Dags för lite oplanerat fredagsmys. Det inträffade idag ett kärnkraftshaveri i ryska Leningrad Oblast1., vilket inte uppmärksammats.
Kärnkraftverket i Sosony Bor stoppades idag, sedan ett rör med radioaktiv ånga gått sönder i ett av blocken. Se även här. Tillägg: Reaktorn är av samma typ som Tjernobyl.
Man intygar dock att ingen radioaktivitet ska ha läckt ut och dessutom ska det blåst mot Baltikum och Finland, så ryssar ska inte behövt vara oroliga eller evakuera. I Finland bekräftar man att det ännu inte blivit onormala nivåer av radioaktivitet i luften.
Det var väl fredagsmysigt att vi har gamla sovjetiska kärnkraftsreaktorer i vårt närområde och att en av dessa havererat!
1. Ja, även om Leninggrad bytt namn till S:t Petersburg heter regionen fortfarande Leningrad.
Tillägg: Tydligen släppte man ut den radioaktiva ångan från kraftverket.
Via drysyaRF :Выброс пара ЛАЭС pic.twitter.com/Rpto7CutYP A Supposedly the steam release from L-NPP @cornubot @oplatsen
— T_R (@T_R95) December 19, 2015
40 kommentarer
För att öka myskänslan ännu mer kan det vara på sin plats att påtala att samtliga reaktorer i drift vid Leningrad NPP är av samma typ som i Tjernobyl. Dvs RBMK-1000 med plåtskjul ovanpå.
Lite radioaktiv ånga kan vi nog leva med men beroende på hur gammalt bränslet i reaktorn är och hur ivriga ryssarna är att återstarta kan spännande saker inträffa. Som att reaktorn flyger upp genom taket när den lite oväntat "klättrat upp ut jodgropen"..
Tyvärr är det nog så att människans dysfunktionella associationsförmåga spelar in lite här. Och den egenskapen kommer förmodligen att bli vår baneman, alltså helt självförvållat när vi når akopalypsens höjder.
xenongropen…
Tycker nog att track record skall tala för sig själv.
Säkert USA's fel nu igen. Jag fick nämligen "lära mig" av min granne att det minsann var USA's fel att reaktorn i Tjernobyl flög i luften. De hade tydligen lurat ryssarna och levererat fel bränsle. Sovjetiska kärnkraftsoperatörer verkar minsann lättlurade. Min granne är f.ö. från östra Ukraina och anser att ryssar och ukrainare är ett och samma folk.
Jag tycker att danskar, finnar och norrmän är samma folk som svenskar. Vad nu det har med sovjetiska reaktorer att göra.
Samma folk i den utsträckningen att det inte gör så mycket om man annekterar hit och dit litegrann eller?
Precis. Vad tror du om lite annektering av Norge i all vänskaplighet..
Jag vill minnas att både Tjernobyl och Harrisburg inträffade när teknikerna körde respektive reaktorer utan kylning?
Tjernobyl inträffade ironiskt nog när dom gjorde ett test för att förbättra säkerheten vid låg effekt på reaktorn (ett riskmoment). Och för att köra testen så fick dom koppla ur den lilla säkerhetsautomatik som fanns.
Oops.
Var det inte när Homers fågel löpte amok?
Man ska nog inte oroa sig i onödan. De här människorna är kompetenta och vana vid att undvika katastrofer. Ja, det sker hela tiden så övning är verklighet. Inget att bry sig om. Skingra er nu! annars…
Precis. Men det där med avstängning av kylsystemen är ju bara "propaganda från USA", enligt vissa från Ö Ukraina. Skönt att man har en granne som verkligen vet hur det egentligen ligger till med den saken.
Så reaktorn var så kass att den flög i luften även med fungerande kylsystem? Känns genast tryggare nu 😛
Nej. Den flög i luften därför att man stängde av kylsystemet i samband med någon typ av test. Sedan verkar man ha misslyckats med att återstarta kylsystemet. Ooops. Varmt. Poff.
Men vad säger de som pratar om USA propaganda då? Jag håller det inte för omöjligt att sovjetiska reaktorer han haverera utan hjälp iofs..
Ja du, det ska jag säga dig vad jag tror. De snackar en jävla massa skit. Men killen tycker uppenbarligen det är mysigt med gemenskapen som Kommunismen ger t ex. Allt är citerat och klart och jag häpnar. Fråga dina polare, de kanske tycker likadant?
Dessutom är väl snart Östersjötorsken helt rödlistad , så vad är det kvar att äta?
