Det är ju inte bara ett antal kommuner som höjer sin kommunalskatt från årsskiftet. Lite mer diskret kompenserar Svenska kyrkan för allt lägre andel medlemmar och kyrkoavgifter. I Göteborgs kommun dubblas nästan den sk begravningsavgiften som alla skattebetalare, levande såväl som dödsbon, betalar. Denna höjning kostar 33:- SEK i månaden för den som har 30 000:- SEK i månadslön och går inte att undvika för vi ska alla en gång dö.
Vill man titta på vad man har och får för begravningsavgift går man lämpligen in på Skatteverkets tjänst för skattetabeller och tittar på hur det ser ut för 2016 och 2017.
För församlingarna i Göteborgs kommun var begravningsavgiften, som fortfarande tas ut och ges till kyrkan trots att kyrka och stat ska vara skilda åt i det sekulära Sverige, 0.135% under 2016. För 2017 höjs detta med 82% till 0.246% eller en höjning med 0.111.
För den som tjänar 30 000:- SEK i bruttolön innebär det att svenska kyrkan ska ha ytterligare 33:30 SEK varje månad.
Man kan förmoda att allt lägre andel medlemmar i svenska kyrkan gör att man behöver ta ut allt högre begravningsavgifter.
Begravningsavgifterna kan förstås även ha höjts på andra håll, men det får du ta reda på själv.
Trots att vi hela våra liv betalar denna begravningsavgit, som t ex teoretiskt innebär 0.00246*12*30000*40=35 424:- SEK för en göteborgare med 30 000:- i lön och 40 års arbetsliv, så är det varken gratis att begravas eller ens vara begravd. Om anhöriga inte betalar för gravrätten kommer den till slut försvinna och man kommer förr eller senare att grävas upp och återvinnas på annat håll.
Då begravningsavgiften ska spegla faktiska kostnader så får man förmoda att Göteborgs kommuns församlingar just nu upplever en prisinflation om 82%…
Men God Jul på er ändå tills nästa blogginlägg.
21 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dock är det väl så att det i flera kommuner/församlingar blir en sänkning av begravningsavgiften. Detta gäller nog speciellt i landsbygdsförsamlingar.
I min egen kommun/församling blir det en sänkning från 32 öre till 24,6 öre per intjänad hundralapp. Är detta möjligen en form av skatteutjämning mellan stora och små församlingar?
Att ta hand om ett kadaver borde inte vara så kostsamt som 35 000:-. En rimlig kostnad borde vara max en tiondel. Man skulle kunna tänka sig en differentierad taxa där de som kräver mindre hantering (bränns) får mindre skatt. Som jämförelse kostar det ca 5000:- att kremera en häst, vilket torde motsvara 6-8 humanoider om man kör bulkbränning. Och då borde kostnaden hamna under tusenlappen per styck. Man undrar om det saknas konkurrens eller varför kostnaden fått skena iväg till helt orimliga nivåer.
Plus om vi tar instegsjobbare med lägre ingångslöner så är vi nog nere på en tusing… då kan alla 70 åringar få tillbaka 34 att spendera på annan konsumtion.
Det är monopol per kommun och i bara två har kommunen själv valt att ta hand om det (Stockholm och Tranås).
Carl Sandburg
The Grass
Billigare sätt…
Skattad till döden… om man inte betalar har jag för mig att du får en pappkista och blir bränd, ska det kosta så mycket?
Just begravningsavgift är väl en rimlig avgift eftersom alla dör.
"ek veit einn at ldrei deyr"
Sade man på Island för en tid sedan.
Det kostar väl inte 35000 att stoppa någon i en pappkista för att brännas? Alla som har pengar får ju betala själva plus om du har försäkring så täcker den upp så de där 35 är för alla som inte har råd så i verkligheten är det säkert det dubbla för proceduren. Det är en skatt som de kallar avgift.
Om man betalar kyrkoskatt borde det bli kista i mahogny och bladguld med gosskör och motorcykelparad. Det borde väl par tre hudratusen täcka upp?
Knappast, sen får du tänka att det antagligen är som med bröllop, priset för samma tjänst ökar mångfalt
Bortsett från storleken på avgift så kan man ju ifrågasätta den stora differentieringen. Jag menar det är ju långt ifrån säkert att man begravs i den församling där man bott.
I begravningsavgiften ingår följande: kostnaden för en eventuell kremering, vissa transporter, lokal för förvaring och visning av den avlidne, ceremonilokal utan religiösa symboler, gravsättning (inklusive gravöppning och återställande av grav) samt en gravplats i 25 år. Dessutom en hel del administration och tillhörande fasta kostander.
"Alla vill till himmeln men få har råd att dö…"
Anledningen till höjningen är att avgiften blir samma i alla församlingar från och med 2017.
Observera att begravningsavgift inte har någonting med begravningskostnader att göra. Dessa tillkommer, och rör sig ofta om 35-50 000 kr extra. Inte heller existerar längre evig gravrätt. Gravrätten för nya gravar är numera begränsad till 25 år, sedan grävs den upp och töms på innehåll, och upplåts sedan på nytt, oavsett om nära anhöriga finns kvar eller ej, och oavsett om dessa betalat eller ej. Dessutom måste man undra varför Sverige ännu inte har ett clearingsystem avseende begravningsavgift. Det är oerhört vanligt att folk begravs på annan ort än folkbokföringsadressen. Svenska Kyrkan var på g med ett clearingssytem innan den skiljdes från staten.
"Född fri, skattad till döds"
En artikel som visar på dålig faktakoll. Fr o m nästa är blir det samma begravningsavgift i hela landet. Därav kraftiga höjningar på vissa håll medan det blir sänkningar på andra. Sv ky kan inte tillgodogöra sig några av dessa pengar till församlingsverksamheten. Det är inbyggt i systemet.
Däremot finns ett sannat problem. Förr när avgiften var lokal så fanns en press att vara kostnadseffektiv. Fr o m 2017 äskar varje huvudman för begravningsverksamheten till riks och får det man önskar och alla kostnader tas av "någon annan". Alltså lär kostnaderna skena än mer då effektivisering helt lär upphöra.
Ingen förändring här samma höga avgift som i år
Sänkning i Bollnäs från 0.37 till 0.246. Alltså en säknkning med typ 60%, inte ofta man ser sådant i skatteväg.