En statlig utredning öppnar för att samhället inte längre ska ta ansvar för utdelning av post. Bland annat föreslås att PostNord (“Posten”) ska slippa dela ut paket. I praktiken betyder det att man inte kommer dela ut paket på landsbygden och glesbygden. Eller för den delen hela Sverige norr om Dalälven, aka “Norrland”.
ATL uppmärksammar att regeringens utredning kring Postens skyldighet att erbjuda postgång i hela landet snart är klar. Det dumliberala före detta Bondepartiet, Stureplanspartiets (aka Centerpartiets) utredare Kristina Jonäng menar att samhället inte ska tvingas erbjuda postutdelning där det inte är lönsamt. Åtminstone paketutdelning bör slopas.
“”Sverige skulle sannolikt kunna avstå att utse en tillhandahållare av den samhällsomfattande tjänsten för paket i framtiden”, skriver Kristina Jonäng på DN Debatt.”
Att man just på landet och i glesbygden är extra beroende av paket för distanshandel kan man förstås bortse från. Bor man på landet får man skylla sig själv.
Staten agerar åtminstone konsekvent via sina statliga bolag. Telia river ner telekablar och landsbygdens skattebetalare blir utan riktigt bredband och Internet. Därmed kan man ej heller beställa något på nätet, och då kan man ju lika gärna också lägga ner paketdistributionen. Nästa steg är att ta bort vägarna och plocka ner elledningarna.
19 kommentarer
En fransk bonnläpp i Sverige hade väl satt igång dyngspridaren utanför Stureplan och skvätt ner centerpartiets finkostym-nissar med ladugårdsparfym.
Men det finns inga franska bonnläppar här i Sverige. Finns väl knappt bönder kvar överhuvudtaget.
Förhoppningsvis snart inga centerpartister heller.
I botten ligger EU med dess påtvingande nyliberalism, vilket är en ideologi som svenska nyliberala regeringen, utan undantag sedan Carl Bildt-ministären 1991, har excellerat i.
Nationen, nationell sammanhållning, statliga samhällsfunktioner och parollen "hela landet ska få leva" är ett rött skynke för EU-vurmarna, eftersom det torpederar EU-tanken.
När blev EU nyliberalt?
Jag känner inte en enda nyliberal som är för unionen. Tvärtom, EU vräker ut bidrag till jordbruksnäringen och har tullar för skydda den egna produktionen. Innan Sverige gick med i unionen hade vi i princip avskaffat all jordbrukspolitik.
Storbritannien har precis bestämt sig för att lämna EU och inte var det några vänsterkrafter som drev det.
Nä, snarare var det nyliberalen Nigel Farage som gjorde det. Har har dock på senare år tagit en mer invandringskritisk position, vilket rimmar illa med nyliberalism.
Det nyliberala vore att montera ner bidrag och välfärdstjänster, inte stänga gränser.
@Skatt är stöld 15:23
EU har varit nyliberalt åtminstone sedan 1991.
Nationalstater ogillas av EU-apparatjikar och EU-politiker. Det är med instrumentet nyliberalism som man förstör nationalstater och nationella statliga monopol.
Nyliberalism = avreglering, utförsäljning och privatisering av viktiga samhällsverksamheter så att vinstmaximerande privata oligopol kan överta verksamheterna, samt fritt flöde av kapital, varor, människor, grov kriminalitet och dvärgbandmaskar över nationsgränserna. Genom dessa avregleringar hoppas nyliberalen på lägre skatter.
Jordbrukspolitiken inom EU har av tradition styrts av Frankrike och som nyliberalismen tidigare inte har rått på. Frankrike, som i sin dåtida självpåtagna roll som EU:s starka man, har ansett att det är viktigt att EU skyddar det franska jordbruket, varför jordbrukets andel av EU:s budget historiskt varit relativt stor.
Men på senare år har nyliberalismen vunnit insteg på även jordbruksområdet, vilket märks på jordbrukets minskade andel av EU:s budget samt vissa avregleringar av jordbrukspolitiken. Enligt långtidsbudgeten 2014-20 minskade jordbrukets andel i genomsnitt med 10 %. Den nyliberale Reinfeldt som ville vara bäst i klassen såg till att bidragen till det svenska jordbruket minskade med hela 17 %.
Under trycket av terroristattentat och nationalistiska strömmar, så börjar så sakteliga de nyliberala EU-vurmarna inse att öppna gränser inte fungerar och snarare är destruktiva.
