Enligt Valueguards kvalitetsjusterade bostadsprisindex fortsätter bostadspriserna i Stockholm mot himlen. Det finns inga tecken på en avmattning i dagsläget.
Lägenhetsprisindex i Stockholm
Källa: Valueguard/KTH |
Frånvaron av avmattning innebär förstås inte att priserna inte kommer vända ner längre fram, men för stunden märks ingen svaghet i bostadspriserna i landets huvudstad. Man kan ana att färre tror på stigande bostadspriser, men någon riktig vändning ser vi inte än. Dock, med fallande börs och den nattsvarta statistiken för hushållens syn på ekonomin tidigare i veckan kan ett skifte ligga nära i tiden.
Villaprisindex i Stockholm.
Källa: Valueguard/KTH |
Lägenheter i Stockholm steg kvalitetsjusterat 1.23% den senaste månaden och har stigit 15.13% de senaste tolv månaderna.
För villor är uppgången inte lika kraftig. Visserligen steg dessa 1.93% på en månad, men har på ett år “bara” stigit 12.64%.
Även om vi sannolikt är inne i den sista maniska fasen i uppgången finns det i nuläget inte några tecken på en omedelbart förestående vändning. Ser jag sådana tecken skriver jag det förstås, men det lär släpa efter ett antal månader innan man kan säga att trenden vänt.
25 kommentarer
Rusningen är väldigt snabb och från ett redan högt läge. Det talar inte för en "avmattning" under lugna former. Köp- och låneviljan mattas inte av signaler om vare sig amorteringskrav, ev framtida begränsningar i avdragsrätten eller lite mindre i plånboken (för en del) efter kommande skattehöjningar. Signalen om lägre ränta väger tyngst uppenbarligen.
Eventuellt kommande kvantitativa lättnader – med massor av nya pengar från RB kanske kan bli räddningen för en del. En rejäl inflationsbrasa som äter upp skulders värde. Fast en sådan innebär förstås högre räntor vilket alltför få klarar av.
RB kan fuska bort så mycket inflation de vill genom att tricksa med sina index. Det enda som kan höja räntan vore om vi fick stora kapitalflöden ut ur landet i samband med att kronan faller kraftigt. Det enda realistiska scenario som kan orsaka det är om ryssarna faktiskt anfaller på riktigt.
De som gått in i marknaden de sista 15 åren ffa unga. Har ju aldrig upplevt en nedgång och har ingen erfarenhet av en sådan. Påhejade av mäklare och bank-folk som tjänar pengar på försäljning och uppgång får dom inga andra råd än köp.
För oss som varit med ett flertal gånger vet vi hur surt det är. Både med börsnedgångar och fastigheter om man sitter fel. Med de här nivåerna av idag så bävar jag och hur många kommer att hamna.
Ja, men även yngre som inte var med på 90-talet måste ju bo. Lånens säkerhet heter politiska lösningar i en okänd framtid. Tomorrow is another day.
Med tanke på de låga räntorna och en ev ny räntesänkning snart så krävs det nog en svart svan för att bryta utvecklingen. Jag menar, folk kan ju alltid bo trängre så där finns det ytterligare uppgång att räkna hem.
Jag kan tillägga att ett ev amorteringskrav på nya lån kommer att bli mycket mycket urvattnat, om det blir nåt alls.
@Somebody is wrong on the internet
Vad skulle den svarta svanen vara? Att räntor under noll inte riktigt kan fungera kanske?
Det är väl inte så mycket svart svan utan bara en konsekvens ifall man fortsätter utvecklinen med sänkta räntor…
Svarta svanen är kanske att man inser att räntan inte kan sjunka så lågt och från noll-ränta finns bara ett håll den kan ändras på – och det torde inte heller någon överraskning.
Struts-metaforen är nog mer välbeskrivande än svan-metaforen…
Att en större europeisk bank kollapsar när Grekland tar en skuldnedskrivning från 175 till 100%? Men ECB har väl tagit över alla skräplån i dagsläget? Att Grekland lämnar EUR och tokdevalverar?
Riksbanken ändrade strategi i somras, nu vill man få upp inflationen till 2%, detta är det övergripande målet. De kommer inte att bry sig om ökande bopriser, det får andra ta hand om. Men några tuffa krav på t ex amortering kommer det ej att bli, så klart.
Det kostar idag 1000 SEK att lån en miljon efter ränteavdrag, klart att bopriserna skenar. Men de som sitter och väntar på en högkonjunktur med höga räntor får nog vänta länge. Det blir snarare låga räntor, skuldberg och låg tillväxt som kommer att dominera. En normal bolåneränta är inte 6-7%, snarare 3% under kommande 10 års-period.
"Att en större europeisk bank kollapsar när Grekland tar en skuldnedskrivning från 175 till 100%? Men ECB har väl tagit över alla skräplån i dagsläget? Att Grekland lämnar EUR och tokdevalverar?"
