Det är särskilt populärt bland landsortspressen att dölja sina artiklar bakom sk betalmurar (eng paywalls). Västerbottens-Kuriren (VK) visar på ett utmärkt sätt varför man som potentiell kunde inte ska betala sig förbi dessa.
“Detta är ett kvitto.” |
Ibland behöver jag i tjänsten (bloggare, författare, föreläsare, slöseriombudsman) faktiskt läsa artiklar gömda bakom betalmurar. Då behöver man förstås ett korrekt momskvitto till företagets bokföring. Det ser inte ut som det som VK skickar ut enligt ovan.
Skatteverket skriver att följande ska finnas på ett kvitto:
“Ett kvitto ska innehålla
det datum kvittot utfärdades
ditt namn och organisationsnummer
vilka varor du levererat eller tjänster du har utfört
momsbeloppet kunden ska betala eller uppgifter som gör det möjligt att beräkna momsen.”
Som man ser ovan finns ingenstans angivet organisationsnummer, och inte heller momsregistreringsnummer. Eller att Västerbottens-Kuriren (pga utelämnat organisationsnummer är helt okänt vad det är för organisation man egentligen betalat till) har F-skattsedel och betalar sina skatter. Det står inte heller angivet vilken momssats man tillämpat (25%, 12%, 6%), dvs “uppgifer som gör det möjligt att beräkna momsen”. Därtill måste det finnas ett löpnummer på kvittot (om jag inte minns fel), för att säljaren inte ska kunna mygla. Kort sagt duger inte ovanstående “kvitto” till bokföring.
Spam, spam, spam! |
Resultatet blir att jag måste kontakta deras kundtjänst och begära ett riktigt kvitto. Kan vi gissa att detta kommer ta en hel del tid och i praktiken kosta dem mer än de 15:20 SEK de fick av mig?
Problemen slutar förstås inte där. Bara för att jag ville köpa möjligheten att läsa en av deras artiklar börjar de förstås spamma min mobiltelefon med reklam för deras kundklubb.
Jag som trodde att vitsen med att köpa sig förbi betalmurar var att man skulle slippa reklam. Men inte – istället får man alltså reklam till sin mobiltelefon. Tack så mycket, VK. Och nej, att jag i efterhand kan gå in och stänga av detta spammande är ingen tröst alls.
Inte konstigt att media krisar i Sverige. Gör om, gör rätt.
Och nej, aldrig i livet att jag hade valt alternativt 1:- SEK för en månads “prova på” istället. Då sparar de mitt betalkorts nummer och sätter igång och drar pengar längre fram. Så jag betalar gladeligen 19:- SEK. Om jag nu bara kunde slippa spam till mobiltelefonen och få ett kvitto som duger som verifikat till bokföring.
Tillägg: Spamutskick ska tydligen också ha uppgifter om hur man avanmäler. Går iofs att göra på länken, men det framgår inte.
32 kommentarer
Visst skall ett kvitto innehålla allt det där, men min redovisningskonsult har aldrig haft invändningar mot fakturor som t.e.x. saknar beloppet exkl moms (har man belopp inkl moms och hur mycket momsen är så kan man räkna ut momssats och beloppet exkl moms – lämnas som övning åt läsaren).
Däremot kan man iofs det är orimligt klantigt att inte inkludera de uppgifter som man skall.
Det finns något som heter fakturalag. Det finns tjänster som är undantagna moms eller har en avvikande momssats. En slarvig konsult.
Även om redovisningskonsulten ej har invändningar så kommer Skatteverket att ha det den dag du får revision. Då är ansvaret ditt – oavsett vad redovisningskonsulten tagit betalt. Du kommer att utkrävas ansvar, oftast via skattetillägg 40% i påslag på den ej redovisade summan. Och kanske en svart rubrik i lokaltidningen.
Och blickar från grannarna att du är en myglare som försöker trixa dej undan.
