Den lokala elnätmonopolisten Ellevios pressansvarige Jonatan Björck säger att bolaget i snitt kommer ta ut cirka 27 500:- SEK per kund i nätavgifter till och med år 2019. Det blir även fler prishöjningar, som har godkänts av Energimarknadsinspektionen.
På frågan om man kommer fortsätta höja, eller sänka avgifterna när investeringarna är tagna svarar Ellevios pressansvarige Jonatan Björck följande i en kommentar till förra blogginlägget:
“Jonatan Björck 2016-05-10 09:25
För att svara på den frågan behöver vi prata om regleringen av elnäten, och det är inte helt enkelt. Men jag gör ett försök:
Vi ansöker om en intäktsram hos Energimarknadsinspektionen. Den baseras på våra prognoser om hur elnätet kommer att utvecklas under perioden och vilka investeringar som behöver göras. (Läs mer här: http://www.ellevio.se/privat/elnatspriser-och-avtal/prishojning-1-juni-2016/sa-fungerar-regleringen/). Ramen som vi har fått tilldelad för 2016-2019 är på cirka 25 miljarder. Det är så mycket pengar vi får ta in av våra 910 000 kunder under den här perioden. Utöver det har vi en underintäkt som vi troligtvis får flytta med oss från föregående period (2012-2015).
Ramen som vi fått tilldelad ska täcka de investeringar som krävs i elnätet under perioden. I den ingår en ränta (WACC) som i dagsläget är på 4,53 procent. Räntan ska täcka skatt, räntekostnader (för pengarna vi lånar) och avkastning till ägarna.
Årets prisförändringar ger oss en inkomstökning på cirka 315 miljoner under 2016. Det kan jämföras med att vi under 2016 ökar våra investeringar med i princip lika mycket som prishöjningen ger. Prishöjningarna håller sig självklart inom våra intäktsramar.
Prishöjningarna går till investeringar, och investeringarna pågår hela tiden. Vi kommer behöva fortsätta höja priset under den här regleringsperioden. Hur prisutvecklingen kommer se ut efter 2019 är lite ovisst, med tanke på framtida reglering. Men det är absolut möjligt att det blir en prissänkning längre fram.
Vi arbetar också hårt för att jämna ut priserna mellan våra områden, men har hittills fått nej från myndigheten. Skulle vi få igenom det så skulle vi kunna sänka priserna för kunderna på landsbygden och höja priset en aning för våra Stockholmskunder som idag har lägst priser.
Var det svar på din/er fråga?”
Det kommer alltså fler prishöjningar fram till och med år 2019. Med 910 000 kunder och 25 miljarder blir det 25000000000/910000=27472 kronor per kund, i snitt. Eller om man så vill 4 578:- SEK om året. Noterar att min egen elnätavgift är 5 340:- SEK om året, inklusive moms. Utan moms, vilket sannolikt är det Ellevio talar om här, blir det 4 272:- SEK om året. Siffran 4 578:- SEK om året är alltså inte orealistisk, sedan är bara frågan vad den teoretiska (sannolikt icke existerande) snittkunden är för form av typkund. Till dessa 5 340:- SEK tillkommer också en rörlig avgift, då elnäten tydligen slits hårdare om man förbrukar mer el.
Som lokalt monopol finns det inget man som kund kan göra åt detta, utan det är bara att tiga och betala. Värt att notera är att man också överväger ytterligare höjningar i Stockholm, som tydligen ska subventionera resten av landet.
Så hur sannolikt tror ni det blir att vi får en prissänkning efter 2019?
38 kommentarer
Gå samman med grannar och dela på ett abonnemang och mät förbrukningen per hushåll själva. Finns flera företag som hjälper till att sätta upp det helt automatiserat. Googla "Gemensam el" så får du upp flera firmor som hjälper er. Vi har gjort det i vår BRF och sparar ca 1100kr/år och lägenhet (gick från 85st individuella abonnemang till 1st)
Brf kanske är lagligt, mellan villor olagligt då detta hotar monopolet. Moderaterna och sossarna (säkert övriga partier också) vill att din pengapung skall mjölkas stadigt så ditt liv är ägt i största möjligaste mån.
Menar du att den rörliga delen kommer utöver ramen som de fått godkänt från Energimarknadsinspektionen? Jag tänkte att den rörliga delen bara är ett sätt att fördela avgiften så att de som nyttjar mest el betalar mer än de som nyttjar lite el, inom ramen.
