Gängse besked inom preppingkretsar är att man måste vara förberedd innan krisen kommer. I sak är det korrekt, men det är ändå inte för sent att preppa när katastrofen är här, eftersom stora delar av befolkningen kommer hamna i förnekelsefasen och inte göra något.
Grundförutsättningen är dock att man är förberedd och har det viktigaste, som mat och vatten, och särskild utrustning. Däremot finns det stora möjligheter att komplettera upp i samband med katastrofen.
Den första reaktionen vid negativa besked är förnekelse. Det kommer även gälla när kriget kommer. Även om hyllorna i mataffärerna normalt töms inom någon dag om inte de dagliga just-in-time-leveranserna kommer, så kommer inte alla kasta sig över mataffären när flyglarmet går för första gången.
Samtidigt är det inte nödvändigtvis de självklara platserna preppern ska rikta in sig på, utan de som inte omedelbart är uppenbara. Man hittar mycket i t ex järnhandeln, byggvaruhandeln och sportaffärer, inklusive mat. Hårdvaluta som kaffepaket finns i varenda företagsbutik – ta reda på var din kommuns kontorsservicebutiker finns – liksom förbrukningsvaror som toalettpapper. Därtill kommer extra utrustning man aldrig kan ha för mycket av, som vattendunkar etc.
Att åka till Biltema eller Rusta istället för till ICA kan vara en bra idé. Eller mindre järn- och bygghandel på landsbygden eller i småstäderna utan köplador. Där kan preppern både plocka upp bränsle som T-sprit, förbrukningsartiklar som toalettpapper och hygienartiklar, kolhydrater i mängder (godis och chokladprodukter om inte annat), samt extra utrustning. En vända till apoteket för extra uppbuffring av receptfria läkemedel kan också på sin plats. Även heminredningsbutiker kan ha preps, t ex (lyxigare) chokladkakor.
Både Rusta och Jula i Kållered utanför
Göteborg. Tvärs över hittar man IKEA, som har massor med preps i förbutiken. |
Man kan också rikta in sig på sådant som folk inte kommer panikhandla direkt när kriget kommer. Konserver och torrvaror som pasta och ris kanske åker direkt, medan preppern kan handla det mindre uppenbara som hygienprodukter och lyxartiklar som kaffe. Dessutom skadar det inte att spendera de första veckorna med färsk frukt och färska grönsaker istället för konserver.
Preppern har naturligtvis kontanter nog för att bränna på det sista rycket. Går strömmen går det förstås vare sig att köpa något kontant eller med kort i dagens kassassystemberoende värld, men om bara telekommunikationerna eller betalsystemen går ner, så kan man fortfarande handla med kontanter.
Preppern tankar förstås bilen full också, även om vederbörande har extra bränsle i dunk hemma. När krisen väl kommer ska varje tur med bilen avslutas med tankning, oavsett hur full tanken är – när strömmen väl går kommer inte bensinpumpen att fungera längre. Det finns ingen anledning att använda de egna förberedda förråden så länge man fortfarande kan handla under det första dygnet eller dygnen. Dock kan säkerhetsläget vara sådant att det är bättre att stanna hemma, vilket är en lokal bedömning att göra från fall till fall. Preppern måste inte handla, men det är onödigt att inte göra det så länge det går.
Sammanfattningsvis bör preppern förberett förråden med främst uppenbara prepps. Konserver, torrvaror, frystorkat, stearinljus etc. Mycket annat kommer man åtminstone kunna komplettera upp med de första dagarna.
Stjärnklart |
Det kan vara en bra idé att gå igenom de butiker man kan tänka sig besöka när krisen kommer och upprätta inköpslistor i förväg – om krisen verkligen är här och det inte längre finns någon anledning att hålla tillbaka – vad handlar du då? Gör listan i prioritetsordning, samt ange var i butiken saker finns, gärna så att någon annan än du själv kan göra inköpen. Går man runt i en godtycklig butik kan man hitta mycket av intresse. Även på hemelektronikbutiker som Siba finns kolhydrater, hygienprodukter … och batterier.
För småbarnsfamiljer finns det vissa hyllor som är intressantare än andra. Exempelvis blöjor. Hur lång kris har ni blöjor till? Alla hushåll har specialbehov. Skogsägaren med egen skog – har du tillräckligt med motorsågskedjor, eller har du bara bränsle och kedjeolja?
Nu på tisdag den 16:e juni släpps min undergångsroman Stjärnklart som pocket. Den kommer kosta hos Bokus för 47:- och hos Adlibris för 45:-, samt även hittas direkt i butik hos välsorterade bokhandlare, inklusive SF-bokhandlen i Stockholm, Göteborg och Malmö för 65:- SEK över disk, samt hos Pocketshop.
