öre per kilowattimme).Antalet fasta arbetstillfällen i Facebooks serverhall var när den öppnade färre än 60.”
Som sagt, gott och bra och allt att en energiåtgång som Västerås bara ger 60 jobb.
Västerås kommun har 146 000 invånare och en hel del energislukande industrier, inklusive ABB, dagsaktuella Westinghouse (kända för att tappat bort 30 kg uran i sitt ventilationssystem), ICA:s största distributionscentral för livsmedel, inklusive energikrävande kyl- och frysvaror – i mycket att jämföra med ett datacenter vad gäller kylningen mfl.
Men ICA får inte 97% rabatt på energiskatten. Vilket förmodade Google kommer få i Avesta – allt för att Socialdemokraterna vill skryta med att de ordnar jobb.
Det är jobb till en enorm kostnad. Avesta kommun ska för övrigt hosta upp 17 miljoner kronor för vägar åt serverhallen. Och man ska komma ihåg att sannolikt många av de 180 jobben kommer tillfalla personer som inte bor i Avesta kommun och alltså ger exakt noll i skatteintäkter till Avesta.
Gabriel Ehrling konstaterar att de boende Horndal inte tror på några jobb förrän de ser jobbannonserna. Och man kan gissa att de annonserna inte kommer matcha arbetslösa horndalsbors kompetensprofiler…
“Av tidningens rapportering, och ledarredaktionens egna försänkningar i området, framgår att man i Horndal förhåller sig avvaktande. Man vill se jobbannonserna innan man tror Damberg.Det gör man rätt i.”
Det säger en hel del om personer och deras samhällssystemkunskapsanalys och begåvningsbegränsningar om de hyllar att en energiåtgång motsvarande en stad på 146 000 invånare ger 60 stycken jobb så till den grad att man tycker att det ska ordnas skatterabatter till detta ändamål.
I den mån Google eller Facebooks tjänster ger jobb i Sverige på andra sidan, så hade de jobben skapats även om servrarna stått i ett annat land. Men då hade ett annat lands skattebetalare stått för notan via eventuella skatterabatter. Nu blir det du och jag som får betala för att Mikael Damberg (s) ska kunna säga “ny basindustri”.
Gärna ett datacenter, men då ska det betala skatt som alla andra företag, inklusive landets 100 000-tals småföretagare. Bara i Horndal finns det antagligen fler småföretagare än vad Google kommer ge jobb. I Avesta, definitivt fler.
Dessutom borde alla datacenter anlägga primärkraftverk motsvarande sin egen energikonsumtion, t ex bygga några hundra vindkraftverk i 2+ MW-klassen och inte inkräkta på att Sverige har varit bra på att ordna förnyelsebar energi. För vi andra kommer betala med högre elpriser, medan Google och Facebook kan marknadsföra sig som “vi gör på förnyelsebar energi”. Trots att vi andra istället får importera tysk kolkraft när vår förnyelsebara energi går till datacenter.
Dessutom finns det inget behov av denna volym av fjärrvärme i vare sig Avesta eller speciellt Horndal med sina 1 120 invånare – 100 MW är 89 kW värme per invånare i Horndal (en villa klarar sig lätt på säg 7 kW när det är som kallast, och då bor det 4-5 personer i villan, säg 2 kW per person). Hela energiåtgången kommer gå rakt ut i luften och inte likt i den riktiga basindustrin återanvändas. För riktig basindustri ger 1000-tals arbetstillfällen och hamnar därmed i närheten av där det faktiskt bor någon, och därmed har ett behov av fjärrvärme.
För övrigt, likt Facebook i Luleå kommer man förstås ha fossildriven reservkraft motsvarande behovet om 100 MW. Den kommer provköras om inte dagligen, så åtminstone flera gånger i veckan. Vi pratar inte direkt små fossila utsläpp enbart på provkörningarna. Tänk om 146 000 västeråsare skulle gå över på att elda olja till el och värme några timmar varje vecka…
Fast det är klart – om Facebook och Google betalade den andelen av sin vinstskatt som motsvaras av deras datacenter i Sverige och inte bara skatt via skatten på 60 personers löner, så skulle det se bättre ut. Men nu hamnar miljö- och energikostnaderna i Sverige och vinsterna i ett annat land. Bra “tänkt” av Damberg och tidigare Annie Lööf (c) på Facebooktiden.
Dags för ett nytt ord: Internetkolonialism. Att suga ut ett lands förnyelsebara resurser för att ge vinster i hemlandet.
