SCB rapporterade idag efter ett halvår sin pris- och omsättningsdata för bostadsrätter under 2015. Datat visar förutom stigande priser att antalet bostadsrätter nådde nya rekord för tredje året på raken.
Sålda bostadsrätter i Sverige åren 2000 – 2015. Källa: SCB |
Det måste väl vara bostadsbristen som gör att det säljs fler lägenheter än förr får man förmoda. Via eget medlemskap i en bostadsrättsförening ordnade 107 802 hushåll en bostad under förra året.
Detta kan jämföras med 58 141 villor (“permanenta småhus”) som bytte ägare förra året.
Att priserna nådde nya rekordnivåer förra året är knappast en överraskning. Medelpriserna steg med 17.4% till 2 019 kSEK och medianpriserna steg med 18.6% till 1 690 kSEK.
Vad som är värt att notera är omsättningsnedgångarna för bostadsrätter. När priserna föll 2008 föll också omsatta lägenheter. 2011 föll antalet omsatta lägenheter och som vi alla minns innebar april – december fallande priser det året. Dock syns det inte i SCB:s medelprisstatistik.
Nu släpar SCB efter ett halvår som sagt, men fallande bostadspriser innebär också fallande omsättning. Det kommer bli så även när den svenska bostadsbubblan kraschar. Omsättningen fryser ihop och folk väljer att bo kvar i sina boenden om de absolut inte måste flytta, t ex på grund av separationer, arbetslöshet, dödsfall mm. Detta är inget nytt, utan alla som var med på 90-talets bostadsmarknad vet redan detta, men det tål att upprepas. Det är både svårt att hitta köpare och svårt att gå med på att sälja sin bostad när priserna faller. För många kan detta komma som en chock, då de aldrig varit med om en sådan bostadsmarknad.
En indikator att titta på för att förutspå bostadsbubblans krasch vore alltså månadsvis säsongsjusterad omsättning av antalet lägenheter.
24 kommentarer
Jag känner skadeglädjen bubbla redan. Den egna bostaden kommer visserligen minska i värde med 50%, men betalda och vi skall inte flytta. Det kommer bli panik på alla svennebananer som dels får skatten höjd för att betala för alla bidragsasylanterna och samtidigt hamnar i den värsta lågkonjunkturen på 50 år. Vilken slakt det blir!
Har de så kallade BLT bundna räntor på lång tid och stabilt kassaflöde kan ett inflationsscenario vara gynsamt (förutsatt att man inte sitter i BR med höga föreningslån!).
Känner du glädje för svenskar skall få lida, sverige som land få katastrof? Varför är du så säker på du skall behålla jobb?
Känner du glädje för svenskar skall få lida, sverige som land få katastrof? Varför är du så säker på du skall behålla jobb?
Ja, jag kommer att känna glädje. Svensken får det svensken förtjänar. Det finns ett uttryck i Nord-Amerika som fångar detta ännu bättre: They had it coming to them. Endast en fullständig fullskalig ekonomisk katastrof kan få folka att vakna , tror jag. Dessutom var jag med under den senaste finanskrisen 1992 och har samlat i ladorna sedan dess,inga bostadslån, men flera bostäder. Lycka till, ni andra, varningarna har funnits därute åtminstone sedan kraschen 2008. Har man inte agerat efter det, kan jag bara beklaga.
Hoppas att det är odlingsmark och mat du har i ladorna. Ditt fysiska guld tar dig en bit vid en krasch, men mättar dåligt. För det är väl inte siffror på ett bankkonto du tänker dig att leva på i ditt betalda boende? Tyskarna hade också rätt mycket pengar på 30-talet. Hjälpte föga…
Check på allt utom den odlingsbara marken. Den räcker bara till potatis. Däremot fiskevatten(Stockholms skärgård), så man får väl leva på vad abborrnäten ger. Går också utmärkt att äta Brax som man alltid får i näten(fet fisk, som Lax, men mycket ben), men det får man väl stå ut med för den goda sakens skull.
"Det måste väl vara bostadsbristen som gör att det säljs fler lägenheter än förr får man förmoda."
Qu'ils mangent de la brioche!
På 90-talet gjorde man avvägningen att det var bättre att höja räntan även om vissa skulle få det knapert. Den avvägningen skulle man inte göra idag.
