För tredje månaden på raken ökar bankernas utlåning med 7.42%. Har man hittat meningen med livet här?
Bankernas utlåning till hushållen, förändring 12 månader |
Sett till 12-månadersförändring har nu bankerns (“MFI”) utlåning till hushållen ökat med 7.42% för tredje månaden på raken enligt SCB:s finansmarknadsstatistik. Det kan minst sagt verka misstänkt att få exakt samma resultat tre månader på raken.
WTF? |
Kanske finns det något metodfel i min uträkning, och konstigare saker har hänt. Ökar man precisionen ser man dock att skuldökningen inte är exakt lika.
Nåja. Inget metodfel kanske. |
Samtidigt kan man konstatera att hushållens inkomster inte ökat med 7.42% det senaste året och skuldsättningen för hushållen ökar alltså relativt inkomsterna. Knappast en sund utveckling, även om det varit avsevärt mycket värre före den akuta finanskrisen 2008.
Vad innebörden av stabiliserad skuldökning är kan man diskutera. Bostadspriserna har som bekant tagit fart igen, så den tillfälliga stagnationen i höstas kan man knappast skylla på.
21 kommentarer
Det viktiga är att ingen gång under perioden sedan 2005 har inflationen varit så hög att skulderna faktiskt minskat i reala termer. Amorteringar är ju redan avdragna så det enda som kan reducera ökningarna är inflation.
Alltså, fastän ökningstakten är mindre än vid vissa tillfällen tidigare har skulderna ökat varje år och är nu högre än någonsin. Hållbart?
När jag skriver inflationen borde jag ha skrivit löneökningarna, eftersom det är den delen som är viktig för betalningsförmågan och avgör värdet på lånen i praktiken.
Samtidigt har lönena ökat snabbare än produktiviteten. Vi har mao haft på tok för höga löneökningar.
Regeringen gör med skuldsättningen som man gjorde med flyktingmottagningen – man väntar med känsliga men nödvändiga reformer till att landet är i kris.
Varför inte sänka taket för ränteavdrag från 100 tkr/år till låt säga 30 tkr/år och kompensera det rakt av med höjt grundavdrag? Helt sjukt att staten ska subventionera mångmiljonlån när detta är en så stor samhällsrisk.
Anders Borg var inkompetent och Maggan vill se samhället brinna.
Hur mycket av detta hamnar hos staten som flyttskatt?
För det måste väl vara så att staten annars hade haft ett underskott, som nu medborgarna löser genom att låna personligen och staten får slantarna för att bränna på inkompetenta handlingar..
Cornu
Vore inte en graf över det nominella beloppet för ränteavdragets utveckling intressant? Sjunker det med sjunkande räntor trots att skulderna stiger?
Frågar inte åt en kompis.
Vore intressant att kunna analysera Skatteverkets data över ränteavdrag. Typ en tabell med födelsedatum, postnummer, inkomst och ränteavdrag.
Ganska säker på att avdragen > 30tkr/år nästan uteslutande går till unga höginkomsttagare i storstadsregionerna, dvs just den demografiska gruppen som skulle må bra av att bli lite avhettade.
Ta med vår kollektiva skuld dvs kommunernas hejdlösa lånekalas. Ännu bättre blir det att kommunala obligationer räknas som en säker tillgång och räknas in i bankernas likviditet. Kedjan spricker när en kommun ställer in betalningarna tex några glesbygdskommuner som plötsligt får ett större antal invånare som ska ha bostad och försörjningstöd.
Tror jag dröjer lång tid, vore för politiskt känsligt. Staten kommer ta över skulderna genom att skjuta till mer pengar till kommunerna, detta sker redan. Eftersom statens finanser fortfarande är ganska bra, (lätt att låna stora summor) kan miljarderna rulla länge för att täcka över tidigare misstag och slippa politiskt kaos. Men om några, när både stat och invånare är maxbelånade, kommer utländska investerare trängas vid nödutgången och då går det snabbt.
DEt är bara en kort tid som glesbygdskommunerna har mycket folk. Så fort som dessa medelhavsurbaner får en möjlighet så drar de till Stockholm. Eller Malmö…
Då blir det ekonomiskt haveri där och de kommunala utjämningsstöden måste gå dit…
Njae, de kommunala utjämningsstöden kommer nog även i fortsättningen gå till Stockholm. Om man ska se vart pengarna går måste man titta på var de betalas ut. I min kommun spenderas ganska få statliga skattepengar, även när man delar med antalet innevånare.
Buy-to-let ökar?
Hoppas det blev rätt länkning,i så fall är den mycket roande.
Egentligen är det inte roande alls..
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=955117031230733&id=173931786015932&comment_id=955139087895194¬if_t=like&ref=m_notif
Dumt sätt att svara på från bankens sida, samtidigt kan man inte förvänta sig att bankens kundservice ska kunna svara på hur det monetära systemet är uppbyggt. Han borde ställa sina frågor till Riksbanken eller läsa de mkt pedagogiska publikationer som Riksbanken gett ut.
Det är lite goddag yxskaft på Robin Hill. Ser ut som att han läst för mycket på Lincolns sida, eller så kanske det är Lincoln själv. Liknar hans inkompetens.
Hej
Väldigt enkelt att sammanfatta det hela i en fråga: vem håller på/försöker att ta över?
Svaret är givet…
Frågan om avskaffandet av slaveriet väntar fortfarande på att lösa sig…
Ända skillnaden: nu tar slaverna frivillig bojarna på sig!!!
Smart manipulerat….eller hur?
Vem? Sionisterna? "kulturmarxisterna"? Illuminati?
Bilderberg? Bamse? ……
Man kan inte bortse från en kapsejsad hyresmarknad.
Andrahandshyrorna göder dem som vågar låna och hyra ut BR.
Relaterat till detta, mäklare har börjat marknadsföra tillträde innan den 1 juni som ett argument i försäljningen för att slippa nya amorteringsreglerna.
"Tag chansen före 1/6 Möjlighet att få tillträde innan 1 juni då nya amorteringsregler inträder."
http://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?objektID=1349367
Trots att det väl (?) är kontraktsdatum som avgör om amorteringskravet gäller eller ej!