Tydligen behöver man heta Lars här i världen. Professor Lars P Syll. Eller professor Lars Jonung, som nu intervjuas hos Schibsted/SvD. Och säger allt som behöver sägas och även sagts här på bloggen så många gånger.
“Alla finansiella kriser sedan 800 år tillbaka har föregåtts av en längre period med kraftig kredittillväxt i kombination med låga räntor. Det är precis vad vi har sett i Sverige de senaste 15 åren. Vi bygger upp förutsättningarna för en framtida finansiell kris. Vi vet att den kommer, vi vet bara inte när.”
Professor Jonung klarar som alla borde av att se skillnaden på KPI-inflation och tillgångsprisinflation, där den senare är direkt ohälsosam och leder till bubblor och kommande kris.
“Det går inte att uppnå inflationsmålet om vi inte har finansiell stabilitet. Vi har idag inflation i Sverige, men inte konsumentprisinflation, som Riksbanken vill ha, utan tillgångsprisinflation, som Riksbanken inte vill ha.”
Tvärt om är inte en måttlig KPI-deflation något problem. Tvärt om skapar den välstånd och reala inkomstökningar. Det finns ingen som klagar på att TV-apparater, mobiltelefoni etc blir billigare. Utom Riksbanken, som försöker bekämpa teknikutveckling genom att sänka räntan…
“[Deflationshotet] är en ren skrämselpropaganda. Vi måste skilja på god och dålig deflation. En period av måttlig och förutsägbar deflation innebär inget hot mot den svenska ekonomin.”
Slutsatsen är att man ska läsa och lyssna på människor som heter Lars. Så länge de inte heter Lars E O Svensson, förstås.
Fast istället är den massiva bolånetorsklobbyn nu ute och varnar för att bostadspriserna kommer rasa om man inför amorteringskrav. Man ska komma ihåg att även på svenska myndigheter och hos Swedbank eller för den delen Schibsted/SvD:s ekonomiredaktion så finns det personer med antingen enorma bostadslån eller enorma värden på sin bubbelvärderade bostad. De kommer slåss med näbbar och klor för att hålla drömmen vid liv ett litet tag till.
Till finanskrisen Lars Jonung mfl pratar om kommer. Då ska du och jag betala för andras drömmar.
Om skulderna nu blivit så stora att man inte ens får komma med blygsamma amorteringskrav utan att partsinlagor börjar vifta med armarna om att vi kommer sänka svensk ekonomi om skulder ska betalas, så har vi allvarliga problem. Mycket allvarliga problem. Och total frånvaro av sjukdomsinsikt.
37 kommentarer
Jag lyssnar inte på Lars Ohly heller i och för sig…
Ännu mindre Lars Hiertas J mediala arv…
Skulle förstås vara Lars J Hierta och inget annat
Lars Hierta roterar i sin grav över att ha sitt namn på Aftobladet idag. Han var väl i det närmaste att likna vid en ultraliberal och mycket hårt kritiker av socialismen och kommunismen.
Ja det är tamejfan skrämmande att nästan alla avvikande röster i ämnet ges mkt lite medialt utrymme i frågan. Men det är väl för många Journalister och politiker som skulle missgynnas om det blir punka på luftslottet.
Och för att lösa denna skuldproblematik behöver man ju superkrafter. Och det har ju inte så många. Alltså inte så många utanför kulturutskottet. Där har de sådant.
http://www.expressen.se/nyheter/bah-kuhnke-laste-ur-barnbok-for-utskottet/
Den här regeringen kommer att vara väl värd att följa. Med popcorn. För det är helt klart en av de märkligare vi har haft. Passa på och njut innan det är för sent.
Ja det är fascinerande. Jag citerar Expressen: "…Hen kanske hade valt andra lära-känna-rundor, men efteråt tyckte hen att det fyllde sitt syfte att lära känna utskottets ledamöter och starta konversationer, säger Hanna Lidström…."
Alice har definitivt hamnat i underlandet.
Nu gäller det för henne att hänga kvar ett tag så man får livslång försörjning. Hon duckar ju redan media allt hon kan. Märkligt från någon som byggde sin karriär i media.
