Denna vecka har sportlovet börjat i åtminstone Västsverige och de kommande veckorna ska skolbarn och föräldrar land och rike runt drabbas av detta årliga gissel. Frågan är om det inte är dags att avskaffa sportlovet?
För de allra flesta innebär inte sportlovet att man reser bort på dyra fjällsemestrar eller ens utövar sport eller motion lokalt. Istället blir “lovet” bara en förbannelse för såväl barn som föräldrar – föräldrar måste ordna ledigt eller barnpassning, alternativt förvisa barnen till uppfostringsanstalter som “fritids”. Att ta ut en hel veckas semester är det få som har möjlighet till, speciellt inte för bägge föräldrarna.
Många har inte ens råd att med lånta fjädrar betala de 10000-tals kronor en skidsemester kostar, medan man känner en social press att kunna visa upp hur meningsfullt sportlov man haft råd med och ordnat.
Tvärt om är det en socialistisk tanke från gamla DDR-Sverige att alla ska ha ledigt samtidigt mitt i vintern för att gå ut och på bästa nationalsocialistiska sätt ägna sig åt frisksport. Denna förlegade rest från folkhems- och DDR-Sverige borde istället förpassas där den hör hemma – på historiens skräphög.
Vill nu tvunget några individuella familjer ta ledigt mitt i vintern, låt dem då göra det via vanliga ledighetsansökningar. Tvinga inte på resten av barnfamiljerna sportlov.
44 kommentarer
Är det inte komiskt att svenska barn behöver en vecka ledighet efter lite mer än en månads studier.
Lovet är inte till för barnen. Det är lärarna som måste ha ledigt!
I Storbritannien har man "half-term" holiday. En vecka. Dels ca kring sportlovet och dels ca kring höstlovet. Vet inte hur det är i resten av EU.
(Själv måste jag dock erkänna att jag gillar tanken på att barnen ska "tvingas ut bästa nationalsocialistiska sätt ägna sig åt frisksport." That's character building! Och är det något som behövs i ett l ett liberalt samhälle så är det karaktär.)
Det är väl mindre av ett behov och mer tradition att barn och föräldrar är lediga. Tyckte att det var rätt trevligt att ta familjen och åka någonstans på den tiden det begav sig. Fast när jag tänker efter så åkte vi nog alltid söderut. Åtminstone ger det något återkommande att se fram emot.
Skidor? Det är sånt som samer sysslar med, väl? Söder om Hallandsåsen åker vi inte skidor.
Det där med "fjällsemester" har vi infört i familjen, vi skickar barnen till Lofoten en vecka för att fjälla fisk i en konservfabrik. Där får dom för fjällsemester de bortskämda jävlarna.
Skicka barnen till samojederna…??
Är det tillrådligt?!
Man får väl härda dem. Får dom käka rått renkött i en vecka blir dom inte så kräsna vid matbordet.
Jag skickar upp mina ungar några veckor på sommaren istället. Bärplockning härdar och liftkorten är mycket billigare. Skidor finns begagnade hemma men dom brukar inte ta med dem.
Det är väl ett av de mer genomtänkta loven. Utspridda i tiden för olika regioner och mitt i bästa vintertiden för de som inte har råd att lämna landet.
Det är rätt svårt att få loss barnen från skolan med skolplikt och nationella prov.
Det är rätt få som lever så knapert att de inte har råd att satsa på sina barn. Då har man oftast fel prioriteringar som man kanske maskerar som att man inte har råd.
Ja, och så ger det alla mor- och farföräldrar chansen bli inkallade till samlat barnvakteri.
Vart det inte ett inslag på agenda i söndags om kommuner som hade utrustning som man kunde låna gratis, typ skidor och skridskor etc. Är väl enbart nyttigt för barnen att slippa umgås med inkompetenta lärare under ett par dagar.
