Hushållets värmekälla är en Vermont Castings Intrepid II-kamin, som besiktigas och säkerhetskontrolleras som uppvärmningskälla. Här följer en graf över hur värmen sprids i huset under hösten.
Bostaden har en golvyta på ca 190 m2, med sk kyrktak på delar av övervåningen. Endast stängda utrymmen, specifikt badrum, värms upp med direktverkande el. I övrigt används endast en kamin för uppvärmning. Den äldre delen av huset är byggt med solida timmerväggar, och murstocken är en gammaldags murad konstruktion som också agerar värmelager, vilket tillsammans ger en viss tröghet i uppvärmningen.
Höst och vår börjar man elda under eftermiddagen eller kvällen, beroende på utetemperatur. Vid exmplet nedan var utetemperaturen ca 7.5 grader, men gled dessvärre upp till högre temperaturer dagen efter. Principen kvarstår dock.
Generellt behöver man inte elda om temperaturen ute är över tio grader – då räcker det med värmen från hushållsapparater som spis, ugn, torktumlare eller ren kroppsvärme för att hålla temperaturen över 21-22 grader inomhus. Som ett äldre hus känns det lätt kallt vid lägre temperaturer än så, på grund av visst drag runt golv – drag som antagligen är nödvändigt för byggnadens välmående och självdragsventilation.
Vintertid kan man behöva köra en kaminladdning på morgonen, och vid kallare än -15 grader kan man behöva elda från morgon till kväll. Jag kommer återkomma med grafer för vinterväder, om vi får sådant väder i år.
Det blir förstås sommarvarmt i vardagsrummet där kaminen står och en av mätpunkterna ligger. En andra mätpunkt är min arbetsplats i biblioteket i andra änden på bottenvåningen. Slutligen finns en mätpunkt på övervåningen, dit värmen stabilt stiger över dygnet för en ganska jämt och behaglig temperatur.
Uppvärmning med kamin – rumstemperaturer höst |
Det syns rätt tydligt när man börjar elda med kaminen vid 17-tiden. Tidigare temperaturuppgångar är relaterade till matlagning etc. Kaminen körs med totalt två laddningar, men de högsta temperaturerna i vardagsrummet uppnås efter eldningen upphört, mycket på grund av kvarvarande glödbädd efter en relativt stor vedklabbe bok, som lades på mot slutet. En Vermont Castings Intrepid II eller storebror Defiant Encore har termostatstyrd katalytisk sekundärförbränning, vilket kan leda till att den drar ut på förbränningen en tid. Med katalysatorn ser den samtidigt till att rökgaserna förbränns ordentligt även vid strypt syretillföresel.
Att temperaturen andra dagen bottnar upp ca två grader högre beror på högre utomhustemperatur.
Mätningarna har skett med en Netatmo väderstation, med två extra inomhusenheter.
Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för detta blogginlägg.
22 kommentarer
Ser fram mot mer mätvärden från dig när/ om det blir kallt. Installerade hemma en Wasaugnen som är en modern kakelugn som klarar sig helt utan el. Skillnaden är förmodligen mest att värmen tar längre tid att gå ut och värma upp huset. Blir alltså inte den extrema toppen på 34 grader som du fått. Behöll länge vedspisen i köket (om vi skulle fått ett långt strömavbrott) som tidigare använts ibland för uppvärmning och då gav säkert 34 grader i köket om det var mycket kallt ute.
Huset fyllde 100 år i år men jag har isolerat det runt om och har nu fyrglasfönster. Skorstensmuren är kraftig ligger mitt i huset och tar lång tid att värma upp med kakelugnen men ger sedan skön värme långt senare på övervåningen. Har inte börjat elda än för det har ännu inte varit kallt nog. Fast har lite elvärme i den nybyggda toaletten uppe och badrummet nere.
Ska göra lite mätningar senare med enkla billiga termometrar på olika håll ca 1 m över golvet när jag börjar elda för att se vad som händer.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Med en bra stock behövs ingen tank!
Trevligt inlägg, nu när vintern närmar sig. Jag har fällt ett antal ekar i anslutning till min tomt och det finns olika åsikter huruvida det är skadligt för pannan och skorstenen att elda med ek.
Vad anser Cornucopia ?
Ivan
Ingen fara att elda med ek, bara den är torr, blanda gärna med olika trädslag, asp skall enligt vad jag har läst minska sotbildningen. Gran sprätter och smäller och det är ju mysigt, tall bör man väl undvika att använda, björk luktar gott och är väl den vanligaste veden.
Jag har lärt mig att ekved skall ligga minst ett år, helst två, då har det mesta av garvsyra försvunnit.
Så länge du har bra förbränning spelar det ingen roll vad du eldar med. När då får låg temperatur och veden börjar gasa, i e pyrolyseras får du tjäror som fastnar på kallare ytor och sotar igen. Tjäran kan också börja brinna. Det som normalt kallas sot är kolrika tjäror. Vid bra förbränning skall man få bara lite aska kvar, det är mineralämnen (kalcium, kalium mm ) som inte förgasas. Kan med fördel spridas om man vill ha alkalier.