Äntligen börjar ekonomerna uppmärksamma skillnaden mellan konsumtionsinflation och tillgångsinflation (hus- och aktiestegeringen).
Men lösningen kan inte vara att ta bort ränteavdraget (30 procent avdrag för räntekostnaden) och samtidigt behålla 30 sparskatten (30 procent skatt på ränteinkomster och aktieutdelning).
För om de stora bostadsbolagen Lundberg, Wallenstam, Balder m.fl. får göra avdrag med 100 procent på sina räntekostnader för inköp av bostadshus, så kommer vi i fortsättningen bara få dessa bolag som ägare till husen vi bor i.
@Staffan Kjellin
"Men lösningen kan inte vara att ta bort ränteavdraget (30 procent avdrag för räntekostnaden) och samtidigt behålla 30 sparskatten (30 procent skatt på ränteinkomster och aktieutdelning)."
Du kommer alltjämnt få dra av räntekostnaden från dina inkomster av kapital (t.ex. om du lånat pengar för att köpa aktier) – även enligt de som kritiserar ränteavdraget. Det är ju att man får ett avdrag på inkomst av tjänst som är minst sagt lite märkligt.
"För om de stora bostadsbolagen Lundberg, Wallenstam, Balder m.fl. får göra avdrag med 100 procent på sina räntekostnader för inköp av bostadshus, så kommer vi i fortsättningen bara få dessa bolag som ägare till husen vi bor i."
Bortsett från att avdragen för räntekostnader kommer att försvinna för aktiebolag (och jag har inte sett något som skall undanta fastighetsbolag) så tror jag att du missförstår hur avdrag fungerar för företag.
De kostnader ett företag har kommer till fullo lämpas över på kunderna även med avdrag (utan avdrag tillkommer att även skatten kommer att lämpas över på kunderna). Hyresgästerna får alltså betala för hyresvärdens fulla räntekostnad ändå och det är här det blir lite snedvridet då man som hyresgäst inte medges det avdrag för sina boende kostnad som skuldsatta BR/ÄR-innehavare medges.
"- Just nu ser det bra ut. Det är ingen kris. Tillväxten är hög. Börsen och bopriserna går uppåt, försäljningen av bilar och champagne är stadig[…]" – från intervjun.
Härlig ironi.
"Fast istället är den massiva bolånetorsklobbyn nu ute och varnar för att bostadspriserna kommer rasa om man inför amorteringskrav."
Ett amorteringskrav skulle inte bara betyda att bostadspriserna eventuellt skulle rasa.
Konsumtionen skulle förmodligen också rasa då alla med lån istället för att konsumera skulle betala av sina lån snabbare (spara).
En vanlig svensk resonerar:
"Jag kommer aldrig bli av med jobbet, jobbar inom bygg eller IT, finns hur mycket som helst att göra"
"Långtidssjuk???"
"Jag kommer sälja innan alla andra, jag är smartare"
"Priserna kan aldrig gå ned, styrräntan är noll"
"Bostadsbristen kommer hålla uppe priserna under en lång tid framöver, något annat är inte möjligt"
"Mängder med nysvenskar (utan några pengar reds.anm) kommer fortsätta komma till Sverige och trycka upp bostadspriserna."
Det är svårt att förstå helheten när man resonerar som ovan. Svensken är helt enkelt så korkad att man inte kan se sambanden. Kanske inte så förvånande när vi ser hur budtokarna går berserk redan innan visningen.
Det enda som fungerar i Sverige är köp och handel med bostadsrätter. Inget är mer ärligt. Alla ser priserna. Inga svarta pengar. Ingen brottslighet. Alla får bo där man vill om man betalar kapitalkostnaderna (skuldräntor och reperationer).
SBAB lägger sig i debatten med sedvanlig ackuratess. De menar att amorteringskraven är onödiga.
Belåningen bland förstagångsköparna är rekordlåg hävdar de. Verkar ju konstigt, men läser man vidare visar det sig att de har funnit att färre än tidigare år är belånade över 85% av marknadsvärdet. Bolånetaket är kanske ingen nyhet för de flesta, men för SBAB:s hjärntrust Ähum Pousette och Tor Berg blev det tydligen en oväntad effekt.
http://www.svt.se/svttext/web/pages/118.html
Vad det inte SBAB som glatt lånade ut dom första 15% som blancolån till bostadsköparna? Bara det inte heter bostadslån så räknas det inte och är därför inget att bry sig om???
