“I find your lack of faith disturbing.” – D. Vader
Käre 70-talist. Du kommer bli djupt besviken på den nya Star Wars-filmen Star Wars: The Force Awakens. Här följer förklaringen till varför.
Den 16:e december har den nya Star Wars-filmen The Force Awakens premiär. Det är den första i en trilogi av filmer som utspelar sig 30 år efter att åtminstone kejsaren störtades och den nya Dödsstjärnan under konstruktion förstördes. Det kommer även parallellt komma tre fristående filmer med sidohandlingar.
För många 70-talister, och kanske även en del 60- och 80-talister, har Star Wars-filmerna, den första trilogin alltså, en speciell plats i nördhjärtat (låt oss här titulera dem 70-talister för enkelhetens skull). Men den nya serien med tre filmer, med start med The Phantom Menace, var en djup besvikelse för de flesta.
Om man inte var 4 – 10 år gammal, förstås. För grundproblemet med Star Wars-filmerna är att de är barnfilmer och som vuxen kommer man aldrig få samma filmupplevelse som man fick när man såg dem insmugglad på bio eller på en bootlegvideo för första gången.
Den första trilogin av filmer släpptes 1977 – 1983. Med 11-årsgränser, och censurerade, så lyckades jag se samtliga på bio (7 år 1977, 10 år 1980 och 13 år 1983 – tror dock att man mer fick lägga till ett kalenderår innan de fysiska filmrullarna nådde Sverige, så kanske mer 78, 81 och 84), även om jag först såg Return of the Jedi på en dålig bootlegvideo strax innan premiären i Sverige. I den åldern var förstås dessa filmer det bästa som fanns.
Även om filmerna absolut har kvaliteter, så är frågan hur mycket av dessa kvaliteter som handlar om nostalgi och att man får tillbaka den där känslan av att vara i 10-årsåldern. Idag kan man konstatera att filmerna bara är en lång radda klichéer, med rent infantil dialog och extremt enkel handling. Det blev extra tydligt med de tre följande filmerna som kom 1999, 2002 och 2005. För att inte tala om “romansen” mellan Leia och Han, som är på lågstadienivå, “börjar med bråk och slutar med barnvagn!”
70-talisterna var generellt massivt besvikna, men sätt din femåring framför de filmerna och du är tusentals kronor fattigare på inköp av Lego Star Wars. För filmerna är som sagt barnfilmer. Att släppa nya grupper med 10-20 års mellanrum är förstås ett genidrag och kommer locka in nya barngrupper och tömma föräldrars plånböcker ytterligare decennier. Här ligger Star Wars-franchisets storhet, något som t ex Harry Potter-franchiset inte upplever – man kan ständigt förnyas och därmed fortsätta göra bra affärer.
Men vi gamla stofiler kommer helt enkelt inte få den där fantastiska filmupplevelsen vi fick när vi var barn, oavsett om vi var gamla nog för att precis kunna se dem på bio (likt jag) eller om vi såg dem på video eller rent av DVD för första gången.
Så kära 70-talist. Du kommer garanterat bli besviken av Star Wars: The Force Awakens. Det kan säkert vara storartad underhållning, och inte ett öga kommer vara torrt när Chewbacka dör. Men du kommer inte få den där härliga känslan du fick när du var elva år gammal.
Å andra sidan, när får du någonsin de känslorna du fick när du var barn längre? Världen är inte en mystisk plats full av upptäckter att göra längre. Lev med det, och gläds i stället åt att se förundran och glädjen i dina barns ögon. Det är deras tur nu.
Nedanstående reklamfilm för kommande multiplayerspelet Star Wars: Battlefront sammanfattar det hela väl.
Över till SPOILERS baserat på trailern och filmaffischen nedan. Ni kommer ju ändå inte få den där “I’m your father, Luke”-känslan den här gången.
