Sedan decembers konjunkturbarometerindikator från Konjunkturinstitutet är nu Sveriges ekonomi överhettad. Det börjar därmed blir dags att gå ur börsen, om man inte redan gjort det.
![]() |
Konjunkturbarometerindikatorn i grönt, OMXS30 i rött. |
Barometerindikatorn nådde 110.1, dvs över gränsnivån för överhettning om 110.
Jag ber om ursäkt för att inte uppmärksammat detta tidigare, men runt jul var jag i skrivarläge.
Investeringsmodellen, som förstås inte är exakt, visar att när barometerindikatorn varit på eller över 110 i tre månader är det dags att sälja. Sedan köper man inte tillbaka förrän konjunkturläget är i botten, tre månader på 90 eller lägre.
Det är alltså dags att helt eller successivt gå ur börsen, eller åtminstone förbereda en exit inom några månader. Ska man strikt följa tremånadersregeln blir det på februaribeskedet, dvs innan slutet av februari man ska sälja.
Tanken bakom detta är förstås att börsen ligger före konjunkturen och konjunkturcyklerna (eng business cycle) består alltid, trots allt snack om superkonjunktur. Återkommer för övrigt längre fram med ett litet reportage från en bransch som tydligt indikerar överhettning och därmed att konjunkturtoppen ligger nära.
Alla branscher utom privata tjänstenäringar är nu överhettade. Hushållen är fortfarande svagt negativa och deras inställning fortsätter avvika rejält mot hur ekonomin faktiskt uppför sig. Svenskarna saknar framtidstro, vilket också syns i flera opinionsundersökningar.
Samtidigt kommer själva högkonjunkturen i den reala ekonomin nu kanske pågå runt ett år, men det betyder inte att börsen har mer att ge. I det här läget ska man absolut inte stoppa in mer pengar på börsen, då man nu tar hög risk för liten potentiell avkastning. Börsen kan naturligtvis gå upp, men det blir tillfälligt och lätt att missa att gå ur i tid.
31 kommentarer
Det kan nog stämma.
Fastighetsbranschen i Stockholm är galet överhettad och då menar jag inte bara priserna på bostäder. Det är huggsexa mellan företagen om duktiga platschefer vilket driver lönerna spikrakt upp, konsultföretagen anställer nästan vad som helst som kan stå upp och hyr ut till byggbolag/byggherrar.
En del offentliga upphandlingar av byggprojekt får man nu inte ens in anbud.
Vid ett offentligt projekt i 50-miljonersklassen söder om Stockholm fick man 0st anbud i våras och gjorde om upphandlingen nu höst och fick 0st!! anbud igen.
Leveranstider på prefabricerade betongstommar är nu över ett år, vilket tvingar fram dyrare platsgjutna konstruktioner vilket förlänger byggtider=dyrare.
(det går inte att få ta på prefabstommar, men samtidigt skall antalet bostäder fördubblas enl Stefan "noll koll" Lövfen, vad kommer det att kosta och vem skall bygga???)
Men vem vet, bubblor har en tendens att vara längre än vad man tror om de som styr av någon anledning tycker det tjänar deras intressen.
https://www.youtube.com/watch?v=pfpEHwARhvc
.
Helt rätt. Exakt så är det i Stockholm. Det börjar t o m bli svårt att få tag på prefab från Baltstaterna och Polen också.
Problemet är inte yrkesarbetare utan tjänstemän. Det tar mycket längre tid att träna upp en platschef eller projekteringsledare än en betongarbetare.
Klurigt det här tycker jag. Min föresats är att löpande månadsspara i en mix av fonder. Har så gjort under en tid.
Nu har man tre alternativ.
1. Fortsätta som man bestämt
2. Sluta köpa men behålla det man redan har
3. Sluta köpa och sälja allt och vänta på bättre tider
Risken men 2 och 3 är att man tummar på de regler man satt upp för sig själv och gör man det en gång kan man göra det igen och man kan då tappa kontinuitet. Risken med 1 är att man förlorar pengar men å andra sidan är det inte så dumt att köpa genom en hel nedgång.
4. Sälj hälften och fortsätt månadsspara på ett konto med ränta i en nischbank. Om ett år börjar du köpa fonder igen.
Kanske.
Varför just ett år? Timing är inte så enkelt varken när man går in eller ur.
Drar mig för att sälja då det faktiskt är positivt att löpnade köpa under en nergång kontra att sluta och sen försöka trycka in allt ackumulerat kapital vid ett specifikt tillfälle som då förhoppningsvis är nära någon botten.
Jag tycker det är väldigt svårt att fatta dessa beslut. med stor sannolikhet fortsätter jag spara och ångrar mig om ett par månader när det gått ner 15% till.
Allt beror förstås på om man behöver pengarna om några år eller om 10-20 år.
Det går kanske att köpa aktier 10-20% billigare under året. Absolut en möjlighet.
