Nu är det jul igen. Det märks om inte annat på att jag börjat få julgåvor från kunder.
Jag får inte riktigt grepp om logiken här. Trodde det var leverantörerna som ska ge julklappar till kunderna, eller tar vi leverantörer helt enkelt för dåligt betalt? Att jag själv inte ger en massa julgåvor till mina kunder talar helt klart för att jag borde ta ut högre priser. Då kanske kunderna slutar skicka julgåvor och jag istället börjar skicka gåvor till dem?
“Nothing says ‘Thank you!’ like a dollar in the waistband” – Xander Harris1.
Eller ska det vara ömsesidigt? Ska man som företagare både skicka julgåvor till kunderna och till leverantörerna, i en enda stor ömsesidig mysig julkarusell?
Och vad ska man i så fall ge?
En inbetalningsbekräftelse till Stadsmissionen i respektive kund eller leverantörs namn tycker jag är en bra julgåva. Man blir fet nog i jul ändå. Ett alternativ är att ta alla erhållna julgåvor och åka till Stadsmissionen med dem, utifall att de är ätbara…
Stadsmissionen i Göteborg har bankgiro 900-1702, Stockholms Stadsmission har bankgiro 900-3518 och Skåne Stadsmission har 900-3252.
Dock är inte gåvor till välgörenhet avdragsgilla för ett företag, dvs får inte tas upp som kostnad och måste tas från företagets skattade vinst istället för att kvittas mot intäkter. Staten motarbetar alltså aktivt civilsamhället. Enklare presenter till kunder eller leverantörer kan vara avdragsgilla om de är försedda med företagets logotyp, och högst kostar 180:- SEK, är åtminstone min tolkning. T ex en penna… Officiell sponsring i form av sponsringspaket kan vara avdragsgilla om dessa endast kostar marknadsmässigt för exponeringen. Det går alltså inte att betala överpriser för att stödja civilsamhället, då är inte sponsringen avragsgill längre.
Skatteverket och staten vill alltså inte att företag ger gåvor till civilsamhällets välgörenhetsorganisationer. Så då får det bli en logotypburk med pepparkakor istället…
Tillägg: På tal om vilket, så är det dags att lägga fram julgåvor till sophämtaren och lantbrevbäraren. Även om den ene levererar företagets behov av produkter och förbrukningsvaror, och den andre hämtar resterna, så ges förstås de gåvorna helt privat med skattade pengar.
1. Vänta på det … Ni vet att det kommer … Pop-kulturell referens.
6 kommentarer
Jag har de senaste åren sålt min julgåva från min arbetsgivare och skänkt pengarna till stadsmissionen. I år så fick vi för första gången välja julgåva på via personlig inloggning hos ett företag som pysslar med just detta. Perfekt tänkte jag, enfaldig som jag är, nu måste det ju finnas gåvor till 90-organisationer. Efter att bläddrat sida efter sida bland mer eller mindre menlösa ting så kunde jag konstatera att det inte fanns något sådant. Efter ditt inlägg förstår jag varför.
En lösning skulle kunna vara att 90-organisationen säljer till exempel överprissatta varor. Varför inte ett par tubsockor för maxbeloppet 450kr ink moms.
450:- gäller gåvor till anställda. Om du ska ge pengarna till en 90-org, tas de upp som lön och arbetsgivaren måste dra arbetsgivaravgifter, betala in tjänstepension etc, så hälften försvinner direkt, och av resten får du betala 30-58% i skatt på marginalen.
Precis, tanken var ju att det skulle finnas tubsockar med stadsmissionenlogga på hos de företag som vi löneslavar väljer vår gåva hos. Även om delar av beloppet finansierar gåvoföretagets vinst och omkostnader så är det bättre än servettringar av päronträ som bara samlar damm.
Finns som ovan vissa varianter runt det hela som har använts typ reklam plats i en tidning som ingen vettig människa läser. Företgarna har ju gjort så för få avdragsgillt då folk betalar att vara med i deras tjocka telefon lista med lite mer 'text' eller bättre text men verkliga nytta i reklam är ganska liten här.
I vissa länder så får både företag och de anställda avdrag på avsättning till välgörenhet (dock krav på godkända sådan) och då är både företagsskatten och inkomstskatten lägre än i Sverige dessa land.
Problemmet i Sverige är väll man hittills har sätt att pengar via välgörenhet är fula pengar jämfört med pengar via skatten som är fina pengar av någon anledning. Var under 90-talet delvis aktiv i vissa intresse-organizationer men gav upp när de andra i styrelsen främst ansåg att pengar skulle fås via något som staten och komun sponsrade men att försöka få bidrag via annat hål var FULT och nu pratar vi inte om någon svamp-mup-organization.
Don't ask, don't tell…
Vill påminna om Moses Maimonides 8 prioritetsnivåer för välgörenhet
http://en.wikipedia.org/wiki/Maimonides#Charity_.28Tzedakah.29