På frågan vart svenska folket egentligen flyttar, då det inte pågår någon inhemsk urbaniseringsvåg, kan man titta på vilka kommuner som faktiskt har störst inhemsk nettoinflyttning. Då finner man att det sällan är utpräglade storstadskommuner, utan tvärt om ofta landsbygdskommuner. Urbaniseringsmyten förblir en myt. Här följer de populäraste och minst populära kommunerna 2014.
Popularitet definieras här som vad folk gör, inte vad de säger. Vi tittar på inhemskt flyttnetto för 2014 i förhållande till befolkningsstorleken i alla Sveriges kommuner. Det handlar alltså inte om utländsk inflyttning, utan vart de som faktiskt redan bor i Sverige flyttar till och från.
Landets populäraste kommun, alla kategorier, är landsbygdskommunen Nykvarn, som med sina 9 815 invånare är en utpräglad småstads- och småortskommun, och inte storstad, även om kommunen tillhör Stor-Stockholm. Här på bloggen har denna typ av kommuner tidigare klassificerats som inre- eller yttre hästgårdsbältet runt en storstad.
Centrumtorget i den hårt urbaniserade
storstaden Knivsta, Sveriges näst mest populära kommun. Foto: Knivsta kommun |
Nykvarns inhemska nettoinflyttning var 2.50% av befolkningen år 2014.
På andra plats hittar vi en annan småstadskommun i hästgårdsbältet runt Stockholm, nämligen Knivsta, med sina 16 105 invånare, varav endast 7 081 bor i själva tätorten Knivsta, som knappast kan kallas något annat än en småstad eller större by. Ingen urbanisering att tala om. Knivstas inhemska nettoinflyttning var 2.24% av befolkningen år 2014.
Nu tänker vän av ordning att men detta är ju Stor-Stockholm. Visst är det så, men listan över populäraste kommuner toppas alltså inte av storstadsorter, även om hästgärdsbältenas småstads- och landsbygdskommuner har en stor inflyttning, generellt.
- Nykvarn 2.4962% – hästgårdsbältet Stor-Stockholm
- Knivsta 2.2415% – hästgårdsbältet Stor-Stockholm, hästgårdsbältet Uppsala
- Lomma 1.5515% – hästgårdsbältet Stor-Malmö
- Tyresö 1.4959% – hästgårdsbältet Stor-Stockholm
- Sundbyberg 1.1998% – Stor-Stockholm
- Upplands-Bro 1.0796% – hästgårdsbältet Stor-Stockholm
- Täby 1.0277% – inre hästgårdsbältet Stor-Stockholm
- Trosa 0.9946% – hästgårdsbältet Stor-Stockholm
- Värmdö 0.9521% – inre hästgårdsbältet Stor-Stockholm
- Strängnäs 0.9180% – yttre hästgårdsbältet Stor-Stockholm
- Båstad 0.9155% – småstad, landsort
- Gnesta 0.9132% – småstad, yttre hästgårdsbältet Stor-Stockholm
- Bjurholm 0.8976% – glesbygd, Sveriges minsta kommun, 60 km från Umeå
- Lilla Edet 0.8211% – småstad, yttre hästgårdsbältet Stor-Göteborg
- Sandviken 0.8167% – småstad, landsort
- Järfälla 0.8105% – Stor-Stockholm
- Nacka 0.7899% – Stor-Stockholm
- Österåker 0.7625% – inre hästgårdsbältet Stor-Stockholm
- Alingsås 0.7579% – yttre hästgårdsbältet Stor-Göteborg
- Härryda 0.7523% – inre hästgårdsbältet Stor-Göteborg
- Mullsjö 0.7455% – småstad, landsort
- Ödeshög 0.7252% – småstad, landsort
- Mölndal 0.7103% – Stor-Göteborg
- Karlskoga 0.6954% – småstad, landsort
- Nordmaling 0.6916% – glesbygd
- Stenungsund 0.6766% – yttre hästgårdsbältet Stor-Göteborg
- Ale 0.6650% – yttre hästgårdsbältet Stor-Göteborg
- Helsingborg 0.6635% – stad
- Enköping 0.6584% – småstad, landsort
- Norrtälje 0.6427% – yttre hästgårdsbältet Stor-Stockholm
Vi ser här alltså att det är hästgårdsbältet som är avgjort populärast, men även en del rena landsortskommuner och rent av några glesbygdskommuner. Undantaget Mölndal, Täby, Nacka, Sundbyberg och Helsingborg så är i princip alla städer på listan över landets populäraste kommuner småstäder eller småkommuner.
