879
Den norska ekonomin har redan börjat drabbas av de låga oljepriserna, på flera plan. Ni läsare som bor och/eller jobbar i Norge, vad är er uppfattning om läget?
NOKSEK. |
Norska kronans fall har fortsatt och kompenserar kanske delvis den norska ekonomin, men knappast fullt ut för oljeprisfallet.
Oljeprisfallet har redan fått flera spridningseffekter i den norska ekonomin, vilket i slutändan kan spilla över på Sverige, då Norge inte bara är i toppen av våra handelspartners, utan även absorberat en hel del av den svenska ungdomsarbetslösheten, eller arbetslösheten totalt sett.
Jag kommer återkomma kring Norge längre fram, men undrar nu vad era egna erfarenheter från Norge är just nu?
22 kommentarer
Var nyss på skidsemester i Norge, av all personal på anläggningen så känns det som 99 % är svenskar så anekdotiskt så verkar gästarbetarna komma från Sverige. Prisläget var inte chockerande, i linje med svenska anläggningar men bättre skidåkning och mindre trängsel så här är det en konkurrensfördel på turistområdet.
Korrekt. Liftkorten är i SEK räknat billigare i Trysil än i Sälen (Vad är nu Sälen? En bad- och bioresort, eller?). Skidåkningen… eeehh… tja, knappast jämförbar. Ja det är ju snö på båda platserna möjligen.
Dags att investera i fjällstuga i Norge nu när vi har gått ur börsen sedan i april, tro?
Får väl ta ett besök där nu när SEK är värdefullare än NOK.
Följer oljesektorn en del. Där har priserna på borriggar gått ner till 33% av tidigare hyror.
Denna grafen visar hur olönsamt/lönsamt olika planerade fält är: Det ser mer grönt ut idag än i går-direkt kopplad till aktuellt oljepris:
http://e24.no/spesial/2014/feltutbygginger/
Vi bor och arbetar i Norge sedan 11 år, högutbildade och i bransch som är delvis oljerelaterad. Än så länge är rubrikerna inte allt för svarta, men självklart så varslas väldigt många i oljerelaterade näringar nu! Också hotell och service märker av att hjulen går långsammare. Norska staten stramar också in, den så kallade "flyktingbudgeten" som kom i höstas skär i en hel del statlig verksamhet och en del statsanställda varslas också. Samtidigt tycker jag att Norge är mer avreglerat än Sverige, och folk är företagsamma. De flesta tar det lugnt och räknar med att det löser sig, men att man får dra åt svångremmen några år. Vi märker helt klart att norska kronan har försvagats och det är inte lika skojigt att handla i Sverige längre.
För oss i oljebranschen har det redan varit ett par tuffa år och tuffare kommer det bli med än fler uppsägningar och permitteringar. Runt 30.000 pers har redan fått gå inom oljerelaterade områden, så det är inte en liten kris vi befinner oss i. Då många av de norska bolagen arbetar internationellt där oljepriset även där stoppat prospektering och olika projekt finns det ingen plats att "fly" för att hålla igång verksamheten tills Nordsjön återhämtat sig. Kort och gott – offshoreindustrin är otroligt överetablerad sedan ett par år och den norska företagskulturen är inte flexibel nog för att anpassa sig i tid vilket nu visar sig i form av begynnande konkurser på löpande band.
Jobbar med FTTX och har några gamla UE som bytt marknad. Förutom det har jag mina sparpengar i Nok i en norsk bank, pga att den norska bankgarantin känns tryggare, men också för att jag har blivit pappa och har inte direkt hunnit kolla på andra säkra alternativ, Schweizerfranc? Guld? Hus i norrland?
CHF i Schweiz är förstås bra. Guld tror jag är bra på lång sikt då det kontantlösa samhällets invånare behöver något reellt att kunna spara i madrassen. Tänker också att de som idag arbetar med svarta pengar måste gå över till något annat om statliga sedlar och mynt försvinner.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Supertisdag.. Hur går det med USA?
De har inte stigit upp ännu.
Systemkollaps!
