Riksbanken lämnar sin styrränta reporäntan oförändrad på -0.35%, men meddelar att man avser att köpa ytterligare statsobligationer för 65 miljarder kronor.
Man ger nu ett (för tillfället) tydligt besked att reporäntan inte kommer höjas ens under 2016. Tvärt om räknar man i sin prognos på ytterligare sänkningar av räntan.
Stefan Ingves.
Foto: Riksbanken |
Riksbanken skriver:
“Sammantaget bedömer Riksbankens direktion att penningpolitiken behöver bli mer expansiv för att understödja den positiva utvecklingen i svensk ekonomi och säkerställa kraften i inflationsuppgången. Direktionen har därför beslutat att utöka köpen av statsobligationer med ytterligare 65 miljarder kronor, så att köpen uppgår till totalt 200 miljarder kronor vid halvårsskiftet 2016. Reporäntan behålls oförändrad på −0,35 procent men en första höjning av reporäntan skjuts ungefär ett halvår fram i tiden jämfört med tidigare bedömning.”
I sin prognos ska nu reporäntan ligga på -0.41% fjärde kvartalet 2016. Även om bara är en matematisk prognos, så visar man därmed att det inte blir aktuellt med någon räntehöjning på drygt ett år. 2017 ska dock räntan höjas och man förväntar sig ha nått de önskade KPI-inflationsmålen till dess.
Naturligtvis tvår man sina händer och ojar sig över hushållens skuldbubbla och insisterar att åtgärder måste tas mot detta, men själva avser man att elda på brasan och säger sig även stå redo att sänka räntan ytterligare.
36 kommentarer
OT: Här är något för er som vill emigrera från Sverige – börja light – Estland (1,3 miljoner medborgare) blir innovativa och vill ha 10 miljoner nya e-medborgare till 2025:
http://qz.com/534554/estonia-is-making-it-easier-to-cross-borders-digitally/
Fick igår bekräftat att jag har rätt till medborgarskap i det land där min ena förälder kommer från. Hurra!
Inga krångliga utredningar och trassel utan jag är helt enkelt berättigad medborgarskap, allt jag behöver göra är att ansöka. Det var länge sedan jag kände en sådan glädje och lättnad. Vetskapen om att jag enkelt kan "fly" landet Sverige till förmån för ett, förvisso fattigare land, men ack så mycket bättre klimat i debatten, politiken och åsikterna än det är i Sverige.
Får man fråga vilken land det gäller?
vilket skall det vara!
Tjeckien!
Även om Tjeckien är fattigt så är det betydligt tätare med lyxbilar i Prag än i Stockholm.
Jag tror att en person med lite go och kunskap kan antagligen lättare tjäna pengar i Tjeckien än i Sverige. Och det tror jag gäller ganska många länder där det finns tillgång till internationellt sett billig arbetskraft.
Reagerade på just detta. Lyxbilar överallt. Och poliser. Överallt. Man verkar ha inställningen att polisen bör hänga i ett gatuhörn istället för i fikarummet på polisstationen.
Tjeckien har en annan polisorganisation än Sverige.
De har både en nationell polisstyrka och en stadspolis. De poliser som hänger i gathörnen är normalt sett stadspoliser eller ordningspoliser om man så vill. Sen är det lätt att få intrycket av att även privata väktarbolags anställda är poliser.
Generellt har jag alltid trivts i Tjeckien och jag ser det verkligen som ett andra hem.
Språket är det stora problemet för mig. Då flyktingar som kom till Sverige tidigare de facto inte kunde resa hem igen en vecka efter att de fått PUT så sågs det inte som så viktigt att lära sina barn språket. Inga resor skulle ändå vara möjliga, kanske någonsin, fokus hos dåtidens invandrare låg även på integration/assimilering i Sverige. Otur för mig, men en helt rimlig situation i verkligheten. En verklighet som Sverige går helt i otakt med.
Jag hoppas att jag kan bidra positivt till den tjeckiska nationen och kulturen om jag bestämmer mig för att flytta dit. Som tur är har jag en del kontakter där som kan hjälpa mig att komma till rätta.
Anekdot; En väns dotter är högskoleutbildad och jobbar på bank med lånehandläggning (backoffice/kundservice) och har en månadslön på 440 euro. En tvåa i centralt läge i Prag kostar mellan 200 000 och 600 000 euro beroende på hur centralt man vill bo.
Om man som svensk flyttar dit får ett vanligt knegarjobb mot den svenska marknaden kan man få en lön på cirka 1 000 euro i månaden.
Med förväntade ökade intäktskrav för stat och kommun och förväntad bromsande ekonomi så reagerar Ingves förutsägbart och trycker foten lite hårdare på gaspedalen som redan ligger kloss mot plattan och överlämnar med varm hand skuldbubblan till politikerna att hantera.