Filmaffisch för The Force Awakens |
Till en början ser vi alltså den nya kvinnliga huvudrollen Rey gråta över en död Chewbacka i trailern. Huruvida det är den nya skurken, som förmodas vara Ren-riddaren Kylo Ren, som hugger en ihjäl en knästående Chewbacka med sitt plasmasvärd, eller om Kylo hugger ihjäl Luke Skywalker, som därmed blir en vägledande Obi-Wan Kenobi-ande, återstår att se.
Ja, Mark Hamill står som andra namn på filmaffischen, även om han inte är med som ansikte vare sig i trailern eller på filmaffischen. Att den nya skurken döljer sitt ansikte gör att spekulationen är att Kylo i själva verket är Luke Skywalker, som fallit för den mörka sidan och går i sin fars fotspår. Han har i själva verket fått en delad personlighet och spelas Fight Club-stilmässigt av skådespelaren Adam Driver (likt Brad Pitt i Fight Club) till den punkt när han tar av sig masken inför någon annan huvudperson och visar sig vara Luke.
Rey är förstås Lukes dotter, alternativt Hans och Leias dotter. Av någon anledning har hon gömts undan på någon ökenplanet. Kanske för att det inte var så enkelt att störta ett galaxomspännande imperium som att bara ha ihjäl kejsaren?
Finn är lite otydligare, men man får förmoda att både Rey och Finn visar sig ha Jedi-krafter, som börjar vakna till liv nu när Luke gått över till the dark side.
För övrigt är det ju inte så himla enkelt för en i princip autodidakt Luke, som först introducerades till Kraften som vuxen, att hitta andra potentiella jedis att lära upp. Därav ingen ny Jediakademi eller order, och mystiken från de första tre filmerna får vara intakt istället för bristen på mystik från The Phantom Menace-filmerna.
I något läge söker iaf Finn och Rey med hjälp av Han och Chewbacka upp Luke i det tempel där han huserar när han inte är Kylo, och han berättar om The Force för dem. Vilket sker i teasertrailern nedan. Som i mitt tycke är mycket bättre än den nya trailern.
“The Force is strong in my family. My father has it. I have it. My sister has it. You have that power too.”
Som man ser på filmaffischen finns det en dödsplanet, vilket kommer ge repliken “that’s no planet”, ett supervapen utkarvad ur en planet man satt motorer på.
I grund och botten kommer The Force Awakens vara samma film som Star Wars: A New Hope. Finn kraschar på en ökenplanet (istället för R2-D2 och C3PO), träffar Rey (istället för Luke) och reser med Han Solo för att hitta hjälp (Luke istället för att resa till Alderaan). Sedan träffar man Luke, som är en Yoda-liknande upplevelse (iofs från Star Wars: The Empire Strikes Back), även om det sedan blir strid och död, och eventuellt tillfångatagande och förande till dödsplaneten, innan det hela slutar med en stor slutstrid på och kring den nya dödsplaneten.
Sedan kommer man i varierande omfattning ha ihjäl de gamla karaktärerna, Chewbackas död är bekräftad i den nya trailern, då de i det här läget bara är en överbryggning mellan mittentrilogin och den nya trilogin. Nya ikoner blir Rey och Finn, spelade av Daisy Ridley och John Boyega. Vilket kommer bli namn lika ikoniska för oss 70-talister som Mark Hamill och Harrison Ford.
Glöm inte popcornen, men fascinationen får du se i dina barns ögon.
Kort sagt acceptera att du blivit vuxen. Men se för all del filmen och dröm om att du är 11 år med hela livet framför dig och allt du aldrig upplevt, alla världar och allt mystiskt du har kvar att uppleva.
55 kommentarer
Äh, du bara stålsätter dig själv mentalt.. erkänn att du ser fram emot filmen, även om du går "för barnens skull".. 😛
Tyvärr har du nog rätt. Men det är oundvikligt när man vattnar ur ett varumärke så mycket som man gör med Star Wars att det någonstans tappar sin själ och blir lika intressant som McDonalds eller valfritt annat säkert kort man-vet-ju-vad-man-får varumärke. Men… X-wings!!
Själv ser jag även fram emot Star Wars Battlefront som släpps om en månad. Tills dess så försöker jag undvika ett se-i-mörker-monster med vassa tänder, vassa klor och en spjutliknande svans ombord på rymdstationen Sevastopol.. (Allegori?)..