Det låter som man skall kolla vilken nätoperatör som monopolerar innan man köper villa. 😉
Ellevio låter ju helt galna. De kan nog bli nya hatföretaget för Svenskarna efter Arla. Jonas Björk kommer att få ta mycket skit. Hade jag varit honom skulle jag söka nytt jobb.
Är Ellevio sämre än andra? De vill ju bara maxa vinst?
Min lokala, kommunala nätoperatör har inte maximering av vinst som huvudändamål. Men så är det en välskött moderatkommun sedan tidernas begynnelse.
Frågan var säkert bara retorisk men den är ändå intressant. Säg att man skaffar sig ett sol och vindkraftverk och kör ett dieselelverk när det inte räcker till.
Dieselverket kan säkert ha 40% verkningsgrad till el när man kör det för fullt, men om man dessutom låter dieselverket stå inomhus och värma huset och avgaserna går gå genom en värmeväxlare innan de får lämna huset. Ja, då är det inte mycket förluster kvar längre och dieseln innehåller 10 kWh/l till priset av 13 kr/l så är det alltså idag 1,3 kr/kWh om man approximerar till 100% verkningsgrad vintertid, beakta att man faktiskt kan få verkningsgrader över 100% om man kyler avgaserna ner så att man tar tillvara kondensationsenergin. Vanligen inte räknar man inte med att kyla avgaserna under kondensationspunkten.
Sommartid när man inte kan ta tillvara värmeenergin blir det betydligt sämre kalkyl.
Dessvärre är det ju också så att man sällan kan göra arbitrage, och det gäller oftast även energimarknaden. När oljepriset går upp så kan ni räkna med att även elpriserna kommer gå upp.
Det vore dock roligt som en ren protest att bygga sig ett självhushåll och sedan som ren protest låta tidningarna skriva om hur man kalla vinterdagar kör sitt elverk istället för att köpa elen från vattenfall. 🙂
Med höjningen från ellevio kommer vi att betala 4944 KR. I fastavgift ex moms/år. Så vi subvensionerar alltså snittkunden. Vi förbrukar ca 8000 kw/h. Känns rätt absurt.
Med höjningen från ellevio kommer vi att betala 4944 KR. I fastavgift ex moms/år. Så vi subvensionerar alltså snittkunden. Vi förbrukar ca 8000 kw/h. Känns rätt absurt.
Jag är mer eller mindre gammelmoderat. Dock så tycker jag att vissa saker, som är riktigt viktiga för samhället, borde vara statligt ägda. Sjukhus, skola, Elnät, VA, väg och järnväg är några av de sakerna. Jag säger inte att staten ska sköta allt, upphandlingar av underhåll, utbyggnad m.m är en självklarhet där det är lämpligt.
Betydligt bättre vore istället att låta saker som är riktigt viktiga skötas av marknaden.
Vi kan ju se på statens track record att dennes förmåga att sköta någont bättre än vad en fri marknad gör knappt existerar.
I princip allt i sverige som funkar riktigt dåligt kännetecknas av att det är drivet i statens regi, eller är hårt styrt och reglerat av staten.
Vi har stabila prisfall på både solceller och batterier. Med nuvarande utveckling är det bara en tidsfråga innan solceller + batterier blir billigare per år än kostnaden för elnätet.
Att bli av med elnätet helt blir nog tufft. Räkna på solinstrålning på vintern. Medelvillan gör av med ca 20000 kWh årligen. Varav det mesta på vintern, ca tvåtredjedelar. Så låt oss anta att den villan behöver ca 60 kWh ett kallt vinterdygn. Räkna med som mest 0,5 kWh per 10 kvm solpanel i december i snitt. Mycket solpaneler blir det….
att batterier är lösnigen i Sverige är inte realistiskt.
Möjligvis i Sahara eller i USA; i Sverige är det omöjligt att få ekonomi i batterilösningar, samtidigt som det vintertid inte genereras någon el.
Teslas batteri har fått mycket uppmärksamhet, men tyvärr är det alltför många som hyller detta utan att förstå vad de pratar om. I Sverige funkar det helt enkelt inte.
Kanske det kommer att utvecklas en tjänst där lastbil kör ut fulladdade batterier på vinterhalvåret… Även om jag håller det för osannolikt. Hursom, vindkraft och solceller samt batterier klarar kanske 250 dagar om året, de övriga klaras med hjälp av vedaggregat, dvs både värme och el. Vanliga i tjeckien o tyskland.
