“Om ditt högra öga förleder dig till synd, så riv ut det och kasta det ifrån dig! Det är bättre för dig att en av dina lemmar går förlorad än att hela din kropp kastas i Gehenna. Och om din högra hand förleder dig till synd, så hugg av den och kasta den ifrån dig!” – Jesus uppmanar till självskadebeteende i Bergspredikan
En liten sjöbris har blåst upp kring att Sveriges största förlag Bonnier överväger att stoppa utgivningen av författaren och konstnären Jan Lööfs två populära barnböcker Morfar är sjörövare och Ta fast Fabian. Frågan är inte svart-vit och även om jag själv är författare så har jag svårt att bli upprörd – Bonnier är ett privat företag och det finns säkert många andra förlag, som mer än gärna vill ge ut böckerna.
“Det är två av författarens mest populära barnböcker – ”Morfar är sjörövare” och ”Ta fast Fabian” – som just nu ses över eftersom man från förlagets sida anser att böckerna innehåller stereotypa skildringar av andra kulturer.
– De har ställt ett ultimatum. Antingen måste jag rita om böckerna, eller så kommer de inte att ges ut längre, säger Jan Lööf.”
Naturligtvis är historierevisionism och censur av de värderingar som rådde vid kreationen helt förkastligt. Samtidigt handlar det inte om ett censurförsök från det allmänna, som att ett skattefinansierat bibliotek ideologiskt rensar ibland sina böcker.
Bonnier råkar vara ett privat företag och bör därmed inte dömas på samma vis. Privata företag får göra som de har lust, men det hela får juridiska och ekonomiska konsekvenser. Företaget får avgöra om man anser det värt det hela.
Slutar Bonnier ge ut böckerna är det ett sannolikt kontraktsbrott och en potentiell civilrättslig tvist mellan Bonnier och Jan Lööf. I praktiken kommer utgivningsrättigheterna gå tillbaka till Jan Lööf, som kan erbjuda dem till något av Sveriges andra privata förlag. Eller ge ut dem själv.
Det vore förstås att föredra istället för att tidsdokumentet ska censureras och ritas om. Bonnier kallar Lööfs författarskap för “otroligt viktigt” för förlaget. Kort sagt så säljer han som smör och lär inte ha något problem att hitta ett annat förlag.
Bonnier är alltså inte Sveriges enda förlag. Möjligen ett av de ängsligare.
Sedan är de accelererande censurförsöken och historierevisionismen i Sverige i sig en intressant puls på samhällsklimatet – en skildring av en tid där det fria ordet är hotat av själva bevakarna av detta. Det ger också sk mörka krafter en carté blanche att när de tar makten ägna sig åt censur och historierevisionism. De kan alltid hänvisa till Bonnier vs Jan Lööf. Där ligger den verkliga faran.
Vad Bonnier säger är att mörka krafter är precis lika goda som Bonnier om de framöver kommer skriva om historien och ägna sig åt censur. Så nej, ingen censur tack, men jag hoppas att Jan Lööf tar sin utgivning till ett annat förlag framöver – ett förlag som inte ens tänker tanken censur och historierevisionism.
Ni hittar Morfar är sjörövare för 61:- SEK hos Adlibris och Ta fast Fabian för 71:- SEK. Bägge är uppskattade barnböcker för åldern 3 – 6 år.
Yttrandefrihet innebär rätten att starta sin egen tidning, websajt eller förlag. Inte en rättighet att bli publicerad var som helst och av vem som helst. Det är en frihet, inte en rättighet. Bonnier har dock förvärvat rättigheterna att publicera de sagda verken av Jan Lööf och om de inte nyttjar den rättigheten ska dessa återgå till Jan Lööf, att disponera som han finner lämpligt. I det här fallet handlar det om en fortfarande levande författare, som därmed också kan hantera detta precis som han vill, inklusive rita om och fortsätta ge ut hos Bonnier.
Sedan får Bonnier själva ta ansvar för hur de vill vårda sitt varumärke, och själva göra bedömningen av vad som är önskvärt, till skillnad från bäst, för sin egen del. Det är en rättighet Bonnier faktiskt har. Precis som föräldrar har rättigheten att inte köpa Jan Lööfs böcker om de inte vill.
Vad ska ske härnäst? När ska historiska verk med riktigt usla värderingar skrivas om, som t ex Bibeln. Se inledande citat, där Jesus själv uppmanar till självskadebeteende, något som idag drabbar tusentals svenska ungdomar. Kanske rent av tiotusentals? Dags att skriva om? Eller kanske rent av inte publicera skiten längre?
41 kommentarer
Steget till att förstöra kulturarv eller att bränna böcker på bokbål känner vi ju till.
Inte långt dit i det nya toleranta moderna Sverige.
Fast i Tyskland, som jag antar att du åsyftar, eldade man ju upp böcker just för att de ansågs ej tillhöra ett kulturarv. De var otyska, osedliga, omoraliska etc osv.
