Dags för en liten härlig recension av två sällskapsspel för de riktiga nördarna. Trivial Pursuit kan slänga sig i väggen, här har du två perfekta julklappar till din nörd eller överutbildade besserwisser.
Det handlar om Academic Boardgames två sällskapsspel The Art of Science samt Guesstimaster. Företaget erbjuder er alla 15% i rabatt om ni anger rabattkoden “cornucopia” vid köp från deras hemsida.
Spelen har testats i en högutbildad grupp av fyra personer, där jag som endast besitter en magisterexamen i datavetenskap var lägst utbildad. Runt bordet hittade man även en civilingenjör och två disputerade doktorer, varav den ena med dubbla masterexamina från USA innan doktorerandet.
Även i detta sällskap kan man konstatera att dessa spel är utmanande.
Låt oss börja med The Art of Science. Detta är ärligt talat de svåraste frågor jag varit med om. Trots att man får välja ut sina specialämnen, så att man inte behöver svara rätt på så många av personligen svårare ämnen är detta en riktig utmaning till spel. Ibland skräller spelet dock till med enkla frågor, som hur många hörn en kub har.
Vad heter t ex insidan av blodkärlen? (Endotelium, men du får inte använda Google här…)
Man bör inte spela The Art of Science om man inte har gott om tid, men som sällskapsspel över frikostiga mängder vin så kan det fungera utmärkt som nattsudd. Samtidigt kan det krävas några spelsessioner, för att man ska lära sig vilka ämnen man personligen ska prioritera.
Jag kan dock lova att ingen besserwisser kommer klara alla frågor här. Inte. En. Chans.
Så tror du att du är en besserwisser, eller känner någon som tror sig vara bäst på allt, så är detta spelet för ökad självkännedom.
Cornucopia ger The Art of Science tre ymnighetshorn av fem möjliga. Värdet i att se högutbildade sitta som levande frågetecken av frustration är dock ett plus i kanten.
Betydligt snabbare och där man inte är chanslös är Guesstimaster. Detta är riktigt kul.
Frågorna kan t ex vara hur många amerikaner finns det med säkerhetsklassning? (5.1 miljoner) Man ska sedan i turordning placera sin markör på en logaritmisk skala och får poäng om man lyckats träffa rätt även inom rätt tiopotens. Detta gör att spelet går rätt fort och alla kan var med och gissa, oavsett om man har noll aning.
Min ödmjukhet förhindrar mig från att säga vem som vann på Guesstimaster i detta högutbildade sällskap. Doktorshattar eller dubbla examina är inte allt, vilket visar att detta spelet fungerar i alla sammanhang, även om det förstås hjälper om spelarna kan sina tiopotenser.
Cornucopia ger Guesstimaster fem ymnighetshorn av fem möjliga. Klicka och köp, men glöm inte att ange “cornucopia” som kod.
Academic Boardgames har också ett touchy-feely spel om relationer som heter Orangio. Det är säkert jättekul i rätt sammahang och för rätt spelare. Men jag sitter i mitt hörn och kramar min låda med Guesstimaster istället. From my cold, dead hands…
Academic Boardgames har tillhandahållit spelen för mig att recensera.
4 kommentarer
Har kört Guesstimaster med familjen några gånger. Det ger stora möjligheter för en besserwisser att glänsa med mer eller mindre fantasifulla bortförklaringar. Således ett spel för alla.
Tror jag gillar Guesstimater -passar mig bra. Kan man spela det med sig själv?
Vill inte glänsa i sällskap;-)
Duger inte Fia med knuff längre? Eller Yatzy om man vill vara lite high tech.
Varför inte spela spel som faktiskt är spel, där man kan lära sig att spela spelet bättre istället för att bara lära sig fler anekdoter?
Schack, Settlers of Catan, 7 Wonders, Agricola, Go, Shogi…