God söndagsmorgon! I väntan på att ni kan köpa Stjärnklart över disk från bokhandeln i morgon kan ni alltid spendera söndagen i sängen (obskyr popkulturell referens) med Netflix eller HBO Nordic på paddan eller sovrummets plattskärm. Här följer några ämnesrelaterade tips för den som ännu inte sett vad som finns att erbjuda inom survivalism och undergång på våra strömmande TV-tjänster.
Varning för minimala spoilers för Stjärnklart.
Jag bortser här från generella zombiefilmer, som går tretton på dussinet. Jag har sedan 2006 inte kringkastad TV och fildelar aldrig olagligt, så jag är begränsad till det som jag sett på skiva, köp- eller hyrnedladdning via iTunes eller strömmande via de lagliga tjänster jag betalar för (och SVT Play, där inget av intresse finns).
En TV-serie, och kanske det som alla TV-serier i genren borde ha som måttstock är Jericho (2006 – 2008). Jag har sett den i sin helhet och det finns en del likheter med Stjärnklart.
TV-seriens undergång är att terrorister detonerar ett antal kärnvapen i amerikanska storstäder, och toppar med EMP-laddningar. Storartad TV-underhållning följer i två säsonger, med två av de bästa survivalisterna och allmänna bas asses på TV-någonsin, protagonisten Jake och en annan mycket skum typ med en atombomb inmurad i källaren. TV-serien backar inte heller från att ha ihjäl huvudpersoner man trodde skulle finnas med hela TV-serien. Här dör framträdande personer som flugor, ofta helt meningslöst, vilket svider extra. Me like. Finns förstås också en stor konspiration. TV-serien finns både hos HBO Nordic och Netflix. Serien ställdes in efter första säsongen, men återupplivades efter att fansen fyllt TV-bolagets brevlådor, i en något sämre och lite mer stressad kort andra säsong, som åtminstone knöt ihop alla trådar även om man inte bangade att ha livet av en del huvudpersoner.
Annars finns brittiska Survivors (2008 – 2010), en nyinspelning på en äldre serie. En mycket smittsam och dödlig pandemi dödar snabbt 99+% av världens befolkning och vi får följa en brokig skara överlevare. Jag har dessvärre bara sett de första tre avsnitten – får citera Cecil Rhodes sista ord: “so many TV-series, so little time”. Finns även någon stor konspiration. Underhållande, finns en del likheter med Stjärnklart, men inte lika många som i Jericho. Å andra sidan har jag inte sett hela TV-serien, så det kan finnas mer likheter längre fram. Survivors finns både hos HBO Nordic och Netflix.
Ej att förglömma är Falling Skies1. (2011 – 2014+), där överlevande amerikansk milis slåss för sitt liv mot en utomjordisk invasion. Väldigt amerikanskt på alla nivåer (family values, patriotism, paralleller till amerikanska frihetskriget etc), men absolut mycket survivalism i ett extremt scenario, med paramilitärt fokus. Jag har sett de tre säsonger som finns på Netflix. Till skillnad mot övriga serier här finns den faktiskt inte också på HBO Nordic. Åtminstone de första två säsongerna har tungt fokus på survivalism även om saker och ting blir lite mer organiserade i tredje säsongen. Sedan har TV-serien sin egen motsvarighet till Star Treks redshirts – when in doubt, the black dude you’ve seen in two episodes is killed. Men vad som är fantastiskt, åtminstone i sista säsongen jag sett, är produktionsvärdena, minns inte huruvida detaljerna var lika bra på de första två, då jag såg dem på Netflix förra sommaren. Här är det skitigt, smutsiga kläder, rufsiga frisyrer och förödelse överallt. Man kan riktigt känna stanken av huvudpersonerna rakt genom paddans glas. Även om man får många lektioner i family comes first, så får man dock inga lektioner i personlig hygien och dålig hygien hindrar tydligen ingen i TV-serien från bump the uglies.
