SCB:s Småhusbarometer rapporterar in att villapriserna påstås öka. Men tittar man lite djupare ser det också ut som att svenskarna köper villor med allt lägre standard, dvs lägre taxeringsvärden. Gissningsvis har man inte råd att med dagens bostadspriser köpa kvalitet i samma utsträckning.
Småhusbarometern. Källa: SCB |
Snittvillan i Sverige kostade i december 2 667 000:- SEK, dvs bland de villor som faktiskt såldes. Det är en ökning på 6.95% mot december 2014.
Samtidigt har dock taxeringsvärdena på de sålda villorna fallit med 6.20%, från 1 581 000:- SEK till 1 483 000:- SEK. Detta är dubbelt spektakulärt, eftersom de senaste årens allt högre villapriser drar upp taxeringsvärdena.
Enda förklaringen som jag ser det är att allt färre köper premiumvillor – både i standard och i läge. Istället letar man sig dit det finns mindre attraktiva villor.
SCB:s egen statistik baserar sig på förändringarna i k/t-tal, dvs pris genom taxeringsvärde. Detta ger en ökning på nästan 14% på helåret och 3% enbart i december. Fast mer intressant hade varit att se prisföränringarna fördelade på olika taxeringsvärdesgrupper. Det kan mycket väl vara så att premiumobjektens omsättning faller, rent av att priserna på dyrare villor har stagnerat, men k/t-statistiken fortsätter stiga eftersom kreditvärdigheten istället jagar villor med lägre kvalitet (standard+läge)?
Snittvillan såldes (nåja, skrevs in i lagfartsregistret) för 5 286 000:- SEK i Stor-Stockholm, 3 876 000:- SEK i Stor-Göteborg och 3 279 000:- SEK i Stor-Malmö. Dyrast är villorna i Nacka kommun med 7 569 000:- SEK, bland de listade större kommunerna, medan man i mycket prisvärda inre Skåne, med sina utmärkta pendlingsmöjligheter till Lund och Malmö köpte snittvillan för 1 156 000:- SEK i Hässleholm. Där kan du alltså komma undan med räntebetalningar för en 100% belånad villa runt 1 000:- SEK i månaden efter ränteavdrag (baserat på 1.5% i bruttoränta). Släng på lite drift på det och det kostar säg 4 000:- SEK i månaden att bo i en villa i Hässleholm just nu.
18 kommentarer
Vem vill bo i Hässlehåla?
Pendlingstiden är ca 35 min mellan Lund och Hlm. Det gör ca 6 h i veckan eller 15 % av din arbetstid.
Hur mycket lägre blir din inkomst på 85% arbetstid? Medellön säg 40000/månad, alltså 6000 före Maggan, 3000 efter Maggan, och 1000 för pendlingskortet eller 2 Miljoner mer i botorsklån om man lånar till 2% ränta ( inget avdrag) .
Det räcker fortfarande inte till en villa i Lund…
Kan man inte sedan åka med subventionerad kollektivtrafik blir det ännu dyrare. I Skåne betalar du ca 60%…
"Vem vill bo i Hässlehåla?Pendlingstiden är ca 35 min mellan Lund och Hlm. Det gör ca 6 h i veckan eller 15 % av din arbetstid.
Hur mycket lägre blir din inkomst på 85% arbetstid? "
35 minuter i pendlingstid är inte så mycket som du verkar tro. Pendlingstiden är just 35 minuter i snitt i Stockholm, i Malmö kommun är snittet 29 minuter. (https://books.google.se/books?id=wOts7cMVPuwC&pg=PA53&lpg=PA53&dq=pendlingstid&source=bl&ots=y903HWubit&sig=L_klvp2fUjSwHvRwbghb0yFbBVs&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwiQ6vCP7qnKAhXLFywKHQ2WAzAQ6AEILDAC#v=onepage&q=pendlingstid&f=false)
Det finns nog ingen som går ner i arbetstid eller inkomst pga en sådan förhållandevis låg pendlingstid.
