Arméns förbandsreserv om fyra mekskyttebataljoner ska enligt förra årets försvarsbeslut bemannas och materielen underhållas. Dock rapporterar Officerstidningen att förbandsreserven kan behöva minskas, då Försvarsmakten inte fått ytterligare pengar till detta.
Mekskyttepluton. |
Förbandsreserven har bestått av fyra mekaniserade bataljoner, i princip stommen i en tredje svensk brigad, som har förrådsställts till en kostnad av ca 100 MSEK om året. Denna ska kunna aktiveras efter beslut om svensk upprustning och det ska ta högst tre år att aktivera denna.
Nu när arméns mekbataljoner omorgansieras från tre mekskytte och ett stridsvagnskompani i tre av bataljonerna till två mekskytte och två stridsvagnskompanier i samtliga fem mekbataljoner har de extra stridsvagnarna hämtats från just förbandsreserven. Bataljonerna i förbandsreserven blir därmed rena mekskyttebataljoner, med enbart stridsfordon 90-kompanier, som rimligtvis tillförs övertaliga stridsfordon 90 från gamla IO 2014.
Med förra årets försvarsbeslut fram till 2020 ska förbandsreserven nu bemannas genom att totalförsvarspliktig personal krigsplaceras i denna reserv. Det inkluderar värnpliktiga utbildade, eller före detta personal. Försvarsmakten skriver:
“Förbandsreserven ska kunna iståndsättas senast tre år efter beslut och tillförda medel. Materielen i förbandsreserven ska bestå av övertalig materiel, som vid behov kan användas. Förbandsreservens materiel ska krigsplaceras och ges grundläggande underhåll. Förbandsreserven ska bemannas av totalförsvarspliktig personal som fullgjort värnplikt eller annan motsvarande militär utbildning samt militärt utbildad tidigare anställd personal, som inte tas i anspråk i krigsförbanden och som krigsplaceras i förbandsreserven.För att kunna fastställa innehåll i förbandsreserven ska en inventering göras av övertalig materiel i syfte att i en realiserbarhetsanalys bedöma vilka förband som kan vara möjliga att iståndsätta inom tre år och vilka åtgärder som då behöver vidtas.En personalreserv ska upprätthållas genom totalförsvarets rekryteringsmyndighet. I personalreserven ska personal som inte ianspråktas på annan plats krigsplaceras.”
Bland åtgärder som behöver vidtagas är att man t ex måste titta på infrastruktur som övnings- och skjutfält, som skulle krävas för att utbilda fyra meksskyttebataljoner. Officerstidningen skriver dock att Försvarsmakten kan tvingas minska förbandsreserven.
“I samband med ÖB:s avväg ningsbeslut i höst är avsikten att besluta om omfattningen på för bandsreserven, säger Jonny Lindfors.I vilken mån förbandsreserven eventuellt kan tvingas minskas är ännu inte klart.”
Det kostar helt enkelt pengar att förbereda förbandsreserven och ge grundläggande underhåll, samt säkra upp infrastruktur. Så förbandsreserven kan behöva minskas från fyra bataljoner. Ironiskt nog innebär alltså krigsplacering och förberedelser för aktivering att man kan behöva dra ner på ambitionen.
I botten ska som vanligt Försvarsmakten lösa en massa uppgifter, utan att få anslag till detta.
12 kommentarer
Work Smarter, not harder. 🙂
Ryssen kan ta det lugnt, 3 års mobiliseringstid.
Och du missar poängen med det?
Vart borde bataljonerna sättas upp.
Enköping är ju FD pansarregemente (dvs dom borde ha övningsfält) så dom kanske kan ta någon bataljon, dom har ju redan några plutoner Strf90.
Livgardet har haft Strf90 vore mycket vettigt att bemanna en bataljon där då det är lätt att inställa sig.
Men frågan är om inte Man borde placera två bataljoner vid varje regemente med Brigadstab. Då finns ju åtminstone kärnförbanden på plats vid mobilisering.
Var/vart. Befintlighet/riktning.
När är det de tänker att beslut om sådan upprustning ska tas då (nu har ju en viss upprustning skett, men inte nog)? Invasion av Georgien och sedan Ukraina var ju tydligen inte nog. Om olyckan är framme lär Sveriges riksdag, om vi har tur, ta ett sådant beslut för oss motsvarande 1938, i värsta fall kommer det först motsvarande 1939. Oavsett för sent. Från att det börjar se så pass brunt ut att riksdagen är redo att faktiska skjuta till medel kommer tre år vara för lång tid.
Om man bara bemannar organisationen blir det inte så mycket bättre.
Det behövs minst ett par repövningar för att förbanden ska funka.
Varför inte utbilda/fredsgruppera en bataljon i vardera Boden, Kungsängen, Skövde och Revinge!?
Detta skulle medföra bra grund för att sätta fyra brigader (varav två styck med endast två stridsvagnskompanier resp inget). Detta ställer underskottet på funktionsförband i blixtbelysning. Liksom den nuvarande logistiska mardrömmen med funktionsförbanden. Detta senare måste lösas snarast.
Kanske det, men vart ska pengarna komma ifrån?
Naturligtvis är ekonomin kärnfrågan som alltid. En positiv/optimistisk/naiv bedömning är att FöMin avvaktar Att FM når uppställda mål, för att därefter påbörja en förstärkning av budgeten hösten 2017😉
Hmmm, naiv är nog det rätta svaret.
Får ju 50 tomahawkmissiler för samma pris… Ett samtal till Nobels fredsprismottagare i fredliga landet i väster så är saken biff. Kanske kan få med ett par av drönarna som använts flitigt de senaste åtta åren för ett kompispris också.