Boende i Sverige flyttar alltså till småorter, inte till storstaden. Trots att många småkommuner i hästgårdsbältet i Stor-Stockholm alltså är landets populäraste, så täcks inflyttningen dit upp av utflyttningen från storstadskommunerna i Stor-Stockholm, inklusive själva Stockholms kommun, och inhemsk nettoinflyttning till Stor-Stockholm är endast 4 067 personer.
Då får man fråga sig varifrån de som bor i Sverige flyr. Svaret är att det är spritt runt i landet, med tyngd på vissa län. Men landsbygden i flera län saknar i princip representation, och lider inte av någon massflykt – t ex Hallands län, Västra Götalands län, Skåne län, Kronobergs län, Upplands län, Gävleborgs län, Östergötlands län mfl. Landsbygden avfolkas alltså inte massivt, utan förblir åtminstone måttligt populär, speciellt de yttre hästgårdsbältena enligt ovan.
Här följer Sveriges minst populära kommuner. Från dessa ser vi en massiv inhemsk flykt av boende.
- Uppvidinge -6.6471% – Kronobergs län
- Ljusnarsberg -6.5947% – Örebro län
- Norberg -3.2523% – Västmanlands län
- Hultsfred -3.2174% – Kalmar län
- Storfors -2.9713% – Värmlands län
- Laxå -2.7013% – Örebro län
- Vilhelmina -2.4533% – Västerbottens län
- Filipstad -2.3933% – Värmlands län
- Hagfors -2.3824% – Värmlands län
- Sorsele -2.3782% – Västerbottens län
- Lessebo -2.3740% – Kronobergs län
- Lindesberg -2.3508% – Örebro län
- Arjeplog -2.3392% – Norrbottens län
- Strömsund -2.2488% – Jämtlands län
- Flen -2.0564% – Södermanlands län
- Årjäng -1.9992% – Värmlands län
- Berg -1.8537% – Jämtlands län
- Boden -1.8432% – Norrbottens län
- Vingåker -1.8163% – Södermanlands län
- Karlsborg -1.7536% – Västra Götalands län
- Dorotea -1.7410% – Västerbottens län
- Sävsjö -1.6757% – Jönköpings län
- Torsby -1.6594% – Värmlands län
- Askersund -1.6548% – Örebro län
- Borgholm -1.6291% – Kalmar län
- Kiruna -1.6135% – Norrbottens län
- Malå -1.6051% – Västerbottens län
- Bräcke -1.5163% – Jämtlands län
- Östra Göinge -1.4642% – Skåne län
- Fagersta -1.4544%- Västmanlands län
Man ser här några trender på området som är impopulärast. Örebro län, Värmlands län och flera norrlandslän har enstaka kommuner som är djupt impopulära, varifrån boende i Sverige flyttar. Även militärorterna Boden och Karlsborg finns med på listan. Sedan kan man dra en del slutsatser kring många av dessa mest impopulära kommuner, vilket lämnas som en övning åt läsaren.
Men i slutändan är det svårt att hävda någon urbaniseringsvåg, om man nu inte anser att växande riktiga småstäder som Nykvarn eller Knivsta innebär urbanisering. Tvärt om lever och frodas Småstadssverige, men inte de trettio mestadels småstäder på den impopuläraste listan ovan.
Den svenska småstaden på pendlingsavstånd till en storstad eller universitetsstad som Umeå eller Uppsala förblir ett mycket populärt boende för redan boende i Sverige, med den högsta inhemska inflyttningen. Detta borgar för en livskraftig landsbygd, då man kan förmoda att även grannkommuner till dessa småstäder kan dra nytta av förbättrad service, popularitet och utbud.
26 kommentarer
Nu vill jag itne vara sådan men jag tycker mig känna igen ett flertal av de orter på avfolkningsslistan som orter som de senaste åren har fått stora asylboenden på orten.
Jag har inte kontrollerat hur det faktiskt ligger till men det kändes spontant som en udda iakttagelse.
flest flyttar dessutom till Stockholm precis som det påstås även om du gärna vill få det till något annat. Men Gnesta, Knivsta, Nykvarn osv är Stockholm och folk som ska jobba i Stockholm flyttar dit där de ha råd.