Deflation är ett problem endast om den är resultatet av en ekonomisk kontraktion, som vi alldeles säkert kan få när företagen bara använder sig av robotar och slavarbetare och dessutom blir allt duktigare på att undvika beskattning. När det bara är de rika som har köpkraft kan kontraktionen bli gigantisk. Lösningen är inte stöd till mer eller mindre tvivelaktiga investeringar. Lösningen är medborgarlönssystem i Sverige och i resten av världen.
@Kuckeliku
Det är inte givet att ekonomisk kontraktion är ett problem (för vem?) heller (inte ens i kombination med deflation), det är bara BNP-kramare som vill få det framställt på det sättet.
Långtgående automation SKULLE kunna vara ett problem (för många) ifall det leder till att många skulle få problem att livnära sig, men detta är isf inte något problem som egentligen är betingat av vare sig kontraktion eller deflation (vilken glädje har du i avsaknad av inkomst att inkomsterna i snitt ökar eller att saker blir dyrare?).
Lösningen på en situation där folk får problem att livnära sig kan vara medborgarlön som du skriver.
Göteborgsbaserade Balder är en framgångssaga av enastående propotioner. Hur började det? Ägaren lånade till att köpa aktiebolag, som i sin tur lånade för att köpa fastigheter. Resultatet: Ägaren miljardär på kort tid, liksom familjen Wallenstam, Lundberg, m.fl
I stort sett enda sättet att bli miljonär i dag för en vanlig människa har varit att köpa bostadsrätt för lånade pengar. Värdestegringen har gått till den som bott i lägenheten, i stället för de bostadsbolag som alternativt hade ägt den.
Vari ligger felet?
Felet är väl att du skapar en värdestegring utan att skapa värde….
Lars är ett namn som 40 till 60 talister har!
Lyssna gärna på erfaret folk!
Vad tycker du Lars att vi skall göra med överskotten i vår ekonomi?
Anledning till höga priser på en vara är att det är brist på den!
Andrahandsmarknaden för bostäder inget undantag.
Oerhört glad i att se att åtminstone en ekonom av hundra har verklighetsinsikt och kan säga som det är.
Tråkigt att fäderneslandet Sverige kör käpprätt in i kaklet med dansk skalle. Men man ska komma ihåg att vissa vinner dubbelt på att att eländet fortsätter, och väl när kraschen kommer.
Statliga Bostadsverket har skrivit att 70 procent av alla våra bostadsproblem i Sverige består av hyresregleringen. Ändå har jag aldrig hört riksbankschefen Stefan Ingves ej ens tagit ordet hyresreglering i sin mun under sin riksbankschefstid.
Nej alla problem består enligt Stefan Ingves att hushållen lånat för mycket. Lasse Wilderäng har uppfunnit ordet bolånetorskar. Det står för några som har blivit lurade.
Medan Lasse Wilderäng i blogg och TV försökt sprida ett löjes skimmer över dem som lånat till sin bostad , har dessa s.k. lånetorskar blivit miljonärer.
Riksbanken har inget uppdrag att lösa bostadsproblem, enbart inflation och finansiell stabilitet. Hyresrätter påverkar knappast den finansiella stabiliteten.
Nej Riksbanken har inget uppdrag att lösa bostadsproblemen. Ändå har han under hela sin ämbetstid sagt att det är hushållens stora bostadslån som styrt vilken ränta som skall sättas.
Fast det har han gjort för att landets ekonomi inte ska kollapsa pga av att en stor del av befolkningen har överbelånat sig. Finansiell stabilitet således.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Suck! Börjar tröttna på Cornucoopias käpphästar – peak oil och bostadsmarknadskrasch. Han har haft fel så länge den här bloggen funnits. Nu verkar han hoppas på att man genom regeländringar ska sänka bostadsmarknaden som att det fanns ett egenvärde i det.