Ingen höjd ränta, inget slopat amorteringskrav – ingen krasch.
Det är förstås bara bostadsbrist för vissa kategorier. D.v.s. de som vill bo i billig hyresrätt innanför tullarna i sthlm, och för de som är fattiga, exempelvis majoriteten av flyktingarna (de som inte är läkare, ingenjörer och raketforskare). Den senare kategorien kan nog behöva något liknande allmännyttan och miljonprogram i helt nyskapade kranskommuner till "stor"-städerna. För ingen kommun vill ha dem annat än småkommuner i obygden med incitamentet att hålla liv i sin döende kommun några år till.
Det gäller inte bara innanför tullarna. Gäller även långt utanför tullarna och knappast billiga hyresrätter heller om du pratar Stockholm.
@enannan Det finns idag en helt ny typ av permantentbostäder som växer fram i stor omfattning. Asylboenden. Vi har redan vant oss vid att snart sagt vart och vartannat konferenshotell omvandlats. Gamla vårdboenden och idrottsanläggningar på många ställen och nu senast kryssningsfartyg. Tror inte det är så vidare värst stor brist på lokaler som _kan_ användas som bostäder. Speciellt inte vid vikande konjunktur. Tänk alla kontors- och butikslokaler som blir tomma. De som idag bebor de här lokalerna, var bor de om 10 år? Kvar antagligen. Eller blir de vräkta då de fått uppehållstillstånd beviljat? Någon som känner till om ett asylboende faktiskt kan avvecklas?
Ja, de avvecklas. Sådant sker.
För den som vill hävda att det bara är billiga hyresrätter innanför tullarna det är brist på, så är det värt att titta på vad kötiden för genomsnittligt miljonprogramstvåa i Husby ligger på – 10 år ungefär.
Höjda räntor, höjd amortering, ger minskat utrymme för konsumtion, minskade momsintäkter för staten, samt höjd arbetslöshet för de inom serviceyrkena.
Det var dessa den förra regeringen stsade på, alltså pizzabagare, biltvättare, städare, butikspersonal samt transportsektorn. Mindre pengar gör att "hipstern" lagar sin mat och tvättar sin bil själv och inte köper så mycket "lullull"
Det är därför det är så viktigt att hålla den spenderande medelklassen på gott humör. Tror de att det blir svåra tider så drar de åt svångremmen två snäpp, och vips så är det plötsligt skriande lågkonjunktur. Och det kan gå precis hur snabbt som helst.
Precis detta är anledningen till att räntan inte sticker i höjden. Kanske kanske vi kan se räntan dubblas, till 4% men där är gränsen där bägaren rinner över.
Fast dubblerad ränta svider rätt hårt på ett lån på ett par miljoner, det och amoteringskravet äter upp mycket av konsumptionsutrymmet. Och det dröjer innan amoteringarna ätit upp lånet så någon bättring syns för medelsvensson, ergo pessimism och lågkonjunktur.
Finns det någon undersökning som kan visa huruvida det är mer specifikt samma personer som har stått en stor del av köpa/sälja BRF? Det verkar som det har gått hittils rätt bra att göra en bra bostadskärriär.
Bostadsbristen handlar tydligen inte om kvadratmeter utan om kvalitet om jag tolkar vår kompetenta regering rätt.
http://www.di.se/artiklar/2016/7/1/regeringen-miljardsatsar-pa-miljonprogram/
Det är nog många pensionärer, som står i valet och kvalet att sälja, men reavinstskatten ställer till det, att kunna sälja sin dyra villa eller bostadsrätt och köpa något billigare och mindre på landet, få pengar över till en rejäl husbil och tillbringa vintern i ett varmare land.
Jaha, då får de väl hoppas att priserna går ner så att de inte behöver betala så mycket i skatt när de säljer. Då blir de väl glada och behöver inte gnälla?
Det jag menar är att vi har en inlåsningseffekt p.g.a skatten, om skatten sänktes så skulle det bli mer snurr på bostadsmarknaden.
Jag fattar. Men det är alltjämt pengar som de slöa svennarna inte direkt svettat ihop själva! Det är en bostad, inte en uttagsautomat…