Den lille (och store) preppern behöver förstås grundläggande kunskaper i att kunna förutspå vädret. När kommunikationerna ligger nere och dammet fyller vara IT-system, så återstår bara att titta upp på himlen och dra slutsatser. Då är Handbok för molnskådare (Adlibris 126:-, Bokus 113:-) av Linnéa Krylén en bra början för såväl gammal som ung.
Boken Handbok för molnskådare: en faktabok om vad som rör sig på himlen är visserligen inriktad på åldern 6 – 9 år, men även den vuxne kan ha stor glädje av den här boken. Om inte annat kan det vara bra att ha en ung metereolog i hushållet att konsultera.
Handbok för molnskådare. |
Vet man huruvida det ska regna, bli åska eller störstskurar, så kan preppern anpassa sig och planera bättre. Ska man planera för aktiviteter utomhus? Ska man bryta lägrets relativa skydd och omgruppera eller inte? Räkna inte med att du alltid kan kolla upp hur vädret ska bli på din iPryl, speciellt inte i en krissituation under zombieapokalypsen.
Ofta kan man få svar på detta genom att helt enkelt titta på himlen. Och kom ihåg att vad som än händer har du alltid med dig dina kunskaper. Kunskaper och den fysiska grundhälsan är det enda preppern alltid kan förlita sig på. Resten är bonus.
Visst, du kanske inte kan förutse vad det är för väder i morgon, men åtminstone vad som gäller de närmaste timmarna, rent av resten av dagen, om det inte blåser för mycket. Upp på en hög punkt så man kan se långt, så kan man räkna ut ännu mer av hur vädret ser ut de närmaste timmarna.
Boken är trevligt tecknad och föredömligt skriven av Linnéa Krylén och faktagranskad av Pär Holmgren. Även om den sägs vara inriktad för åldern 6 – 9 år, så finner åtminstone jag den rysligt intressant.
Om inte annat kanske du kan få dina telningar att titta upp från sina iPrylar då och då…
Ni hittar alltså Handbok för molnskådare hos Adlibris för 126:- eller Bokus för 113:-. Billig kunskapsanskaffning för alla väder. Recensionsexemplar via Opal Förlag.
3 kommentarer
Pär Holmgren?
Ja, då förstår jag att man måste ta höjd!
Stor risk att bli blöt om fossingarna annars…
Var det fyra meter per sekundkvadrat Kattegatt stiger med?
Ja, inte är det ju i första hand Pär Holmgrens fel
Jag vill ge ett annat råd. Spendera tid ute med dina barn och gör vad ni tycker är roligt. Inför att som en sidogrej till vad ni gör annars att också titta på moln i verkligheten och att samtidigt observera väder och förändringar. Inget slår det självupplevda som pedagogik och upplevelse.