Medan Stockholmsbörsen fortsätter kämpa på i negativt territoriu är USA-börserna på all time high för andra dagen på raken. Med därtill stärkt dollar mot svenska kronan har de amerikanska börserna varit en utmärkt investering för oss svenskar än så länge i år.
Dagschart S&P-500 |
Det verkar ju inte direkt som att Brexit lett till någon börskrasch i USA. Tvärt om. Vi tar en sekund att minnas alla ekonomer, politiker, makthavare och mediaeliten som bredde på stort om finansiell Harmageddon ifall britterna röstade för Brexit. Så, nu var den sekunden över.
Dagschart USDSEK. |
Däremot har, som sig bör, svenska kronan försvagats i och med att vi utan Storbritannien i EU förlorar en av få samarbetspartners tillika ett EU-land med en egen flytande valuta.
Sedan bör ju en svagare svensk krona stärka svensk exportindustri och på sikt dra upp Stockholmsbörsens basindustriföretag.
Oräknat utdelningar har OMXS30 gått -6.69% i år och S&P-500 +4.56%. Då USD gått +5.50% mot SEK har S&P-500 valutajusterat gått 1.0456*1.0550=1.1031 dvs +10.31%. Detta alltså utan utdelningar, som lägger till några procentenheter till.
Ingendera börs, inklusive utdelningar, klår dock guldpriset som nu stigit 29.10% i svenska kronor och kostar 372:93 SEK per gram för oss svenskar. Guldpriset är alltså dess belackare till trots nu rätt nära all time high i svenska kronor, vilket är 394:89 SEK per gram. Guldet behöver stiga knappt 6% till så är vi på all time high. Man ska komma ihåg att belackarna inte klarar av att justera guldpriset för valutakursens utveckling, då de inte behärskar multiplikation. En ledtråd till dessa är alltså att multiplicera guldpriset med växelkursen USDSEK för att se hur guldet utvecklas för oss svenskar. Vill man sedan få priset i kronor per gram dividerar man med 31.1.
Multiplikation och division är två av de fyra räknesätten. Ta upp det med dina barns lågstadielärare om du vill veta mer.
12 kommentarer
Det är inte bara USA-börserna som stiger. Det är fullständig galenskap att både guld och börser är nära rekordhögsta samtidigt. De brukar vara motsatspar. Börsvärdena hålls uppe av "gratispengar" från centralbankerna. Företagen har hållit på med egna återköp på rekordnivå. http://www.cnbc.com/2016/03/28/ Amerikanska folket har inte råd att köpa aktier. De har nog med att få ihop pengar till mat och hyra.
De brukar inte alls vara motsatspar och S&P500 har legat inom 5% från all time high typ 50% av dess historia.
Ja det är väl som Sandow skriver, ALLT är på ath, tydligen så börjar så smått skräpobligationer få negativ ränta, eller att det börjar närma sig, av den enkla anledningen att centralbankerna pumpat systemet så fullt med krediter att det inte finns utrymme att placera allt. Precis samma vi sett på bostadsmarknaden i sverige som blev slutförvaring för vår kreditexpansion, oansvarigt och kriminellt.
"Den enes död är den andres bröd" är väl minst lika sant som de fagra påståendena om att ekonomin inte är ett nollsummespel. Så givetvis kan brexit vara positivt för en del andra ekonomier. Möjligen även för Little England, men det är synnerligen tvivelaktigt.
Inte alls synnerligen tvivelaktigt. Ekonomi handlar om hushållning av begränsade resurser – inte av obegränsade resurser. EU styrs av lobbyister och korrupta politiker som sänker europa ner i ett enormt slöseri och total skuldsättning. Ingen tar ansvar för något. De enda förlorarna är eliten inom den gamla ekonomin. Britterna är långsiktiga vinnare på det här. Demokratin är den största segraren. Britterna slipper slänga fler pund ner till problemländer i sydeuropa (det lär bli värre där nere inom de kommande åren), de kan snabbare anpassa sig och ställa om till den nya världsekonomin så som det bäst passar dem, de kan lättare hantera den enorma massarbetslöshet vi alla lär drabbas av (under de kommande tio åren) och bestämmer själva vilka politiker som ska styra landet.
Den dag som pappersguldmarknaden inte bestämmer guldpriset utan den riktiga fysiska varan så får vi se ett verkligt lyft i guld.
Vissa blir hatiska när man talar om ädelmetaller,men varför är dessa figurer så tysta nu?
Intressant info från Cornu etc. Att jämföra med DIs substanslösa nonsenseartikel http://artikel.di.se/artiklar/2016/7/12/bank-of-england-brexit-utfallet-sa-illa-som-befarat/…
Om den svenska kronan har försvagats, borde inte det betyda att vi importerar mer inflation och att Riksbanken tvärtemot vad de sagt nyligen kommer att kunna höja reporäntan tidigare istället för senare pga Brexit?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om den svenska kronan har försvagats, borde inte det betyda att vi importerar mer inflation och att Riksbanken tvärtemot vad de sagt nyligen kommer att kunna höja reporäntan tidigare istället för senare pga Brexit?
Det är nog för tidigt att säga tror jag. Kronan kan lika gärna komma att stärkas framöver och tillväxten kan gå ner pga sämre export. Det dämpar i så fall inflationen.