Två av citaten om Stjärnklart.
“Gastkramande dystopi med ljusglimtar.” – Lotta Olsson, Dagens Nyheter
“Bladvändarthriller […] går helt enkelt inte att sluta läsa.” – Johanne Hildebrandt, Aftonbladet
Uppföljaren Stjärnfall går redan nu att förbeställa som inbunden bok via Bokus för snabbast möjliga hemleverans. Signeringar sker hos SF-bokhandeln i Stockholm den 28:e juli och i Göteborg den 1:a augusti, samt Akademibokhandeln Kungsgatan i Göteborg den 13:e augusti.
45 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
När tror du krisen kommer att ske? det närmaste året? vad säger du om att köpa en bostad, renovera och casha ut om ca 1 år. hinner man?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tänk på att ni ska få ihop kostcirkelns tre delar dvs porr, droger samt vapen.
Är inte det Lemmy Kilmister dieten du menar?
…samt att pornografi måste vara offline för att funka som t ex bytesvara.
Biltema kommer att stänga så fort strömmen går. De kan ju inte ta betalt så de kan ändå inte sälja något och personalen är orolig och vill gå hem. De kan kanske inte ens komma in i sin egen butik om strömmen gått under stängningstid, även om enstaka personal skulle vilja och kunna ta sig dit. Det går ju inte att ringa efter någon professionell service som kan fixa problem. Frågan är om konsumenten utan el ens kan öppna sin garageport för att kunna åka någonstans med sin bil. Har förhoppningsvis inte installerat en inbrytningssäker variant.
Har läst din bok och tycker den var jättebra. Insåg att apokalypsen inte kommer bli speciellt rolig och jag antagligen inte kommer klara mig speciellt bra. Det är lite på gränsen att det är värt att överleva, möjligtvis om det blir zombies då det i alla fall har lite potential att bli lite roligt.
Har byggt upp ett litet förråd med domedagsknark så man kan expirera i stil.
Enligt skatteverket får i alla fall torghandlare sälja utan kassaregister vid oplanerade strömavbrott så det att man inte får handla alls stämmer inte. Hur det är för vanliga livsmedelsbutiker har jag inte kollat upp.
Mindre butiker kan handla på lite som de vill. Bankkorten har ju en nummerserie som man kan kopiera via en gammaldags kortdragare. Sedan kör man in det manuellt när väl el/internet fungerar igen.
To prep or not to prep
To prep or not to prep
Två kommentarer:
1. Hittills är kollaps-apokalypsen en litterär genre som fick en rykande start med "The Machine Stops" av EM Forster. Vi har också en svensk klassiker i Hans Lundbergs "Måndag klockan tre" och senkomna tillskott med "Lights Out". Hela Mad Max är dessutom byggd på samma sagoskatt.
Såvitt jag vet har det dock aldrig inträffat en verklig kollaps som på något sätt påminner om de litterära skapelserna. Det närmaste vi kommer är Sovjet-kollapsen på 1990-talet, men det samhället hade fungerat så dåligt under så många år att det fanns en massa "fixarlösningar" på plats redan innan kollapsen.
Om Sovjet-kollapsen skall användas som lärdom är det framför allt en sak som sticker ut: Landsbygden klarar sig MYCKET sämre än städerna. Över hela det forna östblocket stängs byar ner och folk flyttar till tätorterna. De stänger helt enkelt av el och telefon ut till byarna, och då blir det kollaps just för dem som bor där.
2. Om den litterära kollapsen faktiskt inträffar är det oändligt mycket viktigare att behålla sin rörlighet än att gräva ner sig med "preps". Såväl fysisk som moralisk rörlighet kommer att premieras. Varför samla i ladorna när jag kan ta det som andra samlat i sina lador? Kända "preppers" kommer att få massor av oväntat besök som alla väntar sig att hitta lastpallar med Gevalia-kaffe.
Den som sitter med stora "preps" kan också misstänkas ha guld och silver nergrävt, och det enklaste sättet att komma över grunket är att tortera fram det. Bonus om preppern har barn som kan bli torterade – guldet lär komma fram redan efter en eller två avslitna naglar.
En seriös prepper har förstås vapen och gott om ammunition. Dock gäller det förmodligen att även liera sig i grupp med andra som också har vapen. En ensam person blir lätt offer för en grupp med vapen oavsett om personen har vapen eller inte.