Ett partytrick vore ifall grekland av praktiska skäl skulle få för sig att använda befintlig utrustning för att trycka/prägla sin valuta (såvitt jag kan se så har grekland både eget myntverk och sedelpress) – dvs ha en egen valuta med identiska mynt och sedlar som euroområdet. Sen om de dessutom tokdevalverar så är partytricket fullbordat…
Där tar nog tyskarnas tålamod slut.
@Somebody is wrong on the internet
Jo, men frågan är vilka konsekvenser ett sånt partytrick skulle få? Skulle tyskarna invadera grekland för att få dem att sluta upp med att trycka egna eurosedlar eller?
Sedan är väl detta den sista heliga kon att offra. Alla priset och företag kan gå hur som helst men detta får inte rasa. Då bleve ju surdegarna medellösa och gjorde typ revolt.
Det är också vad som underbygger den fjolliga livslögnen om att det här riket fortfarande har "tillväxt". Det enda vi har tillväxt av är utländsk befolkning, som i sin tur sätter press på bostadsmarknaden samtidigt som det garanaterar att inget byggs i våra städer.
För vilka städer vill först betala byggandet genom allmännyttiga bolag och sedan även stå för hyres-, levnads- sociala och rättsliga utgifter för de arbetslösa utlänningar som skall flytta in? Den kommun som har bostadsöverskott kommer ju inte kunna vägra att öppna sina hjärtan och ta emot mostvarande skockar guldklimpar i den gränslösa solidaritetens namn.
Eftersom det hela tiden flyttar in nya arbetslösa och nysvenskar utan köpkraft tror jag inte priserna kan gå ner.
Du är väl ironisk, men white flight är nog en parameter bland många som driver på priserna. Viktigast är förstås att det är gratis att låna pengar utan krav att betala tillbaka.
Människor utan köpkraft ockuperar oftast även de en bostad, vilket gör att de som har köpkraft har färre bostäder att slåss om.
Samband mellan amorteringar, bopriser och konsumtionsutrymme.
http://www.sieps.se/sites/default/files/Sieps%202014_5%20Inlagan_low.pdf
Tycker allt snack om mindre och mindre utbud är lite intressant och konstigt att inte det diskuteras mer.
Folk "sitter fast" i ffa bostadsrätter i storstäderna de inte har några ekonomiska incitament att flytta vidare från längre och för de som följer lämmeltåget från landsbygd till stad så finns ett mindre och mindre utbud vilket drar priserna högre och högre…
Lämmeltåget från utlandet är garanterat större än från landsbygd till stad.
"Utbudet" av hyresrätter "tvingar" folk att köpa. Men nivåerna bör till mycket stor del bero på tillgången av billiga krediter.
Det handlar om att bo ungefär där man arbetar. Enda platsen värd att bo på är helst i innerstad i helst förmodernistisk bebyggelse. Lånen finns inte. Avgift är hyra och räntor är hyra till banken för att kunna bo.
Hade PBL inte funnits, städer stadsplanerat på gammalt sätt med kvarters- och tomtindelning och nya hyreshus byggts i de stilar som efterfrågas (jugend och nystilar från 1800-talet) hade det inte varit så här.
Men nu är s.k. bostadslån enda sättet att få tag i en bostad. Problem för framtiden? Okej, men det finns ju inga alternativ. Lösningen som till slut måste till är helt enkelt bara att stryka lån på kapital som inte existerar och aldrig har existerat mer än som blippar på en dataskärm. Fallerande bostadsrättsföreningar får göras om till offentligt ägda hyreshus i utbyte mot skuldfrihet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Viktigaste frågan bör vara när vi når the Minsky Moment. Förr eller senare kan inte skulderna och priserna stiga mer, i alla fall inte utan en rejäl löneinflation. Finns det utrymme för en sådan löneinflation i dagens globala ekonomi? Varför skulle andra länder vilja betala mer för svenska tjänster och produkter?
En annan intressant faktor är stillestånd bostadsmarknaden. Många bryr sig inte om detta men vad händer när de massiva tillskotten av skatteintäkter staten levt på i form av vinstskatter sjunker drastiskt? Skattehöjningar borde komma som ett brev på posten?
En sak är säker, det kommer förmodligen dröja längre än vad alla tror innan det kommer en krasch. Det råder alldeles för stor pessimism för att det ska kunna hända nu känns det som.
Vilken pessismism?
Det råder snarare eufori, drar inte för stora växlar på vad du läser här, här finner du nog bara de mest initierade. Allmänhenten lever ännu i lala landet..
@ Plassa,
Nja, överallt på nätet, denna blogg exkluderad, frodas det av negativa kommentarer. DI och SvD är bra exempel.