Samtidigt återigen, skillnaden mellan riskfria räntan och utdelningen på Stockholmsbörsen är riktigt stor. Långa räntan lär heller inte stiga särskilt mycket om konjunkturen viker. För egen del är jag mest intresserad av robusta utdelningar i "tråkiga" företag, och jag ser ännu inga tecken på att dessa kommer sänkas närmaste året. De fem procent utdelning som företagen ger är betydligt mer än de 0,8% jag får hos nischbanken…
Tänkte mest att det inte alls bara finns 3 alternativ. Det finns oändligt med alternativ. 1 år var kanske en slarvig gissning. Man får ju kolla och bedöma själv.
Jag tror också det kan falla 20% till och kanske mer så då är 0,8 bättre än att tappa 10-20% på sina utdelningsaktier trots att man får 5% utdelning. Man borde kunna undvika åtminstone hälften av raset även om man aldrig får exakt rätt timing.
Det är en stor risk att sätta upp "regler" i förväg som man har tänkt att följa, det gör att du mentalt målar in dig i ett hörn. Det är viktigt att hela tiden kunna vara flexibel och göra en ny bedömning när det behövs.
Du kan ju t.ex. plocka ut 25% och sätta in på nischbank och ta ut ytterligare 25% som du använder för att gå kort på börsen.
Ja, om jag var 100% säker på att börsen ska falla 20% till så är det såklart smartast att sälja allt och köpa till 80% av dagens kurs.
Då kommer förstås problemet om det bara faller 10% för att sedan stiga med 10%. Eller att man råkar sälja vid en tillfällig dipp, som hösten 2011.
Jag tror inte jag kan bedöma marknaden särskilt mycket bättre än någon annan så att ständigt avvika från sin strategi kan lika gärna ge förluster som vinster. Så det som fungerar idag kan ge en näsbränna nästa gång, således känns en långsiktig plan som ett tryggt alternativ.
Självklart finns det mer än 3 alternativ men jag kan inte gärna sitta här och räkna upp alla variationer av dem.
Har man inga skulder samt en kontantbuffert så är jag av åsikten att man ska fortsätta sitt sparande, särskilt om man tror sig inte behöva realisera på något tiotal år. Långa nerförs och uppförsbackar tror jag jämnar ut. Följ planen. All världens ekonomiska kunskap kan samanfattas i tre ord;
'Ingen vet någonting'
Har köpt HM, SHB A och Wal-Mart.
Ärligt talat, du kommer nog i i regel tajma fel och förlora på det. Jag fortsätter som vanligt.
Sälj alla fonderna och stoppa in pengarna i en ISK. Där köper du en portfölj med 10-15 svenska och utländska aktier som har haft en historiskt hög direktavkastning (utdelning). Strunta i aktiekursenas utveckling dag till dag – det är avkastningen som är relevant. Nordamerikanska bolag är roligare eftersom dom betalar ut utdelning kvartalsvis eller till och med månadsvis.
Fortsätt att tillföra kontanter till ISKn månadsvis och köp ytterligare aktier succesivt för de pengarna plus utdelningarna.
Eller så kan man följa Claes Hembergs råd istället, som är mycket mer relevant för de säkert mer än 99 % av bloggens läsare som är småsparare, och inte professionella aktiehandlare: Länk
Roliga citat om Market Timing:
“The only value of stock forecasters is to make fortunetellers look good.” — Warren E. Buffett
“A decade of results throws cold water on the notion that strategists exhibit any special ability to time the markets.” — The Wall Street Journal
“Far more money has been lost by investors preparing for corrections, or trying to anticipate corrections, than has been lost in corrections themselves.” — Peter Lynch
“Whenever some analyst seems to know what he’s talking about, remember that pigs will fly before he’ll ever release a full list of his past forecasts, including the bloopers.” — Jason Zweig
“Let’s say it clearly: No one knows where the market is going — experts or novices, soothsayers or astrologers. That’s the simple truth."— Fortune
Själv sparar jag långsiktigt, men viktar om till lite defensivt vid toppar. Köper Tele2 och Telia t.ex. Även SCA bör klara sig bra. Visst fick Telia en smäll, allt kan hända. Men jag tror det var ren spekulation och att kursen återhämtar sig. Har också kommit fina utdelningar genom åren. Billiga indexfonder kommer in i portföljen nu. Vissa bolag är dyra, andra inte. Kommer ni ihåg 2008? Världen skulle gå under och många vara negativ till börsen, även många "finansbloggare" 😉 Men sen som uppgången. Trist för de som stod utanför. Går världen under denna gången? Tiden får utvisa…..
Det gäller min långsiktiga aktieportfölj. Sen har jag en del som jag kör mer offensivt, Då säljer jag vid överköpt och köper vid översålt. Kan ligga likvid i två månader ibland. har gått rätt bra över tiden.