Jupp. Samarbete är ett måste. Då får vi (tadaa!) ett SAMHÄLLE! Surdegsbakande södermalmshipsters med kolonilotter skulle antagligen klara sig bättre än de flesta. De är vana vid att samarbeta, bo trångt och ha ont om pengar. Diverse "smarta lösningar" sprider sig mycket snabbare i städerna än bland enstöringar på landet.
Eruit. Har det inte hänt? Vad gjorde du på historielektionen, genusteori? Hur många preussare finns det kvar? Tysklands befolkning halverades under trettioåriga kriget. Minst ett grannrike till Kina finns bara kvar som namn, befolkningarna utraderades. Hur tror du indianerna upplevde mässlingen och andra europeiska sjukdomar? Digerdöden, berättelser om en överlevande i sockna? Frågan är inte om utan när och hur det kommer ske.
Hoppas det inte sker under min livstid blir det närmaste dubbeltydigt.
Jojo, folkmord, fördrivningar och massakrer är en intim del av mänsklighetens historia. "Genocide works" som Gary Brecher brukar skriva. De berättelser som bevarats från t ex 30-åriga kriget stödjer dock inte "prepperhypotesen". Tvärtom. När en stad blev tagen av krigsfolk blev den grundligt genomletad och invånarna torterades grundligt för att de skulle plocka fram guld och silver de gömt undan.
Det är bara det att det inte finns något vettigt skäl i världen för att utsätta Sverige för nåt sånt. Vad finns det att ta här? Svensken har inte mycket till värdeföremål. IKEA-möbler i spånskiva som förstörs av att stå ute i ett regnväder och hus som kräver centralvärme. Och en satans massa bolagsskog.
Intressanta poänger Eruit. Rörlighet tror jag också på, litet avtryck och många bra relationer med folk både i närområdet och i andra länder. En tillgång som går att realisera i något annat land kan vara språkkunskaper, vissa utbildningar så som läkarutbildning eller lärare i naturvetenskap (även om det senare inte är så mycket värt här hemma). I "doomsday preppers" som går på discovery eller var det nu är tycker jag det är slående att "alla" amerikanska preppers verkar vara helt ointresserade av goda relationer. De skall bara gräva ner familjen i någon bunker med massor av mat och ammo och sen ligga och skjuta på allt som kommer i närheten.. men sen då?
Det finns inget "sen". Amerikanska preppers är ultralibertarianer som ser laglöst land som ett idealtillstånd.
Det där med att byarna tog störst smäll och folk flydde in till städerna stämmer bara delvis.
Många som hade släkt ute på landsbygden flyttade ut dit istället då det ju fanns egen mat där. Man flyttade ut till och utökade de egna små odlingarna och djurhållningen. Så var det i alla fall på många håll i Ukraina.
Generellt var det de som hade en datja som klarade sig hyfsat på 90-talet. Utan dessa egna små odlingar hade man det knapert.
Att fylla förråden när det råder överflöd är att bunkra, det är vad en prepper eller survivalist gör. Att köpa mer än sin beskärda del (normal dags eller veckohandling) när brist råder eller krisen är över oss är att hamstra och att göra att andra blir utan, att hamstra är omoraliskt och klandervärt. Gör dina preppinginköp idag!
När kriget kommer åker jag direkt ner till min lokala lanthandel och köper 500 ägg och 100 kg potatis. Ägg håller länge (2-3 mån).
Ingen kalops är komplett utan morötter så köp det också.
Allt ovan funkar i scenariot "snart blir allt som vanligt igen" men det är väl bara ett av tänkbara scenarier?
Vad händer när 3 dagars eller 3 månaders förrådet tagit slut, det gör det ju även om man inte får oväntat besök vilket jag håller för mycket troligt. Tror vi alla kreativa människor i våra no-go zoner kommer kommer sitta och rulla tummarna, gäller säkert de flesta när barnen är hungriga. Det sägs att civilisationens fernissa är tunn.
Känns synnerligen dumt att Sverige bara har 50 procents försörjingsgrad, det vid fungerande infrastruktur. Vad är försörjningsgraden vid uteblivna el- och diselleveranser?
Prepping är romantik på hög nivå.
Cornu, varför detta tjat om att bunkra just kolhydrater bara för att det stod i någon 70-talshanbok? Det är den enda makronutrienten som inte är essentiell och nordamerikanska indianer och inuiter (våra breddgrader) samt senare polarforskare använde pemmikan med uppemot 80% fett som nöd- och jaktproviant.