Sportlov är ju så jäkla skönt,ta med sig ungarna upp till fjällen, betala 18000 för en stuga i Åre. 12500 för liftkort. Äta lunch för 1200 för familjen dagligen
Köp aktier i skistar så får du rabatt.
Ett rån är ett rån även om man får rabatt.
Här håller jag med Ben. Skistar tillhör de onda företagen i min bok. Jämför liftpriser och liftsystemets affordans i Åre 1995 och 2015. Strömlinjeformning till väsentligt högre pris. Nej tack.
Turism är en framtidsbransch , skidturism på vintern. Hjulen skall snurra!
Fysisk aktivitet är väl bra och utevistelse nyttigt.
Varför lov överhuvudtaget..?
Sommarlovet var enbart för att barnen skulle jobba i jordbruket förr…
Jullovet är en religiös sedvänja…
Påsklovet.. Ojojoj…
Lediga söndagar är ju också bara religiöst trams…
Lördagen det är helt OK, då man skall ut och shoppa…
En god gärning för samhällsekonomin.
En ledig dag helt i vår tids anda……
Jo, avskaffa allt som kan anklagas för att vara tradionellt och därmed = DDR. Lös upp allt som kan andas svensk folkgemenskap. Däremot måste vi så klart vinnlägga oss om att sorgfälligt respektera och odla alla nysvenska minoriteters särarter och kulturella nycker.
Det finns väl inget där som är ursvenskt utom då möjligen barnarbete på sommaren….
Ursvenskt?
Min pappa kallade det alltid för kokslov. Det fanns en besparing att slippa värma upp lokalerna när det var som kallast. Kanske ska vi byta tillbaka till det namnet?
Det var under kriget som man upptäckte att man inte hade tillräckligt med bränsle för att värma allt som behövdes värmas. Skolorna stängdes en vecka och kallställdes
Håller med mrlowrisk. Ett av de bättre loven. Det är INTE lätt att ta ledigt på vår skola och det stör ju undervisningen om barn tar ledigt på olika tider.
Ibland har vi föräldrar inte varit lediga och då har barnen varit på fritids och det funkar det med.
Håller med mrlowrisk. Ett av de bättre loven. Det är INTE lätt att ta ledigt på vår skola och det stör ju undervisningen om barn tar ledigt på olika tider.
Ibland har vi föräldrar inte varit lediga och då har barnen varit på fritids och det funkar det med.
"Tvärt om är det en socialistisk tanke från gamla DDR-Sverige att alla ska ha ledigt samtidigt mitt i vintern"
Samtidigt? Det är socialistiskt välplanerat och utspritt från vecka 7 till 12, väl?
Eller så jobbar man som lärare. Betald ledighet under alla loven samt 8 veckor under sommaren. Slå det om ni kan!
Läkare i Spanien får 14 månadslöner/år
Blir så trött! Lärare jobbar minst 45 timmar per vecka och har lite längre ledighet än andra som kompensation. Räknat på "normala" veckor blir det minst 40 timmar per vecka. Om det nu är en räkmacka att jobba som lärare; sök då in på lärarutbildningen, man tar emot er med öppen famn! Verkligheten är att det kommer inte att finnas utbildade lärare att fylla alla platser framöver, bl.a på grund av inlägg som ditt!
Det kallas ferietjänst och årsarbetstiden är densamma som för övriga kommunalt anställda. Skillnaden är att arbetstiden är fördelad på färre veckor.
Nej jag är inte lärare själv, men man behöver ju inte vara helt okunnig för det…
Jag jobbar själv som lärare och det är definitivt inget räkjobb. Men är man duktig, effektiv och har lång erfarenhet i sitt yrke jobbar man sällan över 40 timmar / veckan.
Sedan kommer det självklart tillfällen under året där arbetsbördan ökar markant.
Kan bara hålla med Cornu, med 5 veckors semester fick inte jag o sambon semestern att räcka ens när vi delade oss helt.
Sommarlov, höstlov jullov och sportlov känns som ett hån mot en som arbetar vanlig heltid.