Om en sådan lösning skulle fungera i praktiken i stor skala så kan du lita på att staten ser till att intäkterna inte påverkas.
Men… istället för att fixa ett system med lastbilar som kör runt med batterier, så kan man kanske ha ett billigt distributionsnät med låga förluster, som transporterar energi från stora kraftverk (tex vatten- eller kärnkraft) till konsumenterna "on-demand".
Ja just det! Ett elnät! Det är inte så dumt trots allt.
På sikt handlar det nog om att normalisera elpriser inom EU till Tysklands prisnivå.
Det finns ett företag utanför Göteborg som säljer färdiga lösningar: http://www.boxofenergy.se/
Att dra fram el till ett nybygge kan kosta både 200 och 300 000 och då kan det på allvar bli värt att titta på en batterilösning. Men i ett hus sor redan har el kommer det inte bli ekonomiskt.
@ Joakim P. Ja elnät är en bra teknisk lösning, men vi har en regering som jagar och straffar vanliga medborgare genom sinnessjuka lagar och system, det är därför vi hamnat i denna diskussion. Lokala monopol som dessutom har stöd i lagen, det är ett bevis på att vi styrs av vidriga människor som lika gärna hade kunnat skickat dig till utrotningsläger om det gynnat den egna plånboken och karriären. Alternativ förklaring är att beslutsfattarna är dumma i huvudet.
Skall täcka avkastning till ägarna.
De höjer avgifterna pga de motiverar det med investeringar i elnätet
Men. Höjningen. Skall. Också. Täcka. Avkastning. Till. Ägarna.
Det stinker. Ordentligt.
Hade vi inte haft en inkompetent icke miljövänlig regering hade de insett att nuvarande höga fasta kostnader inte gör något för att minska förbrukningen av el.
Det är hopplöst vilket jävla bananland vi lever i där domstolen måste var köpt av elnätaägarna
Som jag ser det. Boende långt i norr så är det frys och spis som är det kritiska, jag kan tillochmed begränsa mig till frysen; där är knuten att lösa för att koppla sig lös från nätet och ändå leva ett bekvämt liv.
Enligt ekonomiskt mumbo-jumbo, är en investering en kapitalinsats som förväntas leda till framtida avkastning. Kapitalinsatsen sker ofta som en utgift i pengar, men kan även vara en insats av andra former av resurser. Avkastningen kan antingen komma i form av ökade intäkter eller i form av minskade kostnader.
Eftersom Ellevio ingår i ett kartellskapande oligopol inom en samhällsviktig verksamhet enligt toknyliberalistisk tillämpad teori, så syftar investeringarna till att öka intäkterna hos en eller flera kanadensiska pensionsfonder, inte att sänka kostnaderna hos svenska betalande elkonsumenter. Detta ligger också i linje med sjuklöverpolitikernas humanistiska stormaktsbygge, vars signum är att hata och föraktfullt förminska det genuint svenska, göra Sverige till en råvarokoloni samt ta pengar från svenskar och ge till icke-svenskar (här, kanadensare).
Det är för mig skrämmande att ”Elleviopapegojan” talar om ”underintäkt” för 2012-15. Det är första gången jag hör det ordet. Jag skulle vilja vet vad ”underintäkt” innebär både teoretiskt och praktiskt i egenskap som tvångsansluten kund till oligopolföretaget Ellevio.
Vi får ett beslut om vilken intäkt vi får ha under reglerperioden. För den föregående perioden, 2012-2015, överklagade vi och de flesta andra beslutet. Det drevs i domstol och avslutades först under våren 2015, med elnätsföretagen som vinnare. Den extremt utdragna domstolsprocessen innebar att vi och andra inte hade möjlighet att ta ut vår intäkt, eftersom vi väntade på besked om hur stor den skulle bli. Med sex månader kvar av perioden fanns det heller ingen möjlighet att ta ut allt som vi hade möjlighet till. Därför finns möjligheten att flytta med sig de innestående pengarna – underintäkten – till nästa reglerperiod.
Systemet är uppbyggt för att priserna inte ska pendla kraftigt mellan reglerperioderna, men eftersom det har varit många rättstvister har det inte blivit så i praktiken.
/Elleviopapegojan
Fast nu fanns väl inte Ellevio som elnätsägare förrän Fortum sålde till er.