För att proteinpulver och vitaminer är så lätta att importera och lagra och tillaga. Cornu är ju jordbrukare så han använder livsförsörjningsmyten som förevändning för att tanka ut statsbidrag från skattebetalarna för sitt olönsamma hobbyarbete på "gården" (som om han skulle kunna eller ens vilja leverera någon mat om minsta "kris" inträffade!) Kolhydrater är extremt billigt att producera, därför är det bondemaffians favoritmat (att sälja, inte att äta). Dessutom låter det som om du försöker nämna någonting naturvetenskapligt, det är alltid OT här.
Ja, på kort sikt och utan att röra sig så "duger väl" snabba kolhydrater. Men på sikt måste man säkra sättpotatis, ett jaktgevär klass 1 och lite kompisar att jaga och odla med…ensam är inte stark…
Ja, på kort sikt och utan att röra sig så "duger väl" snabba kolhydrater. Men på sikt måste man säkra sättpotatis, ett jaktgevär klass 1 och lite kompisar att jaga och odla med…ensam är inte stark…
Kapitalist ljuger och är en patologisk mytoman. Jag får inte ett öre i EU-stöd. Kapitalists verklighetsuppfattning i allt bygger på fördomar och okunskap.
Får man tipsa om "alternativ" prepperliteratur? Markus Torgeby levde i fyra år i en kåta i skogen, huvudsakligen på havegryn.
http://www.offside.org/shop/bocker/loparens-hjarta-min-berattelse-om-livet-0
Ur Handbok Överlevnad:
Kroppens behov av föda
Saltvatten liksom salt mat ökar vätskebehovet. Om du nödvändigtvis måste dricka saltvatten, bör du inte dricka mer än 2 dl per dygn. Köttrik kost ökar vattenbehovet. Har du ont om vatten bör du alltså undvika att äta alltför mycket kött. Koka inte heller mat i saltvatten. Maten tar då åt sig saltet. Kolhydratrik föda däremot sparar vatten i kroppen. När maten är slut och kroppen utnyttjat de sista matresterna i tarmkanalen, täcks energibehovet av kroppens egna energiförråd. Kolhydraterna förbrukas först (inom ett dygn), men sedan svarar fettet för huvuddelen av energiförsörjningen. Även proteinet bidrar i viss mån. Fettreserverna omvandlas till energi och räcker i ca fyra veckor vid måttligt ansträngande arbete. Mat är därför inte lika nödvändigt som vatten under överlevnads situa-
tionen. Naturligtvis skall du äta om det är möjligt, men samtidigt får inte sökandet efter föda kräva för stor energi åtgång eller ta allt för lång tid. Även om kroppens energiförråd räcker länge, kommer
den ansträngande överlevnadssituationen att medföra att det uppstår problem när kroppen börjar omsätta de egna förråden. Främsta orsaken till dessa problem är bristen på kolhydrater och redan efter ett dygn utan mat märks följande effekter:
Mängden socker i blodet minskar ("blodsockerhalten sjunker"). Hjärnan och nervsystemet får då inte tillräckligt med energi, vilket medför att tanke- och reaktionsförmågan försämras.
Fettet förbränns ofullständigt. Därmed används fettetsämre som energikälla, och restprodukter (ketoner) bildas som utsöndras från kroppen med energiförluster som följd.
Proteinet i musklerna börjar omvandlas till bränsle för hjärnans behov. Dessutom försämras matsmältningen om du inte äter fast föda. Efter några veckor kan du också få brist på vitaminer och mineralnäringsämnen. Ovanstående effekter kan du emellertid motverka genom att äta ganska lite föda inledningsvis, förutsatt att den innehåller kolhydrater.
Råd vid brist på föda
Försök att äta kolhydrater motsvarande 2000 kJ (500 kcal) per dygn (= ca 130 gram strösocker eller 40 sockerbitar). Detta är den minsta energimängd som har visat sig ha gynnsamma effekter på kroppsfunktionerna vid födobrist.
Ransonera din ordinarie mat, så att du får en energimängd på ca 2000 kJ (500 kcal) per dygn. Komplettera med mat från naturen.
Ät något fiberrikt för att hålla magen igång.
Arbeta lugnt och monotont så att musklerna väljer fett som energikälla.
Ät alltid innan du vilar eller sover.
När kroppens fettreserver börjar ta slut måste du tillföra mer energi och så småningom hela energibehovet, antingen från kolhydrater eller från fett. Fett är lämpligast, eftersom det ger mer energi. Kom ihåg att du ändå behöver ditt minsta behov av kolhydrater (2000 kJ).
Det är gynnsamt om du dagligen får i dig vitamin B och C. Vitamin B behövs för kroppens energiomsättning. Vitamin C är nödvändigt för att motverka skörhet hos slemhinnor och hud samt för att sår skall läka bättre. Dagsbehovet av vitamin C är ca 60-100 mg.
