Peak oil exports inträffade som bekant redan 2005, och världens största exportland, Saudi-Arabien har aldrig exporterat mer olja än man gjorde 1979, då allt mer av landets oljeproduktion går åt inom landet. Här följer en redogörelse för de 96% av oljexporten som kommer från de 20 största exportörerna.
De tjugo största oljeexportländerna 2012. |
Den globala nettoexporten av olja (dvs produktion minus inhemsk konsumtion – faktiskt export är något större med olika kvaliteter på olja och närvaro eller frånvaro av inhemsk raffinaderikapacitet, men tas ut av importbehov av rätt kvaliteter eller raffinerade bränslen) toppade 2005, men steg faktiskt marginellt under 2012 när Libyen fick igång sin oljeproduktion igen efter inbördeskriget 2011 och ökade med 967 000 fat om dagen
2012 års stora förlorare var Iran, vars export föll med 747 000 fat olja per dag. Andra minskningar var t ex Norge med 107 000 fat mindre per dag, eller Qatar med 85 000 fat mindre om dagen. Även länder som Venezuela, Azerbaijan, Mexico, Algeriet, Kazakhstan och Nigeria minskade sin oljeexport. Det finns minst en aktuell geopolitisk betydlese här, nämligen att oljeexporten från The *stans minskar, och att Rysslands makt över dessa länder därmed successivt ökar.
Peak oil exports inträffade 2005. |
En annan spelare som återkommer stabilt år efter år är Irak, efter att det massiva inflöde av kapital och oljebolag som USA:s ockupation av landet innebar nu får landets oljeproduktion att snabbt nå sin fulla, tillfälliga, potential. Ökningen av exporten med 292 000 fat, främst konventionell, billig, olja är betydande, medan Kanadas ökning med 233 000 fat främst kommer från okonventionella källor som tjärsand och oljeskiffer.
Den krympande oljeexportmarknaden koncentreras allt mer till de stora exportörerna, vars andel av exportmarknaden för den importberoende Västvärlden alltså ökar. Samtidigt kräver förstås Kina och Indien allt mer olja, och den övriga marknaden krymper snabbt för importländer, som Sverige. 2012 stod de 20 största exportörerna för 96.3% av oljeexporten, medan samma andel var 92.8% år 2005. Dagens 20 största exportörer hade bara 69.3% av exportmarknaden 1983, även om den tidens största 20 största exportörer låg runt 92%.
Oljekartan ritas iaf om, men det återstår att se hur fördelningen ser ut för 2013, då EIA inte har kommit med färdigt data för hela förra året än.
4 kommentarer
Hade varit intressant med jämförelse av oljekonsumtionen och BNP-tillväxt (globalt).
@Varför gråter Pappa
Jo, det vore intressant. Det skulle dock väl inte ge sånt stöd för tesen att peak-oil inträffat. Export till och från, produktion eller konsumtion inom "godtyckliga" geografiska områden visar (IMHO) inte mycket intressant.
Det har nämnts att global BNP och global energikonsumtion hänger ihop, men då poängteras att det skall vara globalt och att den modellen inte funkar ifall man tar det över ett "godtyckligt" geografiskt område. Samma resonemang borde isf även gälla oljekonsumtionen.
Jag har läst nånstans att oljekonsumtionen är runt 80 miljoner fat per dag…om det är så betyder det att exporten är drygt hälften av oljeutvinningen och knappt hälften förbrukas av av de oljeutvinnande länderna själva.
Irans produktion kommer att bli intressant att följa efter EUSAs "freds" uppgörelse. Läste någonstans att det bör ta iaf ett år innan de är på banan igen.