Ser dig inte som papegoja och tycker det är utmärkt att du försöker förklara er syn. Fast tycker det är kul just med papegojor nu när Pippis gamla papegoja räddats av Tyskland från den hotande avlivningen här. Där blir det tydligen idag bankett med tal och stor uppmärksamhet i media med papegojan i hedersposition.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ellevio fanns inte tidigare – det bildades vid försäljningen. Bolaget är dock det samma, med samma personer som gör samma sak. Registreringsår i offentliga register är 1938, men historiken sträcker sig ännu längre bakåt.
Samma styrelse?
Vänliga hälsningar
Nanotec
Nej, styrelsen är självklart ny, med representanter från ägarna.
Min åsikt är att styrelsen har ganska stor makt. Byta vd är det som syns tydligt utåt. Men visst bestäms mycket annat också även om min erfarenhet av några styrelser är att mesta tiden går åt till att granska rapporter av olika slag och ställa lite följdfrågor till de föredragande. Givetvis också tex fastställa ekonomiska rapporter. Vid kris ta de frågor vd inte själv hanterar.
Din roll är förstås att om möjligt ge efterfrågade uppgifter till massmedia, klargöra ledningens syn och rätta till felaktigheter. Samtidigt blir du slagpåse för vad vd och styrelse beslutat.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Idag blev det officiellt att SL-kortet höjs med 40 kr/mån. Parallelt med detta brukar man även höja gränsen på när man kan göra avdrag för resor till jobbet. Det bruakr alltid vara strax över det SL korten kostar
Ellevio visar med all tydlighet varför privata vinstmaximerande företag inte ska inneha naturliga monopol som elnät, vägar, vatten och avlopp.
Staten och storkommuner som Stockholm lånar till mycket låg, eller minusränta. Med andra ord ett ypperligt tillfälle att köpa tillbaka elnätet, eller expropriera det om Ellevio inte säljer. Driv det sedan till självkostnadspris. Det kommer alla, förutom Ellevios aktieägare tjäna på!
Angående att generera egen energi (text under solcellsbild) kommer att ske i samband med att bilar eller anat likvärdigt börjar drivas med maskin vilket använder/krackar väte-bränslecell.
Emellertid, pengarna ska in är ju liksom budgeterat så det blir förmodligen slags engångsavgift, oavsett.
Engångsavgiften kommer att bli grundad på aktuell för anläggningen ansluten tariff (huvudsäkring/ar).
Svensk stadsmedia av anledning sviktande abonnemang, kommer visa väg.
Apropå att fåin sina slantar kommer ihåg el-leverantör någonstans ute på Västgöta-slätten 70-80-talet nått; historik, stor nota/prishöjning gav kraftigt minskad konsumtion kontras med stor grundavgift-höjning, slutresultat samma nota med återvändande post, till konsument.
Förövrigt anser jag att solcellenergi eller annat likvärdigt och lagrat i accar är dödsdömt, men givet god affär eller föralldel gott för poserandet och håller aningslösheten eller de med gott läder, under armarna. -"vi ville bara så väl"
>Vi ansöker om en intäktsram hos Energimarknadsinspektionen
Planekonomi?
Det är inte bara kvalitetshöjande investeringar som görs. Det är även investeringar där fullt fungerande objekt byts ut i nätet eftersom nätägaren inte längre får ta betalt för den utrustningen eftersom den anses vara betald sen länge.
Det kommunägda elbolaget privatiserades 2002 (kommunen fick in snabba cash), 2 år senare var elnätpriserna 60% högre än grannkommunens 4 mil bort.
Ytterligare en i raden av orsaker till att skaffa solVÄRME. Den kräver inga certifikat, avtal eller annat skit.
Den största energiförbrukningen går åt till uppvärmningen. Varför krångla runt med el?
Ytterligare en i raden av orsaker till att skaffa solVÄRME. Den kräver inga certifikat, avtal eller annat skit.
Den största energiförbrukningen går åt till uppvärmningen. Varför krångla runt med el?
Att det ej är eller har varit speciellt drag avseende sol för direktuppvärmning, egnahem, är mera kopplat till boendestilen – wash and go, eller inte-idag en annan-dag.
Nåväl egnahems-konsumtion kommer givetvis att bromsas upp det betyder att fokus blir ej på vitmålat och kakel samt cirkus två detaljer, noga väl magasin-valda i vart rum, hehe "ljust å luftigt".
Därmed man blir seriös och skaffar sig ett riktigt boende ingen installation och i samma ögonblick kommer frågan om att värma ackumulerat vatten.
Ungefär så i runda slängar.