Det föreligger en ökad cancerrisk vid eldande i kamin, finns studier av hushåll i Värmland och Dalarna om jag minns rätt. Att elda i kamin för uppvärmning kan inte vara bra.
BS.
Finns studier som visar tvärt om också, att vedeldare lever längre. Och så finns det dålig vetenskap.
http://cornucopia.cornubot.se/2009/02/vedeldningslarmet-dalig-vetenskap-och.html
Kan tillägga att Netatmos stationer har CO2-mätare och halten stiger inte vid eldning, så det läcker inte in något alls. Ja CO2 är inte CO, men hade det läckt in hade garanterat CO2-halten stigit – den stiger så fort en människa går in i rummet, men inte när man eldar (och inte är kvar i rummet).
"Ej heller är risken för cancer femfaldigad som nämnts i media, utan vägt för hur cancerogena olika ämnen är så överträffas gränsvärdena fyra ggr, inte fem. Och bara under eldningsperioden. Spritt över hela året är det alltså 2.5 ggr så hög exponering som gränsvärdet. Det betyder högst att av 100 000 vedeldare så kommer 2.5 att drabbas av cancer pga dessa utsläpp under sin livstid. Att jämföra med ca 50 000 av 100 000 som drabbas av cancer totalt, eller ca 3200 av 100 000 som drabbas av lungcancer under in livstid."
… och då klumpade man ihop öppen spis, modern kamin, 51-årig vedpanna med pyreldning etc i samma kategori. I mitt fall har jag alltså en modern amerikansk kamin med platinakatalysbaserad komplett sekundärförbränning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Luftföroreningarna från biltrafiken dödar fler än olyckorna. Om 2,5 per 100.000 drabbas av cancer pga vedeldning blir det högst 250 av 10.000.000 om alla eldar ved. Hörde en uppskattning från EU på 5000 per år för Sverige när det gäller trafikens föroreningar. Betyder då att bilarnas luftföroreningar är så där 1500 ggr farligare än vedeldningen.
Blöta lövhögar som eldas på villatomter och skogsbränder är nog betydligt värre än kontrollerad vedeldning tom i en gammal vedpanna.
Fast mer forskning behövs om olika typer av luftföroreningar och handling på värsta områdena innan dess.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Eldar man inte fryser man ihjäl, bara att välja.
En vanlig vedbrasa suger i sig flera kubikmeter luft i timmen, som med nödvändighet kommer utifrån. Så att elda med ved torde sörja för riktigt bra och hälsosam luftväxling.
"En braskamin förbrukar mellan 2 – 40 m3 luft per timme vid eldning med stängd lucka. Mängden luft är avhängigt av hur hårt man eldar det vill säga, hur mycket ved som läggs in i elden och kvalitén på denna." – eldstaden.com
Människor har levt nära vedrök under åtminstone hundratusen år men kanske så länge som
en och en halv miljoner år. Så evolutionen lär ha skapat en viss motståndskraft mot vedrök i oss.
Om miljödårarna, dvs MP förbjuder vedeldning pga cancerrisken MÅSTE de förbjuda kött, biltrafik, rökning, fet mat, flertalet syntetiska kemikalier men vänta nu va fan det är ju precis vad de vill göra …. Eftersom värmepumpar mef halogenerade kolväten skall fasas ut (99,999x % av alla i egnahem) kommer de eventuellt ersättas av kolvätefyllda eller ammoniakfyllda . Det kommer också leda till dödsfall men då gör man det av miljöskäl..
Hm, finns det någon undersökning om canceogena ämnen i tunnelbanan, eller de vågar inte undersöka det?
Anders det finns mycket metallpartiklar i luften där, men mindre avgaser. Vet att det finns undersökningar och en som vet var fast han är i Iran just nu.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Sveriges television hade ett inslag 22 aug 2011 :"Utsläppen av farliga metallpartiklar i Stockholms tunnelbana är upp till tio gånger högre än gränsvärdena."
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Anders R
Har för mig att det nyligen var några skriverier om att det var hög radonhalt i tunnelbanan.
Dessutom kan man misstänka att det ligger kvar en massa gammal asbetsdamm från bromsarna förr i tiden som fortfarande virvlar omkring. Tunnelbanemiljön i Stockholm har en mycket obehaglig och karakteristiskt dammig doft som jag inte erfarit på någon annan plats, eller tunnelbana.
Det borde finnas ett stort underlag i form av långtidsarbetande i tunnelbanesystemet. Tänk om man kommer fram till att miljön är hälsovådlig. Då måste tuben stängas !
Kan inte låta bli att tänka på den utmärkta sketchen "kaminmannen" med Killinggänget.
https://www.youtube.com/watch?v=gZEMO9OR5y8