Brexit berodde i huvudsak på två saker:
(1) invandringen i enlighet med nyliberal ideologi.
(2) Demokratiunderskottet vid beslut rörande UK.
Centerpartiet har varit ett "kärnparti" men har under Annie Lööfs ledning blivit ett "ytparti".
Förut vände man sig till väljargrupper som småföretagare, landsbygdsbor och borgerliga miljövänner. En konkret kärna som visste att Centerpartiet tog tillvara dess intressen.
Nu verkar man strunta i dessa grupper, utom möjligtvis de borgerliga miljövännerna. Det verkar vara viktigare för dem att få uppskattning av hippa storstadsmänniskor och att följa trender.
Jag undrar vilka som är de trognaste väljarna, det första eller andra lägret?
Vi måste ju sponsra den konkursfärdiga danska posten gudbevars!!!
det är den svenska posten som har gjort den danska delen konkursfärdig. innan sverige blandade sig i den danska posten gick det jättebra. nu däremot så är det katastrofalt läge.
Jag trodde Lars ogillade socialister. Marknaden ska nog finna en inte helt billig lösning för landsbygden.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Er ilska är helt meninglös för vem med förståndet i behåll skickar paket med Posten? Det är svindyrt och tjänsterna är inte pålitliga.
Det går utmärkt att skicka paket till hela landet med andra speditörer, det kan ta någon dag extra till glesbygd och beroende på tjänst så kan det vara dyrare men det fungerar.
Är det inte mer än rättvist att var och en betalar för sina egna kostnader så långt det går?
Var i Jonängs artikel finns täckning för ditt påstående:
"Stureplanspartiets (aka Centerpartiets) utredare Kristina Jonäng menar att samhället inte ska tvingas erbjuda postutdelning där det inte är lönsamt" ?
Visa mig gärna detta i den artikel du grundar dina påståenden på:
http://www.dn.se/debatt/lat-breven-fa-ta-tva-dagar-pa-sig-for-att-komma-fram/
Inte förvånande. Posten har sen 90-talet blivit successivt sämre och motarbetar sina kunder mer än att vara ett serviceföretag. De lägger ner postkontor på många håll. Vägrar snart köra ut paket eller att avisera när de kommer vilket leder till jobbiga konsekvenser för paket motagaren.
Allting startade med de idioterna som styrde Posten med Ulf Dahlsten i spetsen. Fiaskot med webportalen Torget.se kommer i alla fall jag aldrig att glömma. Snacka om att göra sådant man inte är lämpad för och vad det kostade.
Mitt råd är att lägg ner Posten och att privata aktörer får ta över det hela.
Men vi fick åtminstone en radiostyrd postlångtradare i fjol. Först kom färrkontrollen i en paket, med ett kort där det stod en kod som skulle registeras på internet. Efter några veckor kom den radiostyrda bilen.
Postchaufförren blev minst sagt arg när han fick reda på vad det var i alla paketen han var tvungen att köra runt med. Jag gav bilen till honom, han blev lite gladare då han aldrig fått något så fint av sin arbetsgivare tidigare.
Därefter slutade vi helt att skicka med Posten, man skall inte stödja idiotin som pågår där.
DHL är toppen där jag bor,mycket bra service.
Intressant är att jag köpte mest på skoj ett nytt LED-duschhandtag från Kina på Ebay för 9 kr ink frakt och det kom fram (DHL). Förstår inte riktigt hur det kan löna sig speciellt jmf med Sverige och Postnord. Kanske enklast att låta ineffektiva kolosser dö ut.
Man kan köpa små elektroniska produkter till sådana priser, med leverans av DHL. Sätter de det på marknadsföringskontot? Det förefaller annars verkligen som Ebberöds bank.
Dom vill verkligen rationalisera bort sig själva och det började ju redan när de stängde ner postkontoren och tog bort kassaservice.
Roade mig med att göra en jämförelse på paket skickade i USA respektive Sverige.
USA: paket 1 kg från Vita Huset, Washington DC till Joint Base Pearl Harbour Hickam, Hawaii. Pris: 62 kr Leveranstid: 3 dagar Avstånd: 7 776,91 km (Då ingår upphämtning hos avsändaren)
SE: Paket 1 kg från Smygehuk turistbyrå till Karesuando Bensin. Pris: 122 kr Leveranstid: 3 dagar Avstånd: 1 528,80 km (Lämning resp hämtning sker hos ombud)
Summa: USPS har bättre service och kör fem gånger längre för halva priset… Sorgligt.