Har bott i Norge i 20 år och har sökt om medborgarskap nu. Det går mycket bättre än man hade kunnat tro, säkert mycket på grund av svagare krona. Men många har förlorat jobbet, speciellt många gästarbetare och folk som pendlar från utlandet. Alltid en del som får det svårt då, om man har satsat på evig högkonjunktur. Det samma gäller en del företag så klart. Och många gästarbetare har flyttat hem, Norge är ganska tråkig plats om man inte har jobb. Bostadspriserna har fallit en del i tidigare olje-meckan men stiger rejält i Oslo.
Hur har turerna kring avsägandet av ditt svenska medborgarskap fungerat? (Utgår från att du är svensk medborgare). Vad jag förstår vill norrmännen ha papper på att du lämnar tillbaka ditt svenska medborgarskap innan de beviljar ditt nya. Lycka till BTW, smart val.
Tack, jag tror också att Norge ligger bättre an på lång sikt, och går det snett här så kan jag (med dagens regler) bara flytta till Sverige igen och ansöka om medborgarskap utan plikt om botid.
Norge tillåter inte dubbelt medborgarskap för vuxna, så jag var tvungen att söka om befrielse från mitt svenska. Inga problem men några månaders väntetid på migrationsverket. Befrielse innebär inte att man blir statslös, men att man förlorar sitt svenska medborgarskap samtidigt som man får godkänt det nya. Man behåller självklart sitt svenska personnummer osv.
Om man har bott (oavsett om man har registrerat bostad) i Norge i 7 år och är nordisk medborgare, så är det en förenklad process, gratis. Men rätt mycket pappersjobb ändå. I korthet: Man söker om befrielse från sitt svenska först, på konsulat eller ambassad. Därefter söker man på nätet hos UDI (väntetid, beställ timme hos politiet), beställer alla dokument man behöver och möter upp hos politiet på den avtalade tidpunkten. Så skickar de in till UDI och så får man godkänt om allt är ok.
Kan man inte dokumentera 7 år botid så kan man ändå söka, men då är det mer papper som krävs och det kostar några tusen.
Det var intressant, tack!
Husförsäljningen går trögare, men det renoveras fortfarande privat på var och varannan gata. Lyftkranar i drift över hela Bergen och Polacker köper fortfarande öl i arbetskläder kl.15-16. ClasOhlson säljer dock mindre än tidigare, speciellt el-materiell. Ibland hör man "Hvordan kan renten går ned så mye?"
Förra året var första året på länge då Norge hade en nettoutflyttning av Svenskar(till Sverige), vilket säkert delvis förklaras av både Norsk konjunkturnedgång, och Svensk konjunkturuppgång.
"Newspaper Aftenposten reported Monday that new figures from state statistics bureau SSB (Statistics Norway) show a major decline in net Swedish immigration (arrivals minus departures) since 2010, when it hit more than 3,000. The figure plunged to just 1,000 in 2012 and now more Swedes are leaving Norway than arriving."
http://www.newsinenglish.no/2015/12/14/swedes-start-to-head-for-home/
Säljer mycket produkter till Norge. De har blivit mindre glada efter 15% prisökning i årets offerter/avtal.
Jag diskuterade Norges ekonomi med lite norska entreprenadtungviktare för några veckor sedan. Det är tydligen i princip helt stopp på Vestlandet, med Stavanger i centrum. Men norska staten satsar sedan något år väldigt mycket pengar på upprustning av infrastrukturen så de arbetslösa oljeingenjörerna och oljearbetarna går tydligen rakt in till projektörsborden respektive maskinhytterna och bygger vägar och järnvägar istället. Så kan de ju hålla på ett tag till dess att oljefonden sinar. Därefter blir det nog till att rensa fisk…
Så här resonerar norsks UD
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/solberg-regjeringen/her-er-det-hemmelige-ud-notatet/a/23628606/
För ett par år sedan var det stora kampanjer som förklarade att 35.000 ingenjörer skulle behövas till vestlandet (Stavanger/Bergen) under de närmsta åren. Det blev inte riktigt så.