Det är väl fullkomligt uppenbart. Vegetabilier, som i huvudsak innehåller kolhydrater, är otroligt billiga. Ris, spannmål etc. Dessutom har de lång hållbarhet.
Visst kan man köpa mjölkprotein eller liknande, men det kostar flerdubbelt.
Ska man köpa på sig ett energiförråd spelar kostnaden roll.
Plus att en hel del kolhydrater upplevs som aptitliga av många. Plus att det skulle förefalla ganska tröttsamt att käka pulvermat i månader. Plus att man nog skulle få problem med magen – vegetabiliska kolhydratkällor innehåller en del fibrer. Etc, osv.
Stridspitt – bra post ! 1.5 kg havregryn och 250 gram chokladkaka håller en vuxen eller växande tonåring igång eh hel vecka. Barnet måste ha lite mer fett och protein – ägg eller beef jerky. 15 kg havregryn och 3 kg choklad, lite ägg och ett gäng burkar med leverpastej räcker i månader för en person med ransonering. 100 kg havregryn och 20 kg ris kostar inte mer än någon tusenlapp.
Hmm. Så om man äger och driver en lanthandel med försäljning av drivmedel och vissa bygggvaror, samt miniapotek, har tillstånd för handel med vapen och ammunition samt sprängmedel. Samt har en källare med dubbla betongtak, massvis med ved, tre eldplatser, varav en är en modern stor kakelugn, samt två dieseldrivna elgeneratorer, varav en är traktordriven. Har jag då blivit en prepper utan att ens ha försökt?
Nej, en prepper är någon som är medveten om det moderna samhällets sårbarhet och förbereder sig för att kunna klara en kris. Är det inte ett medvetet projekt är man bara en lantis som inte upptäckt fördelarna med att leva i civilisationen i stället för utanför den ännu.
Omge dig av grannar och familj och sätt ut poster ! Du tillhör väl då den som måste vara misstänksam mot alla som närmar sig och vill ha dina nyttor utan att erbjuda något värdefullt i utbyte (utom möjligen främre delen av en 9 mm patron i hälsofarlig hastighet)
Tror jag förstod det. Min milda ironi gick inte fram tydligen. Men faktum är att jag är fullt preppad som det är utan att ha förberett mig. Bor långt ute på vischan desssutom. Har vanligtvis massa kontanter i kassaskåpet,(stort, duger som vapenskåp oxå) och utedass som reserv, och egen brunn. Så jag klarar mig några dagar. Civilisationen klarar jag mig utmärkt utan. Men jag gör besök ibland. Köer,trafikstopp och tiggare konstaterar jag. Sedan åker jag hem. Åka tåg har jag inte vågat ge mig på sedan lumpen.
Jodå, ironin gick fram. Mitt inlägg var inte superseriöst heller. Skulle kanske lagt till en smiley efteråt. 🙂
Man ju också preppa genom att liera sig med Hemvärnet på de platser där man har potentialen att skapa ett fungerande samhälle i miniatyr….Hemvärnsbataljoncheferna lär ju bli som kungar…även om alla deras tunga vapen lagras på närmsta regemente som kan var många mil bort….
Är det inte ALLA deras vapen som finns inlåsta centralt?
Se till att ha mängder med vodka, gin mm som byteshandel. Det gör ju då inget om kriget uteblir då man kan dricka upp det själv. En risk är att om man skulle avlida med källaren full av sprit så får man kanske ingen frid i himmelen.
Alla läsare på den här bloggen har nog sett den vid det här laget legendariska redogörelsen av en karl som upplevde en kollaps i Bosnien 1992. Rörlighet var inget han satsade på. Jag länkar utifall att någon missat.
http://www.shtfplan.com/emergency-preparedness/a-survival-q-a-living-through-shtf-in-the-middle-of-a-war-zone_10252011
Tack, den var bra. Överrensstämmer med en berättelse jag hörde av en professor i medicin som bodde i en stad som liknade denna. Hans familj bodde även nära linjen med fiender, så de hade fienden på ena sidan ungefär som WW1 utan artilleri men med prickskyttar och fick stöd av grannar som i sin tur hade banditer på baksidan av sitt hus. Galet.
Måste bara understryka att "prepping" är en rent litterär genre helt utan verklighetsförankring. En närmast arketypisk föreställning som vi råkar på redan i Bibeln med Noak och syndafloden. Just den berättelsen finns faktiskt redan i Gilgamesh så det är riktigt gamla föreställningar vi har att göra med.