Ansedda Forbes har en artikel där en svensk ekonom uttalar sig om att Kinas verkliga ekonomiska tillväxt egentligen “bara” är 3%. Kinas tillväxt handlar nu bara om fejkade officiella siffror. En liknande granskning vore ju på sin plats även för EU, USA och Sverige.
Det handlar om Business Swedens chefsekonom Mauro Gozzo, som säger följande om Kinas ekonomiska tillväxt:
“China is wrestling with serious economic difficulties and our estimates place the actual growth at a much lower rate than the official data […] We have often pointed out that the official statistics should be taken with a grain of salt. […] It is now clear that China is struggling with a number of economic deficiencies and we believe that the actual growth rate is more likely 3%, not 7%.”
Börserna verkar åtminstone inte säga emot idag. De senaste månadernas börsutveckling i Kina är knappast överraskande när hela tillväxtmiraklete bygger på fejkade data.
Veckochart Hang Seng. |
Hong Kongs Hang Seng-index faller 3.33% nu på morgonen medan Japans Nikkei faller 4.05%.
Samtidigt är det inte bara Kina som fejkar sina data, utan det samma gäller i västvärlden, inklusive i Sverige. Visserligen är vi demokratier med i teorin ordentlig genomlysning, men man ska tänka på att de namnkunniga ekonomer som skulle kunna krossa västs BNP-siffror trots allt vill ha jobb även fortsättningsvis.
En enkel och subtil variant att överdriva BNP är genom att underskatta BNP-deflatorn, dvs de prisökningar som ska dras från nominell BNP-tillväxt för att få real BNP-tillväxt. Prisökningar är som bekant inte BNP-ökning, utan dessa måste rensas bort för att mäta den faktiska förändringen av produktionen av varor och tjänster i samhället.
Stockholmsbörsen öppnar nedåt och i skrivande stund är OMXS30 -1.26%
11 kommentarer
Det är inte oväntat att Kinas tillväxt bromsats upp. Jag har alltid tyckt det varit patetiskt när någon sagt: "Med den här tilväxten kommer Kinas ekonomi passera USA:s inom X år". Det är ungefär lika smart som att titta på hur snabbt en tonåring växer och dra slutsatsen att han kommer vara 5 meter lång inom ett par år.
Kina kunde hålla hög ekonomisk tillväxt under ett antal år, eftersom man startade från en så låg nivå. Men när ekonomin förbättras stiger lönerna, och därmed minskar den konkurrensfördel som möjliggjorde den höga tillväxten.
Kinas kommer inte passera USA ekonomiskt inom överskådlig framtid, förmodligen kommer man aldrig göra det.
USA:s ekonomi bygger på lån.
Det kommer inte att hålla utan leda till en kollaps.
Kanske en halvering av dollarkursen. Sedan börjar arbetet att återindustriallisera.
Varför skulle inte Kina kunna gå om USA?
Självklart kommer Kina gå om USA ekonomiskt. Frågan är bara när. Men man ska inte underskatta Kinas problem bl a en omställning till större inhemsk konsumption som drivkraft istället för export, peak-labour force nås runt 2017 vilket kommer tvinga fram ytterligare löneökningar och effektiviseringar.
Plus de vanliga varningarna om dåliga lån och diverse bubblor.
Skulle USA:s ekonomi kollapsa (vilket är mycket osannolikt) så skulle hela världsekonomin kollapsa, inklusive Kina. Trots några årtionden med hög tillväxt är Kina fortfarande i princip ett fattigt u-land, medan USA är världens överlägset starkaste ekonomi. Så även om det i teorin skulle vara möjligt att Kina någon gång i framtiden går om USA ekonomiskt så är sannolikheten för det extremt liten.
Håller med Unknown. Det verkar ju ligga i farans riktning att USA ekonomi kan få sig en rejäl smäll. Om det sker kommer resten av världen inkl Kina få det också. Att Kina skulle gå om USA, är i motsats till vad Smurfen verkar tro, ytterst osannolikt. Vi pratar här humankapital, naturresurser.
Kina är ett land där den politiska risken är hög och potentialen för splittring av landet stor.
Unknown, ditt resonomang bortser från skillnad i befolkningsstorlek. Även om det idag går (ekonomiskt) 10 kineser på en amerikan så räcker det att det sjunker till 4:1 för att Kina ska gå om. Sannolikheten för att det ska hända inågon gång i framtideni är precis under 1. Om det tar 10, 30 eller 50 år vet jag inte.
@Tango Smurf'en: "USA:s ekonomi bygger på lån."
Sant, men bara en halvsanning dock. Hela sanningen är: Världens ekonomi bygger på lån.
Jag misstänker att det är invandrarnas fel. De flyr inte på riktigt, utan fejkar bara sina drunkningar. Då går det såhär med hela världen.
Naturligtvis….
Ja, den där chefsekonomen som citeras låter också misstänkt utländsk. Antagligen en sån där invandrare. Antagligen har han väl läst ekonomi på distans på högskolan i Mogadishu medan han bröt upp parketten och odlade potatis i nån lägenhet i Lindängen.
USA har genom sin historia haft ett antal kraftiga ekonomiska nedgångar, men i slutändan ändå återhämtat sig och fortsatt växa. Som jag ser det är de ekonomiska nedgångar nyttiga eftersom de rensar ut alla felaktigheter och obalanser inom ekonomin.
Problemet idag är att man försöker förhindra lågkonjunkturer genom stimulanser och bailouts, och ekonomin rensas aldrig så man hamnar i någon form av ekonomisk stagnation.
Vi får se vilken väg Kina väljer. Väljer man den enkla vägen med bailouts och stimulanser så tror jag att Kina aldrig kommer att gå om USA. Finns för mycket felinvesteringar i den Kinesiska ekonomin som måste rensas bort innan man kan få någon ordentlig tillväxt igen.