Börserna gick svagt igår, vilket påstås bero på oron över Grekland. Samtidigt kommer det motstridiga signaler, ena stunden ska man vara överens och andra stunden inte. Återigen handlar det antagligen om vem målgruppen är.
Månadschart S&P-500 |
S&P 500-terminen talar för att de europeiska börserna öppnar svagt nedåt och under morgonen har utvecklingen varit osäker i de asiatiska tidszonerna. Nikkei låg länge negativt, men återhämtade sig för att sedan falla tillbaka och stänga på oförändrat -0.01%. Hang Seng gick -0.71%. SSE Composite +0.08% och All Ordinaries i Australien ligger på -0.88%.
Någon direkt börspanik kan ändå inte påstås föreligga. Det breda amerikanska indexet S&P-500 låg på all time high i torsdags och gårdagens nedgång med -1.03% bör ses i det perspektivet. Marknaden är inte speciellt orolig, åtminstone inte hus husse i USA. Man bedömer alltså oavsett inte att det föreligger några spridningseffekter av en eventuell grekisk kris. Skillnaden i börsen och marknadens reaktioner mot 2010 – 2011 är enorm.
När det gäller Grekland är förstås uttalanden om att man är överens riktade till finansmarknaderna, medan uttalanden om att man inte är överens och att Grekland inte ska få ett skit är riktat till eurozonens skattebetalare.
5 kommentarer
Kan passa på att rekommendera SVDs debattartikel.
En professor tycker att den överföring av risk från banker till stater som skedde 2010 , genom uppköp av Grekiska papper, skapar splittring inom EU.
Det går att förstå logiken att stater inte skall äga andra staters skuldsedlar.
Men 2010 stod vi inför större problem än Greklands statsskuld.
Börsen tickar på gödd av billiga krediter och olönsamma alternativ, på samma sätt som bomarknaden.
Tjena Cornucopia?
Grym blogg som jag läser varje dag!
Skulle du möjligen kunna förklara Greklandskrisen och hur den påverkar omvärlden för mig (och andra som inte förstår) typ Greklandskrisen for dummies:D? Skulle uppskattas enormt! 🙂
Känner du till programmet Lyxfällan?
Där har du en tydlig bild av hur inkomster och utgifter inte går ihop tills Magnus ringer banken och arbetsförmedlingen.
Mera intäkter och lägre utgifter så går det ihop.
Dyra krediter byts till billiga-fixat tack vare EU
Arbetsförmedlingen vill dock inte ge dem något annat jobb som ger intäkter.
Skatteverkets indrivning funkar ej.
Nya lån från dem som nyss fått sina lån nedskrivna.
Fast de har en plan: Checkkrediter till staten som ger nya jobb som sen kan beskattas.
IMF har en annan plan: Beskatta först så får ni krediter sedan!
Tänk dig tavlan med tusenlapparna igen-öppna fönstret och se hur alla pengar flyger ut-sen kan vi börja ett nytt program.
Pedagogiskt, tack!
Så om jag förstått korrekt:
Grekland har tagit och fortsätter få feta lån från övriga EU, lån som dom inte kan betala för att det inte finns några jobb i Grekland. Och sparkar man ut/skiter i Grekland så får man inte tillbaka några stålar och andra länder kan göra samma sak. Vad skulle ske om Grekland går i konkurs?
Ursäkta alla icke-korrekta språktermer 🙂
Fortsätter ligga kvar i aktier. Men håller koll på utvecklingen. Grekland verkar ofarligt närmaste halvåret. Putin kan ställa till det snabbare än jag hinner reagera så några större aktielån vågar jag mig inte på. Rent ekonomiskt borde jag sälja villan och lantstället samt sedan bosätta mig långt ut på landet till bobubblan detonerat, men jag vill inte föredrar att bo kvar för allt är inte pengar. Intalar mig att politikerna kan möjligtvis lyckas åstadkomma en pysläcka av ballongen över många år.
Vänliga hälsningar
Nanotec