Slutligen har vi TV-serievarianten av den tecknade zombieserien The Walking Dead (2010 – 2014+). Jag har läst den tecknade serien på engelska, fram till en framträdande person blev skjuten i ansiktet i Washington (inte haft tid och kapital sedan dess), och den tecknade serien rekommenderas starkt. Den tecknade serien finns översatt i albumform till svenska och kan med fördel köpas över disk hos Science Fiction Bokhandeln i Göteborg, Stockholm och Malmö. Tecknat är det storartad underhållning och George RR Martin sups ner under bordet i att ha ihjäl huvudpersoner. Me like.
Jag har dock bara sett de första två avsnitten av TV-serien. Det första avsnittet är ett av de tyngsta pilotavsnitt jag sett, och är nästan felfritt. Dessvärre höll inte andra avsnittet i närheten av samma kvalitet och jag tröttnar lätt på ensidigt splattande av zombies, speciellt om man redan läst den tecknade serien, som är svårslagen. Tror inte det finns någon stor konspiration, iaf finns det inte i den tecknade serien. Likheterna med Stjärnklart är kanske inte så stora, men influenser (från den tecknade serien) finns, och att ha ihjäl huvudpersoner är en gammal favoritsysselsättning från Midvintermörker och Midsommargryning. Johan Zillén på Ackademibokhandeln Center Syd tyckte att vissa inslag i Stjärnklart gav en klar Walking Dead-känsla, specifikt relaterat till The Governor. TV-serien finns både hos HBO Nordic och Netflix, dock bara två säsonger. Tror det finns fyra. Se åtminstone pilotavsnittet.
På filmsidan hittar man åtminstone filmatiseringen av boken The Road (2009) hos Netflix, kanske en av de mest deprimerande böcker som skrivits. Kan finnas likheter med Stjärnklart, men jag har inte sett filmen och jag har inte läst boken.
En TV-serie jag inte sett (finns ej på HBO Nordic eller Netflix, och jag tror inte den gått på SVT) är den nedlagda Revolution (2012 – 2014), som baserat på det Wikipedia skriver har vissa likheter med delar av Stjärnklart. TV-serien utspelar sig dock 15 år efter undergången, vilket inte Stjärnklart gör. Bland kritiken mot TV-serien är att man 15 år efter undergången fortfarande har tillgång till hela, rena, färgbevarade moderiktiga kläder, smink, rakhyvlar och rakskum/gel, hårvårdsprodukter och hårpermanentningsutrustning (vad heter det egentligen?). Helt annorlunda än skitigheten i åtminstone Falling Skies och The Walking Dead, och delvis i Jericho.
Annars drömmer jag alltjämt om en TV-serie baserad på den gamla survivalistbilen Lucifer´s Hammer av Larry Niven & Jerry Pournelle (Adlibris 69:- SEK, CD-bok 137:-). Oerhört bra, tidlös och en av de böcker i biblioteket jag läst om flest gånger. Tydligen skriver dessa konservativa ärkestofiler på en kortroman om surfarens vidare öden (pop-kulturell referens). Och likt all god undergångslitteratur löser Lucifer´s Hammer konflikten Israel-Palestina. Något Max Brooks även gör i sin Världskrig Z (Adlibris 49:- SEK) – har bara titeln gemensamt med filmen – så jag är inte sämre i Stjärnklart. Mer om böcker som inspirerat mig i skrivandet av Stjärnklart, eller som kan tilltala den som vill läsa mer i undergångsgenren återkommer jag med i ett blogginlägg vid något annat tillfälle.
Som författare inspireras man alltid av annan litteratur, även utanför genren, och såväl TV-serier och film. Som exempel älskar jag som bekant Neal Stephensons nördigt långa actionsekvenser, oavsett om de är från Snow Crash, Cryptonomicon, The Baroque Cycle, Anathem eller Reamde. Likheter med andra verk är alltid oundvikliga (jämför bara det svenska deckarmiraklet inbördes), men förhoppningsvis lyckas man hitta en tillräckligt unik vinkel och twist för att vara intressant ändå.
Till läsande TV-bolag (jag tänker även på er, Netflix och HBO), så skulle Stjärnklart förstås bli en utmärkt TV-serie. Men jag är inte knusslig, film går också bra. Kontakta min agent, Massolit Agency.
Ingen form av ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för att länka till HBO Nordic eller Netflix, utan här är jag en nyttig idiot som inte lade tid på att kontakta respektive företag för att tigga reklampengar, aka sälja.