25 kommentarer
"internetkolonialism" skulle passa fint men det fattas en konstant och det är att någon i det ny-kolonialiserade landet måste tjäna på det! I normalfallet handlar det då om korruption och en nyskapad subordinerad maktordning. I detta fall kan de isf t.v handla om oförtjänt "erkännande av jobbskapande" av rådande maktordning, dvs S genom Damberg lyckas behålla makt genom investerings-illusioner.
Varken Google eller Apple etc har längre hemländer……bara aktieägare….precis som förr i tiden. Och visst handlar det om "utsugning" här.
Hur ska makten i Sverige lyckas "göra om IT-miraklet"; Televerket…..Ericsson……kommunikations(-kabel)infrastruktur……???
De ställen jag varit på med reservkraft, har man bara provkört typ 1 gång i månaden och då inte på full last, mest bara se till att de startar och varmkört utan större last.
Och någon trickle down economics är inte att hoppas på då dessa företag har egna server modeller som skruvas upp i rack vid monteringen i Kina och sedan skeppas kompletta skåp till hallen. De Fjärradministreraras och om en disk eller en server går sönder mappas den bara bort, finns inget behov av lokala servicetekniker förrän något större behöver bytas.
Google och andra använder machine learning (AI) för att med nära 100% säkerhet prediktera när diskar och liknande kommer att gå sönder, och sedan byta dem på ett kontrollerat sätt innan de går sönder. Förmodligen har man ett löpande program där man med jämna intervaller byter ut "förbrukningsvarorna".
Om Google kommer till Avesta så kommer Samsung, LG, HTC, Sony, Huawei etc öppna fabrik där också. För det kommer bli en samlingspunkt för alla med tekniskt kunnande och det ger ringar på vattnet. Det kommer bli nästa Silicon Valley. Sen kommer Apple öppna fabrik där också och anställa tusentals människor bara för att dom måste vara där om alla andra är där. Avesta kommer bli Europas teknikcentrum. Det kommer krävas en ny flygplats och betydligt bättre tågförbindelser. Varför inte Hyperloop, det är något för framtidens stad. Tycker rent av att man borde dra om E4:an så den tar en avstickare västerut efter Uppsala, det kommer behövas en bättre väg som knyter samman Avesta-Arlanda-Kista.
Jag vill också bli politiker, jag har uppenbarligen tillräckligt bra fantasi. För det är väl allt som krävs? När fantasin möter verkligheten så är ansvarig beslutsfattare ändå lobbyist nere i Bryssel där dom sitter o skrattar åt lilla Sverige där uppe i norr där inte en jävel öppnar käften.
Bitter? Pyttsan!
Människor utan arbetslivserfarenhet som har tryck på sig att åstadkomma något letar hela tiden efter halmstrån……..
Som politiker måste de omgärda sig med rätt typ av rådgivare. Felet med dagens politiker(här hemma) är att rådgivarna sedan 90-talet började anställas efter ideologisk lojalitet istället för fackkompetens och integritet. Istället började ett nytt tidevarv av korporativism för att ersätta det gamla systemet med s.k "sakkunniga". Hela EU har kommit att byggas på korporativism tyvärr.
Det finns en stor risk att du har rätt i det där. Jag har också tidigare undrat över det.
Jag hatar att ständigt säga det men nyliberalismen bygger bl.a på att företagen(jmf människorna)själva ska få bestämma!! Men politikerna vill självklart inte minska sin makt för mycket vilket innebär ngn form av inofficiell maktdelning, en slags symbios där företagen(ägarna) bidrar med både fakta och lösningar(=kompetens). Ex. inom EU där Kommissionen låter företagslobby-organisationer bakom stängda dörrar snickra ihop färdiga parlaments-propositioner. I Sverige var det t.ex folket bakom Pysslingen/Praktikertjänst som lanserade ett färdigt manifest till Rosenbad för hur privatisering ska ske. Hur allt detta kunde få gå till som det gjorde hänger ihop med S´ maktfullkomlighet genom åren.
Jag vill tillbaka till vårt gamla "sakkunnighets-system" men det ser omöjligt ut just nu. Annars ser jag gärna mer "privat erfarenhets-kompetens" som politiker under kort mandat. Bara det råder full transparens och minst 5 års "yrkes-förbud" därefter(vilket isig är problematiskt). Anders Borg(GS) och Reinfeldt(BofA) är annars utmärkta exempel på det värsta ifråga om "frontrunning" och "landsförräderi".
@rttck,
Så du säger att nyliberalism är samma sak som korporativism?
Det påståendet han jag hålla med om.
Nettoarbetseffekten av satsningen på datorhallar i Sverige blir mest troligt negativ. Efterfrågan på el ökar så kraftigt av dessa datorhallar att marknadspriset drivs upp. El är en kostnad för alla företag och ju mer el ett företag förbrukar desto större negativ effekt av prisuppgången datorhallarna skapar. Kan företagen inte minska elförbrukningen försöker de kapa kostnader någon annanstans, oftast på personalsidan.