Jag tycker Cornucopia? troligen har rätt när det gäller svenska företag rent generellt. När det gäller byggnation i 08 verkar det helt klart kraftigt överhettat.
Samtidigt finns en del företag som mest exporterar och där borde aktieprisets utveckling avvika från det generella svenska om nu inte konjunkturen är samma i kundernas länder.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Ja, konjunkturmodellen kan vara en modell som ser ut att ha fungerat bra, så länge som börsen rör sig någorlunda stillastående med tydliga upp- och nedgångar.
Det kan också vara så att modellen bara funkat av en slump. Se ovanstående citat ang att pricka rätt på marknaden. Till exempel, hur var det nu med Armstrongs "tusen dagar gånger pi"-cykel? En typisk marknadstimingsmodell som blev helt ointressant när inget speciellt inträffade.
Men om det går ner nu har väl Armstrong levererat igen?
Fast då ligger hans cykel några månader fel. Tanken var ju att marknadsvändningar skulle synas ganska tydligt eftersom någonting är magiskt med talet pi enligt Armstrongs egna datorprogram.
Nä, det är precis som med andra fantasifulla "tekniska analyser" så att de oftast inte fungerar om man försöker förutspå något (däremot finns det många indikatorer som ser bra ut historiskt, men då handlar det om datamining).
Har alltid haft svårt att ta till mig teknisk analys. Speciellt för mindre företag. Men att konjunkturen alltid går i vågor verkar helt riktigt och att Sverige har till större delen högkonjunktur nu.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Armstrong har aldrig påstått att hans pi-datum är exakta. Han har sagt att det är punkter kring vilket marknadsfokus kommer ändra sig. Den som gick ur börsen i höstas har inte gjort fel.
Jag har i ngt blogginlägg tittat på det där historistk och jag tror det är inom 1-6 månader från dessa punkter som något händer.
Och med "något händer" innebär det bara en marknadsvändning, inte nödvändigtvis en krasch eller något dramatiskt.
re. Joakim Persson
Du har nog missförstått Armstrong om du tror att han förutspådde en aktiekrasch den 1 oktober 2015. Det han förutspådde var INLEDNINGEN på en statsskuldskris. Återstår att se om han får rätt eftersom det oftast inte går att utläsa förrän i efterhand vad som var den egentliga inledningen av en sådan händelsekedja.
Vad anser du om kursmöjligheten för enstaka företag? Enstaka företag med bra resultat kan väl alltid gå tvärt emot en indexnedgång?
ja, men oftast inte värt att gå emot trenden. Bolag som går bra kan ändå utvecklas dåligt på börsen tills de "återupptäcks" igen i ett mer positivt börsklimat.
Ja, nog tycks OMX högt värderad och det finns antagligen skäl att överväga en minskad exponering. Men vad är alternativet? Fastigheter? Olja? Sparkonto? Jag har svårt att hitta något som är bättre än småbankernas räntor. Skulle kanske vara en spekulation i en uppgång av oljepriset då kanske.
Om man är kortsiktig finns det nog all anledning att röra sig bort från börsen. Dock har det gjorts en del undersökningar som visar att om man bara fortsätter att månadsspara i en indexfond så blir slutresultatet efter en längre tidsperiod inte mycket sämre än om man verkligen lyckas pricka botten och toppen (köpa/ sälja). Dessutom visade det att på riktigt lång sikt blir det bättre avkastning än om man lyckas pricka botten och toppen. Troligtvis pga utebliven utdelning när man köper och säljer konstant.
Konjunkturen enligt Martin Armstrong:
ECONOMIC CONFIDENCE MODEL
From an economic viewpoint, the economy turned down Fri. Oct. 30, 2015 on a global scale coinciding with our Cycle of War on the international model. We should see the economy turn downward into a steeper recession moving into Fri. Oct. 28, 2016 which is the next turning point on the Economic Confidence Model followed thereafter by Fri. Nov. 24, 2017. Caution is advisable for it appears we should see an overall recessionary trend emerge on a global scale this time. The critical political target on our Pi Model will be Thu. Nov. 22, 2018 where typically important political events unfold. Overall, this economic decline should continue into the the next low of the Economic Confidence Model which will be due in Tue. Dec. 31, 2019.
Konjunkturen enligt Martin Armstrong:
ECONOMIC CONFIDENCE MODEL
From an economic viewpoint, the economy turned down Fri. Oct. 30, 2015 on a global scale coinciding with our Cycle of War on the international model. We should see the economy turn downward into a steeper recession moving into Fri. Oct. 28, 2016 which is the next turning point on the Economic Confidence Model followed thereafter by Fri. Nov. 24, 2017. Caution is advisable for it appears we should see an overall recessionary trend emerge on a global scale this time. The critical political target on our Pi Model will be Thu. Nov. 22, 2018 where typically important political events unfold. Overall, this economic decline should continue into the the next low of the Economic Confidence Model which will be due in Tue. Dec. 31, 2019.