Vilka är dina favoriter bland TV-serier, filmer och böcker med survivalism- eller undergångstema?
1. Min agent Massolit Agency har översatt Stjärnklart till Starry skies, vilket förstås är bättre än bara Starry. Lite likt Falling Skies kanske? Faktiska utländska titlar är dock upp till de hypotetiska förlag som hypotetiskt plockar upp titlar för utlandslansering.
19 kommentarer
Sådär sa ALDRIG Cecil Rhodes, din historieförfalskare. Kanske det var Ian Smith? Han kanske blev mäkta irriterad över att Chimurenga-kriget förhindrade kvalitetstid vid TV:n?
Korrektur: "bas asses" => "bad asses".
Själv gillar jag både boken och filmatiseringen av Stephen Kings Pestens Tid, även om den har övernaturliga inslag. Onda mot goda, svikare och sidbytare. Mycket bra underhållning.
Håller även med om Jericho. Utmärkt serie.
The Road, läs boken och se filmen.
…/sjodan
Jericho, en av mina favoritserier 😀
/Statsmanne
PS: Boken är kanon, köp den!
Böcker om "efter det slutgiltiga kriget" som tar en utveckling som ligger rätt långt ifrån de scenarios som tagits upp här ovan är Hugh Howeys "Silo (series)"
http://en.wikipedia.org/wiki/Silo_(series)
Tänkbar utveckling och en lite ny vinkling på varför det går åt skogen och vad som händer efter det…
Några filmer: The Postman, Red Dawn(originalet), Mad Max-serien. The Day After.
Vill även slå ett slag för tv-spelsversionen av The Walking Dead av Telltale games. I mitt tycke är den bättre än tv-serien. Man ställs inför många val av "pest eller kolera"-karaktär som ändå bara leder till död och förtvivlan. Mycket bra skrivet!
I fredags gick även en intressant film på SVT. Take Shelter med suveräna Jessica Chastain och Michael Shannon. En intressant vinkling mot de mer psykologiska aspekterna av survivalism. Och se, den går att se i fem dagar till. 🙂
http://www.svtplay.se/video/2262989/take-shelter
This, Det två spelsäsongerna är utmärkta och finns till i stort sett alla plattformar. Inkl. Ipad (tror jag). Lagom långa episoder också.
Tv-serien är dock kass tyvärr.
Några filmer jag verkligen gillade
The Cabin in the Woods (2012)
R.I.P.D. (2013)
How I Live Now (2013)
About Time (I) (2013)
Jack Ryan: Shadow Recruit (2014)
Rekommenderas även att göra som jag brukar göra:
Strunta i att läsa vad de handlar om och bara SE dem
Vilket då gör att jag får se jäkligt bra filmer som annars blivit dissade direkt
Bra filmer med survivalism- eller undergångstema var det ju..
World War Z (2013)
The Crazies (2010)
Elysium (2013)
Knowing (2009)
I Am Legend (2007)
Har du läst Margaret Atwood, tänker i synnerhet på Oryx & Crake-trilogin?
Book of Eli (post undergång film med bla Gary Oldman och Denzel Washington) se den!
The Stand, Down to the Sunless Sea, Efter Floden, Earth Abides, A Canticle for Leibowitz, Oryx & Crake + The Year of the Flood, Metro 2033 + efterföljare, Alas Babylon. Böcker som bör läsas av alla som gillar post-apokalypsm.
The Postman gör sig bättre som bok än film, On the Beach gör det inte. Guillermo del Toros apokalypsm-vampyr-actiontrilogi "the strain" är okej om man har tid över och inte har något emot att det är väldigt mycket fokus på action. I am legend är 100 ggr bättre som bok än film, även fast filmatiseringen (den senaste, inte omega man och de tidigare filmerna) är i princip en kopia på boken.
Läs dem gärna i kronologisk ordning, man märker tydliga influenser mellan vissa böcker.
Jamen, The Day Of The Triffids då?
Kanske lite svårt att känna någon inlevelse för intrigen men det är ändå en survivalistfilm.
Bonus är att den tar upp peak oil också.
Absolut. Glömde. Se.
uhhh…?? Jericho är ju riktigt segt. De kunde klippt bort 2/3 av varje avsnitt.