"ombord på rymdstationen Sevastopol"
Aha, där avslöjade du dig allt med Sevastopol din gamle rysshatande CIA neocon. Det fattar vemsomhelst som inte är hjärntvättad av väst-MSM att den ursprungliga triologin är CIA-propaganda riktad mot USSR (Onda Imperiet) och att prequel triologin blev så blek för att ingen tydig fiende fanns till USAs Hegeoni. Men nu är Ryssland starkt igen och Darth Putin ska smutskastas igen av Disney, USA-imperialismens främsta propagandakanal. Tro inte att vi inte ser igenom dig.
NATO *klapp klapp klapp* NATO *klapp klapp klapp* NATO *klapp klapp klapp* NATO *klapp klapp klapp*
Nåja, på ett mer allvarligt plan så tycker jag att prequelfilmerna har fått lite väl dålig kritik, ettan med Jar Jar Binks är skitdålig, men de övriga två är helt OK som ett försök att illustrera Anakin Skywalkers fall.
Håller med. Ettan är skitkass, tvåan och trean är helt ok. Som popcornfilmer. Men något större djup finns ju inte i första trilogin heller.
Jo, tvåan och trean är bitvis ganska bra. Jag gillar ju rymdstrider, coola farkoster mm, och det får man ju en hel del av i de två filmerna.
Nej jag håller med *munnen i ett gravallvarligt streck"*! Cornu har rätt och äntligen har någon vågat säga det. Star Wars har inget intellektuellt djup, inga komplexa karaktärer och en förenklad och onyanserad syn på ont och gott. Kort sagt de är som gammaldags matinéfilmer.
…och tänk de som hade hoppats på lite Scorsese, Coppola eller varför inte Bergman. För det är ju precis så man minns dem…
Bergman, nog för att han hade problem med sin far men skulle du titta på Luke Skywalker som säger "fan vad jag mår dåligt", medans kejsaren kraftblixtrar honom för att han inte vil ställa Darth Vader schack matt, trots att han har chansen?
Jag går mot strömmen och gillar faktiskt episod I mest 🙂
Är 90-talist och aldrig förstått grejen med står wars. Men antar att det för 70-talister är vad Lotr blev för mig. Att som 10-åring se Aragorn slåss med Nazgulerna med fackla och svärd på en biograf i Söderhamn kommer liksom vara peaken av bioupplevelse.
Exakt. Tack.
#denkänslan
En lika lysande som självklar analys till varför man inte känner samma magi som förr. Ser fram emot att se glittret i barnens ögon, det är värt vad som helst. Fast du har heeelt fel angående de där tusentals kronorna man fick lägga på Star Wars (TM) -lego efter att ha visat filmerna för barnen. Jag har inte behövt lägga mer än ett några hundra. Mina föräldrar däremot, för att inte tala om svärföräldrarna, för dem har lapparna fladdrat så skjortan stått rätt ut.
+1
Jag gillar Star Wars-lego. Men inte Star Wars. Två olika saker. För att få mina kids att relatera till pengar mäter vi allt i antal dödsstjärnor (á SEK 4000). Väldigt praktiskt.
Klassiskt.
Vi byggde egna star wars skepp i papper. Och målade och hade oss. Sedan eldade vi allt.
Vi byggde egna star wars skepp i papper. Och målade och hade oss. Sedan eldade vi allt.
Jag är 70-talist, men har ändå aldrig förstått grejen med Star Wars. Det var bra filmer, helt klart, men inte mer. Däremot har jag alltid älskat Star Trek, som är så oerhört mycket bättre än Star Wars.
*Dukar fram popcornen* Handsken är kastad av Unknown!
Ah, denna urminnes gamla konflikt som är mer episk än slaget om Endor/Wolf 359 (egentligen är där större slag i Star Trek än Wolf 359, framförallt i DS9 men jag hittade inget namn på de slagen).