På något sätt känns det som om 'Expectation management' fungerade bättre för några år sedan, alltså då när Greenspan var chef.
Nuförtiden är det ju knappt nån som bryr sig.
Just ja.. apropå 'Icke-inflationen':
TV avgiften gick upp med runt 7% på sista räkningen.
Ungarnas försäkring på TryggHansa kostar 8% mer än i fjol.
Handelsbanken höjde sin kortavgift med 50%
Anekdoter men ok:
Betalade ungefär lika mycket till Länsförsäkringar som förra året men detta år fick jag 1000 kr tillbaka i Premie – det är det som är skillnaden. Ditt försäkringsbolag ökar vinsten och behåller pengarna – mitt ökar vinsten och betalar tillbaka den.
Din bank höjer priset på sina kort för att de efter nyårs-skiftet inte kan ha så höga avgifter mot handlarna.
Som sagt, LF rockar. Bra att ha att göra med vid skadeutfall också.
Njaeee, LF kanske är bra på somliga ställen, dock är dom katastrofala i Skåne samt Medelpad (egen erfarenhet)
Handlade toapapper igår på coop, balpriset har höjts från 62,50 till 67,50. Men det är väl bara en chimär, likt allt annat? Minns sist jag var på coop då var det skyltar överallt med en slogan "Nu sänker vi priset på tusentals varor" – jo tjena.
Mitt försäkringsbolag vill året framåt höja premien på bilen med 25%. Detta med Ceteris Paribus för mig som kund.
"Icke-inflationen" som sagt.
Jag föreslår att du genast ringer försäkringsbolaget och undrar vad det är frågan om. Själv fick jag en premiesänkning i år (visserligen bara med en krona, men…).
Ytterligare ett exempel på vår nuvarande "icke inflation" de kommunala höjningarna för VA avgifterna.
Värsta exemplet jag hittade var, vid en snabb granskning, Osby kommun. Citat från VA bolaget"Den aktuella förändringen innebär att de fasta avgifterna höjs med 100 % från och med den 1 juli 2015. Samtidigt höjs anläggningsavgiften med 30 % per fastighet. De rörliga brukningsavgifterna är dock oförändrade. Det totala utfallet för höjningen blir upp till 30 %. För ett Typhus A, dvs genomsnittsabonnenten, innebär detta en avgiftsökning från 7416 kronor till 9596 kronor per år" Klicka gärna på länken för att hitta fler kommuner. Minsta ökning jag hittade var på 3%
https://www.google.se/search?q=kommunens+va+taxa+h%C3%B6js&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=2Y4wVumtGYalsgGdxIKoBA
Beror nog på att många kommuner misshandlat sina nät över decennium. Se t.ex. organisationen VA-fakta och rapporten de beställde av WSP "VA-skulden, sanning eller myt". Nu var det 1½år sedan jag läste den men från minnet så har vi en investeringstakt som innebär en förnyelsetakt kring 250 år. Teknisk livslängd som det brukar krävas är 100 år. Lägg därtill att nätet i de flesta större tätorter mår rätt bra.
Nu verkar det ju inte bero på att kostnaderna har ökat (inflation) utan för att de inkompetenta politikerna har låtit VA-avdelningen gå med förlust i många år (subventionerat med skattepengar) och sparkat stora underhåll framåt i tiden.
Det kan knappast kallas inflation.
En kostnadsökning är väl en kostnadsökning, oavsett vad den råkar bero på.
Och att våra klantiga och korrupta politiker är de som ser till att det blir dyrare för oss, var väl ingen nyhet.
Nja, kostnadsökningar i sig behöver inte vara drivande. Ta Stockholm som exempel, för några år sedan införde man viktbaserad soptaxa samt kompostering vilket hade den effekt att mindre sopor behövdes hämtas och intäkterna sjönk. Detta hade man inte budgeterat för så då blev man tvungen att höja avgiften så att intäkterna var på motsvarande nivå innan de miljöförbättrande åtgärderna infördes. Dessutom blev man tvungen att importera sopor från andra länder för att ha något att elda med i värmeverken.
M.a.o. de underliggande orsakerna är troligtvis i de flest fall att olika hål ska fyllas (i budgeten) snarare än till operativa verksamheten. Alltså används avgifter som substitut för skatter.
