Med ny månad kan det vara på sin plats att titta på utvecklingen för de tre tillgångsslagen sedan årsskiftet. Där avses alltså aktier (börsindex), obligationer och råvaror (guld).
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har sedan årsskiftet gått +14.41%.
Indexet OMRXBOND, dvs OMRX Total bond index, ett total return index som inkluderar räntan på obligationerna har sedan årsskiftet gått +1.83%. Rätt fin avkastning då det talar för över 7% i helårsavkastning om utvecklingen av obligationsbubblan fortsätter.
Guldpriset i svenska kronor har stigit +11.33% och guldet kostar nu 330:80 SEK per gram.
Månadschart OMXS30 |
Riskfördelningen följer alltså föga överraskande även avkastningen än så länge. Motsatsen bör även gälla på nedsidan, även om guldet antagligen är en sedvanlig hedge vid börskrasch, även om priset kan gå ner initialt.
Samtidigt kan man inte annat än fundera över om börsen verkligen kan fortsätta att utvecklas på detta vis. I så fall skulle Stockholmsbörsen stiga 57% på helåret, från en redan rekordhög nivå.
I själva verket stod börsen i stort sett stilla under mars månad. Hela årets uppgång kan sägas ha skett i januari och februari, och börsen har istället gått kräftgång, utan att kunna avgöra riktning än. Det ska nog mycket till för att uppgången ska fortsätta i oförminskad takt från januari och februari. Följer man någon konstlat linjärlogik från senaste månaden bör snarare börsen sluta helåret på runt +10%.
17 kommentarer
Börsen kommer bara att fortsätta upp och förr eller senare blir det en flykt till reala tillgångar och pensionärerna blir behövligt blåsta. Det är bara löjligt att tro att exempelvis USA och Grekland kommer att betala sina skulder. För det kommer ingen att göra.
Om man som den stora massan arbetar och inte har någon förmögenhet att riskera så är det bara att låna på och bli lite rik. Om man har stora reala tillgångar så är det dumt att låna många gånger mer för att få än mycket större reala tillgångar. Det finns ju ingen garanti att lånen försvinner av inflation. Man vet aldrig vad makthavarna hittar på när det fina pensionssystemet slutar att fungerar och ersätts med matpengar och statlig socialhjälp för äldre.
Försök att förstå att om ungefär 35 år har de flesta svenskar dött av svält och sjukdomar. Det vi ser är bara vägen dit. Folk i hela skalan uppifrån och ner består av önsketänkande nötter. På liknande sätt om utvecklingen har gått fort de sista 1000 åren, för att inte säga de sista 100 åren, så kommer fallet att bli snabbare med tiden. Till slut blir det fritt fall och allt smackar i botten, som består av rester. Folk kommer kanske inte ens kan ha kontakt med andra som är längre bort än man kan gå fram och tillbaka på en dag med de egna benen därför att det blir livsfarligt att vara en främling. I andra länder och kanske i delar av Sverige med mer naturresurser kommer livet att fortgå ungefär som förut. De kommer naturligtvis att försöka undvika samma öde och kan nog dra ut på det lite.
Räntan kommer aldrig att höjas för det skulle ge seriekonkurser, göra de improduktiva pensionärerna förmögna och är politiskt omöjligt. Även om det hypotetiskt skulle ske så det inget med den styrande fysiken och systemets kollaps att göra. Makthavarna klamrar sig fast vid önsketänkandet och folk är så dumma att de går på det. Önsketänkaren kan inte ta till sig sunt förnuft. Pengarnas utveckling med räntan är bara ett uttryck för önsketänkeriet.
Visst är det jobbigt när de antidepressiva tar slut under långhelg!
Detta är ju min hobby och det är på helgen som man får tid med den. Jag har svårt att tro analysen ändras av diverse piller.
Ja Romklubben har ju visat sig förvånande träffsäkra. Internet var ju inte påtänkt på 70-talet och ändrade lite på kurvorna. Ännu har vi inte sett nåt som förändrar prognosen och med minskande energitillgång så minskar förmodligen även möjligheterna därtill.
Antar du läst Orlov; The Five Stages of Collapse. Om inte så rekommenderar jag det varmt.
