“I goda tider ska man spara i ladorna.” – diverse floskeltoppare
“Man ska inte lyssna på vad en politiker säger, man ska titta på vad vederbörande gör” – jag mfl
Det sägs ju att man i goda tider ska spara i ladorna, för att kunna sats vid dåliga tider. Och nu har vi haft goda tider i den svenska Pippi Långstrumpekonomin. Låt oss titta på t ex Täby kommun vars skulder per capita ökat med 372% under Pippi Långstrumpekonomin och 413% nominellt.
En graf säger ju så mycket mer än ett helt blogginlägg,
Skuldsättningen hos Täby kommunkoncern (=inklusive kommunala bolag). |
Täby kommun har alltså lyckats med konsttycket att kraftigt öka sina skulder, trots att man kan tälja guld med pantbrev och markförsäljning i takt med att bostadsbubblan pressat upp bostadspriser och markpriser. Därtill har ju ingen annan än personer med stabil inkomst råd att köpa en bostad i Täby, som rimligtvis fått se allt bättre kommunala skatteintäkter.
Vad man ser är klassisk kommunhybris, vanstyre och lyxfällebeteende. Man festar helt enkelt loss på lånade pengar i takt med att man kan skriva upp värdet på diverse kommunala tillgångar, främst fastigheter.
Kom ihåg att uppskrivna tillgångar snabbt kan falla i värde, men skulder består.
Nu är förstås inte skuldsättningen i Täby speciellt dramatisk, men den sätter fingret på ett underliggande beteende, där de låga räntorna och fartblindheten gör att man uppför sig därefter. En lätt gissning är att detta inte kommer upphöra.
14 kommentarer
Varför tog du med 1998 i grafen ovan?
Det komplicerar bilden och stör!
Man har gissningsvis även ombildat till bostadsrätter också?
Sålt ut till fastighetsbolag (Akelius)
Finns få äldreboenden en del står tomma
http://212.112.191.83/skattepengar-betalar-tomma-bostader/
De har inte gjort avsättningar till reserver som tilläts .. från och med förra året? Kom inte ihåg namnet och grejs på det men man kan avsätta får sitt resultat i något trams som sedan för flyttas in och vara resultatpåverkande i "sämre tider".
Kan bara uttala mig om den insynen jag har och många bygger olika typer va projekt utav helskotta.. Flertal controllers har väldigt svårt att få ledningsgrupper ( dvs högsta cheferna inom en förvaltning" att förstå vad det betyder att bygga något och sedan börja skriva av det (kapitalkostnader). Förstå att det kommer bokföringsmässigt kommer efter bygget är klart och skall aktiveras är väldigt svårt att förstå för många, inkl. lekmannapolitikerna. Bättre blir det för det lånas upp pengar till själva byggande som oftast belastar en central funktion så som en internbank/finansförvaltning. Sedan får specifika förvaltningen bära kapitalkostnaderna för bygget – vilket de inte budgeterar för – för de förstår inte vad det är. Då behövs de skjutas till budgetmedel för de går jätteback, detta samtidigt som interbankens/finansförvaltningens budget redan har ökats då det tillkommer räntekostnader på lånen.. Sedan är man låst till en viss beslutad policy att kapitalbidning/räntebidning måste fördelas % inom vissa år, vilket gör att man inte alltid kan låna det som är billigast och mest lämpat för stunden. Sedan får man inte swappa får politikern kunde inte förstå vad innebörden är (även om det till viss del kan vara bra då folk som inte vet vad innebörden är av att swappa skall inte göra det…)
Aja, offentlig sektor. Hej å hå. Jag är inte bitter.
Det är väl ombygget i centrum inklusive busskurerna som skall finansieras, syns väl ej i SCB föränn år 2015-06, det har väl dock kvittats mot markförsälningar, tillkommer nytt kommunalhus
Fint har det blitt för 1.1+ miljard
Vilket betyder att de som sitter efter nästa val ska införliva alla sina löften och hantera de kostnader som ploppar upp som "ingen har förutsett". Härligt.
@Kommunaltjänstemannen
Är det inte så att kommuner är hindrade från att rulla resultat från år till år, iaf när det är outnyttjade anslag så finns ju en tendens att de måste användas annars fryser de inne.
I såfall med tanke på att åren är ekonomiskt separerade som det är så verkar ju avskrivningar inte vara meningsfulla då anslagen ju är fråga om likvida medel. Man bör se avskrivningar för det de är och de har inte så mycket direkt med kassaflödet att göra.
Blandar man ihop kassaflödestermer och resultattermer så blir det lätt förvillat och ifall man försöker få kassaflödet att matcha resultatet så blir man nästan per automatik skuldsatt på köpet.
Om man inte har förståelse för hur inbetalningar/utbetalningar, inkomster/utgifter respektive intäkter/kostnader hänger ihop så bör man nog hålla sig till att sköta sin privatekonomi och avstå från lån. Dessvärre finns det inget kompetenskrav när det gäller politiker, men man borde åtminstonde ha kompetenskrav hos övrig ledning.
Kommunerna får flytta resultat så att det kan "aktiveras" i sämre år för att jämna ut mellan konjukturer – http://webbutik.skl.se/sv/artiklar/rur-i-praktiken-resultatutjamningsreserv-balanskravsutredning.html . Tillåtet efter 1 jan 2013.
Givetvis ska man hålla detta separerat men det kräver en viss förståelse. Arbeta och presentera dessa saker för människor som kastar allt i luften och sedan tror sig veta vad det är gör saker .. utmanande. Precis som du lyfter – Välkommen till min värld.
Påminner mig om min gamla kommun, Härryda kommun, investerade hej vilt i det mesta. Var väl ett parti som var emot slöseriet. Varken alliansen eller sosseblocket verkade tycka att det var något konstigt att kommunen byggde nya motorvägsmot, (trafikplats tror jag det heter i Stockholm) med lånade pengar.
Men vadgör man med alla pengarna man lånar upp?allt kan väl inte gå till arenor?lånar man till löpande verksamhet för skatteintäkterna inte räcker till?är det eftersatta investeringar i infrastruktur?då är det samma sak som BRFer som inte amoterar/avsätter till framtida UH genom att trixa med avskrivningarna.
Oftast investerar det i byggnationer, upprustningar eller liknande. En hel del kranskommuner måste låna upp pengar då de har fått till sig från staten att bygga t.ex. mer bostäder, motorvägspåfarter etc. De får stöd för detta men inte tillräckligt likväl är det inget som något parti har "sparat" för.
Täby kommun räknar kallt med att dra in stora summor då dom säljer av Täby Galopp till bostäder. Hört en summa på 10 000 nya invånare, på några år vilket bör generera fina skatteintäkter också. Det byggs/renoveras även skolor i kommunen så det känns mer som en långsiktig plan än köphybris. Täby Centrum byggs inte av kommunen utan av fastighetsägaren med undantag för nya busstorget och lite annat tjafs runt centrumet.
Är det nått Cornu ska grotta ner sig i är det just köpcentrum. Täby C har runt 250 butiker, Solna C har många och då är det ännu inte öppnade Mall of Scandinavia med runt 270 nya butiker på gångavstånd från Solna C. Åk till relativt nya Sollentuna C och titta….helt dött på folk även på en fredag förutom på Systembolaget
"Kom ihåg att uppskrivna tillgångar snabbt kan falla i värde, men skulder består."
Cornu antar nog att det inte blir något av det, han kanske minns hur det var '92
Köpcentra, är det inte samma sak som privatfinasierade arenor?