Liberalismens identitetskris angrips inte bara av ekonomiska problem och att diktaturen Kina är på väg att bli världens största ekonomi. Hela det demokratiska idealet är under massivt angrepp i västvärlden i spåren av kriget mot terrorismen.
Våra sk demokratiska och liberala ledare tar alla chanser de får att avlyssna befolkningen, kartlägga befolkningen och på olika sätt bekämpa sin egen befolkning.
Även den ekonomiska friheten hotas, under tryck på beskattning och/eller neddragen välfärd trots bibehållet skattetryck. Baserat på olika pseudovetenskapliga ideologiska argument försöker man också säga hur folk ska leva sina liv.
Samtidigt har, som jag skrivit om tidigare, alla former av visioner försvunnit. Det finns inte längre någon vision om vart vi är på väg, ingen målbild, inget stort gemensamt projekt.
Västvärlden har gått från innovatörer och entreprenörer till förvaltare och förtryckare.
38 kommentarer
"diktaturen Kina är på väg att bli världens största ekonomi." Jag har läst på Aftonbladet att Kina sedan länge är största ekonomin och detta verkar även vara ett vedertaget bland folket?
Demokrati förutsätter patriotism, yttrandefrihet och öppenhet för att fungera på lång sikt. Upprätthålls inte alla tre begreppen går demokratin under. I Sverige är patriotism ett skällsord och den politiska korrektheten har ersatt yttrandefrihet och öppenhet.
Sverige är i ledningen men i de flesta västländer går man i samma riktning.
Varför är patriotism en förutsättning för demokrati?
Kanske för att förutsättningen är att den som deltar i den demokratiska beslutsprocessen måste ha landets bästa för ögonen. Vad som är landets bästa kan ju givetvis variera beroende på person, men är man likgiltig inför landets öde har man ju heller inget behov av att göra sin röst hörd, och därmed inget behov av demokrati.
I alla fall så som jag tolkar det.
Några milstolpar då det patriotiska fått dominera: 1914, 1939, 1990. Krig, masslakt, krig, folkmord, masslakt, krig, folkmord. Patriotism och nationalism är nästan inte skadligt alls i sportsammanhang, ändamålsenligt i krig och direkt dåligt i alla andra sammanhang. Den enda ideologi som lyckas prestera lika entydiga resultat under nittonhundratalet är kommunismen, och kombinationen av de två såklart, som Nationalsocialism under Hitler eller socialistisk nationalism under Stalin.
Och Godwins lag gör sig gällande tämligen omgående.
Som Greenious skriver så gäller Godwins lag. jspr är antagligen en god representant för det kulturmarxistiska tänkande som är på väg att bli västerlandets fall. Hoppas att jag har fel och att hans liknelser bara var ett 400 bokstäver långt misstag.
Patriotism = Att vilja sitt eget land väl. Att sätta landets väl framför sitt eget väl.
Chauvinsm = Att vilja sitt eget land väl. Att sätta landets väl framför andra länders väl.
Kan inte se något problem med Patriotism.
jspr: Du verkar glömma att Kina implementerar de facto nationalsocialism som vägen till deras framgång.
Att ta upp Hitler när någon förespråkar nationalism är ju inte precis långsökt. Lite som att ta upp Lenin när man pratar kommunism.
Los puddas, jag glömmer inte, jag har bara inte nämnt det. Men jag håller med, Kina satsar hårt på nationalism, och det kommer att leda till problem.
Tango Smurf'en, säg till om du hittar något exempel på där en patriotiskt orienterad styrning inte lett till chauvinism.
Utan att förfalla till vidskeplighet om historiens mål och mening, så kan man ändå konstatera att mänskliga politiska enheter, "gemenskaper" blivit större och större.
Men att på ett artificiellt sätt snabbspola den utvecklingen kan istället leda till sönderfall.
Man får nog se nationen, byggd på språk och kultur, som en hyfsad kompromiss som visat sig fungera för att bygga socialt kapital. Som Karl Popper menade bör all politik ske i små steg, med bibehållen möjlighet att ta ett steg tillbaka. Till exempel en europeisk integration bör ske steg för steg med utvärdering och möjligheter att ta ett steg tillbaka, för att undvika turbulens och sönderfall istället.
Visst kan nationer byggas utan att ursprungligen ha en gemensam språk och kultur som bas. Singapore är väl ett bra exempel där multikulturen blivit allt mindre "mång" och allt mera "mono".