Äh, det där var sådant man kanske orkade bry sig om när man var 14. Jag kunde inte bry mig mindre om att det finns de som föredrar Star Wars över Star Trek.
Vill du ha underhållning till popcornen föreslår jag att du letar upp PK-vänsterns korsfästning av Christer Sandelin på Facebook och/eller Twitter. Han har tydligen kommit ut som SD:are.
Det är lite som att fråga om man föredrar Baconlindad oxfilé eller om man hellre tar Creme Brulee. Måste man välja? Det är två helt olika typer av filmer/stories. Det ena är en fantasy-saga som råkar utspela sig i en civilisation som kompletterat drakarna med rymdskepp, det andra är mer traditionell Sci-Fi.
Sen, rent objektivt är ju "A New Hope" från 1977 flera Parsec bättre när det gäller filmhantverk än ST TOS från slutet på 60-talet. Men det är kanske inte så konstigt.
Fast egentligen, är inte Star Wars ganska så mycket inspirerat av boken Dune? I den slåss man med svärd (dock en ljussvärd), eftersom energisköldar har gjort laservapen olämpliga. Man befinner sig på en ökenplanet och på den åker en massa stora "sandcrawlers" omkring. Vidare har huvudpersonen magiska krafter, öknen bebos av människor som bär speciella masker och kläder (som Sandpeople)..
…det är väl "Heroes with a thousand faces" som inspirerade den (har ej läst den). Men det finns väl klara drag av franska och ryska revolutionen däri också och om hur revolutionen äter sina barn.
Jodorowsky hade dessutom cirkulerat sitt manus och storyboards i hela Hollywood för att få till en finansiering av Dune. Man kan ju tro att det var den vägen nån fick upp ögonen för Gieger också.
Men Dune var väl inte helt okänd innan Hollywood tog upp den väl?
Efter detta måste du ju få en trave gratis biobiljetter av SF…
F-n. Frågar aldrig om sådant. Borde lära mig att göra det före. Men jag är hellre först på bollen med en artikel än att jag måste vänta på besked om gratis biobiljetter…
Har själv tittat på väldigt få filmer de senaste åren. Avslutade dock just ett spel vid namn Life is Strange. Interaktiv berättelse är ett bättre namn på det, och det är verkligen interaktivt. De ger en även valet av slut (något jag var överraskad över, då ett av valen varit ganska tydligt tidigt, men insåg verkligen inte det andra). Rekommenderas varmt, till priset av 2 biobiljetter.
Vattnade du krukväxten då? (Dottern har spelat det medan jag slötittat lite då och då)
Episod 5 ska tydligen släppas idag.
Spelat ep 5 idag. *spoiler* Råkade vattna den för mycket. Oups.*spoiler*
Ok, offrade du Chloe eller byhålan?
Ni borde spela Quantic dreams interaktiva draman (Fahrenheit, Heavy rain, Beyond: two souls)
Jag får ändå gåshud bara av att se trailern!
Word. Skrev den här recensionen när jag såg om första filmen för några år sedan. Samma slutsats. http://www.prettoklubben.com/movie.asp?iID=371
Klickbar länk http://www.prettoklubben.com/movie.asp?iID=371
Nytt med den nya filmen är att när den här texten "In a Galaxy far, far way.." rullar upp så har man ändrat trudelutten till Bolibompa melodin.
Omöjligt! Det finns ju ingen inhemsk svensk kultur! *satir*
Du har helt rätt 🙂
Det kan inte bli sämre än episod 1-3 iaf…
Om en person menar att en film inte kan bli bra, för att det är en "barnfilm", så ska personen i fråga nog inte syssla med att blogga om filmer.
Om man tittar ännu längre ner i åldrarna på riktiga barnfilmer så har vi ju exempelvis Wall-E, Toy Story 3, Finding Nemo som alla riktar sig mycket lägre än exempelvis Starwars, och alla har betyg så som 8,4 / 8,4 / 8,2 på IMDB och hyllade av många filmälskare.
