I takt med att vi blir allt mer beroende av våra smarta telefoner, så upptäcker man att de må vara smarta, men gjorda för något annat än ett innesittande storstadsliv är de inte. Men tack och lov finns det numera fantastiska skydd till din iPhone, vilket kan rekommenderas både för neosurvivalisten, individen med ett krävande yrke, eller dagsaktuellt för strandlivets sand och vatten. Nedan följer ett test.
Bland de mer kända märkena för säkra skal hittar man Griffin Survivor, samt Otterbox Defender och Otterbox Armor. Men kungen av dem alla är Lifeproof Fre, som är så bra att Otterbox rent av köpt upp hela Lifeproof och nu fasar ut sin Otterbox Armor.
Baksidan på Otterbox Defender |
Griffins presstjänst har inte svarat på förfrågningar och utgår från detta test. Istället har jag testat Otterbox Defender och Lifeproof Fre till iPhone under några veckor och kan starkt rekommendera Lifeproof, som är så bra att det känns meningslöst att någonsin ta av skyddet.
Isärplockad Otterbox Defender |
Framsidan Otterbox Defender |
Otterbox Defender är ett tredelat skal, men är inte damm- eller vattentätt, vilket gör att man endast får slag-, fall- och repningsskydd, och visst skvättskydd (om man inte har otur), vilket gör att skyddet går bort för allt annat än den fumlige storstadsbon. Någon hjälp på sandstranden, på fjällvandringen, i gårdssysslorna, vid odling, jakt eller skogsarbete ser jag inte att Otterbox Defender ger. Inte heller i en överlevnadssituation.
Därtill är Defenders tredelade skydd omständigt att sätta på och ännu omständigare att få av. Totalt sett bygger skyddet på rejält på storleken på en iPhone.
Men man får vad man betalar för, då Otterbox Defender bara kostar en bråkdel av Lifeproof Fre.
Otterbox vs Lifeproof |
Lifeproof Fre är däremot en fröjd att använda och hantera.
Den är enkel att knäppa ihop, enkel att ta isär. Den är vattentät, den är dammtät, den är tunn och dessutom slag-, fall- och repningsskyddad. Den går rent av att ha under vatten, med fungerande kamera och allt.
Lifeproof med hörlursadapter |
Den är också vattentät även när man har i hörlurar, även om det krävs att man skruvar i hörlursadaptern, som medföljer Lifeproof. Förslagsvis låter man adaptern ständigt sitta fast på hörlurarna, så är det inte ens någon extra pryl att bära med sig separat.
Enda gången Lifeproof inte är vattentät är när man ska ladda telefonen, men inte ens då behöver man ta av fodralet.
Lifeproof Fres uttag till iPhone 5. |
Svart respektive vit Lifeproof |
En delad Lifeproof Fre |
Jag har inte testat produkten till något annat än iPhone 5 och iPhone 5S, där den senaste versionen av skalet även fungerar med fingeravtrycksläsaren.
Skalet finns även till iPhone 4 och 4S, samt till iPad och till några Samsung Galaxy-telefoner, men dessa har jag inte testat.
Bortser man från kostnaden är det ett starkt köp på Lifeproof Fre. Otterbox Defender kan man väl skaffa sig om man är rädd för att tappa telefonen på tunnelbanan, eller har ont om pengar (pga att själva telefonen är så dyr), annars ser jag begränsad nytta med det skalet.
Lifeproof hittar ni hos välsorterade återförsäljare eller hos exempelvis Outnorth, som förstått att fodralet är perfekt för fritidsmänniskor. Hos Outnorth hittar man i skrivande stund bara skalet till iPhone 4 och 4S för 575:-.. Hos Dustin kostar fodralet till iPhone 5S 699:- SEK eller 749:- till iPhone 4S. Prisskillnaden mot en Otterbox Defender för 499:- hos Dustin eller 495:- hos Outnorth är värt vartenda öre.
Så nu kan du (om du har med dig portabel laddning för några dagar) äntligen förlita dig på din iPhone-karta även på fjällvandringen, jakten eller skogen. Och stranden. Lifeproof får fem ymnighetshorn av fem möjliga.
9 kommentarer
om man nu inte är så märkeskåt att man nödvändigtvis m¨ste ha en iPhone (som det f ö inte går att ta ut batteriet på – säkerhetsrisk) kan man i stället satsa på en CAT b15. Då behvs inget extra skydd….(fast kameran är bedrövlig)
Om det bara är glaset man har problem med lär Apple i iPhone6 ha löst det problemet genom att använda i det närmaste okrossbart glas. Förmodligen kommer konkurrenterna med motsvarande inom kort.
Hmm.. habegäret… måste inte mata habegäret..
Det försvann direkt när jag såg att man inte kan ladda den under vattnet. Jävla skräp.
Ja, fast det är en ickefråga för mig, eftersom jag alltid har hårtorken eller brödrosten ansluten till elutaget vid badkaret. Huvudsaken är att jag kan tweeta eller ta selfies när jag badar eller rakar benen..
Wow, man får ju en kompetent Androidlur bara för kostnaden av dessa skal. Somliga har för mycket pengar att spendera.
LifeProof Nüüd är ett bra alternativ som inte har plastfilm för glaset. Lite dyrare men jag är själv mycket nöjd med det skalet – även till min iPad och iPad Mini.
Tycker det blir lite overkill men klart en extra försäkring med ett skal. Annars tycker jag Samsung Galaxy S5 eller Sony Z är bra som är vattentäta. Större skärm också vilket jag tycker är det bästa jag gjort på länge(att byta till större skärm) mkt bättre till allt och framför allt när man använder karta.
Gustav: Min polare förbrukade 3 androidlurar på 5 månader så frågan är hur hållbara dom är.
Jag har förbrukat 2 Lifeproof skal och dom är väl värda sitt pris tycker jag. Dock verkar mina inte hålla längre än 1 år men då använder jag skalet väldigt hårt. Om man slänger in MotionX appen som har tämligen bra karta mtrl i sig som går att använda offline så har man en allväders handburen GPS.