Giftalger som muterar?
Från 1,5 till 800 grader. Du kan lita på mig, du kan lita på mig
Dessutom är väl snart Östersjötorsken helt rödlistad , så vad är det kvar att äta?
Giftalger som muterar?
Har det ens hänt? Eller är det bara en fejkad nyhet för att EU-politiker ska känna att det kanske gått lite för långt med sanktionerna nu lagom till beslut ska fattas om halvårs förlängning av EUs sanktioner?
Har det ens hänt? Eller är det bara en fejkad nyhet för att EU-politiker ska känna att det kanske gått lite för långt med sanktionerna nu lagom till beslut ska fattas om halvårs förlängning av EUs sanktioner?
Planekonomisk ingenjörskonst av högsta kvalitet
Tillskillnad från den kapitalistiska i fukushima och harrisburg?
Fukushima drabbades av en rad rätt jobbiga händelser utanför kärnkraftverket. Eller menar du något annat? Tokaimura 1999 incidenten är väl enklare att jämföra mot.
Fukushimautsläppen tickar på, i havet utanför USA;s västkust är vattnet radioaktivt. Hur mår djurlivet? Det fiskas väl på som om ingenting hänt.
@wikström 14:50
Jag får intrycket att det radioaktiva utsläppet från Fukushima har varit bra mycket allvarligare än vad som har rapporterats officiellt. Man har förmodligen mörklagt av ekonomiska skäl, läs Alaskafisket.
Först och främst använde japanerna vatten som sprutades på härdsmältan för att kyla den. Det är ofantliga mängder vatten som då åtgår. De kan rimligtvis ej ha magasinerat denna mängd, utan spolat ut det i havet. Sedan har vi det direkta radioaktiva utsläppet från de havererade reaktorerna. Sannolikt har också utsläpp från den bassäng där utbränt kärnbränsle och plutonium förvarades, hamnat i havet.
Den stora stillahavsströmmen Kuro-shio tangerar medurs östra Japan, Kamtjatkahalvön och Alaska. På sommarhalvåret tränger Kuro-shio in i Berings sund och når det arktiska havet.
Olyckan hände i mars. På sommaren samma år rapporterades att valrossar, sälar och isbjörnar uppvisade typiska strålskador och en förhöjd dödlighet. Speciellt fokus var på anfrätta isbjörnar i Alaska. Men ingen officiell myndighet bekräftade att det var strålskador. De var oförstående och talade om en mystisk sjukdom. De har heller inte redovisat några uppmätta becquerelvärden på kött från dessa döda djur, vilket jag tycker är mycket märkligt.
1986, efter Tjernobylolyckan, fick svenska folket löpande rapportering över becquerelvärden från renkött, svampar och insjöfisk fångade i Gävleborgstrakten.
I samband med Fukushimaolycken antydde Cornu på sin blogg att man ska undvika att äta Alaska Pollock fångade i Stilla havet. Jag har rings Livsmedelsverket angående becquerelnivåerna på Alaskafångad fisk. Livsmedelsverket gör ingen sådan radioaktiv analys på livsmedel, blev svaret. Jag har konsekvent sedan olyckan undvikit att äta fisk som har fångats utanför Alaska.
Gruelse, en rapport från en ensamseglare som ett flertal ggr seglat mellan Japan och USA meddelade att havet aldrig varit så dött på liv någon gång som nu.
@Wikstrom & Gruelse
Det är inte omöjligt att det radioaktiva utsläppet är värre än det raporterats om. Det har redan diskuterats i medier efter olyckan om hur allvarligt utsläppet varit. Liksom att det varit en del tillbud (US Navy skeppet som det föll radioaktiv snö på exempelvis). Däremot är det svårare att bevisa huruvida det är mörklagt eller inte, och i sådana fall av vem. Ni får ta fram bättre underlag för att slå fast med större säkerhet att det skulle ha varit mörklagt. Det är inte alldeles enkelt att mäta. Om jag förstått saken rätt så kan man konstatera förekomsten av radioaktivitet, men därmed inte utan vidare analys (isotop, sönderfallskedja och halveringstid) slå fast att den är tex från Fukushima. Många toppdjur är ju samlingpunkt för både gifter och radioaktivitet. Däremot oroande om det är som Gruelse skriver att det inte undersöks hur strålningen spridits, fisken går att äta och varför det var fel på isbjörnarna.
Vattnet som användes för att kyla reaktorhärden med magasinerades först om jag inte tar miste. Om det släpptes ut i havet sen vet jag ej.