Oljebranschen har fått sig en rejäl kalldusch, även om det mildrats en smula pga den svaga norska kronan. Vissa företag har projekt som löper över flera år, vilket gör att de klarar sig relativt bra just nu. Frågan är vad som händer om det nuvarande oljepriset håller i sig, och de flesta av fälten på den norska sockeln helt enkelt inte blir lönsamma, och det blir (ännu) glesare mellan projekten. Det är inte direkt välgörenhet de pysslar med ute på riggarna.
Bostadsmarknaden i norge är märklig, men på något sätt bättre underbyggd än i Sverige. Även om du kan låna ohälsosamma mängder pengar i förhållande till din inkomst så kräver de flesta banker 25-30 års amorteringstid och nyligen infördes krav på 2.5% årlig amortering vid lån som överstiger 70% av bostadens värde. Vet inte exakt hur lagstiftningen ser ut (äger ej själv), men amortering ses som något självklart, och de jag har pratat med ställer sig ganska frågande till det motsvarande i Sverige.
Dock är det väldigt vanligt för mer eller mindre förmögna norrmän att äga en eller flera lägenheter som hyrs ut privat eller till företag. Det har blivit betydligt lättare att hitta lägenhet, även om priserna har inte gått ner nämnvärt. Folk är giriga och priserna är löjliga. När 30.000 oljearbetare har blivit av med jobbet (många av dem gästarbetare som bor i dessa lägenheter) kan man tycka att marknaden borde vika sig. Men den (relativt) låga räntan och den redan (relativt) förmögna och giriga norrmannen bromsar väl fallet än så länge.
Är fortfarande en del (party)svenskar i oslo, men det blir glesare även där. Fler och fler inser att det inte är någon större idé att betala 8.000 i månaden för att dela en städskrubb med fem andra och lägga >100 nok på en vettig bira på krogen eller >50 nok på "polet".
I övrigt är prissättningen på mat en av de lustigare aspekterna i norge. 250g smör kostar i stort sett exakt lika mycket som 500g smör:
http://www.nrk.no/livsstil/halv-storrelse_-dobbel-pris-1.12211423
Kanske är läge att bunkra inför en eventuell ny norsk smörkris:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Norska_sm%C3%B6rkrisen
Den enda förklaringen som jag hittat är att 250g smör ändå säljer bra (och att större förpackningar är "mer effektivt", som i 100% mer effektivt?). Samtidigt kostar mjölken i 1.75 l förpackning mer i kr/l än mjölken i 1 l förpackningar från samma leverantör, Tine. Rimligt? Du kan se i matbutiken vilka som är svenskar. Det är dom som kollar på jämförpriserna. Norrmän har oftast ingen koll på jämförpriser, vilket kanske säger en del om deras inställning till pengar…
Visst löper projekt på flera år men det handlar ofta om ramavtal som gäller modifikations/underhåll där arbetsvolymen kan justeras rejält av kunden. Just nu är det tvärstopp, underhållet hålls till ett minimum och modifikationsarbeten skjuts på framtiden varvid många leverantörer får spara och skära hårt. Många stora ramavtal har dessutom löpt ut de senaste 1-2 åren och de nya är rejält mycket tuffare. Det är öppet för diskussion om det överhuvudtaget går att gå med vinst på t.ex. det ramavtal som täcker Ekofisk-fältet som nyligen slöts mellan ConocoPhilips och Aker Solutions.
Än så länge är krisen något av en kris för de som mister jobbet och inte en generell kris. Hårdaste drabbade är nog de utlänningar, främst asiater, som kom hit runt 2014 då oljepriset låg runt 110$. En säker framtid lovades och många valde därför att ta hit familj samt köpa sin bostad istället för att komma hit ensamma, hyra sitt boende och skicka hem pengar. De sitter alltså rejält i rävsaxen då familjeförsörjaren mister jobbet och bostadsvärdet gör det dyrt att flytta hem igen.
Man ska heller inte glömma att oljan sugit upp en hel del normalbegåvningar som nu tvingas inse att grisfesten är över. Många är det som fått acceptera rejäla inkomstbortfall då de tvingats hitta sig jobb utanför oljesektorn.
Bostadspriserna går nedåt i oljestäderna och utbudet ökar men några dramatiska förändringar är det ännu inte. Större nybyggen har givetvis stoppat upp helt och projekt som startades för säg 1-2 år sedan går i krypfart.