Om man istället tittar på filmer som riktar sig till ungdomar så som Star Wars så har vi ju Lord of the Rings trilogin som alla har skyhöga betyg eller varför inte Marvels filmer så som Iron Man (1, 2) eller Ant-Man som också kammat hem skyhöga betyg.
Larvigt att påstå att man skulle bli besviken på en film bara för att den även vill passa en yngre publik.
Jag har inte påstått att den inte ska bli bra. Jag påstår att man som 40+ inte kommer få samma upplevelse som man fick som 11-åring.
Finns många riktigt, riktigt bra barnfilmer.
Du säger att man kommer att bli besviken då det är en barnfilm, och om man ser en barnfilm när man är vuxen, så är det inte samma upplevelse som för ett barn och du säger att det då blir en besvikelse.
Har svårt att förstå hur du kan mena att en bra film är en besvikelse. Givetvis måste du mena att filmen som är en besvikelse är dålig/inte bra. Håll dig borta ifrån filmrecensioner och lämna det till folk som faktiskt kan uppskatta bra film.
Blev du kränkt nu?
Smak är som alla vet en objektiv sak.
Att använda IMDb-betyg som kvalitetsmått är som att fråga vad svennebanan gillar. Inget för oss med seriöst filmintresse.
Men Star Wars var väl aldrig så fräsigt? Såg dem aldrig på bio utan i videohyllan konkurrerade de med Mad Max, Conan och Terminator. Typ. Och då var det annat som vann. Nån som minns filmerna Hardware och Nemesis, förresten?
Är det såhär det låter i Malmö nu för tiden:
"Used to be okay down here, you know that? Used to be you could walk down here any time. Go out on a Saturday night with just brass knuckles, nothing else. Maybe a piece of wood or something, piece of pipe, you know what I mean? Nowadays, you need a gun, all the time. Fucking bunch of shit what these people are doing to the fucking world."
Pratar man inte skånska i Malmö?
Ha ha, det var ju ganska träffande.
Lemmy?
Japp, Lemmy gör en cameo som taxichaffis i Hardware. Iggy Pop gör radioprataren "Angry Bob" på W.A.R Radio, Ministry är med i en musikvideo om jag inte minns fel (Stigmata)..
Jag har ett svagt minne av att jag såg den på en piratkopierad VHS som jag lånade av en klasskompis och att filmen gick i orange. Men det kanske säger mer om bandets kvalitet än filmen.
Har aldrig varit något fan av filmerna. men det allra första spel jag spelade om-line var X-wing vs Tie fighter i början på 1997, har jag för mig. Det bar en speciell känsla att spela med någon på amdra sidan jordklotet över ett 33,6 kb-modem. Senare blev det mest EF 2000 och andra flygspel.
Verkar som filmmakarna skiter i Expanded Universe, får se om den nya filmen blir något att hänga i julgranen eller ej.
Det är stor skillnad med "Kaften vaknar" och "Nytt hopp"
Det fanns ett samband. Darth Vader var far till Luke och Leila Så kan man misstänka att Luke ärvde kraften av sin far.
Filmen "Nytt hopp" visar hur Luke bor och omgivningen sig. Man får se när Luke bekantar sig med folk och träffar Solo och de andra för första gången, och där börjar den huvudsakliga samspelet.
Filmen "Det mörka hotet" osv Finns ett samband. Palpatine var senator som ledde den onda regin. Darth Vader som liten (Anakin) blev upptränad av Obi-Wan. Vi får se hur Anakins personliga problem allt mer vänder sig till det onda och bygger upp grunden till Darth Vaders färdigställda karaktär.
Palpatine, Darth Vader och Obi-Wan är med i alla Star Wars: Episod I: Det mörka hotet (1999) Star , Wars: Episod II, Star Wars: Episod III
Star Wars: Episod IV: Nytt hopp (1977 Star Wars: Episod V Star Wars: Episod VI
Palpatine, Darth Vader och Obi-Wan dör i sista filmen. De överlevande gör man inget stort med i denna film än att vara femte hjulet. Leilja och Solo är som statist utan nån avgörande roll. Luke syns i några sekunder.
Vem kan redovisa att filmen är samma sak som a new hope?