Internetkolonialism låter rätt välbeskrivande. Men i princip skriver tex Zygmunt Bauman om sådana processer. I korthet att transnationella bolag av olika orsaker i dagens landskap flyttar runt och suger ut det lokala området för att senare flytta vidare.
Men man kan lika gärna säga att det är vi (Sverige) som är lama.
Ett tänkbart ljus i mörkret är att Sverige blir en viktigare länk i Europas IT-infrastruktur. Alltså blir det mer betydelsefullt för länder som någon bryr sig om att vi har fungerande el och Internet här uppe i vårt hörn av världen.
Det blir ganska stora ordrar på utrustning till datacentret och gissningsvis går det mesta till ABB. Faktorer som spelar in här är logistik och närhet till servicepersonal. Dock, 180 jobb i Horndal är ändå 180 jobb på en plats som har förlorat sitt bruk. Det blir också "ringar på vattnet" eftersom det behövs en hel del personal som inte är experter på it-drift, t ex automationsoperatörer. Sen behövs det alltid rörmokare, elektriker etc. Personalen handlar på Konsum, klipper sig etc.
https://www.copenhageneconomics.com/dyn/resources/Publication/publicationPDF/1/301/1435043322/the-economic-impact-of-googles-data-centre-in-belgium-2.pdf
http://www.oxfordresearch.no/media/241351/finland_s_giant_data_center_opportunity_final_version.pdf
ang "copenhagen…-report":
* Vilka är det? Ja ett beställarverk! Alla data givna av Google.
* Hittar inget om vad Belgien/Mons fått i utbyte?
Vad är "..an appropriate regulatory environment"?
* Antalet årsanställda för drift vid anläggningen Mons anges ej(bara totalt inkl byggnation).
* Går inte att bedöma beräkningen av BNP och direkta löner eftersom modellen inkl data för "trickle down-effects" inte redovisas(indirect/inducive).
* Google´s motiv för att bygga i Belgien/Mons saknas helt för Avesta.
Antyder inte detta att särskilda motprestationer föreligger? T.ex skattefördelar!
Det är färskvara så oroa er inte. Om 10 år så bygger man ett nytt någon annanstan och lägger ner detta.
According to Green Computing, data centers older than 7 years are considered out of date. However, in practice the average life of a data center is considered to be 9 years.
Inte säkert. Det kan vara billigare att nyttja lokaler och internet infrastruktur samt befintlig elförsörjning och bara byta ut samtliga servrar med nya färdigmonterade rack.
Företag i Sverige kan sälja el till Google, inget fel med det egentligen. Problemet är att vi i praktiken har stopp för utbyggnad av kärnkraft och vattenkraft, så att ökad elkonsumtion leder till höjda priser utan att utbudet ökar nämnvärt.
Sen har vi ju en överkapacitet att producera el som inte har avsättning för export. Och producerar man mer el som någon konsumerar och betalar för, även om den är skattefri, så går det ju ändå en stor del rakt ner i statens ficka. Och när man väl fångat in några större fiskar kan man börja höja skatten till strax under smärtgränsen.
Det måste väl bli lite indirekta jobb också, datacentret skall ju tex byggas och förvaltas.
Var glad att det ger något jobb. I framtiden kommer det vara autonoma robotar som åker runt i korridorerna och byter ut server-enheter. Som på automatiserade lager med robottruckar.
Visst är det exploatering av råvaru-resurser. Men vi har överskott av el efter vår tunga industri har flyttat bort och att ha spjutspets tekonologi här i Sverige kan ha andra fördelar. Vi får lägre latency och bättre bandbredd mot GCE/GKE om vi kör våra workloads där. Nu är det inte speciellt långt till Googles närmaste datacenter i Hamina/Finland heller dock.
Den finska rapporten verkar lovande:
http://www.oxfordresearch.no/media/241351/finland_s_giant_data_center_opportunity_final_version.pdf
Datacenter har kort livstid och stora byggkostnader, så en stor del av den lokala affären handlar om ombyggnader och konstruktion – inte drift.
Ungefär som då man köper en server. En stor del av kostnaden handlar om initialt inköp som sedan skrivs av under ett antal år.
Samma sak med elförsörjningen som måste byggas. Numera lägger man en stor investering i sol och vind, som sen inte kräver så mycket underhåll.
Elektricitet är det nya svarta. På samma sätt som för aluminium och papper är el den besresurs söm behövs för internet.
Vet du vad Google betalar totalt för elpris? (med nätavg. o allt)