Som Tangsomurfen är inne på är det också viktigt att hålla rågången mellan patriotism och chauvinism tydlig.
Till slut ändå en (obehaglig) brasklapp: Det verkar som om konflikt och krig mellan människogrupper varit ett selektionstryck för mera gemenskap och altruism. Chauvinism kan därför sägas ha inneburit att människor tagit mera vara på varandra "inom" gruppen, erövring har lett till att de politiska enheterna blivit större och systematiska våldtäkter har inneburit ett större genetiskt betingat "gemensamt" intresse – vidgat kretsen för humanitet och omtanke helt enkelt.
Det sista är obehagligt, men om jag tolkar vad jag läst om människans kulturella evolution rätt ser det ut att vara så. OM, så är chauvinism, erövring och systematiska våldtäkter inget jag kan se något eftersträvansvärt med. Mycket få över huvud taget som tur är, men ändå alltför många dessvärre.
Det är väl rätt få som är patrioter i den meningen att de sätter Sveriges väl framför sitt eget väl och de få som gör det tycks ha en rätt förlegad bild av vad Sveriges väl verkligen är. Utebliven utveckling leder till slut till avveckling i en konkurrensutsatt värld.
Om man säger så här då, för att demikrati ska fungera krävs det att tillräckligt många medborgare är intresserade av att engagera sig i de problem som det område som demokratin gäller, om det så är en by, förening, ett län, ett land eller en mellanstatlig organisation. Kalla det vad ni vill, men någon som inte bryr sig om hur det går för landet, byn, föreningen etc utnyttjar troligtvis inte sin rösträtt och bidrar därmed inte till demokrati, utan tvärt om.
Den som likställer en vilja och ett engagemang för nationen Sverige med kommunistisk diktatur och fascism har nog gått rejält vilse i sina tankebanor någonstans. Då ser man ju en nazist i varje skattebetalare och en fascist i varje politiker och en massmördare i varje människa som engagerar sig i något den tror är bra för samhället.
Men om man är Nazistfascistmördarkommunist för att man bryr sig om hur det går för sitt land, då bär jag det epitetet med stolthet.
Vänta bara… snart kommer bloggförbud. Ibland vet jag inte om Ryssland är vår förebild eller om det är tvärt om, vi kanske tävlar mot Ryssland?
Det som gjorde Europa stort och mäktigt var, enligt en av alla teorier, att om ens idéer inte passade hos en härskare kunde man ta sig till nästa, konkurrerande, härskare och pröva sina idéer där. Bra idéer behövde alltså inte dö på grund av att en mäktig person misstyckte, utan kunde prövas på en annan plats. Dåliga idéer ödelade heller inte nödvändigtvis så förfärligt stora områden då de realiserades.
Columbus felräkning om avståndet till Indien västerut gick till exempel inte kungen av Portugal på, men Columbus behövde inte ens lämna iberiska halvön för att få stöd för sin resa.
Kina kunde blivit först med att kolonisera Amerika; man hade en mäktig flotta och förmågan att segla den vart som helst, men så växlades det ledarskap på fastlandet till några som möjligtvis såg flottan som ett hot och förbjöd stora fartyg.
Supermakten kan alltså projicera mer resurser i en riktning än en hoper konkurrerande småriken, men dels lämnas enorma intresseområden helt obevakade, dels är satsningarna nyckfulla på ett sätt som gör dem i längden ohållbara, om de inte redan från början är feltänkta (stora språnget etc.).
Slutsats: Den liberala staten som låter många idéer blomstra klarar sig i längden bättre än diktaturen, och området med mindre stater klarar sig i längden bättre än den gigantiska supermakten, även om det råkar vara en rimligt liberal supermakt.
Och nu över till något helt annat: EU.
Du glömmer att nämna media och "tankesmedjor" som sprider "sanningar". Fritt visst, men det är ju ett problem i sig och en del av "filterbubblan" som förstärker Selective exposure theory Confirmation bias
Detta gör ju att tex "bostadsbubblan" inte finns, peak-oil är omöjligt, kreml är snälla typer etc etc.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Svenska_tankesmedjor
http://en.wikipedia.org/wiki/Filter_bubble
Det är hemskt med den allmänna bristen på visioner inte bara hos de flesta politiker. Igår råkade jag i dispyt med en fastighetsmäklare. Han försökte förklara för sin omgivning på biblioteket att det var rätt tid att köpa och att diverse "experter" hade helt fel med bubblan.