Ja, invandrare bosätter ju sig inte i dessa flyktingmottagningsorter, de söker sig till större städer så fort e kan i kallt på jobb.
Därför är ju också cornus siffror totalt missvisande : när invandrare anländer på dessa flyktingmottagande småorter räknas de inte som inflyttade, men när de flyttar därifrån räknas de…
Förstår inte riktigt poängen. Tycker det verkat helt uppenbart att folk flyttar från glesbygd till storstadsregioner.
Och framförallt, landsbygden utarmas på arbetstillfällen. Att bättre kommunikationer möjliggör att bo på landsbygd men arbeta i storstad tycker jag inte är ett motargument mot att beskriva trenden som urbanisering.
Går det att se om politisk färg på kommunen och nivån på kommunalskatten är korrelerat med in/utlyttningen?
En aspekt som Cornu kan studera närmare är kopplingen till invandrartycket. På listan av populära kommuner ser man egentligen inga exempel på kommuner med stor asylinvandring/flyktingförläggningar, medan man på listan utflyttningskommuner hittar orter som Ljusnarsberg, Filipstad, Norberg, Lindesberg, Karlsborg m fl, samtliga med kraftigt asyltryck, som i flera fall gått överstyr. Kan det vara så att siffrorna egentligen speglar den ökande segregationen? Svenskarna flyr från ställen med mycket invandrare till ställen med få invandrare? Värt att fundera på.
http://www.migrationsinfo.se/regional-statistik/
Självklart flyttar man till småorter inom pendlingsavstånd från större orter som residensstäder. Det är bostadspriserna som drivit på. Man hittar inte en villa i normalskick under 3,5MSAEK i en stad med.mer än 75000 innevånare som fortfarande har en bärig arbetsmarknad. Det kan vara värt restiden för att spara en miljon eller så, trots ränteläget. Alla är inte köpgalna.
Självklart flyttar man till småorter inom pendlingsavstånd från större orter som residensstäder. Det är bostadspriserna som drivit på. Man hittar inte en villa i normalskick under 3,5MSAEK i en stad med.mer än 75000 innevånare som fortfarande har en bärig arbetsmarknad. Det kan vara värt restiden för att spara en miljon eller så, trots ränteläget. Alla är inte köpgalna.
White flight.
Som dessutom bubblan handlar om och inte att det är bostadsbrist.
Nästa superinvestering när det gäller boendet är Gated communities.
"Centrumtorget i den hårt urbaniserade
storstaden Knivsta, Sveriges näst
mest populära kommun.
Foto: Knivsta kommun"
Knivsta en storstad! Eller är du ironisk igen?
Naturligtvis är jag ironisk. Men nu hävdas det att "alla" flyttar till storstan. Verkligheten verkar vara lite annorlunda.
Fast just Knivsta har ett exceptionellt läge. 2 mil till Uppsala åt ena hållet på motorvägen och 5 mil till Stockholm åt andra hållet. På köpet 2 mil till Arlanda på samma väg som man lätt tar sig upp på och ändå stör den inte boendet.
Migrationsverket har som bekant en lista över de 14 kommuner som man själva anser ha tagit emot tillräckligt många asylsökande per invånare de senaste åren, och som därför inte ska behöva öppna nya asylboenden:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/14-kommuner-behover-inte-ta-emot-fler-flyktingar
Samtliga, med undantag av Valdemarsvik, förekommer märkligt nog på ovanstående lista över Sveriges 30 minst populära kommuner. Slutsatsen måste därför bli att dessa kommuner befolkas, eller har befolkats av, ovanligt många rasister, eftersom de valt att flytta från de spännande möjligheterna och den fantastiska miljö som skapas av alla dessa asylsökande. Misstanken om att de är rasister bekräftas om man också studerar röstsiffrorna för SD i dessa kommuner, som exempelvis Stefan Olsson har gjort:
http://stefanolsson.nu/2014/12/29/lista-over-asylsokande-och-roster-pa-sd-och-m/
Vad är hönan och vad är ägget? Kan det vara så att utflyttningsorter ser asylboende som ett sätt att fylla tomma bostäder och rädda hotad service, sådan den nu är? Och en röst på SD kan vara en röst från den som känner sig övergiven snarare än från en rasist.