Har inte läst Orlov mer än på nätet och det är bra. Enligt Romklubben toppar industri- och livsmedelsproduktionen per capita 2015-2020 och det verkar stämma. I Sverige var topparna för cirka 10 år sedan. Produktionen av råstål och olja globalt är fortfarande på väg upp och det är väl kopplat till vad som produceras inom industri och mat. Stålets efterfrågan har nästan stagnerat per capita. De lägre priserna kan skicka upp talen lite till. På LKAB kämpar dom för att hålla näsen över vattnet och de producerar långt mindre än när det var som mest på 70-talet, till mångdubbelt högre kostnader. Snart är det bara nedförsbacke och en säker kollaps och en svensk återgång till något som liknar stenåldern.
http://www.oecd.org/media/oecdorg/directorates/directorateforsciencetechnologyandindustry/steel/world-crude-steel-capacity-and-demand-373×259.JPG
Jag äskar de här kurvorna. De är fantastiska och säger allt. Inget står över dessa.
https://www.google.se/search?q=club+of+rome&biw=1287&bih=667&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Yo4iVYeOFIL5aKezgLgM&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&tbs=rimg%3ACaE1iFFOUr5sIjjNaDkR05wYzPtWGhY7A2gbIJ2R2lK46BhBbi_1IH2Msc3NzsJ-YbOC5WNbfpGtf0ThAWnZzGDOt1CoSCc1oORHTnBjMEWPeGsjuYJkIKhIJ-1YaFjsDaBsRI9ewHsBp5wgqEgkgnZHaUrjoGBF6zEaUPCvefCoSCUFuL8gfYyxzEVpWB4R0gT_1NKhIJc3Own5hs4LkRHtsknHJhhqUqEglY1t-ka1_1ROBFteP4HCoy1SioSCUBadnMYM63UERGGRLFhP6In&q=club%20of%20rome&imgdii=_
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag tror att dollarn kommer att börja tappa fart inom kort varpå en rad olika tillgångar har chans att bli årets vinnare, så som guldaktier, oljerelaterade värdepapper och Ryssland. Jag har skrivit en del om det här:
https://thoughtsbymrp.wordpress.com/2015/04/05/vad-ar-en-valutakris/
https://thoughtsbymrp.wordpress.com/2015/04/01/ett-gyllene-lage-for-guld/
Själv vill jag nog sitta likvid tills OMXS30 kraschar till ca 700-800. Då är det läge att gå in, antagligen i olika banker. Oftast så rasar de mest och det kommer gå rykten om att de kommer gå i konkurs, men som vanligt kommer de att räddas och sen lämnas i fred, då det inte är "annorlunda nu". Minns än idag att jag hade ont om pengar när Swedbank låg på 16 kr…
Sticker ut hakan och gissar att OMXS30 kan gå upp minst 10% till i år.
Bitcoin: -17.5%.
Två steg framåt, ett tillbaka för låtsaspengen.
Inte för att jag gillar bitcoin, men låtsaspengar har vi allihopa…
Fast sek är ju åtminstone en valuta, det är inte bitcoin.
Jag tror förvirringen kommer av att egenskapen tolkas som något positivt. Bitcoin är inte en valuta eftersom det inte är nationsbundet. Det vill säga sek har en restriktion/brist som gör det till en valuta. Ett transaktionsmedel med mindre friktion uppfyller inte definitionen.
Man kan ju även säga att en normalt fungerande människa inte ens är handikappad.
@Linus
Bitcoin är per definition en kryptovaluta. Att en valuta skulle behöva vara uppbackad av en nation i geografisk mening (nationalstaten) för att få kalla sig valuta tycker jag låter fånigt. Bitcoinsamhället är kollektiv av människor som förenas av gemensamma faktorer och är alltså en nation i kulturell mening.
Bitcoin dog när den slutade vara P2P (och dom enorma datacentralerna tog över). Ett offer för sin egen framgång. Grundtanken är fortfarande god och så fort BTC havererat i praktiken kommer något bättre och fyller vakuumet.
"Bitcoin dog"
"och så fort BTC havererat i praktiken"
Hur resonerar du?
För övrigt så har 2014 varit ett fantastiskt år för Bitcoin. Ett år som slog rekord när det gällde riskkapital investeringar och utveckling.
"Bitcoin dog när den slutade vara P2P"
Jag ser inte det som centralisering. Bitcoin är och kommer att förbli decentraliserat så länge det finns ett incitament till gruvdrift.
Tänk på det här sättet. Vad är lösningen för att motverka centralisering av internet?
De allra flesta webbplatser lagras på stora servergårdar som ägs av ett litet antal företag. Amazon och GoDaddy ensam tror jag hostar mer än 30% av världens webbplatser.
Det gör inte internet "centraliserat." Det är fortfarande ett otroligt decentraliserat nätverk. Bitcoin fungerar på samma sätt. Bitcoin är fortfarande och kommer att förbli decentraliserat. Det är geniet bakom dess utformning. Bara för att dess nätverk skiftar från tiotals miljoner gruvarbetare till tiotusentals ändrar inte på det:). Dessutom fluktuerar antalet gruvarbetare hela tiden. Vid cykler lågkonjunktur förlorar nätverket gruvarbetare och vid högkonjunktur ökar antalet gruvarbetare.