Däremot kan man nog lugnt kritisera TEPCO för en alltför valhänt hantering efter att olyckan skett. De borde nog ha slagit larm och panik tidigare.
@T en annan läsare 11:16
Jag kommer ihåg hur ofta det presenterades strålningsvärden från livsmedel efter Tjernobylolyckan 1986. Gränsvärdet var då satt till 300 Bq. Man hade uppmätt åtminstone 10000 Bq i renkött vid något tillfälle, om jag minns rätt.
Så varför var det då, 1986, så lätt att presentera strålningsvärden, medan jag inte hittar några strålningsvärden på fisk fångad utanför Alaska efter Fukushimaolyckan, trots dagens internet? Någon annan kanske hittar det vi eftersöker?
http://www.viewzone.com/fukushima.walrus.html
Med risk för att den russofobiska bloggägaren går bärsärkagång i kommentarsfältet hänvisas, angående utsläpp från vattenmagasinet, till komplement-MSM:
http://se.sputniknews.com/swedish.ruvr.ru/news/2013_08_22/Fukushima-forgiftar-varldshavet-och-framkallar-cancer-4690/
Kanske svårt för dig att förstå, gruelse, men du vet att Strålskyddsmyndigheten inte mäter fisk i Stilla Havet? Utan mäter strålning i Sverige. Annan myndighet, annat land, annan kompetens, annan finansiering, annat uppdrag.
@Cornu 17:50
Kanske svårt för dig att förstå, Cornu, men det heter i så fall Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), inte Strålskyddsmyndigheten, och den gör väl överhuvudettaget inga egna strålningsmätningar på livsmedel.
Kanske svårt för dig att förstå, Cornu, men jag pratar om Livsmedelsverket, som åtminstone tidigare har kontrollerat att livsmedel, som vi importerar, uppfyller vissa gränsvärden för vissa skadliga ämnen. Att de hade tillgång till strålningsmätarkompetens för livsmedel, framgår av deras hemsida:
”1986 skedde en kärnkraftsolycka i Tjernobyl i Ukraina. Efter nedfallet från olyckan hamnade radioaktivt cesium i svenska marker och vatten. De första åren efter olyckan undersökte Livsmedelsverket med flera en rad livsmedel. Man hittade förhöjda halter av cesium-137 i insjöfisk, vilda bär och svamp, och i kött från ren, älg, rådjur och får.”
…
” Under 2011 analyserades 1 967 prover på livsmedel och foder från Japan och 409 prover på stillahavsfisk. Alla prover hade halter långt under gränsvärdena för jod-131, cesium-134 och cesium-137. Det är därför mycket liten risk att få i sig radioaktiva ämnen med mat från Japan. Den utökade kontrollen pågick till den 31 mars 2014.”
Här skulle jag önska för förtydligande att några analysresultat för stillahavsfisk (och rent allmänt, även isbjörnar med den ”mystiska sjukdomen”) utanför Alaska redovisades, vilket jag inte kan finna. Detta med tanke på att en del isbjörnar, sälar och valrossar i norra Stilla havet och Arktiska havet uppvisade symptom liknande dem vid strålskador.
Det kan vara bra att veta i sammanhanget att det läckte ut ca 300 ton radioaktivt vatten per dag under flera år efter Fukushimaolyckan:
” More than two years after the Fukushima accident, the worries of radiation still prevail after a series of revelations about contaminated water flowing from the Fukushima plant into the Pacific Ocean. Of particular concern is the
disclosure by the Chief Cabinet Secretary in August 2013 that the Fukushima plant was leaking approximately 300 tonnes of contaminated water into the Pacific Ocean each day.”
http://www.legco.gov.hk/research-publications/english/1314rb03-food-control-measures-after-the-fukushima-accident-20131224-e.pdf
The fact that the ECCS was isolated did not contribute to the accident; however, had it been available it might have reduced the impact slightly.
Lite kuriosa: Direkt efter stängningen av Barsebäck så importerade vi via Finland kärnkraftsel från St Petersburgs reaktorer.
Dvs faran flyttade från ett Svenskt reaktorbatteri med Köpenhamn som närområde till ett Ryskt batteri med St Petersburg som närområde.
Skönt att vår vindkraft ger så mycket el. Tidigt idag gav vinden mer än vattenkraften och nettoexporten av el har pågått länge nu. Mysigt att solen skiner nu. Var nyss ute klädd endast i tofflor och morgonrock och såg att temperaturen i skuggan var 282 K. Blir lite tulpaner planterade i växthuset strax. Ingen annan uppvärmning av växthuset än solen, men blir säkert lite tulpaner tidigt i vår som klarar sig från rådjuren. Faktiskt skönt med lördag och att slippa hålla koll på börsen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Tack, Nano, för att du räknar i Kelvin.