Tåget tar 35 min best case station till station. Släng på 15, i Lund /Malmö 20 min stadsbuss och lite väntetid. Din pendlingstid ÖKAR med 6h i veckan
Det är ändå en bit
Tåget tar 35 min best case station till station. Släng på 15, i Lund /Malmö 20 min stadsbuss och lite väntetid. Din pendlingstid ÖKAR med 6h i veckan
Det är ändå en bit
En pendlingstid på 30-35 minuter är ju väldigt bra i Stockholm. Men allt under en timme är nog idag tyvärr att anse som helt OK.
För att fler skall få en lägre pendlingstis så krävs det nog en mer flexibel och rörlig bostadsmarknad, så de som behöver kan flytta närmare jobbet. Eller att fler kan jobba på tåget/bussen tex.
Har själv 1t 30m på ett ungefär. Enkel väg.
Under 35 minuter i Stockholm är väl väldigt attraktivt. Beror i och för sig på om det är dörr till dörr eller bara själva kollektivtrafik/bilfärden.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Intressant, inte omöjligt. Ju längre avstånd, sämre läge, eller längre restid, desto större beroende av fungerande kollektivtrafik. Slutar den fungera faller värdet gissningvis fortare på mer perifera lägen kanske.
En annan förklaring är att man bygger nytt utanför tätorterna. En ny villa kostar säkert minst 4 miljoner att bygga men marknadspriserna ligger betydligt lägre. Man kanske då planerar att bo där livet ut men livets svårigheter som skilsmässa, arbetslöshet mm tvingar en att sälja. Det är väl i princip väldigt få platser i Sverige där produktionskostnaden understiger marknadsvärdet.
Vilken storlek på en villa menar du då? Jag har hört snarare att markvärdet är numera en ansenlig del av en ny villas totala värde. Annars hört uppskattningar på 1-1.5M Sek material, 1-1.5 M Sek arbetskostnad. Sen återstår markvärdet (dvs vad tex kommunen vill ha för att sälja marken).
Osäker på om gräv- och led,ingarbeten ingår i arbetskostnaden.
Det blir väl ca 4 miljoner så där är vi överens. En tomt i Stockholm kostar 2-3 miljoner och så tillkommer avgifter som vägavgift, va-anslutning mm som är på väldigt höga belopp. Vill man ha en riktig tomt i stället för sprängsten och fyllnadsmassor så är man snabbt uppe i ytterligare en miljon.
Markvärde för bostadsbygge är väl om något ett hitte på?
Inte ens bästa odlingsmarken utanför Lund är värd 1,5 MSEK för 20*20 m lera, inom överskådlig tid.
Nja…se,här tex: http://www.hemnet.se/bostad/tomt-glomsta-huddinge-kommun-reginastigen-33-8572936 Glömsta är ett område i Huddinge Kommun,i Stockholm län som håller på bebyggas.
Driften du pratar om kräver givetvis vedeldning. En dåligt isolerad 70-talsvilla kan kosta 10000 kr per månad att värma med elradiatorer.
Nja, det är väl extremt, sista percentilen uppe i Norrlands inland när köldlnäpparna drar ner kvicksilvret mot -40 F.
Har du så höga kostander mer än några veckor om året åtgärdar man brister i skalets värmeisolering, stänger fönstren osv. Lagar hålen mm. Sedan kan man fundera på bergvärme… Eller något.
Det är väl inte konstigt att folk vill köpa billiga renoveringsobjekt. Det frigör lånade pengar till ny bil, Thailandresa och köpfest på elektronik. Är huset färdigrenoverat blir det inga pengar över förrän huspriserna ökat, man vill ju shoppa nu, inte nästa år!
Men nu har ju Jonas Sjöstedt sagt att han är en partychrasher. För att stödja regeringen kräver han både skattehöjningar och indraget ränteavdrag. Eftersom priserna stabiliserat sig i stratosfären kommer återinträdet göra inni helvetes ont.
Jag vill tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket.
Men nu har ju Jonas Sjöstedt sagt att han är en partychrasher. För att stödja regeringen kräver han både skattehöjningar och indraget ränteavdrag. Eftersom priserna stabiliserat sig i stratosfären kommer återinträdet göra inni helvetes ont.
Jag vill tacka bostadsbubblan som har gett mig så mycket.