Tror du verkligen på det själv Harry? Det framgår ju vad som köpts och vilken moms som belagts. Tror inte att skatteverket har något att hämta genom att hävda skattesmitning här eller vad man nu tror det skall vara.
Rttck: är fakturalag en egenpåhittad lag? Det jag hittar när jag googlade på det känns inte riktigt relevant.
Vilken momssats som tillämpats framgår ifall man anger priset och momsen som tagits ut. Kräver grundskolelärare för att räkna ut resten…
Jag fick koll av skatteverket och fick två kvitton anmärkta. Det ena för att momssumman inte var utskriven (alla andra summor var med). Den andra för att organisationsnumret saknades på säljaren, ( det räckte inte att säljarens namn adress telefonnummer mailadress samt websidadär org.numret fanns).
Så nog kan dom slå ner på bristande kvitton allt. Men man får tid på sig att skaffa fram nya korrekta kvitton.
@Anonym; Faktura-lagen ingår i Bokföringslagen men även under skattelagar och momslagar. Har inte § till hands med titta här;
Att jag kallar den "faktura-lagen" beror på att den har ett eget lagrum/kapitel.
http://bokföring.org/faktura/lagliga-krav-faktura/
http://www.privataaffarer.se/nyaaffarer/verktygsladan/hardare-regler-for-fakturor-472027
http://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/bokforingslag-19991078_sfs-1999-1078
Martin: och hur mycket fick du böta för detta tilltag? Av allt att döma så var det bara en anmärkning, inte så mycket att oroa sig för dvs.
Tipsa Skatteverket om de felaktiga kvittona så blir det fart.
Tänk om man hade samma makt som media och kunde skriva en svart rubrik OM att lokaltidningen dribblar med redovisningen. Dvs utsätta dem för samma svarta rubriker som dom gladeligen åsätter andra.
Väldigt mycket pyssel för väldigt lite effekt. Låter rätt frustrerande.
Det tidningarna borde ha gjor för länge sedan är kommit överens om en gemensam plattform likt Swish för betalning och multi-prenumerationer. Och givetvis skitit i att spamma folk. Gör bra reklam istället eller ännu bättre, skriv bra artiklar. Varför tror dem man köper (trots priset) dyra tidningar som handlar om nischfrågor (som vetenskapliga tidskrifter, the Economist osv)? Det är ju inte för att man älskar läsa texter tryckta med väldigt små bokstäver, utan för att innehållet är bra.
OT: DN´s oseriösa journalistik.
DN skriver idag om en företagsundersökning i UK som skett efter Brexit om ekonomin.
DN använder följande rubrik:
http://www.dn.se/ekonomi/foretagen-dystra-efter-brexit/
Ingenstans i artikeln framgår det att det handlar om att ekonomin går sämre pga Brexit. Inte heller framgår det om företagen t.ex beslutat om lägre investeringar pga Brexit. Ändå väljer DN att använda ovanstående rubrik och lurar läsaren att tro att ekonomin i UK är på väg ner P.G.A Brexit.
För den som följer med vet att ekonomier går i cykler och att ekonomin i UK varit på väg ner före folkomröstningen. Man undrar ibland om det numera finns journalister som förblindas av sina egna åsikter istället för att försöka vara objektiva och använda fakta på ett seriöst sätt.
Du har alldeles rätt.
Arbetssättet är att "ha en idé" och sedan vara väldigt vinklad då man gör jobbet.
I syfte att få artikeln utformad efter den fördom som man har.
Eller ren och skär aningslöshet
DN gick ju ut för ett tag sen och sa helt öppet att de skulle börja bedriva en agenda. Jag vet inte vilken agendan är men man bör inte lita på något som de skriver då allt skrivs för att driva den agendan.
Läser ändå då och då men alltid med en adblocker påslagen och aldrig mer att jag betalar för det.
Ja, agendajournalistiekn är tidningarnas död. Konsekvensanalysen hos tidningarna är trots det faktumet att man behöver mer agenda-journalistisk för att vända utvecklingen.