Givet bostadsbristen kommer lånen (och bostadspriserna) att öka i takt med räntesänkningarna och disponibelinkomstökningen (där Sverige har varit vinnaren i EU de senaste fem åren).
Att tro att hushållen ska amortera av sina skulder i en deflationsmiljö med fortsatt höga inkomstskatter är löjligt. Det har aldrig skett förut och kommer inte att fungera igen.
Enda sättet är att inflatera bort skulderna samtidigt som man göra sparande skattefritt. Hur kan staten tro att folk ska spara pengar när de betalar 60%+ marginalskatt?
"Givet bostadsbristen kommer lånen (och bostadspriserna) att öka i takt med räntesänkningarna och disponibelinkomstökningen (där Sverige har varit vinnaren i EU de senaste fem åren). "
Vilken bostadsbrist??? Vilka räntesänkningar, styrräntan är noll!? Senaste fem åren ja, fortsatt disponibelinkomstökning i dagens globala ekonomi? Skulle inte tro det va!
"Att tro att hushållen ska amortera av sina skulder i en deflationsmiljö med fortsatt höga inkomstskatter är löjligt. Det har aldrig skett förut och kommer inte att fungera igen."
Så lösningen är alltså att låna mer och konsumera ännu mer fast det inte finns utrymme för det? Deflationen är ett tecken på skuldmättnad hur ska vi då låna mer menar du?
"Enda sättet är att inflatera bort skulderna samtidigt som man göra sparande skattefritt. Hur kan staten tro att folk ska spara pengar när de betalar 60%+ marginalskatt?"
Varför ska man spara mer när inflationen äter upp pengarna? Skattefritt eller inte, hur tänkte du nu? Kan finnas vissa problem med att inflatera bort pensionerna också som agerar säkerhet för lån vi redan tagit eller vad tycker du?
Jag undrar var folk äter sin lunch gratis? Jag har letat, men hittar inte en enda restaurang där man får gratis lunch.
Oskar, du verkar veta var de finns?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag vet en Lars som år 2008 hävdade att bostadspriserna i Malmö skulle ner 70%. Sedan dess har de stigit ungefär 15%. Det betyder väl att de ska ner sisådär 80% nu.
http://cornucopia.cornubot.se/2008/11/den-sk-boendekarriren-och.html
Vargen kommer, någon?
Mitt favoritcitat i artikeln var för övrigt:
"Just nu ser det bra ut. Det är ingen kris. Tillväxten är hög. Börsen och bopriserna går uppåt, försäljningen av bilar och champagne är stadig, auktionsfirmorna gör goda affärer. Hushållen känner sig rikare. Ladan är full. Allt detta är klassiska tecken på en kommande kris."
Denna var också rätt skön iofs:
"När krisen kommer måste Riksbanken vara delaktig i krishanteringen liksom regeringen. Och en finansiell kris bekämpas traditionellt genom lägre räntor, men hur ska vi kunna göra det när vi skjutit bort all ammunition genom att välja nollränta?"
Slutsats: vi måste höja räntorna kraftigt nu, utlösa krisen, så att vi kan sänka dem igen och motverka krisen.
Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises by Charles P. Kindleberger https://moodle.swarthmore.edu/pluginfile.php/40990/mod_resource/content/0/Kindleberger-Manias_Panics_and_Crashes.pdf
Det var den bästa artikel jag läst i år. Allt han säger är vettigt, synd att sveriges styrande politiker inte verkar dela denna åsikt överhuvudtaget.
De verkar istället anse att låg ränta inte innebär någon risk o inte skapar kreditbubblor, samt att 0.4% deflation är livsfarligt.
Samt att ränteavdraget, som av i princip alla som funderat igenom det anses kontraproduktivt, är så utomordentligt förträffligt att det inte ens finns en tanke på att avveckla det.
Som Lars skrev i något annat inlägg känns det som att Sveriges problem idag är politikerna.
Min känsla är att de skulle köra dethär landet tillbaka till stenåldern om de så bara fick sitta ännu en mandatperiod.
SKulle va så otroligt trevligt om du kunde dra igång en podcast och göra några djuplodande avsnitt med folk som likt Jonung inte tappat allt förstånd. Det här perspektivet saknas helt iallafall i börspodden och sparpodden (såklart).