Vad är hönan och vad är ägget? Kan det vara så att utflyttningsorter ser asylboende som ett sätt att fylla tomma bostäder och rädda hotad service, sådan den nu är? Och en röst på SD kan vara en röst från den som känner sig övergiven snarare än från en rasist.
Frågar du Henrik Arnstad så får du säkert en annan variant på svaret: folk flyttar från dessa orter på grund av att folket i allt större utsträckning röstar på SD…
@Sipelglas
Spontant samma tanke, men det ena utesluter ju inte det andra. Men självklart spär invandring på de etniska svenskarnas vilja att flytta.
Det handlar inte om rasism utan om slum och ett krackelerat samhälle. Men det man inte pratar om så är det nyrasismen.
Den kan du få uppleva som en medelkassfamilj som flyttar till Hultsfred och behöver gå till Folktandvården.
Skulle kanske lagt till en varningstext till mitt inlägg:
"OBS! Kan innehålla spår av ironi"
Förstod det men ändå inte utan rasimsen finns där men den drabbar en annan grupp idag.
Vad är det för procentsats? Hur mkt kommunens befolkning ökar i procent? Det är alltså fullt möjligt att Stockholm ökar tiofallt mer realt men mindre i procent?
Som det står i det länkade inlägget minskade Stockholm med 277 personer när det gäller inhemsk flyttning. Stockholm har alltså en negativ procentsats. Även Göteborg har en negativ procentsats, även om bägge är väldigt små negativa procentsatser.
Något som inte syns i sådan här statistik är ju tyvärr all sjukvårdspersonal som "flytt" till Norge – de som behåller sitt boende i Sverige men arbetspendlar kortare eller längre perioder till vårt grannland. Det finns alltså ytterligare "flykt" från många mindre kommuner som (ännu) inte syns i statistiken därför att mantalsskrivningen är oförändrad…
Jag har en fundering när det gäller invandring, bostadsbubbla och det svenska miljonprogrammet. Jag tror att en orsak att Sverige klarat av att ha en sån stor och relativt oproblematisk invandring under lång tid är miljonprogrammens överutbyggnad under 60 och 70-talet. Under lång tid har det lett till tomma bostäder i Sverige vilket tillsammans med relativt låg arbetslöshet gjort att nettokostnaden för invandringen varit låg, särskilt i initiala kostnader. Jag tror att det snarare i många regioner funnits en strävan att fylla bostadsområden med människor, tomma lägenheter ser aldrig bra ut och allt för stora vakanser leder till låga bostadspriser totalt sett vilket minskar viljan att bygga nytt. Städer som minskar har setts som stort problem. Invandrarna till små orter har ofta också flyttat ifrån orten inom en inte allt för lång tid så viss invandring har snarare skapat näringstillfällen. Miljonprogrammen har också ofta legat separat från medelklassområden vilket gjort att invandringen inte synts särskilt väl, vilket skiljer Sverige från tex Danmark och Finland där det inte alls finns lika stora separata hyreshusområden och inget historiskt bostadsöverskott.
Det som har hänt senaste åren är att Sverige börjar bli fullt. Då menar jag inte att varenda sommarstuga är full utan att de svenska miljonprogrammens hyreslägenheter äntligen är fulla, vare sig det är i Stockholm, Östersund eller Kramfors. Jag tror att det kommer leda till många förändringar i svenska samhället inom relativt kort tid. Kostnaden för invandringen kommer bli än tydligare i direkta kostnader i form av nya bostäder samtidigt som vi har en historiskt hög invandring och avindustrialisering som slår stenhårt mot mindre orter och landets ekonomi.
Modulhusen har känts som en sista desperat quick-fix som ligger långt ifrån hur samhällsbyggnad fungerar i praktiken. Det är milsvid skillnad att fylla upp tomma miljonprogramshus mot att bygga helt nya bostadsområden, både i arbetsinsats, tidsperspektiv och framförallt ur ett kostnadsperspektiv. Vem betalar?
Nykvarns ökning tror jag beror på närheten till Södertälje. Det går bra att bo i Tokstan som ung men när man bildar familj så vill man utsätta sina barn för de mångkulturella skolorna. Då passar Nykvarn bra, ligger en kvart bort med bil och snabbtåget till Stockholm stannar i samhället.
Att lilla Ödeshög fanns på listan över städer med positiv inflyttning förvånade mig starkt…