För att inte tala om hur mycket tid det stjäl från undervisningen.
Sportlov är meningsfullt i Norrland där det finns anledning att gå ut och sporta på sportlovet. I södra Sverige,typ Stockholm, kommer ofta sportlovet efter vintersäsongen men innan man kan börja cykla och ägna sig åt sommarsport
Ur Stockholmsperspektiv vore det faktiskt bättre att ta bort sportlovet och i stället förlänga jullovet. Ett längre sammanhållet lov ger större möjligheter. Sen är det ju inte så långt till påsklovet i alla fall.
Bra ide, har jag alltid tyckt ! Har varken sportlov eller barn, och gillar inte att tre av de bästa fjällveckorna är off-limits för mig pga liftköer, höga priser och barnfamiljer överallt … !
Helt rätt. Det bästa är väl om alla bara producerar dygnet runt så att vi genererar mer skattemedel som våra högt begåvade politiker i sin godhetsonani kan omfördela ihjäl oss med… Som svensk vet du väl att syftet med din existens är att generera skattemedel?
Saknar etikett! Förslag: TRAMS
Ur minnet hittar jag följande skollov: höstlov (skurlov som det hette förr), jullov, sportlov, påsklov och sommarlov. Varför sura över sportlovet. Om du vill minska antalet lovdagar vore det ju lämpligast med en sommartecken kortare sommarlov.
Vi i vår familj hade som roligast och gemensamma aktiviteter när vi åkte skidor. Från det att äldsta ungen var 3 år tills yngsta var 15. Ungarna minns detta fortfarande med glädje. Numera åker vi 3 generationer. Vi har djä—gt kul. Dock skulle jag kunna tänka mej att skjuta lovet ett parveckor för att få längre dagar.
DDR? Släng dej i väggen!
Ta bort sportlovet om ni vill men då ska även skolplikten bort. Dvs, det ska vara möjligt att åka iväg en vecka mot att få hemuppgifter från skolan som ska utföras under perioden. Annars finns ingen som helst möjlighet att utnyttja vintern i svenska fjällen för barnfamiljer. Turistnäringen skulle dö direkt. Nej alla har inte råd att åka till fjällen, det suger men livet är orättvist.
22 km i superfina spår. Barnen i backen ska dagen. Åker hit nästa sportlov trots lockpriser på liftkort.
Uppfriskande att få leva en vecka i en homogen etnisk svensk omgivning. Om jag inte sätter på antisvensk DDR-tv blir avslappningen superbra.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Varför måste föräldrarna ta ledigt bara för att ungarna har lov?
Ordna barnpassning? Åt skolelever?
Denna störda curlinguppfostran…
Finns ju en viss skillnad i förmåga hos en sexårig förskoleklass-elev vs en 17-årig gymnasieelev. Om du tycker att det är "curling" att se till att en sexåring har lite övervakning under nio timmar (arbetsdag + restid) får det liksom stå för dig.
Nej, det tycker jag kanske inte. Obligatorisk förskola är ju ett sånt däringa modernt konstigt påfund.
Men säg, barnpassning åt fjärdeklassare? Hur känns det egentligen?
Nu har ju jag barn i skolåldern (2 stycken) varav en har särskilda behov (och till exempel inte klarar sig själv någon längre tid). Det gör att barnpassningsaspekten givetvis blir ett problem.
Samtidigt ser jag sportlovet som en fördel och att framförallt de pedagogiska fördelarna av att barnen kan "ladda om" mentalt är bra.
Däremot blir det ingen fjällsemester för oss. Vi brukar ägna tiden åt annat friluftsliv, men hemmavid (i Stockholmsområdet) med bl.a. vintertältning, isvaksbad, långfärdsskridsko och lägereldstid. Mina semesterdagar brukar "drygas ut" av att barnen ibland får tillbringa några dagar hos farmor och farfar och "vila upp sig" efter upptågen.
Billigt, praktiskt och bra.