Kanske går den teknologiska utvecklingen så snabbt nu att få orkar se framåt. Endast ständig ökning av just det man ser i backspegeln tas hänsyn till.
Om vi lämnar BNP och ser på mer grundläggande behov har vi (med svarta svanar som tex peak oil och krigsrisk satta till risken noll) allt bättre här i Sverige. Lägre barnadödlighet längre liv och bättre sjukvård. Inom IT märks högre hastighet på internet för de flesta. Än syns knappt de andra förändringarna i företagen men snart blir många jobb ersatta av elektronik och det är svårt att se många nya jobb på väg. Men är det ett grundläggande behov att jobba lika länge som för 40 år sedan ha lika lite semester och samma pensionsålder?
Vänliga hälsningar
Nanotec
BNP per capita har inte ökat så mycket under senare år pga snabb befolkningsökning
@Cornu
Mycket bra sammanfattning av läget.
Demokratin är allt mer en "kuliss", intolerans, övervakning och moralism är på frammarsch.
Likriktningen inom EU tar död på allt nytt och distanserar folket från makten allt mer.
Rädslan för terrorism styr de politiska besluten.
Känns inte som det går så bra just nu…
"Västvärlden har gått från innovatörer och entreprenörer till förvaltare och förtryckare"
Har rysk psyops hackat bloggen?
Är det inte bara det som återstår när man inte har en plan då?
Friheten minskar extremt påtagligt. Peak freedom var väl kanske år 2000.
Cornu! Överväg att skriva en eller flera inlägg på temat "peak freedom"! Jag tycker det låter som ett tacksamt ämne, inte minst för att väcka en massa människor som har en alldeles för trygg världsbild. Någon borde skriva en hel bok med den titeln. Dock knappast jag.
Du kan inleda med en enkät huruvida vi redan har haft peak freedom eller om det är något som väntar i en snar framtid.
Värdegrundsdemokrati som bara accepterar PK-korrekta åsikter innebär ytterligare en frihetsbegränsning
Västvärlden följer Romarrikets uppkomst och fall. på några hundra år blev egoism, frosseri och borttagandet av alla gränser i det mesta början till slutet. När man inom kultur och teater ville se riktiga våldtäkter och riktiga mord för att man skulle känna sig lite berörd och lite skakad efter.
På väg åt samma håll här nu. Gränser ska hela tiden flyttas. Det som var tabu för 10 år sedan är ok idag. Allt ska hela tiden bli värre och likgiltigheten följer med.
I grund och botten är kanske en snäll form islamism det levnadssätt som är mest sund där man försöker hålla igen västs sätt att utvecklas till sin egna undergång?
Islam har aldrig lyckats skapa ett uthållig samhälle. Modellen har byggt på erövring och exploatering av förtryckta människor. När för många av de kristna har blivit muslimer så finns det inte längre tillräckligt många för muslimerna att exploatera vilket får samhället att kollapsa.
Se på ISIS. Skulle de kunna entusiasmera sina krigare om de inte kunde locka med krigsbyte, t ex i form av unga flickor som kan omvandlas till sexslavar?
Muslimskt förtryck kan fungera i oljestater så länge oljan subventionerar det men sedan kommer det att kollapsa.
Västerlandets styrka är dess förmåga att anpassa sig efter förändrade omständigheter och att skapa sitt eget välstånd genom eget arbete.
Jämför Finland med godtyckligt arabland. Finland förlorade kriget. Fick 10% av befolkningen som flyktingar. Fick betala skadestånd till Sovjet. Inga finnar lever idag i flyktingläger. Inga finnar försörjs av FN. Inga finska terrorister kämpar för ett fritt Karelen. Den finska industriproduktionen lär vara större än den från samtliga arabländer sammanlagt (Källa saknas. Den som inte tror det kan kolla upp det)
Ändå skall arabländernas elände förklaras med att palestinier flydde från Israel och sedan inte kunnat intereras i sina nya hemländer. En troligare förklaring på eländet är det arabländerna har gemensamt islam.
Övervakningen handlar ju mest om skatter, att helt enkelt se till att ingen har nåt beskattningsbart att gömma.