Tycker vi kontinuerar med det alltfortgent!
Nu blir det fart på Romsson nu har hon chansen igen att rädda världen, trots att ingen människa blivit skadad eller dödad.
Tänk om MP:arna fick reda på att allt vi dricker och äter innehåller radioaktivitet , helt naturligt.
Det verkar som de säkerhetsansvariga inom kärnkraftsindustrin inte har förmåga att tänka utanför bag-in-boxen. De borde tänka u-båt.
Om nu en meteorit träffar havet med våldsam kraft, likt den meteorit som slog ned i Sibirien för några år sedan, så kommer en tsunami uppstå. Våghöjden på tsunamin är beroende av kraften hos meteoriten och topografin för land-hav.
De flesta kärnkraftverk ligger vid havet av kylningsskäl.
Att en meteorit kan orsaka en tsunami verkar de säkerhetsansvariga vid kärnkraftverken inte ha tänkt på. I alla fall inte de som ansvarar för kärnkraftverket i Sosnovyj Bor, som är säkrat för en våghöjd på 5 meter i Östersjön.
Våghöjden vid Fukushima var betydligt högre än 5 meter, som dränkte och släckte ut det dieseldrivna reservaggregatet för kylsystemet, med känt resultat.
Varför ser inte de säkerhetsansvariga vid kärnkraftverken till att de dieseldrivna reservaggregaten kan dränkas och ändå ha full funktion? Här kommer alltså u-båtstänkandet in. U-båtar har dieselmotorer och syrgastuber ombord samt kan arbeta under vatten. Detsamma borde också gälla för reservkraften vid kärnkraftverken.
Visst kan det bli en tsunami från en meteorit, asteroid eller komet. Kan nog vara större risk att en vulkan kollapsar och ger en tsunami. Vulkanen Cumbre Vieja på La Palma förväntas en gång orsaka en tsunami. Orsaken är att 1949 under en vulkanisk eruption så åkte en del av ön ner i havet. När ett nytt utbrott inträffar så kan hela västra ön kollapsa i Atlanten och orsaka en tsunami som får förödande konsekvenser för USA:s östra kust.
Än vanligare är att en jordbävning ger en tsunami. Fast någon stor jordbävning har vi inte haft i Sverige på flera tusen år. Alltså är risken liten för en ny sådan.
Själv är jag mer bekymrad över den dåliga bevakningen mot terrorister vid våra reaktorer. Hittills har terrorister förstås föredragit knivar, svärd, bomber och skjutvapen direkt mot helst obeväpnade personer.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@gruelse 19:09
Ja, det stämmer att kärnkraftverk behöver ligga nära vatten på något sätt av kylningsskäl (i alla de som byggts idag). Tyvärr är det så att vatten och oceanen är bland de få sakerna som är tillräckligt stora och massiva att gömma radioaktiva ting i och späda ut på.
@Nanotec & Gruelse 19:09
Som Nanotec påpekar. Det är lite likt översvämningsrisk.
50-års flöde, 100-års flöde osv. Varje höjning motsvarar kanske en rejäl ökning av kostnader för att teoretiskt klara det.
I det här fallet är det ett kärnkraftverk som är byggt under 1950-1960-talets ledmotiv och trender, och då i en jämfört med idag möjligt mycket mer positiv anda. Då man som det verkar inte brydde sig så mycket om miljön eller människorna. Se länkarna nedan.
Å ena sidan är det så att Japan råkade ut för en katastrof av en närmast biblisk storleksordning (Magnitud 8 och en Tsunami är ingen lek). De är fortfarande människor och försökte nog göra så gott de kunde mitt i chocken och allt kaos. Men å andra sidan har de en kultur där stolthet och att inte tappa ansiktet är nog så viktigt, då kan det vara väldigt svårt att vara den medarbetaren som larmar om eventuella designfel eller sprickor i rör. Det för med sig stora kostnader att bygga om ett kärnkraftverk. Vem är beredd att ta den kostnaden? Hade det fungerat bättre i Sverige? (Hint: Vi har inte varit fria från att nästan ha olyckor heller väl?)
Lite bakgrund:
https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_in_Japan#Other_accidents
https://en.wikipedia.org/wiki/Four_Big_Pollution_Diseases_of_Japan