Där finns ingen inflation att tala om. De låga räntorna kommer, tyvärr, att höja tillgångspriserna ytterligare ett snäpp och göra bostadsmarknaden ännu mera övervärderad. Aktiemarknaden ser "OK" ut men det hade varit trevligt, som vanligt, med lägre priser på aktier. Dock är det fortfarande så att direktavkastningen ligger omkring 4%, vilket är sjukt bra när riskfria räntan är under 1%…
Den s.k riskfria räntan kommer att bli mindre riskfri om inte QE/helikopter-pengar fortsätter(i än större grad). Kreditmarknadens prisbildning för realekonomin är förstörd(påbörjades redan via Greenspan Put) vilket innebär att ränteförväntningarna, och därmed inflationsförväntningarna, sätter cb i en långvarig likviditetsfälla man aldrig kommer att komma ur. Låt oss kalla det för positiv feedback där den extremt låga räntan bara behöver höjas(av cb) några små steg för att ge stor påverkan på finansmarknaderna som alltför länge levt på carry-trading och övrig arbitrage. Ta bara de höjda Basel-kraven som drabbar real-ekonomin direkt negativt genom att bankerna som utgör ett oligopol-syndikat vilka alltid kan höja priserna. Det som skadar ekonomin är att vi lånar mer till konsumtion ju billigare det är men utan avsikt att betala tillbaka. Framtida konsumtionsutrymme tas i anspråk.
Även om den riskfria räntan går upp kommer aktiemarknaden att stiga. Antingen genom att alternativavkastningen, som du pekar på, är högre vilket gör att man säljer statspapper för börsplaceringar eller att räntan stiger för att ekonomierna och därmed även inflationen stiger.
Börsen kan i dagens läge t.o.m stiga(dock ej initialt) om vi hamnar i en svår recession. Kapitalet måste ta vägen någonstans och en fördjupad recession lär sätta ljuset på nya statsskulds-kriser där väst cb måste monetisera än mer a la Japan. Jag anser att det är det vi ser början på just nu.
Den riskfria räntan kan stiga om den upplevda eller faktiska risken stiger
Riksbanken kunde köpa statsobligationerna direkt av staten och inte v bankerna, 67 miljarder skulle staten få.
Riksbanken vägrar att göra det för då förstår folket att riksbanken kan tillverka pengar och bara ge pengarna till staten.
Riksbanken tänker inte lösa krisen.
Hur ska bankerna tjäna sina miljarder om riksbanken bara kringgår dem?
Statsobligationer behöver väl få en korrekt värdering. Det är förmodligen därför de tar omvägen via marknaden.
Inge Njören
Omvägen tas för det gynnar bankerna är det så svårt att förstå, krisen kan lösas men finansmarknaden vägrar att gå med på en lösning, dom förstör helt medvetet ekonomin.
Dagens modell är inte skapad för att fungera den skapades enbart för att gynna bankerna.
kent nu får dom stora intäkter men modellen skapar även kriser som sätter banker i konkurs, dagens modell fungerar inte.
2008 då kunde många storbanker gått i konkurs om vi inte hade räddat dom.
Det finns sen inge lag som säger att bankerna måste göra orimligt stora vinster.
Nu skenar marknaden så att mäklarna inte längre kan värdera bostäder och sätta pris på dem i heta områden. Det blir vad det blir helt enkelt.
Intressant!
http://www.svd.se/acceptpris-forsvinner-fran-boannonserna/om/bopriserna
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Blockkedjan reagerade positivt på Riksbankens besked. 305,3 USD + 2.77% idag.
Intressant info om Tjeckien. Men om lönen är ca 1000 Euro. Vad kostar en vanlig bostadsrätt lägenhet i ett ok ytterområde? Vad kostar en vanlig hyresrätt i ok område?
Lättast att kolla här.
http://www.praguerealestate.cz/
Eller här
http://en.svoboda-williams.com/
Generellt är det mycket dyrt för en tjeck att bo om man är ny in på marknaden. De har ofta ägt sina boenden länge och marknaden fungerar kring ägande av bostäder i långa tidshorisonter. Det är inte ovanligt att barnen bor kvar med sin familj på övervåningen i villan för att sedan ta över hela tiden och deras barn tar över övervåningen i sin tur osv.
Har man inga kontakter och flyttar till Prag så får man räkna med en hög boendekostnad. Hyrorna (andrahand) är mycket höga och standarden låg. Köper man så är priserna ungefär som i Stockholm i förhållande till lönenivå. Har man då inget kapital är det nästan omöjligt att få det att gå runt.
Jag antar att prisnivån är anpassad till att Prag är en mycket vacker stad och pga det en stad där många vill bo. Det var ju en oändlig tur för Prag att när Hjalmar Mehrs kommunistiska judiska föräldrar drevs bort från Ryssland så flyttade de till Stockholm och deras son Hjalmar tackade svenskarna med att försöka förstöra Stockholm fullständigt. Han lyckades dock bara delvis. Hör och häpna – Delar av Stockholm räddades delvis på grund av svenska kommunister som gillade de i många fall nedgångna husen av rent egoistiska skäl.
Ingves förtroendekapital är sedan länge förbrukat.