Ett av de värsta hoten mot friheten är att våra politiker numera hatar sanningen. De är "medietränade" och säger vadhelst som låter bra och förtiger allt som låter dåligt. Vad som är sant är extremt likgiltigt för dem. "Ni skall förstå sanningen och sanningen skall göra er fria" sa en välkänd historisk person men dagens politiker är extremt säkra på att det är lögnen som skall göra oss fria.
Inlägget var bra, kort och kärnfullt. Det skulle dock vara intressant med en utveckling av ämnet.
Vad är det vi ser? Vart är vi på väg? Finns det något vi kan göra åt det eller är det bara en del i en större process?
Jag tror att övervakningssamhället upplevs som mycket större nu än förr men jag är inte säker på att så är fallet. Förr så övervakade de fikarummen, fackföreningar, möten av olika slag med spioner och dylikt, tex skvaller. Idag är medborgarna knutna till diverse intressen via ip nummer i stället och då övervakning sker så finner sig respektive våldsmonopol inom nationalstaten lika underlägset eller pucktvåa om man så vill lika mycket då som nu.
Om de hade varit så fantastiskt överlägsna som medborgarnas oro antyder så hade man inte kunnat köpa "Spice" tex, det hade inte funnits en "Dark Web" Terroristerna hade varit väck.
Våra myndigheter drunknar i mängden datatrafik då antalet människor överstiger andelen nedslag man kan åstakomma med våldsmonopolets biologiska resurser vilket till syvene och sist är det som spelar roll.
Övervakningen sker nu på macro nivå men summa summa summarum har nog inte mycket förändrats tror jag.
Är inte direkt pro övervakning men då de mesta sker på nätet om man då inte håller koll på ip-nivå blir det svårt att upprätthålla en nationalstat/ekonomiindustriellt-samhällskomplex.
Om inte våldsmonopolet får ingripa på individnivå så innebär ju det anarki och det kanske är den rätta modellen inte vet jag men övervakningen på individnivå är sannolikt direktrelaterad till nationalstatens minskade inflytande då det sönderfaller i olika intressegrupper vid globaliseringens inträde vilket kanske bäst illustreras av Diverse Syrien krigare tex.
. Det finns inte längre någon vision om vart vi är på väg, ingen målbild, inget stort gemensamt projekt.
Håller helt med om detta vilket förmodligen är den viktigaste frågan västvärlden för västvärlden just nu utan mening eller mål så kommer vi bli uppätna.
Däremot saknas det inte "utmaningar", och som tur är finns betydande potential i innovationer och genombrott i forskning och teknik. Trots förfall i skola och akademi tas ändå en viss mängd talang tillvara.
Självklart! och vi bromsas av brist på vilja, whataboutism och brist på riktigt ledarskap och osämja å barnsligheter vid köttgrytorna vi känner inte hotet men visst finns det hur mycket potential som helst.
Såg ett inlägg från Carl Bildt för ett tag sen — "Männsklighetens höjdpunkt var 1990-2000 talet." Kan bara hålla med, även om jag inte kunnat formulerade det lika tydligt själv. Tyvärr pessimist inför framtiden, pga att man inte ser några visioner/planer/förslag från viktiga politiska ledare – när det gäller framtiden > 2 år.
Jag håller med i mycket av det pessimistiska här. Men tycker dock att Cornu har fel när han utmålar väst som förtryckt. Vad du och andra, för all del i viss mån berättigat, uppelever som förtryckande är för fasen bara en liten lätt västanfläkt i jämförelse med hur det är i större delen av övriga världen. Glöm inte det! Vi har något att vara stolta över och det borde vara var mans plikt att stå upp för friheten och rättsstaten.
Vad som skrämmer mig är att så många i väst vänder sig till verkligt destruktiva krafter för att få utlopp för sin frustration. Som Steve Jobs sa strax innan han gick bort så handlar det inte längre om vänster eller höger i politiken utan om att vara konstruktiv eller destruktiv. Just nu i Europa verkar allt fler förorda det destruktiva. I Frankrike har ett totalt genomdestruktivt parti seglat upp som landets starkaste politiska kraft. De mörka molnen hopar sig över Europa.
Nulli secundus
Patriotism: Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country!
Liberalism: Just ask anything – all questions and all answers have the same value!
Socialism: Ask not what your country can do for you – ask what you can do to make your country do even more for you!