Sak samma. Förbjuder man böcker eller bränner dem i politiska syften så spelar det ingen roll vad de handlar om. Gärningen är densamma. I dag förbjuder man böcker i godhetens och anständighetens namn. I totalitära samhällen som Tyskland på 1930-talet skedde det likaså i godhetens och anständighetens namn. Frågan är bara vilka majoritetsvärderingar som för stunden råder i samhället, och vilka som axlar godhetens mantel. Kommunisterna brände kyrkor i godhetens namn.
Intressant vinkling.
Hur gjorde man med Astrids Lindgrens verk?
Själv skulle jag nog föreslå att böckerna får kommentarer och förklaringar, eller att man också skriver en ny saga. Men det är ju så att Jaan Lööf har sin stil och sin "historiska epok". Måste erkänna att jag aldrig uppfattat karaktärerna som stereotypa i hans böcker.
Självklart skall det stå "Astrid Lindgren". Autocorrect.
Astrid ja… Tydligen kan man åka till vilken söderhavs-ö som helst och bli "negerkung"…
Har läst "morfar är sjörövare" säkert 25 gånger och det är väl inte så farligt? Araber som är sjörövare och viftar med sablar, inte nedsättande på nåt sätt tycker jag.
Ska man löpa linan ut måste all rapportering från andra länder censureras, filtreras och ritas om. Den ger ju onekligen stereotypa intryck som att andra grupper överlag inte är som vi.
Hela historien har väl sin upprinnelse i att man inte vill ge barn fördomar, inte ge grogrund för rasism etc.
Det vore ju intressant om nån intervjuade barn i åldern 3-6 (som böckerna tydligen är till för) huruvida det öht noterade att det förekommer afrikaner och araber i böckerna och om de gör nån koppling till verkligheten öht. Jag är tveksam till det.
Man kan också fråga vuxna, vilka varumärken som de kommer att köpa mer av bara för att de sett TV-reklam. Många kommer inte göra kopplingen till verkligheten och har inte en aning om varför de köper ett visst diskmedel.
Lyssna på barn, som i det här klassiska klippet?
https://www.youtube.com/watch?v=08o6JyvvtP8
Ska man skriva om Mein Kampf och Luthers katekes också så att de harmonierar med dagens värderingar, den så kallade värdegrunden?
Hur blir det med gamla nummer av damtidningar som förordar en förlegad kvinnoroll, eller läroböcker i psykiatri som slår fast att homosexualitet är en psykisk sjukdom.
Stora bokbål blir det, eller en väldig massa revisioner.
Nja, de flesta stormarna har väl gällt saker som vänder sig till barn. Astrid Lindgren, Tintin, Jan Lööf. Bibeln, damtidningar och katekesen är väl tack och lov inte nåt vi trugar på barnen i dessa tider.
Hur blir det med koranen då? Den lärs ju ut till barn. Ska den skrivas om också? Eller gäller detta endast skönlitteratur och inte konfessionella publikationer?
Låt barn av sin tid förbli barn av sin tid. Det är upp till läsare och föräldrar att välja att läsa eller inte läsa dessa publikationer och dra sina egna slutsatser av vad de läser.
Nej,inte Koranen. Den är fredad på grund av risk för personskada.
Jag vet att debattklimatet i Sverige inte tillåter att man tar upp Koranen till debatt, det blir så man säger "rasistiskt" mot en religion.
Dock undrar jag om inte Koranen faktiskt är mer läst i Sverige idag än Bibeln, åtminstone av faktiskt troende människor, vilket borde göra den väldigt relevant att diskutera.
Lustigt att du nämner läkarvetenskapen, jag har en läkarbok utgiven 1942, således var det 1930-talets normer som gällde, homosexualitet, sterilisering och lite annat smått och gott, var det en en helt annan syn på än dagens syn. Undrar hur man ser på dagens samhälle om 80 år?
Sicken tur för gamle folkkäre Astrid att hon har gått vidare, annars hade hon gått och väl kunnat hamna i trångmål med lagen för hets mot folkgrupp. Några negerkungar vill vi verkligen inte höra talas om.
Angående självskadebeteende, så verkar det ju otroligt mycket bättre att ägna sina lediga stunder till att titta på skval-TV, förkovra sig i dessa massproducerade deckare och spela Candy Crush, än att läsa vad Jesus har för råd för att få oss att må bra.
Alla alster är på nåt sätt barn av sin tid. Har för mig att jag läste någon intervju med Astrid där hon sa att hon inte skulle använda ordet idag, men att när hon skrev boken så var det inget konstigt eller rasistiskt.
Då kan jag väl tycka det är mer sjukt med 70-talets "barnböcker" som avhandlade ämnen som sex… Men det var också ett resultat av sin tid med hippierörelsen och "fri uppfostran".
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rabén & Sjögren klippte väl bort n-ordet ur Pippi Långstrump?
Har läst en del tidningar från 50-60 talet som jag hittat på familjens lantställe och gamla serietidningar jag läste som ung. Språkbruket var mer .. direkt. Det var inga problem att använda n-ordet, och som jag upplevde det var det heller inte på ett nedvärderande sätt. Sen var nyhetsrapporteringen öht mer saklig och objektiv.