Jag tror det hänger mycket ihop med att deras största intäktskälla lär vara presstödet och inte läsarna. Då är det bäst att hålla sig väl med de som betalar presstödet snarare än de som betalar för lösnummer eller prenumerationer.
Ja det ligger en del i det du säger D.I. Men det är bestickande när det som i detta är så tydligt(aningslöst eller ej).
Jag gillade verkligen DN´s unge ledarskribent Peter Wolodarsky när han kom in som en frisk fläkt. I takt med hans framgångar såg man hur han alltmer placerade sig i etablissemangets mittfåra. Han slutade som nyliberal. Hans kunskaper på det ekonomiska området är dessutom under all kritik.
D.L. ; Det ligger mycket i vad du säger. Och det är en farlig väg. När media gjort sig beroende av den makt de ska granska. Fri press…my ass.
Ett tips är att kolla källkoden för sidan med den betalväggsskyddade artikeln. Där kan man på flera tidningar läsa artikeln i sin helhet.
Det funkar visserligen (testade på DI plus artikel), men html är inte direkt någon fröjd för ögat.
Blir visserligen lite snyggare om man sparar till fil och öppnar i browser. Tog bort property "IsPremiumLocked" för säkerhetsskull. Vet dock inte om det hade någon betydelse. Dock lite meckigt. Borde kunna automatiserasa ganska enkelt, om man ids.
Hehe. Vilken fullösning.
Ja verkligen. Om jag var intresserad av att läsa "premium"-innehållet skulle jag naturligtvis betala för det. Men det som är intressant i sammanhanget är att de skickar ut all information, även den som de vill ha betalt för, så om det nu är någon som läser den på det viset kan de ju knappast klaga över det.
Eller enklare, använd TorBrowser.
Provade just Tor Browser på DI plus-artiklar och det funkade inte. Däremot funkar den förmodligen bra på DN och SvDs begränsning på max artiklar, men det går lika bra att rensa kakor eller surfa inkognito med sin favoritbrowser.
Skatteverket är tipsat nu.
Att mediabranchen är i kris är förmodligen väldigt självförvållat! Att det går hyfsat när man bara har prenumeranter, lösnummerköpare och radannonsintäkter att leva på är förvånande samtidigt som man då fick "riktig" journalistik. Mot att det idag mottages väldeliga statsbidrag samtidigt som medierna är smockfulla med reklam och annonser och framställs av folk som inte ens kan stava och sätta ihop en begriplig mening. Tidigare var medierna kritiska granskare av makten mot att idag är man beskäftiga medjamsare och överhetstrumpeter! Kan någon fatta vad orsaken är till denna förändring?
Finns inget att tipsa om eftersom dom inte gjort nägot fel. Enligt distansavtalslagen har företaget endast skyldighet att ge dig en bekräftelsepå ditt köp (alltså inget komplett kvitto/faktura). Däremot kan man ha åsikter om att dom borde ha ordnat ett konplett kvitto på direkten så att kunden ska slippa trassla med att få tag på ett riktigt underlag till sin bokföring. Tror dock inte att din revisor eller skv kommer ha någon synpunkt på din orderbekräftele om du enbart sätter den i bokföringen.
Vad du tror att Skatteverket kommer ha synpunkter på är rätt ointressant, eftersom du inte är juridiskt ansvarig för den eventuella bokföringen.
Sannt. Men min poäng var bara att dom inte är skyldiga att ge dig ett kvitto. Är dock osäker på om du har rätt att kräva ett kvitto i efterhand som företagare. Som privatperson har du inte rätt till det i alla fall.
Om jag minns rätt fanns det ingen möjlighet att ange att man är företagskund när man köpte artikeln.
Verkar inte som att VK erbjuder företag något endagars-köp av deras tjänst. Här hittade jag deras företagserbjudande http://www.vk.se/prenumerera-foretag?mobil