Villaägarnas Riksförbund har publicerat siffror på utvecklingen för priserna på fast elnät. Det framgår där tydligt att de stora monopolisterna Vattenfall, E.On. och Ellevio är dyrast, medan lokala kommunala monopol är billigare. Därtill kommer ju eventuella vinster från lokala monopol att gå tillbaka till kommuninvånarna via kommunen, medan Ellevios och Vattenfalls vinster hamnar någon annanstans.
Elpriserna 2010 – 2016 för lokalt bolag, mellanstort bolag och mycket stort bolag. |
Det finns en samhällsnedmonterande myt om att större är bättre och att stora centraliserade organisationer och företag på något sätt skulle spara pengar. Det är på inget sätt korrekt, utan handlar om att hantera inkompetens felaktigt. För elbolag gäller det definitivt inte. Desto större elnätbolag, desto dyrare visar det sig vara.
Av de tre stora elnätbolaget sticker Vattenfall och Ellevio ut som solklart dyrast. Dessa höjde också sina priser avsevärt mer än övriga det senaste året och drar ifrån i grafen nedan.
Ellevios och Vattenfalls nätavgifter i rött, kontra övriga i blått. |
Siffrorna i Villaägarnas rapport sträcker sig fram till januari i år och tar inte med de höjningar som exempelvis Ellevio genomförde i våras.
Elnät är sk naturliga lokala monpol. Det finns bara en elnätleverantör att välja. Detta gör att elnätbolagen kan maximera sina vinster och några stordriftsfördelar där ett större bolag skulle ge lägre kostnader märks åtminstone inte för kunderna. Ett elnät behöver inte mindre service bara för att man äger fler nät.
Vattenfalls vinster går in i statskassan där de slösas bort på politiska projekt. Därtill tar staten upp lån på Vattenfall och delar ut till statskassan för att snygga till statens finanser, lån som sedan ska betalas av elnätkunderna. I fallet Ellevio landar pengarna hos bland annat kanadensiska pensionärer. Ett kommunalt elnätbolag kommer skicka sina vinster tillbaka lokalt till kommunen och även om dessa då går till kommunal rondellkonst kan man som elnätkund åtminstone ibland få se på rondellkonsten.
Tvärt om har man som centraliserad och stor organisation fler kunder att ta ut sin ineffektivitet och inkompetens på och dessa kan inte protestera.
Ni hittar Villaägarnas rapport här (PDF).
15 kommentarer
Om de lokala monopolen går med vinst ja. Kan det inte tänkas vara så att de tar av skattemedel för att hålla lägre priser och täcka upp för förluster? Dvs subventioner av priset som man ändå får betala för via skatten men det ser ju bra ut när man jämför med andra.
Jag vet inte om det är så men alla dessa frågor är givetvis oerhört mycket komplexare än att jämföra slutpriset på det här sättet.
Finns där verkligen kommunala elbolag? Min Google Fu sviker mig på denna punkten i alla fall.
Gävle energi.
Telge energi.
Borlänge Energi, Dala Energi och många flera. Det kryllar av dem!
'På min tid' levererade HEMAB-El (dotter till HEMAB) 10-miljoner till kommunen samt var rätt så billiga, detta runt 15-år sedan, moderbolaget Hemab gick typ nollresultat (vatten, renhållning, . . ) i den egna driften.
så nu borde ägarna , skattebetalarna i H-sand kunna höja priset på elkabeln o leverera vinst . . till . . .sig själva.
Mens såld kabel tär i börsen, men kabeln är ju såld så då kan det inte vara politikernas fel juuu
.
Ellevios huvudägare är första samt tredje ap-fonden, Folksam samt Borealis.
Fortum är helt ur.
Ett förtydligande: Vi ägs till 50% av svenska pensionsfonder och till 50 % av kanadensiska.
I övrigt kommenterar vi de senaste dagarnas diskussioner i media här: https://www.ellevio.se/privat/om-oss/media/newsroom/2016/september/kommentar-till-svts-rapportering/
Räknade på årsredovisningen på vårt kommunala elbolag som även äger nätet och fuskar med olönsamma fjärrvärmen, VA och sopor.
De delar ut motsvarande 6500 kr/invånare till kommunkassan. Och då är flera av de verksamheter som de debiterar oss för tänkta att vara kostnadsneutrala.
Det finns helt klart en massa luft i de avgifter vi betalar som medger både slöseri och ett rejält överskott.
Men men, bättre än storbolagen som har ännu mera "svinn" får man trösta sig med. 😉
Tackar.
Vårt nät såldes till kunderna via en marknadsplacering på 80 talet.
Därefter köptes bolaget ut. Lönsam kortsiktig vinst som vi nu får betala via nätavgifterna.
Har för mig att priset per abonnent uppgick till ca 30 000 SEK då de flesta näten såldes. Dessa pengar använde väl politikerna till 80 talets ungdomar i skolan.
Se till och gör nytta för dem nu!
Man ska hålla isär stordriftsfördelar och monopolprissättning. Vattenfall m fl privata nätleverantörer utnyttjar sannolikt alla stordriftsfördelar de kan hitta för att hålla nere kostnaderna. Priset sätts däremot utifrån monopolställning och de regler samhället ställt upp för prissättning. Om begreppet övervinster någon gång är berättigat är det här!
De kommunala eldistributörerna får så vitt jag förstår inte göra stora vinster. De sätter, antar jag, i princip ett självkostnadspris, vilket är lägre än monopolprissättning. Huruvida de utnyttjar alla möjligheter att hålla nere kostnaderna kan alltid diskuteras. Även de skulle säkert må bra av konkurrens, men det går i vart fall att utkräva ett politiskt ansvar av dem vart fjärde år.
Slutsatsen är dock att det var ett gigantiskt misstag av samhället att släppa ifrån sig naturliga monopol som elnät, det kostar oss medborgare oerhörda summor i form av monopolisera. Men det är ju lätt att vara efterklok.
Exakt samma regler gäller för alla elnätsägare; oavsett om det är kommunala, privata eller statliga bolag.
Tja,jag tror utan att veta att självkostnadspris är en viktig ingrediens i de kommunala bolagens prissättning medan det spelar en obetydlig roll i de stora bolagens, där sätter man ett pris nära vad staten/samhället kan acceptera. Det enda sättet att påverka är att välja riksdagspolitiker som är beredda att lagstifta om nya principer för prissättning av vissa monopoltjänster (om nu EU:s regelverk tillåter det). "Övervinster" på naturliga monopol är av större betydelser än vinster inom konkurrensutsatta skol- och vårdsektorer.
Ur askan i elden från kommunalt monopol till privat monopol, men frågan är om det inte blev än värre med ett privat monopol företag som staten har stora ägarintressen i, konsumenten lär inte ha en chans mot dessa två förenade och ingen som tar tillvara deras intresse på allvar.
Är det inte så att Vattenfall och Ellevio är de som startat en storsatsning i att förnya elnäten. De kommunala bolagen ligger troligtvis efter men när det nu har ställts högre krav på tillgängligheten så måste även de följa med på investeringarna. Då är det troligt att elnätsavgifterna höjs även där inom en snar framtid.