Men omskrivningar för allt som kan vara otrevligt är ju kutym idag. 9/11 var ju en olycka…
Det här är väl i stort sett jämförbart med Margareta Winbergs ifrågasättande av könsneutraliteten i Zorns målningar, eller Sveriges Sämsta Rappares ™ anslag att rensa ut litteratur från biblioteken som inte stämde överens med den aktuella regimens värderingsgrund.
Alltså total idioti och inte så mycket att bry sig om, så länge det inte förverkligas.
Jan Lööf får givetvis göra om böckerna om han vill det, men vad ska de göra om 20 år, när han är 96 år? Då kanske man upptäcker att böckerna inte stöder det rådande rekommendationerna om könsneutral klädsel, kan bli mycket att rita om.
Faran ligger inte i att man moderniserar böcker med modernt språkbruk när det är påkallat, utan i att man retuscherar verk för att passa in i dagens värderingar.
Det är på nåt sätt svårt att respektera folk som inte kan låta bli historierevision.
När Bonnier ändå är inne och petar så kan de väl ändra yrke på den elake stadsingenjören Ture Björkman också?
Det är viktigt att dagens barn får positiva förebilder inom yrken som bär nationen framåt och inte bara genom youtubers och paradise hotel-deltagare.
Det trista med det här är att Bonniers som är Sveriges största bokförlag, tydligt bekänner en politisk agenda. Ingen ska inbilla mig att detta är ett redaktionellt beslut, om nu någon tänkt hävda det. Jan Lööfs böcker är storsäljare och detta kan få ekonomiska konsekvenser för förlaget, alltså har ägarna och styrelsen i Bonnier godkänt detta.
Visst kan Jan Lööf söka sig till ett nytt förlag, men vilken förläggare vågar ta i hans böcker nu, och få rasiststämpel på sig, när de är brännmärkta?
Lars – det heter 'carte blanche'.
Exakt. Och Genève, inte Genevé (vilket iofs låter rätt skoj). Svenskar, som är ovana att hantera dessa språkliga vapen, kan med fördel låta bli.
De föräldrar som inte förstår detta och kan sätta saker i sitt sammanhang kan väl helt enkelt låta bli att läsa dessa böcker för sina barn så blir dessa lite barn mer inskränkta. Trots allt måste det komma nya miljöpartister också.
Å fan är det så man skolar miljöpartister, alltid lär man sig något nytt.
Agata Cristies: Tio små blev till ett intet! Eller på Svenska då återstod bara en-hur det nu rimmar med innehållet.
http://www.expressen.se/nyheter/bokklassikern-tio-sma-negerpojkar-far-nytt-namn/
Bonniers även där för 9 år sen.
Jisses Amalia. Trodde du var sarkastisk angående Bibel-citatet, men uppenbarligen inte. Jesus gör en retorisk överdrift, det är bara illiterata som skulle få för sig att det ska tolkas som en bokstavlig uppmaning. Pinsamt, cornu..
exakt..
/MT
Tycker nog att alla sagoböcker ska dömas efter samma måttstock.
@enannan
Jesus är faktiskt ingen sagofigur. Han har funnits, det är ett historiskt faktum. Frågan är bara om han var Guds son eller ej?
Vägen till helvetet är kantad av goda föresatser.
Jag kommer ihåg i skolna hur lärarna beskrev hur böcker förr i tiden brändes bara för att böckerna stred mot vad som ansågs rätt.
Kyrkan, nazisterna etc hela tiden har någon stått sig för bättre moral och att veta bättre än andra vad de andra bör få läsa.
Sen står det väl nära till hands att våra goda samariter även förbjuder politiska partier som står för "fel åsikter".
v avslog just en motion på sin kongress att förbjuda SD så det dröjer ett litet tag till.
v avslog just en motion på sin kongress att förbjuda SD så det dröjer ett litet tag till.
Läste alla albumen som barn. Var spännande och fantasifulla berättelser. Man försvann till en annan värld ett tag. Rasism visste man inte var det var. Begreppet fanns inte på kartan. Som vanligt när det gäller moralism så är det vuxna som projicerar sitt dekadenta inre på barn.
Gick ni på den enkla? Bonnier förlag lever på att sälja berättelser, och att sälja berättelser om berättelser. Bättre försök att bli av med upplagorna av Lööfs pinsamma hyllvärmare än att sprida ut vaga rykten om krav på innehållsändringar i förhoppningen att fokusgruppen stofiler ska öppna plånboken får man nog leta efter. Personligen skulle jag lägga pengarna på några askar Parabellum istället men intressena är ju olika.
Tyvärr verkar SVTs öppet arkiv tagit bort Felix och tidsmaskinen, serien som Jan Lööf gjorde i början av 70 talet. Finns som album men tv versionen innehåller dels en scen där Felix möter en tjej med som han drömmer om med bara stora svällande bröst dels så syns en dansande svart afrikan i tidsmaskinen efter den byggts om till Tv apparat. En klassisk nidbild.
Ett av dina absolut bästa inlägg!
Arabeskstaterna – nuvarande emiraterna har väl just precis den historien bakom sig…